Το παραμύθι της βροχής

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Mε αφορμή τη γιορτή της μητέρας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!


Ιστορίες και παραμύθια του κόσμου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας !

Με αφορμή την  Γιορτή Μητέρας , είπαμε το παραμύθι της Ηλιογέννητης* την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρα 11.00 το πρωί στον 3ο όροφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.



Η Ελένη Μπετεινάκη ήταν εκεί παρέα με τις κούκλες της και αφηγήθηκε μια από τις δεκάδες παραλλαγές του μύθου που εξυμνεί την αγάπη της μάνας, τον καημό, την προσμονή. Την αγάπη της κόρης γι αυτήν, τα εμπόδια, τις κακοτοπιές και την επιθυμία που δεν γνωρίζει κόπο και χρόνο…. 











«Μια φορά και δυο καιροί όπως λένε τα παραμύθια, ένα ζευγάρι όμορφο σε ένα μικρό χωριό περίμενε να γεννηθεί το πρώτο το παιδί τους. Δουλειές πολλές κάθε πρωί έκανε η γυναίκα  και σαν πέρασε ο καιρός και βάρυνε πολύ κανείς δεν ήταν δίπλα της να τηνε βοηθήσει να κουβαλήσει φορτίο βαρύ στο σπίτι να ανάψει τη φωτιά, να στήσει το τσουκάλι της. Κι ό Ήλιος τότε  έσκυψε και ένα χαμόγελο πλατύ της χάρισε. Εκείνη του’ πε «Βοήθα με, του τάζω το παιδί μου!». Σε λίγο γεννήθηκε μια κόρη που ομορφότερη δεν είχε γεννηθεί με κατάξανθα μαλλιά και χρώμα άσπρο, λαμπερό, φωτεινό σαν τον Ήλιο…»

Κι ήρθανε πολλά παιδιά και μάνες και πατεράδες να ακούσουν τούτη την ιστορία και σαν ήρθε η λύτρωση, η κάθαρση, το τέλος του παραμυθιού φτιάξαμε το πιο όμορφο βραχιόλι για τη μαμά που γινόταν και καρφίτσα να της την χαρίσουμε τούτη την μέρα την τόσο ξεχωριστή!

Οι κούκλες ήταν από Το κουμπί και το βελόνι…

(*Βασισμένο στο βιβλίο του Αριστείδη Δάγλα με τον ομώνυμο τίτλο και σε Λαϊκά παραμύθια)




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου