Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

*Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα…στα Παραμύθια της Πέμπτης!

 

Της Ελένης Μπετεινάκη

Η στήλη των Παραμυθιών του Σαββάτου γίνεται και πάλι καθημερινή μέχρι το τέλος του 2020  προτείνοντας και παρουσιάζοντας ένα βιβλίο κάθε μέρα!

«Μια φορά και πολλές φορές από τότε πάνω σε μια βουνοκορφή γεννήθηκε ένα μικρό πουπουλένιο σύννεφο…» Έτσι ξεκινά τούτη η ιστορία που μιλάει για το ταξίδι που κάνουν οι νεροσταγόνες όταν προσπαθούν να μαζευτούν, να στριμωχτούν και να γίνουν  βροχή. Πρώτα το μικρό συννεφάκι άλλαζε σχήματα και μεγέθη κι όλο φούσκωνε, κι όλο μεγάλωνε,  κι όλο και πιο βαρύ γινόταν. Κι όσο συμβαίνανε όλα τούτα, ένα πρωινό δεν άντεξε άλλο κι έβαλε τα κλάματα. Και τότε οι νεροσταγόνες  ξεχύθηκαν παντού… Κι αρχίσανε τα μικρά ταξίδια και τις περιπέτειες και τα λόγια τα μεγάλα και τις προσμονές! Μόνο που σαν τέλειωσε το ταξίδι τους στη γη  άρχισαν πάλι οι επιθυμίες και τα όνειρα… Και βγήκε ο κυρ ήλιος και άρχισε ο αιώνιος κύκλος της ζωής!

Αγαπημένο βιβλίο από μια πολυαγαπημένη συγγραφέα. Σοφία Μαντουβάλου μια σπουδαία παραμυθού που ό,τι γράφει έχει μέσα του μαγεία, ζωντάνια και περιπέτεια τρελή. Και δένει πάντα τόσο αρμονικά τις λέξεις που νομίζεις πως διαβάζεις ένα ποίημα παραμυθένιο.  Το βιβλίο είναι επανέκδοση σε  διαφορετικό εκδοτικό οίκο ύστερα από πολλά πολλά χρόνια και η εικονογράφηση της Κέλλυ Ματαθία Κόβο με μεγάλο σεβασμό στην προηγούμενη έκδοση, του έδωσε ακόμα πιο μεγάλη ζωντάνια και αξία. Ο κύκλος του νερού γραμμένος απλά, κατανοητά και σχεδόν ποιητικά.


Το κουβαλώ μαζί μου από τότε που με θυμάμαι σαν νηπιαγωγό. Κάθε χρόνο με κάτι καινούργιο σαν κατασκευή, σαν ιδέα, σαν δημιουργία.

·         Με σταγόνες να γεμίζουν παράξενα σύννεφα.

·         Αφορμή να σχεδιάσουμε τις πιο αλλόκοτες και φανταστικές «βροχές».

·         Με χρώματα ανάκατα να πέφτουν από τα σύννεφα και να φτιάχνουν ουράνια τόξα που ανεβαίνουν στον ουρανό και συναντούν τα συννεφοπαραμύθια.

·         Με κολλάζ απίθανα με χρωματιστά χαρτιά ή συννεφοζωάκια που αποφασίζουν όταν «πέσουν» από τα σύννεφα να μείνουν στο δάσος, στο βουνό, στις αυλές των σπιτιών, στη θάλασσα ή στη ζούγκλα. ( Ευκαιρία να γνωρίσουμε  τα ζώα του κόσμου)

·         Δίνοντας μορφή και ζωντάνια στα σύννεφα της φαντασίας μας

·          Μαθαίνουμε με πειράματα για την εξάτμιση, την τήξη- πήξη, τον βρασμό, την εξαέρωση.

·         Δραματοποίηση της ιστορίας με  εναλλαγή ρόλων.

Είναι κατάλληλο ακόμα και για πολύ μικρά παιδιά κι αγαπιέται μέχρι τα πολύ πολύ μεγάλα!

*Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα, Σοφία Μαντουβάλου, εικ: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, εκδ. Πατάκη : https://www.patakis.gr/product/618506/patakis-nees-kuklofories-ana-kathgoria-paidika--efhvika/To-sunnefo-pou-evale-ta-klamata/

Και μην αφήσετε τα μικρά βιβλιοπωλεία να κλείσουν! Αναζητήστε τα στο διαδίκτυο ή τηλεφωνήστε σε αυτό που είναι στη γειτονιά σας και μπορεί να σας κάνει διανομή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου