Το παραμύθι της βροχής

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

“Όλες οι αλήθειες του κόσμου κρύβονται μέσα στα παραμύθια”


Η ΓΝΩΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!


Ενα νέο παραμύθι αλλά και μια ιστορία  σύγχρονη, που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όλα τα παιδιά να μπουν στη θέση του άλλου και να καταλάβουν πως είναι να μην έχεις πρόσβαση σε πράγματα, δρόμους, χώρους επειδή κινείσαι με αναπηρικό αμαξίδιο, έγραψε η γνωστή συγγραφέας Ελένη  Μπετεινάκη.

Το καινούργιο βιβλίο της  που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική έχει τίτλο “Με ένα λευκό φτερό”.

Μια ιστορία με θέμα την αναπηρία, τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τις ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα στη ζωή για όλους, ανθρώπους και ζώα, που  έχει εικονογραφήσει με μοναδικό τρόπο η Αιμιλία Κονταίου.

«Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια λίμνη που χώριζε ένα δάσος στα δυο. Απέραντη, με καταγάλανα νερά, γεμάτη νούφαρα στην επιφάνειά της…»

Όπως τονίζει η συγγραφέας είναι  το  δέκατο βιβλίο  το ‘’πιο ιδιαίτερο αλλά σαν όλα μου τα χάρτινα παιδιά, αγαπημένο”.

‘’Η Μυρσίνη, είναι”  -αναφέρει-”η καινούργια μου ηρωίδα και  είναι ένας φάρος για μένα. Ένα κοριτσάκι με κινητικά προβλήματα, κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο,  γεμάτη με όνειρα, αγάπη για τη ζωή και φαντασία. Κατεβαίνει κάθε πρωί στην όχθη μιας  λίμνης που χωρίζει ένα δάσος στα δυο. Μαζί της πάντα, ακούραστη βοηθός, η αδελφή της Ελευθερία. Εκεί στα καταγάλανα νερά της λίμνης βλέπει πάντα  έναν κύκνο που κολυμπάει μόνος του. Όλα τα πουλιά πετούν ψηλά, ενώ εκείνος πάντα μένει στη λίμνη…

Μια μέρα, ένα φτερό του κύκνου παρασύρθηκε από τον άνεμο και βρήκε αποκούμπι πάνω στα γόνατα του κοριτσιού.

Μια ιστορία με θέμα την

αναπηρία, τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τις ίσες ευκαιρίες

και τα δικαιώματα στη ζωή

Εκείνη τη στιγμή ξεκινά ένα ταξίδι στις επιθυμίες, στα όνειρα, στα δύσκολα, με ένα μαγικό χαλί και  ταξιδιώτες την Μυρσίνη, την Ελευθερία και τον κατάλευκο κύκνο. Ένα ταξίδι σαν γύρος του κόσμου και της ψυχής  πιο πάνω απ’ τα σύννεφα, πιο πάνω απ’ τα όνειρα.  Είναι μια ιστορία με θέμα την αναπηρία, τη διαφορετικότητα, τις ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα στη ζωή για όλους, ανθρώπους και ζώα”.

Αναφερόμενη στο είδος που υπηρετεί με τόση αφοσίωση υπογραμμίζει: “Δεν ξέρω πόσοι συγγραφείς γράφουν στις μέρες μας… παραμύθια. Ένα είδος γραφής που όλοι αγαπάμε γιατί μας μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς, ονειρικούς και παλιότερους, αλλά που για κάποιους θεωρείται ξεπερασμένος. Νομίζω πως όλη η πορεία της ζωής μου από τα πολύ μικράτα μου ήταν γεμάτη στιγμές με πολύ χρώμα, νεράιδες, μάγισσες, ξωτικά και όνειρα. Έτσι προσπαθώ να μεταφέρω στα παιδιά δικές μου μνήμες, όχι με την μορφή βιογραφίας, αλλά  δημιουργώντας  σύγχρονους χαρακτήρες και θέματα με παλιές συνταγές”.

“Τα παιδιά θέλουν να  ονειρευτούν και να μαγευτούν”

Η ίδια εκφράζει την αγάπη της για τα παραμύθια που κρύβουν την “μαγεία” μαζί με τις αλήθειες  του κόσμου.

‘’Αγαπώ”  -καταλήγει- “τα παραμύθια πολύ, και να τα αφηγούμαι και να τα γράφω. Όσο μπορώ λοιπόν, αυτό το είδος γραφής  θα συνεχίσω να το υπηρετώ, γιατί η «μαγεία», η φαντασία και όλες οι αλήθειες  του κόσμου μέσα στα παραμύθια κρύβονται.

Οι μάγισσες, οι δράκοι, οι δυνατοί, τα απρόσμενα  και οι τρόποι που μπορούμε να νικήσουμε, να τολμήσουμε, να καταλάβουμε τον εαυτό μας, τις ικανότητες και τα όρια μας βρίσκονται μέσα σ’ αυτά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την καλλιέργεια της φαντασίας τους. Θέλουν να ξεφύγουν από το καθημερινό τους πρόγραμμα,  να ζήσουν για λίγο σε έναν άλλο κόσμο, να ονειρευτούν, να ταυτιστούν, να «μαγευτούν». Το ζω συνεχώς στις αφηγήσεις μου, στην τάξη μου και  όπου συναντώ μικρούς ακροατές και αναγνώστες.  Βλέπω και καταλαβαίνω  πόση μεγάλη χαρά και ικανοποίηση εισπράττουν  από τις ιστορίες μου”.

Το βιβλίο συνδέεται με τις θεματικές ενότητες «Ζω καλύτερα – Ευ ζην , Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη» και «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική συναίσθηση και Ευθύνη»  στα  Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ι.Ε.Π. Μπορείτε να το ξεφυλλίσετε εδώ :https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/me-ena-leuko-ftero

Η συγγραφέας

Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός και συγγραφέας και ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γράφει και αφηγείται ιστορίες και παραμύθια. Διαβάζει πολύ, αγαπά την Ιστορία, την Λαογραφία, τη θάλασσα, τα βιβλία, τη φωτογραφία και το… ποδήλατό της.

Αρθρογραφεί από το 2010 σε εφημερίδες και ηλεκτρονικές σελίδες.  Έχει ένα Blog (Ζητούνται Αναγνώστες) και την εβδομαδιαία  στήλη «Τα παραμύθια του Σαββάτου» στην ηλεκτρονική ειδησεογραφική σελίδα www.cretalive.gr.   Το 2015 της απονεμήθηκε από το ΙΒΒΥ, Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Βραβείο σε Νηπιαγωγό «Βούλα Κουλουμπή», για την εισαγωγή με τους πιο ευφάνταστους τρόπους των παιδιών της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου. Τα βιβλία της είναι:

Η Μάγισσα Χρωματούσα, Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος! Ο Σιγανός ένα σκιάχτρο με ψυχή,  Ο Πρίγκιπας Χαρταετός,  Σκανταλιές στο Πι και Φι, Η νεράιδα Σερπαντίνα, Τα Χριστούγεννα του Εδώ και του Αλλού, και Ένα λευκό Φτερό που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική


Με ένα κόκκινο κουμπί, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με το ποδήλατό μου στις γειτονιές του Μεγάλου Κάστρου, από τις εκδόσεις Μύστις.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ στις 24 Ιανουαρίου 2024 : Εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου