Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Κόκκινη κλωστή η ζωή του καθενός…


Τα Παραμύθια του Σαββάτου ….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Μύθοι, ιστορίες και γνώσεις πολύτιμες. Οδηγοί επιβίωσης και αλήθειες που είναι πάντα κρυμμένες στα παραμύθια και στα καλογραμμένα βιβλία για παιδιά.
Κόκκινη κλωστή η ζωή του καθενός με χάντρες, πετράδια και κόμπους πλεγμένη. Ξετυλίγεται, μαζεύεται και πλέκεται αργά, χρωματιστά, επίπονα μα και με μεγάλη ευκολία πολλές φορές. Σαν παραμύθι που έχει πάντα ένα τέλος γεμάτο λύτρωση, κάθαρση και ζωή…

Η Ελαφίνα της Κερύνειας, Μαρία Αγγελίδου, εικ :Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Μεταίχμιο

Ιστορίες σαν πετραδάκια  αστραφτερά και χάντρες στις κόκκινες κλωστές της ζωής λέει η Μαρία  Αγγελίδου πως είναι τα κατορθώματα των ηρώων. Κατορθώματα που γίνονται με βήματα πολλά σε χρόνους και τόπους και φτάνουν να γίνουν  γρήγορα σαν αστραπή. Τούτη πάλι η ιστορία είναι ένα κατόρθωμα του Ηρακλή. Κι είναι κόμπος στην  κλωστή την κόκκινη της ζωής του. Κόμπος σφιγμένος, τριπλός και άλυτος. Την ελαφίνα της Κερύνειας έπρεπε να πιάσει… Ένα θηλυκό ελάφι με χρυσά κέρατα και χάλκινες οπλές. Αγαπημένο ζώο της Άρτεμης το ελάφι κι είχε στο άρμα της καταφέρεις να ζέψει τις τέσσερις αδελφές της  πιο ατίθασης στον κόσμο ελαφίνας. Ελεύθερη ζούσε στα βουνά της Κερύνειας  κι ο Ευρυσθέας θέλησε να στείλει τον Ηρακλή να του την φέρει ζωντανή. Κι είναι ο μύθος τούτος με δυο τρεις εκδοχές γνωστός που λέει  να την πιάνει με δόρατα και βέλη ή ίσως με δίχτυ την ώρα που πίνει  νερό.  Άλλοι πάλι λένε πως την ακολουθούσε  όπου κι αν πήγαινε, κρυβόταν , έτρεχε ένα ολόκληρο χρόνο. Μαζί της κι αυτός στο τρέξιμο, άλλες φορές στο κρυφτό και πάλι στα βήματα της  προχωρούσε ίσαμε εκείνη την  στιγμή της μεγάλης δίψας… Κι η Άρτεμη, η θεά του κυνηγιού και λάτρης των ελαφιών,  δεν θύμωσε ποτέ με τον Ημίθεο γιατί το ελευθέρωσε το όμορφο ζώο σχεδόν αμέσως μετά!
Άλλο ένα μυθολογικό παραμύθι. Ο τέταρτος άθλος από τους δώδεκα του Ηρακλή. Γραμμένος και τούτος μοναδικά από την Μαρία Αγγελίδου. Ποιητικός λόγος, γεμάτος φαντασία και λέξεις που ακουμπάνε την ψυχή με περισσή τέχνη. Πολλές φορές τον διάβασα για να κρατήσω τούτα τα λόγια της κόκκινης κλωστής και των βημάτων για να πω για πολλοστή φορά πως έτσι έπρεπε να διδάσκονται οι μύθοι, οι ιστορίες , τα μεγάλα γεγονότα του κόσμου όλου. Γραμμένα σε γλώσσα απλή αλλά πλούσια σε εικόνες, σε λέξεις , σε πλοκή.
Και πάλι ο συνδυασμός των δύο καλλιτεχνών συγγραφέα και εικονογράφου μοναδικός και δεμένος άρρηκτα. Ίρις Σαμαρτζή  με το ιδιαίτερο  της ύφος που πια γνωρίζουμε όλοι πως μόνο εκείνη θα μπορούσε να ζωγραφίσει τούτα τα λόγια της Μαρίας Αγγελίδου με τον τρόπο που τους ταιριάζουν.
Εννοείται πως δεν πρέπει να λείπει και τούτος ο μύθος από κανένα σχολείο ή σπίτι γιατί τούτες οι γραφές είναι πολύτιμες και καλοδιάβαστες και  πρέπει όλοι να τις γνωρίζουν.

Με εκπαιδευτικές δραστηριότητες πάντα επιμελημένες από την Μαρία Γονιδάκη

Για παιδιά και μεγάλους από 6 χρονών…
 
Αν ποτέ θελήσεις να φέρεις ένα πιάνο στην παραλία, ΜΗΝ το Κάνεις!,Ελίζ Πάρσλι, εκδ. Ψυχογιός

Ε, ναι, λοιπόν! Σίγουρα θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ιδέα να κουβαλήσεις το πιάνο σου στην παραλία …για μπάνιο, αντί για ένα καραβάκι, ένα φρίσμπι ή ένα φτυαράκι αλλά μάλλον δεν θα ήταν η καλύτερη. Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορείς να το αποχωριστείς, όμως η πιο μεγάλη αλήθεια είναι  πως δεν είναι καθόλου εύκολο να το μεταφέρεις ως εκεί και να το διατηρήσεις, καθαρό, καινούργιο και …άγγιχτο. Μόνο τότε, ίσως ,καταλάβεις πως ήταν καλύτερα να πάρεις  μαζί σου κάτι  πιο μικρό, πιο ελαφρύ και πιο διασκεδαστικό. Μόνο τότε….
Ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος είναι και όλο το νόημα του βιβλίου της Ελίζ Πάρσλι. Πόσες φορές δεν έχουμε γίνει μάρτυρες σκήνων όπως εκείνης του μικρού παιδιού να θέλει να πάρει μαζί του όπου πάει όλα τα πράγματα του. Πράγματα απλά, πολλά  μα και αδύνατον να  κουβαληθούν. Κλάματα, φωνές , γκρίνιες , πείσματα και κακή διάθεση. Κι όμως υπάρχει ένας υπέροχος τρόπος  σε τούτο το βιβλίο που του δίνει να καταλάβει πως ορισμένα πράγματα …δεν γίνονται. Μόνο βιώνοντας και βάζοντας όρους, απαράβατους, το παιδί μαθαίνει. Κι αν κρατήσουμε τη θέση μας και δεν « λυπηθούμε», η επόμενη φορά θα είναι πανεύκολη και απόλυτα συνυφασμένη με τα δικά μας θέλω!
Ένα βιβλίο αλήθειας, νηπιακής καθημερινής μάχης με τα παιχνίδια, με τις βόλτες , με τα θέλω των παιδιών. Μια ιστορία γεμάτη ακρότητες που όμως δείχνουν το μέγεθος της επιθυμίας των νηπίων και γεμάτη συμπεράσματα, διδάγματα και …χιούμορ. Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις, λέει μια παροιμία και σε τούτο το βιβλίο αυτό αποδεικνύεται. Ένα   με εξαιρετική εικονογράφηση από την ίδια την συγγραφέα.
Για παιδιά πολύ μικρά μα και για μεγαλύτερα που δύσκολα καταλαβαίνουν τα μεγέθη, τους όγκους, το βάρος λόγων, πραγμάτων και …θέσεων. Για την εμπιστοσύνη στους άλλους, στον εαυτό μας, για τη δύναμη της γνώμης μας, για τα λάθη που γίνονται μαθήματα, για παιδιά που επιμένουν, θυμώνουν, και δεν ακούν κανέναν και τίποτα ….
Το βιβλίο έχει πολλές χρήσης. Οδηγός επιβίωσης στην παραλία, στο σπίτι, στην οικογένεια αποκλειστικά. Τυχαία δεν έγινε Best seller στους New York Times. Και μεταφράζεται σε πάνω από είκοσι γλώσσες ανά τον κόαμο…
Γιατί δεν αξίζει κανείς να χάνει όμορφες στιγμές και πράγματα επειδή δεν θέλει να καταλάβει πως κάποιες  φορές δεν σκέπτεται σωστά….

Από 3 χρόνων…

Μέλισσες, Piort Socha, εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Σαν είδα τούτο το βιβλίο δεν μπόρεσα να κρύψω τα επιφωνήματα θαυμασμού και ικανοποίησης. Επιτελούς , είπα στον εαυτό μου, ένα καλαίσθητο, μεγάλο, χορταστικό και πολύτιμο βιβλίο για κάθε μα κάθε βιβλιοθήκη. Αγαπημένο έντομο η μέλισσα αν και κάποιες φορές φοβιστικό γιατί το συγχέουμε με σφήγκες και τσιμπήματα που πονάνε πολύ. Όμως μια βόλτα στην ιστορία τούτου του εντόμου θα μας βοηθήσει να μάθουμε ή να θυμηθούμε τη χρησιμότητα, να κατανοήσουμε  την μοναδική κοινωνία του και  την παραδειγματική του οργάνωση του. Κι ίσως καταρριφθούν κάποιοι μύθοι, ίσως πάλι να  μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ στην εκτίμησή μας η μοναδική μέλισσα.
Τούτο το βιβλίο έχει και τι δεν έχει!… Έχει πάνω από όλα  ζωντάνια κι ομορφιά. Δεν είναι παραμύθι , δεν είναι ιστορία που θα μας μεταφέρει σε κόσμους φαντασίας και παράξενους. Είναι μια ολοκαίνουργια , υπέροχη, σύγχρονη εγκυκλοπαίδεια  γνώσεων, με μοναδικό της μέλημα να μας μυήσει στον κόσμο του πιο εργατικού  εντόμου  του πλανήτη. Με εικονογράφηση που σε μαγνητίζει, με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και τη γνώση όχι μόνο μάθηση αλλά και παιχνίδι.
Το ανοίγεις και σταματάς στην κάθε του σελίδα. Διαβάζεις, μαθαίνεις και παρασύρεσαι από την εκπληκτική του εικονογράφηση. Η ιστορία της μέλισσας που ξεπερνά το χρόνο και τους αιώνες. 100.000.000 χρόνια ύπαρξης, εξελικτικής  πορείας , αλλαγών  και ζωής. Μαθαίνεις, βλέπεις  από κοντά την ανατομία της . Θαυμάζεις την μοναδικότητα της φύσης πάνω σε μικρογραφικό αριστούργημα. Καταλαβαίνει  την πολυάσχολη ζωή τους. Ζεις μαζί τους την δημιουργία κελιών, κερήθρας και μελιού. Γνωρίζεις την βασίλισσα , τις εργάτριες που ταΐζουν τις λάβρες. Διαβάζεις και βλέπεις  που αποθηκεύουν το μέλι και συγκλονίζεσαι από τα σχεδιαγράμματα που δείχνουν τον μοναδικό χορό των  μελισσών. Τι είναι σμήνος, τι είναι η επικονίαση και ποια φυτά, καρποί, φρούτα και λαχανικά χρειάζονται τις μέλισσες για να αναπτυχθούν και να υπάρχουν.
Μαθαίνεις την ιστορία από την αρχή σχεδόν της δημιουργίας τους από τοιχογραφίες που βρέθηκαν  σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Θυμάσαι πως οι καλύτεροι μελισσοκόμοι  έζησαν στην Αρχαία Αίγυπτο. Οι Έλληνες Θεοί πάλι λάτρεψαν το μέλι και τον βασιλικό πολτό. Οι Ρωμαίοι  έκαναν μπάνιο με μέλι για να κρατήσουν τη νεότητά τους . Σλάβοι, Άγιοι, Στρατηλάτες , Αυτοκράτορες και βασιλιάδες εξύμνησαν το χρυσό υγρό !Κι ύστερα μαθαίνεις τα πάντα για τους μελισσοκόμους, τις κυψέλες  ανά τον κόσμο.  
Σταθήκαμε κι εμείς στο δικό  μας σχολείο στις εικόνες που δείχνουν πως φτιάχνεται το μέλι, και ποιος θέλει το κακό των μελισσών. Μάθαμε ακόμα τους κινδύνους από τα τσιμπήματα και πως αυτά τα μικροσκοπικά και πολύτιμα έντομα κινδυνεύουν τη σημερινή εποχή να χαθούν…
Και το πιάσαμε ξανά από την αρχή το μεγάλο βιβλίο και μέρες τώρα το ξεφυλλίζουμε ξανά και ξανά. Κι έχει την πιο σπουδαία θέση στη βιβλιοθήκη μας γιατί είναι τεράστιο βιβλίο και γεμάτο γεύσεις, μυρωδιές και γνώσεις.
Ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο που πάντα θα συμβουλεύεστε.  Δεν διαβάζεται με μια ανάσα αλλά με  πολλές, σιγά σιγά και πάντα!
Δεκάδες θέματα ξεπήδησαν με σα στην τάξη από τούτες τις γραφές. Απορίες, ερωτήσεις και κατασκευές πολύπλοκες, απλές και όμορφες πολύ.
Όλοι να το πάρετε. Να το διαβάζεται συχνά… Να χάνεστε στις εικόνες του και να θυμάστε όσα ξεχνάτε για την μοναδικότητα των μελισσών.
Από τις πιο καλόγουστες και σπάνιες εκδόσεις που κυκλοφορούν αυτή την χρονική στιγμή στην χώρα μας….
Για κάθε ηλικία  …για όλους μας !

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός
Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 26 Μαίου 2018:https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-26-5-2018 

Δημοσιεύτηκε στο fractalart.gr στις 30 Μαίου 2018: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου