Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Τα Παραμύθια του Σαββάτου...

...γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*Δύο βιβλία γεμάτα ταξίδια, μπόλικη φαντασία  και όνειρο. Παραμύθια να είναι ή αλήθεια έχουν εκείνο το κάτι που σαν το ανταμώσεις στη ζωή σου σε λένε όλοι… τυχερό. Γιατί είναι  τύχη στη ζωή να βρεις δασκάλους που θα σε γοητέψουν θα σε παρακινήσουν και θα σε βοηθήσουν να ανοίξεις τα φτερά σου για πολλές πολλές εμπειρίες, γνώσεις και δίψα για μάθηση. Κι είναι ακόμα τύχη να μπορείς να δώσεις ζωή με τη γραφή σου στα πιο ασήμαντα πράγματα που η φαντασία τα μετατρέπει σε πολύτιμα. Γιατί η μοναξιά δεν αντέχεται θέλει παρέα χρωματιστή, θέλει κουβέντα, θέλει φίλους και …παραμύθια! 

Ο δάσκαλός μας είναι…πειρατής!, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, εικ  :Ραφαέλλα Τσάτσι, εκδ. Πατάκης

Πως μεταμορφώνεται μια τάξη σχολείου σε ένα ευφάνταστο πλήρωμα καραβιού που μοιάζει με πειρατικό; Όταν ο δάσκαλος είναι ο ίδιος …πειρατής. Όταν ξέρει να κουμαντάρει το καράβι του, όταν εμπνέει, όταν ζει την κάθε στιγμή με τα παιδιά του. Όταν το μάθημα παίρνει άλλη διάσταση, όταν η κάθε μέρα είναι μια περιπέτεια κι όταν όλοι θέλουν να συμμετέχουν σ΄ αυτό το ταξίδι με την ψυχή τους.
Ο Δημήτρης ή κάπτεν Τζίμι είναι ένας δάσκαλος διαφορετικός! Το πλήρωμα του οι εικοσιτέσσερις μαθητές του και το πειρατικό τους καράβι το Δελφίνι τους ταξιδεύει παντού. Στην ιστορία πολεμά σ΄ όλες τις ναυμαχίες, στα μαθηματικά πιάνει φουρτούνα και καμιά φορά μπατάρει και στην καθημερινότητα το « κουπί» που το τραβάνε όλοι με τη σειρά καταλαβαίνουν πως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κι είναι τα ταξίδια του μοναδικά σε μέρη που έγιναν μάχες αλησμόνητες, σε νησιά  και κάστρα μα και σε μια τάξη που θες να μην αλλάξει ποτέ.
Μια υπέροχη ιστορία της Αλεξάνδρας Μητσιάλη που όπως λέει η ίδια είναι αφιερωμένη στον Νίκο Καββαδία και στον Θάνο Μικρούτσικο. Μπορεί να καταλάβει κάποιος το γιατί αφού ο Κάπτεν Τζίμι, ο πειρατής, είναι ποίημα και σύνθεση των δυο παραπάνω σπουδαίων δημιουργών. Για μας, είναι ευτύχημα τούτη η νέα γραφή που μας θυμίζει πως πρέπει να είναι ο …δάσκαλος. Να έχει όραμα, διάθεση και όρεξη για …δουλειά. Να αγαπάει τα παιδιά με την ψυχή του και να μοιράζεται τα δικά του όνειρα μαζί τους.  Η καθημερινότητα αλλάζει και το μάθημα γίνεται παιχνίδι. Παιχνίδι που έχουν ανάγκη όλα τα παιδιά για να μάθουν καλύτερα, για να  ξεφύγουν ότι τους δυσκολεύει τη ζωή. Ένα παράδειγμα προς μίμηση λοιπόν ο κ. Δημήτρης, ένα φωτισμένο μυαλό που δεν συναντάς, η αλήθεια είναι, και τόσο συχνά. Ωστόσο υπάρχει και κάποιες φορές φωτίζει και τους υπόλοιπους και τη ζωή των παιδιών.
Ταξίδι στην φαντασία, στην περιπέτεια, στην ιστορία και στην μάθηση είναι τούτο το βιβλίο. Ονειρεμένο ταξίδι, που σαν μπορούν να το βιώσουν τα παιδιά το δικό τους το άστρο θα λάμψει πολύ παραπέρα από τα καθημερινά, τα καθιερωμένα και τα αναμενόμενα!
Εικονογραφημένο όπως του πρέπει από την Ραφαέλλα Τσάτσι. Έντονες μορφές, χρώματα και « ταξίδια» φανταστικά.
Έτσι πρέπει να είναι όλοι οι δάσκαλοι, όλοι…

Ο Φάρος με τα χίλια μυστικά, Μαριλένα Καββαδά, εικ  :Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Διάπλους

«…Ό,τι πιάσει η ματιά σου, ό,τι αγγίξει η καρδιά σου …μπορεί να γίνει παραμύθι!
Το δικό σου παραμύθι! Με κουκί και με ρεβίθι…»

Έτσι γράφει η Μαρίλενα Καββαδά στο νέο της παραμύθι και πόσο αλήθεια είναι. Ο Φάρος με τα χίλια μυστικά, ο φάρος που τα χρόνια, η εξέλιξη, ο ίδιος ο καιρός τον άφησαν μόνο του. Και τούτη η μοναξιά δεν αντέχεται. Ο κυρ Αντώνης έρχεται κάπου κάπου αλλά δεν είναι πια τα πράγματα όπως πριν. Η λευκή αγκαλιά του Φάρου μένει  άδεια και θέλει τόσο πολύ να γεμίσει… Κι εκεί που ανάβει και σβήνει συνεχώς και η ζωή κυλάει ήσυχα και μονότονα κάτι συμβαίνει που όλα τα αλλάζει. Μια μάγισσα και  σκούπα μαγική, που κουράστηκε να πετάει και θέλει να μείνει για πάντα εκεί. Κι η Μάγισσα φεύγει αφήνοντας τη σκούπα της κι ένα σωρό μυστικά να κάνουν παρέα στο Φάρο. Και σαν χειμωνιάζει για τα καλά ένας συναχωμένος ιππότης κι ένα άλογο βασιλικό έρχονται να ξαποστάσουν στην λευκή αγκαλιά του. Και κει αφήνουν πάλι όλα τους τα μυστικά κι ένα δώρο μοναδικό στον άρχοντα της θάλασσας. Ένα πέταλο να το χει για γούρι μιας και ξημέρωνε πρωτοχρονιά. Και σαν περνά  ο καιρός κι έρχεται η Άνοιξη  η επόμενη επισκέπτρια του Φάρου είναι μια πριγκίπισσα με το  χαλί της που ψάχνει τα μυστικά στα παραμύθια. Κι έρχεται το καλοκαίρι  κι ο κυρ Αντώνης επιστρέφει μαζί με τα εγγόνια του. Κι όλες οι λέξεις και όλα τα πράγματα τα απλά παίρνουν ζωή μέσα από τη φαντασία κι ένα βιβλίο χρωματιστό.
Κάπως έτσι φτιάχνονται οι ιστορίες και τα παραμύθια. Με λέξεις και πράγματα απλά που είναι δίπλα μας και κάποια στιγμή ζωντανεύουν, παίρνουν μια άλλη διάσταση κι αρχίζουν να ζουν μαζί μας. Υπέροχη ιστορία της Μαριλένας Καββαδά γεμάτη χρώμα, μαγεία και μπόλικη φαντασία. Ένα παραμύθι που σε κάνει να χαμογελάσεις για όλα εκείνα τα μικρά που βλέπεις κάθε μέρα και δεν τους δίνεις τη σημασία που πρέπει. Ένα παραμύθι για την δύναμη της γραφής, του ονείρου και της μαγείας όταν πια γίνεται … « χειροπιαστή». Μια ιστορία που μας θυμίζει πως η μοναξιά δεν αντέχεται και ψάχνει να βρει συντρόφους όπου μπορεί. Και αν η ζωή δεν της χαρίζεται υπάρχει πάντα το όνειρο κι η φαντασία που στέκουν ακοίμητοι φρουροί της. Ένα ταξίδι είναι  τούτο βιβλίο. Στις εποχές, στο χρώμα, στις εικόνες του μυαλού, τις παιδικές, τα όνειρα και τις αστέρευτες αγκαλιές που όλοι θέλουμε στη ζωή μας.
Μια ιστορία που ζωντανεύει ακόμα πιο μαγικά με τα πινέλα της Αιμιλίας Κονταίου που είναι γεμάτα με αμέτρητα χρώματα και σκίτσα που ταξιδεύουν την φαντασία ακόμα πιο μακριά.
Και μπορείτε να  ακούσετε την  ιστορία και τα τραγούδια της από το cd που συνοδεύει το βιβλίο σε μουσική του Σταύρου Παπασταύρου, τραγουδά η Αφροδίτη Μάνου και η αφήγηση είναι της  Μαριλένας Καββαδά με συνοδοιπόρους τον Κώστα Μακεδόνα και τον Γιώργο Μπαγιώκη!

Για παιδιά από 4 ετών!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου