Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Η Περ αποφασίζει*... στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Πάμε να γνωρίσουμε την οικογένεια της Περ! Πόσοι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και πόσοι τελικά την αποτελούν; Τρεις, πέντε, επτά ή μήπως πάρα πολλοί που μάλιστα είναι και φασαριόζοι;

Αλλά ας τους πάρουμε έναν έναν με τη σειρά: Ξεκινώντας από τον Όλιβερ τον σκύλο της Περ. Αμέσως μετά μαθαίνουμε τα χαρακτηριστικά της Σερενάτας, της γάτας της. Και τα δυο ζωάκια είναι στη ζωή της Περ, πολύτιμα, και ας μην μοιάζουν μεταξύ τους. Σε κάποια σημεία όμως, στην κοινωνικότητα, ας πούμε, η Περ συμπεριφέρεται πότε όπως ο  ένας (σκύλος) και πότε όπως η άλλη( γάτα).

Η Περ αγαπάει τις αγκαλιές που συχνά διαφέρουν μεν από πρόσωπο σε πρόσωπο  αλλά …τις ξέρει και γι αυτό τις αποζητά! Μόνο εκείνες που δεν θέλει αρνείται να τις πάρει ή να τις δώσει. Το ίδιο γίνεται και με τα φιλιά. Μόνο όταν ΘΕΛΕΙ.

Στο μπάνιο πάλι της αρέσει η αυτονομία και η ιδιωτικότητα. Άλλωστε είναι μεγάλη πια. Κι όταν κάποια φίλη της της κρατεί το χέρι επίμονα και σχεδόν επίπονα η Περ της εξηγεί πως δεν θέλει κι εκείνη ευτυχώς, καταλαβαίνει…

Έτσι κάνει πάντα η Περ, εξηγεί. Και δεν αφήνει περιθώρια.  Δεν επιτρέπει σε κανένα να κάνει κάτι που δεν της αρέσει,  γιατί ΔΕΝ θέλει να νιώθει άβολα ή  να πονάει χωρίς λόγο, και να κάνει πράγματα μόνο και μόνο για να ευχαριστήσει τους άλλους.

Η Περ νιώθει φιλικά μόνο με τους ανθρώπους που γνωρίζει. Με τους αγνώστους δεν θέλει ούτε κουβέντες ούτε …τίποτα. Θέλει εκείνη να αποφασίζει να το ποιος, που, πως, αν, μπορούν να την αγγίξουν. Kαι θέλει να μαθαίνει από τους ανθρώπους που εμπιστεύεται, ρωτώντας τους, δηλαδή την μαμά, τον μπαμπά, την δασκάλα της, τον Όλιβερ και την Σερενάτα.

Κι αν θέλετε να μάθετε πολλά περισσότερα για την Περ, και πως αντιμετωπίζει τη ζωή, τον εαυτό της, τους άλλους ώστε να  νιώθει ελεύθερη, ασφαλής κι ευτυχισμένη, αναζητείστε το βιβλίο της Μαριέττας Κόντου:

*Η Πέρ αποφασίζει (Εγώ και οι άλλοι) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος.

Ένα βιβλίο οδηγός για μικρά κι ίσως, γιατί όχι,  και για μεγάλα παιδιά. Για συμπεριφορές και όρια που βάζουμε οι ίδιοι στους άλλους, στον εαυτό μας και σε τακτικές ή συνήθειες που δεν μας αρέσουν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναγκάζει ένα παιδί ή και έναν ενήλικα ακόμα, να κάνει κάτι χωρίς την θέλησή του. Να παίξει οπωσδήποτε ένα παιχνίδι, να δεχτεί αγκαλιά ή φιλί από κάποιον που μπορεί να είναι και γνωστός αλλά δεν του έχει δοθεί το δικαίωμα ή η συναίνεση.

Το βιβλίο βοηθάει τα παιδιά να αντιληφθούν τα δικαιώματα τους και πως να πουν όχι ή βάλουν όρια στους άλλους. Με απλό, κατανοητό τρόπο, χωρίς ντροπή, ενοχή ή φόβο.

Επίσης να μπορέσουν να εκφράσουν συναισθήματα θετικά ή αρνητικά. Να μιλήσουν με θάρρος, γνώση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Ένα βιβλίο πολύ χρήσιμο και αρκετά αξιοποιήσιμο σε μια σχολική τάξη. Ενδεικτικά στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες για το σπίτι ή το σχολείο.

Ευκαιρία για να μιλήσουμε για συναισθήματα, για πράγματα που μας αρέσουν και δεν μας αρέσουν. Να μοιράσουμε ρόλους και να μπουν τα όρια στα λόγια και τις πράξεις, τις δικές μας μα και των άλλων.   Το «φανάρι» του Ναι και του Όχι αναβοσβήνει ανάλογα με την επιθυμία, την οδηγία, και την κατάσταση που θα βρεθούμε. (Το φτιάχνουμε με χρώματα που επιλέγουν τα ίδια τα παιδιά)

Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο από την Χρύσα Σπυρίδωνος και εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το αναζητήσετε  στα βιβλιοπωλεία.

Πραγματικά είναι ένα βιβλίο που θα ενθουσιάσει και μικρούς και μεγάλους.

Μπορείτε ακόμα να ξεφυλλίστε εδώ τις πρώτες σελίδες: https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CF%83%CF%85-%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%82


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 25 Νοεμβρίου 2023 : Εδώ! 

και στο fractal.gr στις 28 Νοεμβρίου 2023 : Εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου