Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Η Κίκι, ο Ζακ, ο κλέφτης των φύλλων και το τερατάκι των Χρωμάτων στα Παραμύθια του Σαββάτου!


Της Ελένης Μπετεινάκη

Συναισθήματα, ομορφιά και χρώμα είναι γεμάτα τούτα τα βιβλία που παρουσιάζουμε στα Παραμύθια του Σαββάτου. Οργάνωση, τακτοποίηση, χαρά και ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που πέτυχαν με οδηγό την βοήθεια και την καλή πρόθεση δική μας και φίλων μας. 






Ο Κλέφτης των φύλλων,
Alice Hemming, εικ: Nicola Slater, εκδ. Ίκαρος

Το φθινόπωρο ήρθε και ένα μικρούλης σκίουρος χαίρεται με τα χρώματα που έχουν πάρει τα φύλλα στο δέντρο που ζει. Έρχεται όμως μια στιγμή που τον πιάνει πανικός. Χάνει ένα από τα φύλλα του! Ποιος το πήρε άραγε; Φωνάζει για βοήθεια τον φιλαράκο του το πουλί που μένει δίπλα του κι εκείνο τον καθησυχάζει δείχνοντάς του τι ακριβώς έχει συμβεί. Όμως ο σκίουρος πιστεύει πως κάποιος κλέφτης είναι εκεί κοντά αφού και τις επόμενες μέρες χάνονται όλο και περισσότερα από τα «φύλλα του». Το πουλί σαν πιο ψύχραιμο τον βοηθά να χαλαρώσει, να μην κατηγορεί άδικα τα ζωάκια στο δάσος και του δείχνει ποιος ευθύνεται πραγματικά  για το χάσιμο των φύλλων.

Μια φθινοπωρινή ιστορία αρκετά έξυπνη, αστεία και πρωτότυπη. Μια πρώτη γνωριμία των παιδιών με τα χρώματα του φθινοπώρου, με το τι συμβαίνει αυτήν την εποχή και τους λόγους που τα φύλλα αλλάζουν χρώμα και πέφτουν από τα δέντρα. Οι εναλλαγές των εποχών, οι μεταβολές της φύσης και η συνειδητοποίηση σε ποιον ανήκει τι, πως και γιατί. 

Ένα βιβλίο που θα απολαύσουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά  κατανοώντας τις αλλαγές που φέρνει στην χλωρίδα και πανίδα ενός τόπου το φθινόπωρο. Τα οδηγεί ακόμα να μην βγάζουν εύκολα συμπεράσματα για τους άλλους προτού δουν τι και ποιος ευθύνεται για το τι συμβαίνει γύρω τους. Ευκαιρία για πολλές συζητήσεις που αφορούν την φύση, τις εναλλαγές των εποχών, τα ζώα, τη χειμερία νάρκη, τα χρώματα του φθινοπώρου  και τα είδη δέντρων.

Πολλά τα παιχνίδια με φύλλα που θα μαζέψουμε από μια βόλτα μας στην εξοχή και θα τα ζωντανέψουμε χρησιμοποιώντας όποιο υλικό μας αρέσει, δίνοντάς τους μια δεύτερη ζωή – χρήση. Ταξινομήσεις ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα τους.

Μαθαίνουμε τα χρώματα και προσπαθούμε να βρούμε νέους συνδυασμούς.

Ψάχνουμε να μάθουμε ποια ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη το φθινόπωρο, ποια πουλιά μεταναστεύουν και πως τρέφονται τη διάρκεια του χειμώνα.

Ένα βιβλίο εικονογραφημένο με υπέροχες φιγούρες και πολύ ζωντανά χρώματα από την Νίκολα Σλάτερ και μεταφρασμένο από την αγγλική γλώσσα στα ελληνικά από τον Φίλιππο Μανδηλαρά.

Μπορείτε αν δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ : https://ikarosbooks.gr/955-o-kleftis-ton-fyllon.html

Για παιδιά από 3 χρόνων

Το τερατάκι των χρωμάτων, Άννα Λιένας, μετάφραση : Μαρία Παπαγιάννη), εκδ. Πατάκη

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα τερατάκι πολύ συμπαθητικό και παιχνιδιάρικο. Μόνο που μια μέρα σαν ξύπνησε ένιωσε παράξενα και δεν μπορούσε να καταλάβει τι του είχε συμβεί. Είχε μπερδέψει πάνω και μέσα του  τα χρώματα και τα συναισθήματα  και η μορφή του είχε γίνει αγνώριστη. Κάποιος έπρεπε να το βοηθήσει να τα βάλει όλα στη σειρά, σε τάξη ή μήπως στο βάζο που ταίριαζε το καθένα;

Τι χρώμα θα μπορούσε να έχει η χαρά που είναι  μεταδοτική και λάμπει σαν τον ήλιο; Η λύπη πάλι, που σαν ερχόταν να το βρει κρυβόταν  και ήθελε να μείνει μόνο του; Ο θυμός που είναι ζωντανός και δυνατός και καίει και αρπάζεται και…και … Αυτός σίγουρα θα πρέπει να έχει κόκκινο χρώμα. Ο φόβος είναι γκρίζος ή μήπως μαύρος κι η ηρεμία μοιάζει με τα φύλλα που χορεύουν απαλά με το πρώτο αεράκι. Έχει χρώμα μάλλον πρασινωπό και είναι τόσο ανάλαφρη που ο αέρας την κάνει να χορεύει.  Κι όμως υπάρχει ένα χρώμα που το κάνει να νιώθει …γεμάτο, όμορφα και σίγουρο για τα πάντα; Θα το βρείτε εσείς στο τέλος του βιβλίου που το κερατάκι είναι πανέμορφο, ήρεμο και χαρούμενο πολύ…

Ένα βιβλίο από την πολυτάλαντη  Άννα Λιένας που την  είχαμε γνωρίσει με το σκαθάρι της τον Λόλο και την Πυγολαμπίδα  τη Ρίτα στο βιβλιο :Σ΄αγαπάω, σχεδόν πάντα : (https://www.cretalive.gr/politismos/oi-koykles-tis-zoi-mas-o-lolo-skathari-kai-i-rita-i-pygolampida-sta-paramythia-toy ).

Σε τούτο το βιβλίο δημιουργεί ένα μοναδικό τερατάκι για να μας γνωρίσει τα συναισθήματα και τα χρώματα. Κι επειδή τα μικρά παιδιά μπερδεύουν τα συναισθήματα, μα και τα χρώματα πολύ συχνά, η ιστορία αυτή τα βοηθάει να τα  ξεχωρίσουν . Δεν είναι κακό να μην ξέρεις κάποια φορά πως νιώθεις. Έχεις ανάγκη να μιλήσεις, να μοιραστείς το πρόβλημα ή τη χαρά σου και ίσως κάποιον να βάλει τάξη, οργάνωση και σειρά σε όλα ώστε να έρθει η πολυπόθητη ανακούφιση και ηρεμία.

Ευρηματική ιδέα το μικρό τερατάκι της Άννας Λιένας και άκρως ενδιαφέρουσα η σχέση των χρωμάτων με τα συναισθήματα. Άλλωστε κι η ίδια τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν δασκάλα και θεραπεύτρια με ειδίκευση στη σχέση τέχνης και συναισθημάτων.  Χωρίς κανένα  διδακτισμό αλλά με φαντασία, χρώμα και καλή αύρα …μπαίνουν όλα στη θέση τους. Η ανησυχία και το μπέρδεμα που συμβαίνει  και στην πραγματική ζωή βρίσκουν τη θέση που τους ταιριάζει.

Ένα βιβλίο που θα λατρέψουν γονείς και νηπιαγωγοί με πολλές ιδέες για εμπέδωση και δημιουργικότητα. Φτιάξτε τα δικά σας τερατάκι , χρωματιστό ή μη και ξεκινήστε το δικό σας κουκλοθέατρο με χαρακτήρες που δηλώνουν συναισθήματα και …αγωνίες. Πάρτε κι εσείς βάζα γυάλινα και κρύψτε μέσα ( οργανώστε) τους μικρούς πολύτιμους θησαυρούς που έχουν ίδιο χρώμα. Και φυσικά μην σκεφθείτε ποτέ να πετάξετε χαρτόκουτες, ειδικά εκείνες από τα παπούτσια, αλλά κόψτε τις, δώστε σχήμα και μορφή. Βάψτε τις δημιουργίες σας φτιάξτε ένα κολάζ, ένα αυτοκίνητο, μια κούκλα, ένα υπέροχο τοπίο, μια βάρκα κλπ…Τις παλιές εφημερίδες κάντε τις ό,τι βάζει ο νους κι η φαντασία σας …

Παίξτε με τις λέξεις, δημιουργείστε νέες, δώστε τους μορφή. Φτιάξτε δικά σας «τερατάκια», ζωάκια, δέντρα ή και σύννεφα που μπερδεύονται, νιώθουν ανάκατα συναισθήματα και βάλτε τα στη σειρά.

Με κολλάζ με η εικονογράφηση της Άννας Λιένας, προσιτή στον κόσμο των παιδιών και το αποτέλεσμα  αριστουργηματικό.

Η τέχνη και η δημιουργία σε συνδυασμό με την φαντασία φτιάχνουν πολύτιμες και εκρηκτικές συνθέσεις.

Ψάξτε το εδώ : https://www.patakis.gr/product/619233/vivlia-paidika--efhvika-paidikh-neanikh-logotexnia/To-terataki-ton-xromaton/

Για παιδιά από τριών χρόνων…

Κίκι και Ζακ, η μαγεία της φιλίας, Marie Kondo &Salina Yoon, εικ : Sallina Yoon, εκδ Κλειδάριθμος

Η Κίκι και ο Ζακ είναι πάρα πολύ καλοί φίλοι αλλά  και πολύ διαφορετικοί σε πολλά πράγματα. Στον Ζακ αρέσει πολύ η οργάνωση και τακτοποίηση. Στην Κίκι πάλι αρέσει να μαζεύει πράγματα και να τα αφήνει όπου βρει. Στα πιο απίθανα σημεία εκείνη διαρκώς στοιβάζει τις πραμάτειες, τα ρούχα, τα βιβλία και τα παιχνίδια της. Ώσπου την ημέρα που ο Ζακ την κάλεσε να πάνε μαζί στη θάλασσα. Η Κίκι δεν μπορούσε να βρει που ήταν το μαγιό της. Έψαξε παντού, μα μάταιος ο κόπος της. Ο Ζακ απογοητεύτηκε να την περιμένει και ένιωσε πως η φιλιά τους είχε λίγο κλονιστεί. Πως η Κίκι μάλλον δεν τον ήθελε για παρέα. Έφτιαξε λοιπόν κάτι πολύ ιδιαίτερο, το έβαλε σε να μοναδικό κουτί και την επόμενη μέρα πήγε να της το δώσει. Η Κίκη ήθελε να τον συναντήσει όμως τα πράγματα την δυσκόλευαν να φτάσει ακόμα και ίσαμε την εξώπορτα. Κι όταν τα κατάφερε ήταν λίγο αργά. Ο φίλος της είχε φύγει αλλά το πολύτιμο δώρο του ήταν εκεί… Η συγκίνηση και η χαρά της την έκαναν να τρέξει να τον βρει και να παίξουν σπίτι του με τις ώρες. Μόνο που στο δικό της το σπίτι αυτό ήταν πολύ δύσκολο να συμβεί. Ο Ζακ τότε προσφέρθηκε να βοηθήσει την φίλη του να τακτοποιήσει και τα οργανώσει το δικό της σπιτικό. Τα κατάφερε άραγε;

Ένα υπέροχο βιβλίο για την οργάνωση του χώρου, των συναισθημάτων και της υπευθυνότητας στα μικρά παιδιά. Το χάος των παιδικών δωματίων συχνά φέρνει εκνευρισμό σε μικρούς και μεγάλους και στεναχώρια όταν χάνονται πράγματα που έχουμε ξεχάσει που τα έχουμε αφήσει. Χάνεται επίσης  και πολύτιμος χρόνος όταν η αταξία βασιλεύει και η διάσημη γιαπωνέζα Marie Kondo το γνωρίζει αυτό πολύ πολύ καλά. Έτσι λοιπόν δημιούργησε την μοναδική μέθοδο Konmari επηρεάζοντας και βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να μεταμορφώσουν τα σπίτια τους σε χώρους ηρεμίας, χαράς  και δημιουργίας μόνο.

Αυτό συμβαίνει κι εδώ.  Η οργάνωση και η τακτοποίηση δίνουν χώρο στη φιλία, στην ομορφιά και στην απόλαυση. Κι αν θέλετε κι εσείς να μάθετε τρόπους στα παιδιά πως να συμμαζεύουν τον δικό τους χώρο απλά διαβάστε τους τι έκαναν η Κίκι και ο Ζακ. Όλα τα πράγματα έχουν τον τρόπο τους για να λειτουργήσουν αρκεί να τον δείξουμε σε όσους νομίζουν πως δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν.

Παίξτε με το παιδί σας  και βρείτε κι εσείς τον τρόπο φύλαξης, τακτοποίησης και «ζωής σε τάξη» μέσα στο σπίτι. Εκρήξεις, θυμοί και βαριές κουβέντες μπορούν απλά να εξαφανιστούν αρκεί να μάθουμε σωστά τους τρόπους που θα κάνουν τη ζωή όλων ευκολότερη.

Στα νηπιαγωγεία ειδικά, η τακτοποίηση είναι μέρος της διδακτικής διαδικασίας και μαθαίνεται καθημερινά. Οργανωθείτε με τρόπο διασκεδαστικό, βάλτε όρια στο χάος των παιδικών δωματίων και παιχνιδιών. Δώστε αρμοδιότητες στα παιδιά και βοηθήστε τα να γίνουν υπεύθυνα χωρίς φωνές , μαλώματα και τιμωρίες. Η μουσική βοηθάει πάντα, οι όμορφες και απλές λέξεις και φυσικά το κίνητρο που αποτελεί την αφετηρία για να φτάσεις σε έναν στόχο.

Και αν πάλι θέλετε να μάθετε πως διπλώνουν μια μπλούζα ή ένα πουκάμισο με την μέθοδο Konmari θα το βρείτε  στο τέλος του εκπληκτικού αυτού βιβλίου.

Η εικονογράφηση  του βιβλίου έχει γίνει από την βραβευμένη συγγραφέα και εικονογράφο Σαλίνα Γιουν με ζωντανά χρώματα και χαρακτήρες που θα μείνουν αξέχαστοι.

Διαβάστε περισσότερα και ένα μικρό απόσπασμα  εδώ : http://www.klidarithmos.gr/kiki-kai-zak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου