Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Ο Ιούλιος Φαταούλιος …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ξέρετε τι είναι το χαπομάμ;

Ένα χαπάκι…

Όχι οποιοδήποτε χαπάκι αλλά αυτό που μπορεί να αντικαταστήσει το φαγητό. Υπέροχα θα πείτε, επιτέλους δεν θα ΄χουμε πια την έννοια του τι θα φάμε σήμερα ή τι θα μαγειρέψουμε! Μήπως όμως μια δεύτερη σκέψη, μάς κάνει να αμφισβητήσουμε την χρησιμότητά του;

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά αυτή την καταπληκτική ιστορία του Βαγγέλη Ηλιοπούλου και να τα βάλουμε όλα στη σειρά.

Μια χώρα, η Φαταουλία. Ένα παλάτι με βασιλιά – αυτοκράτορα  τον Ιούλιο Φαταούλιο. Ο σύμβουλος του Ιούλιου είναι το Λαίμαργο Πουλί και μια μέρα έξω από το παλάτι μαζεύονται  πολλά πολλά παιδιά. Κοιτάζουν περίεργα και θέλουν να μάθουν μάλλον τι είναι το παράξενο χάπι «Χαπομάκ»!

Ο Ιούλιος, ο αυτοκράτορας δηλαδή, ανέλαβε να τους εξηγήσει γιατί απαγόρευσε το μαγείρεμα και εξαφάνισε όλα τα τηγάνια, τις κατσαρόλες, τα μπρίκια. Τι «βάσανα» είχε περάσει μικρός για να …φάει. Και τώρα πια που ήταν μεγάλος και τρανός  έκανε τη ζωή του και τη ζωή των υπηκόων του πιο απλή. Μόνο που έβγαλε και διατάγματα και τιμωρίες σε όποιον δε τηρούσε τις εντολές και τους κανόνες του.  

Και εξηγώντας και μιλώντας νιώσανε όλοι πως από κάπου κάποια μυρωδιά φαγητού γέμιζε τον αέρα… Αυτό ήταν φοβερό. Έπρεπε αμέσως ο παραβάτης να συλληφθεί και να φυλακιστεί…

Και εδώ μπαίνει στην ιστορία μια νεα κοπέλα η Μαγειρίτσα που ζούσε στην πίσω Ρούγα κι είχε κάποτε μαγειρείο. Ωστόσο εκείνη συνεχίζει να μαγειρεύει ή καλύτερα να φτιάχνει μυρωδάτες σαλάτες παρα τις απαγορεύσεις και την ανακαλύπτουν από την μυρωδιά των αγγουριών τα παιδιά και το Λαίμαργο Πουλί. Ο Ιούλιος πάλι σκέφτεται να στείλει τον ανύπαρκτο στρατό του να την συλλάβει που παραβαίνει τους νόμους και πηγαίνει ο ίδιος, αυτοπρόσωπος να δει τι συμβαίνει.   

Όλα αυτά όμως θα φανούν αστεία και απίθανα γιατί η Μαγειρίτσα ξέρει να λέει μοναδικά παραμύθια με τέλος καλό αλλά που το αποκαλύπτει την επόμενη μέρα. Τα παιδιά αγαπούν πολύ τα παραμύθια, ο Ιούλιος δεν έχει ακούσει ποτέ του κι έτσι σαν άλλη Σεχραζάτ ξεκινά να λέει χίλια και ένα παραμύθια όσες και οι συνταγές της γιαγιάς της για να…γλιτώσει την φυλακή και να αποδείξει στον Ιούλιο πως το φαγητό είναι απόλαυση, ζωή, απαραίτητο και μοναδικό. Παραμύθια που μιλούν για συνεργασία, συντροφικότητα, αγάπη, που έχουν όμορφες μυρωδιές, χρώματα και γεύσεις. Κι ο Ιούλιος μαγεύεται και ξεχνά τις απαγορεύσεις και θυμάται πόσο παράξενα και μοναχικά μεγάλωσε…

Και γίνονται ανατροπές και μικρά θαύματα…που θα τα διαβάστε και θα μαγευτείτε κι εσείς.

Ένα βιβλίο γεμάτο παραμύθια, μυρωδιές, απολαύσεις και …αγάπη.

Για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, σαν μεγαλώνουμε χωρίς …στοργή!

Για την αποδοχή και παραδοχή των λαθών μας…

Ένα βιβλίο γεμάτο …φαγητά, διδαχές κρυμμένες μέσα στα παραμύθια, χιούμορ και ευτυχισμένο τέλος. Η γνήσια συνταγή των παλιών παραμυθιών που πάντα αγαπούν τα παιδιά και παρηγορούν και τους μεγάλους.

Ψάξτε το και απολαύστε το μαζί με μια πλούσια σαλάτα λαχανικών, καρπών και φρούτων. Αγγουράκια οπωσδήποτε γιατί η μυρωδιά τους σαν είναι φρεσκοκομμένα …φτάνει παντού.

Εικονογραφημένο από την Έφη Θεοδωροπούλου!

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα: https://www.patakis.gr/files/1202122.pdf


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 6 Ιουλίου 2024 : εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου