Το παραμύθι της βροχής

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Η τύχη του Φάουστο* …στα Παραμύθια της Τετάρτης!

 

Κάθε μέρα κι ένα βιβλίο….κάθε βράδυ ένα παραμύθι!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ζούσε κάποτε ένας άνθρωπος που πίστευε πως όλα ήταν δικά του…

Η αλήθεια είναι πως και σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που το πιστεύουν αυτό…

Ήταν λοιπόν μια φορά κι έναν καιρό ένας άνδρας που επειδή πίστευε πως όλος ο κόσμος, όλα τα πράγματα του ανήκαν, αποφάσισε να τα επιθεωρήσει.


«Είσαι δικό μου…» είπε, και ένα λουλούδι, ένα πρόβατο, ένα δέντρο, ένας αγρός, ένα δάσος και μια λίμνη υποκλίθηκαν και υπέκυψαν στην απαίτησή του. Μόνο το βουνό πήγε να του αντισταθεί στην αρχή αλλά η οργή του Φάουστο ήταν τόσο μεγάλη που κι αυτό υποκλίθηκε στην …παντοδυναμία του. Η απληστία του Φάουστο όλο και μεγάλωνε που θέλησε και τη θάλασσα να κάνει δική του. Μόνο που εκείνη του πιάσε ένα διάλογο που έκανε το Φάουστο να νιώσει την …αδυναμία του και να μετανιώσει για την αλαζονεία του, για πάντα!


Ένα τόσο μικρό κείμενο είπε τα πάντα… Ο Μοναδικός Oliver Jeffers γράφει και εικονογραφεί άλλο ένα μικρό αριστούργημα. Εμπνευσμένος  από την ιστορία του Τζο Χέλλερ που δημοσίευσε ο Κερτ Βόνεγκατ στη The New Yorker στα 2005, γράφει τις μεγάλες αλήθειες για την απληστία, την αδηφαγία και την αλαζονεία του ανθρώπου. Κανένας δεν μπορεί να τα βάλει με τα στοιχειά της Φύσης. Να υποτιμήσει την δύναμη και την κυριαρχία της.  Η Φύση, η Γη, ο κόσμος μας μπορεί και επιβιώνει εκατομμύρια χρόνια ίσαμε τις μέρες μας και κανείς δεν μπορεί να αναμετρηθεί με ανόμοιες δυνάμεις και πράγματα.  Όσο κι αν προσπαθούν οι άνθρωποι να κυριαρχήσουν, να την καταστρέψουν η Φύση, ο πλανήτης, η Γη μας δηλαδή βρίσκει τρόπους …επιβίωσης και δικής της παντοδύναμης κυριαρχίας.


Το βιβλίο είναι ένα μικρό φιλοσοφικό κείμενο κατάλληλο για παιδιά και μεγάλους. Έχει τη μαγεία της …σιωπής αφήνοντάς χώρο για σκέψη και φαντασία. Οι λευκές του σελίδες ή με ελάχιστες λέξεις τυπωμένες  το αποδεικνύουν περίτρανα. Τα σκίτσα του Jeffers όπως κάθε φορά εκφράζουν συναισθήματα και λέξεις με μαγικό τρόπο. Από όσο διάβασα χρησιμοποιεί τούτη τη φορά την τέχνη της παραδοσιακής λιθογραφίας, μια εξαιρετικά δύσκολη ΄εικονογράφηση αφού απαιτεί απόλυτη ακρίβεια στη χρήση μελανιών. Το αποτέλεσμα επίσης αριστουργηματικό.

Το βιβλίο είναι ο καθρέφτης της ζωής. Της ζωής μας που μας επιβεβαιώνει  πόσο μικροί και ασήμαντοι είμαστε μπροστά  στην απεραντοσύνη του κόσμου, της φύσης και …της απληστίας μας. Κανονικό χαστούκι στην ματαιοδοξία, τον εγωισμό και την έπαρσή μας. Μια υπενθύμιση της προσωρινής μας θέσης στον κόσμο και της αδυναμίας μας να τον κατακτήσουμε. Όσο και αν φτάσουμε ψηλά, όποια ιδέα κι αν έχουμε για τον εαυτό μας είναι απλά εφήμερες σκέψεις και καταστάσεις που διαλύονται μέσα σε μια στιγμή. Η δική μας ζωή και παντοδυναμία ωχριούν μπροστά στην απεραντοσύνη, την δύναμη της φύσης που κανένας άνθρωπος δεν θα καταφέρει ποτέ να νικήσει όσο και αν παλέψει, απαιτήσει ή προσπαθήσει.  Μικρές κουκίδες στην αιωνιότητα σχεδόν ανύπαρκτες, όλοι μας…


Να το διαβάστε, να το συζητήσετε, να συνειδητοποιήσετε την ύπαρξη σας/μας. Να σταματήσετε στις δικές του σιωπές. Να αναλογιστούμε όλοι τι προσφέρουμε στον τόπο που μας φιλοξενεί προσωρινά. Να θυμηθούμε αξίες όπως ο σεβασμός, η προσφορά, η αλληλεγγύη, η ταπεινότητα.

Ένα σύγχρονο παραμύθι ή καλύτερα έναν μύθο που δίνει γροθιά στο στομάχι δημιούργησε ο Oliver Jeffers. Μια ζωγραφισμένη ιστορία όπως λέει ο ίδιος που μας θυμίζει λίγο το κλασικό αριστούργημα του Goethe τον Φάουστ που ίσως και γι αυτό να ονόμασε και τον δικό του ήρωα Φάουστο.

Ψάξετε το βιβλίο. Αφεθείτε στην μαγεία του τόσο απλού, αληθινού αλλά σπουδαίου κειμένου και της εικονογράφησής του.

Βρείτε το εδώ :https://ikarosbooks.gr/923-i-tychi-toy-faoysto.html

Κι όσο διαβάζετε ακούστε  και την εκπληκτική μουσική του Wagner : https://youtu.be/VMw0EjLFPXw 

*Η Τύχη του Φάουστο, Oliver Jeffers, εκδόσεις Ίκαρος

Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 13 Μαϊου 2020 :https://www.cretalive.gr/politismos/i-tyhi-toy-faoysto-sta-paramythia-tis-tetartis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου