Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Ο Σπόρος... στα Παραμύθια του Σαββάτου!

 

Της Ελένης Μπετεινάκη

Η στήλη των Παραμυθιών του Σαββάτου γίνεται και πάλι καθημερινή μέχρι το τέλος του 2020  προτείνοντας και παρουσιάζοντας ένα βιβλίο κάθε μέρα!

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια καταπράσινη, όμορφη, υπερήφανη και ελεύθερη σαύρα. Δεν είχε σχέση με κανένα  από τους συγγενείς της κι η μόνη της φιλενάδα ήταν μια χελώνα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της ιδιαίτερης σαύρας ήταν η περιέργειά της. Χάρις σ’ αυτήν την περιέργεια γνώρισε το ταίρι της και σύντομα παντρευτήκαν.  Λίγο αργότερα απέκτησαν ένα μωρό σαυράκι που επειδή ήταν μικρούτσικο πολύ το ονόμασαν «Σπόρο». Το μικρό σαυράκι, όπως συμβαίνει με όλα τα μικρά ήταν περίεργο και ρωτούσε συνέχεια και για τα πάντα. Πρώτη μεγάλη του απορία ήταν γιατί ο μπαμπάς του άλλαζε συχνά χρώμα στο δέρμα του. Έξυπνο καθώς ήταν κι ετοιμόλογο ρωτούσε και πονοκεφάλιαζε τη μαμά του ίσαμε εκείνη την ημέρα που πήγε στο σχολείο της Φύσης.  Οι απορίες δεν είχαν τελειωμό αλλά οι συμμαθητές του δεν καταλάβαιναν την λαχτάρα του για μάθηση. Αντίθετα τον κορόιδευαν όλοι για τ’  όνομά του. Εκείνος πάλι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί και η δασκάλα του η κυρία Σαλαμάνδρα είπε πως αν παρατηρούσε τι έκανε ο γεωργός στο χωράφι του εκείνη την εποχή θα καταλάβαινε πόσο σπουδαίο όνομα είχε ο μικρός «Σπόρος». Το τι έγινε στη συνέχεια δεν περιγράφεται… Μεγάλες οι αλλαγές και μεγάλες οι αγάπες και αποδοχές. Ίσαμε που όλοι έζησαν καλά και εμείς καλύτερα!

Αυτός ο «Σπόρος» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου θα γίνει ένας από τους σύγχρονους ήρωες των παραμυθιών που δύσκολα θα τον ξεχνάς. Πρώτα από όλα για την πρωτοτυπία της ιστορίας του και της ιδιαιτερότητας του. Συχνά οι σαύρες δεν είναι και τόσο καλές στα παραμύθια. Τις  αγαπούν μόνο οι μάγισσες που τις χρησιμοποιούν για να «βράσουν» τα ξόρκια τους.  Συνήθως είναι  σιχαμερά ερπετά που κανένας δεν νοιάζεται για αυτά. Τώρα υπάρχει μια ευκαιρία να  μάθουν τα παιδιά για αυτές, πόσα  διαφορετικά είδη σαύρας υπάρχουν, να καταλάβουν πως πέφτουν και σε χειμερία νάρκη όλο τον χειμώνα κα να αναζητήσουν τον κύκλο της ζωής ενός …σπόρου.

Mια τρυφερή ιστορία για ανήσυχα παιδιά που προσπαθούν να καταλάβουν τον κόσμο. Μια αλληγορία με την σχολική ζωή μικρών παιδιών που συχνά πέφτουν θύματα κοροϊδίας  και σαρκασμού από τους συμμαθητές τους. Εδώ έχει μεγάλη σημασία ο ρόλος του δασκάλου και του γονιού που χωρίς να αναλωθεί σε λόγια μεγάλα με πολλή διακριτικότητα δείχνει στο παιδί ή μαθητή του πως να εκτιμήσει τον εαυτό του και όσα του χαρίστηκαν στη ζωή χωρίς να λυγίζει από μια κακή κριτική.

Ένα βιβλίο για τις συμπεριφορές, για την ανατροφή και κτίσιμο του χαρακτήρα. Για την αγάπη που στο τέλος νικά και σε κάνει να βλέπεις  τον κόσμο με άλλα μάτια. Για την ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας και την υποχρέωση να τα αφήσουμε μόνα τους να αναπτυχθούν χωρίς υπερπροστατευτισμούς και κλισέ συμπεριφορές.

Για την ταυτότητα και την μοναδικότητα του εαυτού μας. Την αποδοχή και την ένταξή μας στο σύνολο.

Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο εξαιρετικά με μοναδικές εικόνες, σχήματα, μορφές και χρώματα από την Francesca Rossi. Θυμίζει μαθητικό φυτολόγιο έτσι όπως είναι δομημένο και πραγματικά είναι από τα πιο καλαίσθητα βιβλία που κυκλοφορούν.

Θαυμάστε επίσης τις ασπρόμαυρες εικόνες με τα ζωάκια του δάσους που σχολιάζουν και αυτοσαρκάζονται δίνοντας μια πιο χιουμοριστική και συγχρόνως αληθινή πλευρά της ζωής και της καθημερινότητας.

Ένα μικρό δώρο με σπόρους ρόκας συνόδευαν την δική μου έκδοση που αμέσως με έβαλαν σε πειρασμό να ξεκινήσω το φυτεμα και την παρακολούθηση του καθ΄όλη την διάρκεια του χειμώνα ίσαμε την άνοιξη…

Άσε που λατρεύω τους χαμαιλέοντες και τους θαυμάζω για την ικανότητά τους να μεταμφιέζονται όπως τον μπαμπά του Σπόρου αλλά και τον ίδιο σαν μεγάλωσε πια…

Ψάξτε το για τα παιδιά σας και ανακαλύψτε  μαζί τους  ποικίλα θέματα συζήτησης και γνώσης χωρίς κανένα διδακτισμό. Μόνο διαβάζοντας τους ένα μικρό σύγχρονο παραμύθι.

Αναζητείστε το εδώ ή στα μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σας :

*Σπόρος είναι το όνομά μου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Francesca Rossi, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη :http://www.kokkiniklostibooks.gr/book.php?id=5f749d524bbbd

·         Μάθετε στα παιδιά να φτιάχνουν φυτολόγια , όπως κι εμείς μια φορά και να καιρό.

Θα καταλάβουν πως μοιάζει ένα φυτό, το όνομα, το σχήμα, το χρώμα, το άρωμά του.

·         Μπείτε στην υπέροχη διαδικασία του φυτέματος…

·         Τη ζωή ενός σπόρου από τη στιγμή που φυτεύεται …

·         Αναζητείστε πληροφορίες  ποια εποχή μπορούμε να σπείρουμε, να φυτέψουμε μικρά δεντράκια ή λουλούδια.

·         Δείτε κι ανακαλύψτε ποια ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

·         Πόσα είδη από σαύρες υπάρχουν

·         Μιλήστε για τα προβλήματα του σχολείου.

·         Για τους φίλους και τους εχθρούς του παιδιού σας

·         Για τα συναισθήματά του

·         Ενθαρρύνετε τα παιδιά και δώστε τους χώρο και χρόνο να αναπτυχθούν

 

Μα πάνω απ’ όλα διαβάστε τους αυτήν την υπέροχη ιστορία!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου