Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019

Ιστορίες και παραμύθια για ιδέες κι ευκαιρίες....


Τα  Παραμύθια του Σαββάτου…γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Πάντα να αρπάζεις τις ευκαιρίες που σου έρχονται στη ζωή. Καμία να μην αφήνεις να φεύγει. Όλα είναι σύντομα και ρευστά κι ίσως χάσεις την πολύτιμη στιγμή  να αλλάξεις, να ξεφύγεις να ζήσεις διαφορετικά. Διαφορετικά και τα παιδιά με ειδικές ικανότητες, ισότιμα όμως μέλη της κοινωνίας. Με δικαιώματα, υποχρεώσεις και μπόλικο παιχνίδι.
Και να θυμόμαστε όλο, πως η οικογένεια και οι φίλοι είναι εκείνες οι αξίες οι ανεκτίμητες που δεν πουλιούνται, ούτε αγοράζονται, μόνο χαρίζονται!

Τι μπορείς να κάνεις με μια ευκαιρία; Kobi Yamada,εικ: Mae Besom, εκδ. Λιβάνη

Πόσες ευκαιρίες μπορεί να έχει κάποιος στη ζωή του; Τι κάνεις όταν μια μέρα κι εντελώς ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά σου  και μοιάζει να  γνωρίζει, να θέλει κάτι να κάνεις για αυτήν; Και αν μείνεις  αδρανής εκείνη θα φτεροκοπήσει και θα χαθεί  στη στιγμή. Και τότε αρχίζουν οι ερωτήσεις στον ίδιο μας τον εαυτό: Άραγε; Μήπως; Και αν;  Τη δεύτερη φορά που θα σταθούμε τυχεροί και θα έρθει άλλη  μια νέα εύκαιρα τι κάνουμε; Την αρπάζουμε ή μήπως πάλι δεν είμαστε σίγουροι; Και αν φοβόμαστε;  Τότε πάλι θα φύγει, πολύ μακριά.
Κι αν κάνεις το  μοιραίο λάθος και νομίσεις πως αρκετά ασχολήθηκες κι έχασες χρόνο με τις ευκαιρίες θα έρθει η στιγμή που κι εκείνες θα πάψουν να σε επισκέπτονται. Και τότε θα νοιώσεις άλλα συναισθήματα. Ο φόβος θα διαδεχθεί την αμφιβολία. Ο χρόνος θα δείξει πως χρειάζεται θάρρος και μάτια ανοιχτά γιατί διαφορετικά θα χαθούν όλα. Μια στιγμή θέλει πάλι και να μην την αφήσεις  να χαθεί. Να αρχίσεις να ζεις, να ενθουσιάζεσαι, να τρέχεις και να μην κάθεσαι άπραγος.
Άλλο ένα μικρό αριστούργημα από τον Kobi Yamada και της  Mae Beson στην εικόνα. Αλήθειες και μαθήματα ζωής για μικρούς αναγνώστες. Καλογραμμένη, έξυπνη, ευφυέστατη ιδέα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Μια ιστορία έμπνευσης, ώθησης και φυσικά θάρρους. Μια ιστορία υπόσχεσης, δύναμης ψυχής και τόλμης. Στο άγνωστο, στο παράξενο, στην ελπίδα.

 Ένα βιβλίο με ερεθίσματα για θαρραλέους και ανθρώπους που έχουν μάθει να κυνηγάνε την κάθε στιγμή της ζωής. Για μικρά απιδιά που δειλιάζουν, φοβούνται  και δεν τολμούν να παλέψουν με το άγνωστο, την επιθυμία, το καινούργιο…

Για κάθε ηλικία …Για όλους μας!

Tα ψηλά τακούνια της Μαρσέλας, Γιώργος Μπουμπούσης, εικ: Μαριάννα Φραγκούλη, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Η Μαρσέλα είναι μια καμηλοπάρδαλη με σκούρες καφετιές κηλίδες και ζει στη ζούγκλα. Ήταν και πολύ θυμωμένη εκείνο το μεσημέρι που γύρισε από το σχολείο. Κουβέντες δεν ήθελε πολλές γιατί η Φρύνη, η ζέβρα με τις υπέροχες μαύρες γραμμές και  τις μακριές βλεφαρίδες, μια νέα μαθήτρια της τάξης, της έκανε τη ζωή άνω κάτω.  Όλα ξεκίνησαν από εκείνο το παιχνίδι, το ομαδικό, το κρυφτό. Πως να κρυφτεί μια καμηλοπάρδαλη με τε΄τοιο ύψος  κι απ ΄την άλλη πόσο εύκολα  μπορεί να βρει όλους στη στιγμή , όπου και να βρίσκονται; Κι εκείνες οι λέξεις που σαν ειπωθούν και πληγώσουν, αντηχούν πάντα στ ‘ αυτιά; Ζαβολιάρα κι ανίκανη την είπε η Φρύνη κι η Μαρσέλα στεναχωρήθηκε και θύμωσε κι έμεινε…μόνη! Κι υστέρα ήρθε η λύπη γιατί νόμιζε πως δεν την ήθελαν οι φίλοι της.
 Η μαμά της πάλι  που είχε μανία με τις αγορές στο ίντερνετ προσπαθούσε να της φτιάξει το κέφι. Και φυσικά τα κατάφερε! Με ένα μοιραίο λάθος «ιντερνετικό» άλλαξαν όλα. Τα κόκκινα ψηλά παπούτσια αντί μιας κατσαρόλας που ήρθαν στο σπίτι της Μαρσέλας θα γίνουν η αιτία να σταματήσουν όλα τα πικρόχολα σχόλια της Φρύνης, να δεθεί μια παρέα ζηλευτή και να δουν την πιο ωραία παράσταση τσίρκου που έγινε ποτέ, όλοι μαζί!

Μια ιστορία του Γιώργου Μπουμπούση για τις παρέες, τους  φίλους, τα παιχνίδια και τις συμπεριφορές. Μια καλοφτιαγμένη ιστορία που ακουμπά πολύ λεπτά και σχεδόν καθημερινά θέματα ανάμεσα σε φίλους, σε νέα μέλη ομάδων και φυσικά στη σχολική ζωή. Λέξεις που πληγώνουν, πράξεις και συμπεριφορές που δεν ξεχνιούνται. Ταμπέλες που καθορίζουν άτομα. Φυσικά χαρακτηριστικά που ενοχλούν κάποιους αλλά ευτυχώς καταλαβαίνουν στο τέλος πως αυτές οι ιδιαιτερότητες είναι που αξίζουν.  Μια καλογραμμένη λοιπόν ιστορία που τα΄χει όλα τα παραπάνω και ακόμα πιο πολλά. Έχει και χιούμορ και θυμό και απογοήτευση και λύπη και χαρά και φίλους που τελικά είναι εκεί στα δύσκολα. Έχει κι εγωισμό και πείσμα και άσχημες συμπεριφορές. Έχει και την μητρική αγάπη και τρυφερότητα. Έχει ανατροπές και σύγχρονες πτυχές της καθημερινότητας, όπως οι αγορές από το ιντερνέτ που τελικά σώζουν …φιλίες!
Πρωτότυπη , έξυπνη και γεμάτη η γραφή του Γιώργου  Μπουμπούση που την συμπληρώνει υπέροχα η εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη.

Υπέροχη και η έκδοση που νομίζω εγκαινιάζει μια νέα σειρά των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική στα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο και πολύ προσιτή τιμή.

Αναζητείστε το και απολαύσετε  μια ιστορία της ζούγκλας για γέλια, θυμό, χαρά και λύπη. Μια ιστορία συναισθημάτων, πρωτότυπων λύσεων και φιλίας που ανθίζει και καρποφορεί!

Για μικρά και μεγάλα παιδιά….

Το κρυφτό, Δήμητρα Χαραλάμπους, εικ: Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ο Βαγγέλης είναι ένας μεγάλος ήρωας κι ας είναι την ίδια στιγμή ένα μικρό παιδί. Ένα αγόρι που μετράει μόνος του από το παραθύρι του σπιτιού του βήματα των άλλων, παίζοντας κρυφτό …από απόσταση. Η Μαριτίνη, η Χρυσή, ο Κωστής, ο Μάνος έχουν ήδη χαθεί από τα ματιά του και κρυφτεί βαθιά μέσα στο δάσος. Εκείνος «ψάχνει »τη δική του κρυψώνα ίσαμε να ‘ ρθει ο παππούς στο σπίτι και να αλλάξουν όλα. Μαζί θα ψάξουν το  ιδανικό μέρος  στο δάσος για τον Βαγγέλη και τον Γουίλι. Και ναι, το βρίσκουν. Στο τελευταίο πεύκο, στην ξύλινη καλύβα που στέκεται μόνη της. Την ¨Άλλη μέρα ο Βαγγέλης γίνεται μέλος της ομάδας . Του Μάνου με το Μαβί σακίδιο που είναι λίγο εύσωμος .Της Χρυσής που την εμποδίζουν τα μακριά της μαλλιά αν δει καθαρά  και που της κρύβουν τα μεγάλα της αυτιά. Της Μαριτίνης με το παρδαλό φουστάνι, το τελευταίο δώρο του πατέρα της… Και του Μάνου που ξεχνάει τους αριθμούς. Όλοι έχουν κάτι να « κρύψουν» κι όλοι θα πάνε να ευχηθούν στον Βαγγέλη για τα γενέθλια του….τελικά!
Έτσι είναι οι φίλοι. Κανένας δεν είναι τέλειος αλλά όλοι μαζί περνούν καλά και δίνουν χαρά ο ένας στον άλλο. Μια ιστορία της Δήμητρας Χαραλάμπους γεμάτα συναισθήματα, ιδιαιτερότητες και …αισθήσεις. Μια ιστορία διαφορετικότητας που γεμίζει ελπίδα και όμορφες σκέψεις το κάθε παιδί. Το αγαπημένο παιχνίδι όλων το Κρυφτό αποκαλύπτει μικρά μυστικά. Μυστικά ζωής καλά κρυμμένα πίσω από σακίδια, φορέματα, και μαλλιά. Μυστικά που δεν είναι τόσο φοβερά να γίνουν ορατά αρκεί να έχουν την αποδοχή και την εκτίμηση που τους αναλογεί από τους άλλους.
Ιδιαίτερη ιστορία, διδακτική και αληθινή. Κανένας δεν είναι τέλειος πόσο μάλλον όταν δεν φταίει για ότι συμβαίνει στο σώμα του εκ γενετής. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι, στην πρόσβαση παντού ακόμα και αν χρειάζεται να μετακινηθούν με αναπηρικό αμαξίδιο. Τα δικαιώματα όλων είναι σεβαστά. Κανείς δεν πρέπει να στερείται το παραμικρό όταν μάλιστα είναι μικρό παιδί και το παιχνίδι είναι η ζωή του!
Ιδιαιτερότητες, συναισθήματα, οικογενειακές υποθέσεις και φίλοι. Η αγάπη των δικών μας ανθρώπων , αξία ανεκτίμητη. Στα εύκολα, στα δύσκολα παντού. Παππούδες και γιαγιάδες, η χαρά της παιδικής ηλικίας του καθενός. Η λύση στα προβλήματα όλων.

Μοναδική στις εικόνες της η Σάντρα Ελευθερίου. Χρώματα έντονα, μάτια που μιλούν κατευθείαν στην ψυχή και φιγούρες που τυπώνονται στη μνήμη!

Για παιδιά από 5 χρονών

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 26 Ιανουαρίου 2019 :https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-26-01-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου