Το παραμύθι της βροχής

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Συλλέκτης λέξεων*…στα Παραμύθια της Πέμπτης!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Η στήλη των Παραμυθιών του Σαββάτου γίνεται και πάλι καθημερινή μέχρι το τέλος του 2020  προτείνοντας και παρουσιάζοντας ένα βιβλίο κάθε μέρα!

Τι είναι ο συλλέκτης; Αυτός που μαζεύει πράγματα που για εκείνον είναι πολύτιμα, μας λέει ο Πίτερ Χ. Ρέϊνολντς (https://www.peterhreynolds.com/).

 Συνήθως τι συλλέγουν οι άνθρωποι; Νομίσματα, γραμματόσημα, πέτρες έντομα, κόμικς; Κι ο Τζέρομ; Α … το αγόρι μας συλλέγει λέξεις. Ό,τι τραβούσε την προσοχή του, όσες ξεπετάγονταν από τις σελίδες των παραμυθιών κι όσες ηχούσαν στ΄αυτιά του σαν τραγουδάκια. Και μάζευε συνέχεια τόσο πολύ που η συλλογή του όλο και μεγάλωνε. Κι όσο προσπαθούσε να τις οργανώσει, μια μέρα που τις μετέφερε ξαφνικά γλίστρησε. Τι έγινε τότε; Σκορπίστηκαν παντού και ανακατεύτηκαν και κάτι μεγάλο και σπουδαίο ανακάλυψε ο μικρός Τζέρομ. Πως οι λέξεις μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κι αλλιώς από τον τρόπο που είχε φανταστεί… Κι απόκτησαν άλλη δύναμη κι ομορφιά και σκέφτηκε πως ήταν η ώρα να κάνει πραγματικότητα ό,τι είχε ονειρευτεί. Κι έγινε κάτι ακόμα πιο μαγικό που ο Τζέρομ δεν μπορούσε να βρει τις λέξεις να το περιγράψει..


Μαγικό το βιβλίο κι ακόμα πιο μαγικές οι λέξεις του. Ο αγαπημένος συγγραφέας Πίτερ Χ. Ρέϊνολντς μας είχε χαρίσει την Τελεία του και τώρα οι Λέξεις του μας γεμίζουν με συναίσθημα και όνειρα. Ένα βιβλίο για την δύναμη που έχουν οι λέξεις, αν, πως και όπου χρησιμοποιηθούν. Λέξεις που χαρίζουν ζωή, χαρά, ομορφιά και ζωντάνια. Αλλά και λέξεις που μπορεί να σε απογοητεύσουν. Η μαγεία της Γλώσσας, ο πλούτος των μικρών ή μεγάλων λέξεων και το νόημα που κρύβουν. Η σύνταξη, η ερμηνεία η τοποθέτηση τους μέσα σε κείμενα, σε κουβέντες και στην ψυχή μας. Μα το πιο σπουδαίο απ’ όλα που προσπαθεί να μας πει ο συγγραφέας είναι πως πάντα το μοίρασμα με τους άλλους δημιουργεί τα πιο σπουδαία πράγματα και συναισθήματα.


Ένα βιβλίο οδηγός φαντασίας για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Εκατοντάδες οι ιδέες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στην τάξη. Ενδεικτικά σας λέμε μερικές :

·         Γράφοντας μια ιστορία με λέξεις που …αγαπούν, στεναχωριούνται, γελούν, παίζουν, φαντάζονται κ.α.

·         Ζωγραφίζοντας λέξεις που μας κάνουν εντύπωση

·         Σε ένα κουτί «κρύβουμε» τις λέξεις που μας εντυπωσιάζουν

·         Σε ένα καράβι τις λέξεις που ταξιδεύουν

·         Σταυρόλεξα με δύσκολες λέξεις

·         Συζητάμε για τις δικές μας συλλογές η ξεκινάμε να συλλέγουμε ότι μας αρέσει…

·         Βρίσκουμε τις λέξεις των συναισθημάτων μας, τις ζωντανεύουμε, τις ζωγραφίζουμε, τις γράφουμε

Ο Πίτερ Χ. Ρέϊνολντς  είναι και ο εικονογράφος του βιβλίου και μας χαρίζει την φιγούρα του Τζέρομ που δύσκολα την ξεχνάει κανείς.

Θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας βιβλία γι αυτό ψάξτε το  και ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο των λέξεων!

*Συλλέκτης λέξεων, Πίτερ Χ. Ρέϊνολντς, εκδ. Μεταίχμιο

Εδώ:https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD

Ακούστε εδώ το βιβλίο σε αγγλική γλώσσα : https://www.youtube.com/watch?v=gmqTgDoWOC8

Και μην αφήσετε τα μικρά βιβλιοπωλεία να κλείσουν! Αναζητήστε τα στο διαδίκτυο ή τηλεφωνήστε σε αυτό που είναι στη γειτονιά σας και μπορεί να σας κάνει διανομή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου