Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος*!


Της Ελένης Μπετεινάκη

Και μιας και μπήκαμε στον Δεκέμβριο που λένε πως είναι ο Πατέρας των Παραμυθιών, η στήλη μας «Τα Παραμύθια του Σαββάτου» γίνεται σχεδόν καθημερινή. Με νέες εκδόσεις που αξίζουν την προσοχή σας και πολλές και καλές Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες!


Είναι ο αγαπημένος μου…

Είναι ο πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων…

Είναι ο πιο διάσημος παραμυθοκαλικάντζαρος που ανεβαίνει στη γη να σκορπίσει μαγεία, περιπέτειες και στάσεις ζωής!

Ε, ναι λοιπόν είναι οι μέρες των Χριστουγέννων, οι μέρες των Καλικάντζαρων και τα παραμύθια που μιλούν για τούτα τα τριχωτά, κακομούτσουνα και παμπόνηρα πλασματάκια είναι δεκάδες. Κι ευτυχώς στις πιο σύγχρονες ιστορίες δεν είναι τόσο φοβερά και ανατριχιαστικά.  Κάποια έχουν μια μορφή διαφορετική που δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε κάποτε στη φαντασία ενός παιδιού ένας κατακόκκινος καλικάντζαρος που ΄χε την εξυπνάδα και τη λαλιά ανθρώπου, την ψυχή ενός  μικρού αγοριού και το ένα του πόδι λίγο πιο κοντό από το άλλο…

Κι είναι  ανήμερα Χριστουγέννων, κι ο μικρός Τρακατρούκας ετοιμάζεται να ανέβει για πρώτη φορά στη γη.

Τρακ και τρουκ κτυπά δυνατά η καρδιά του….

Τρακ και τρουκ ακούγονται τα βήματα του στο στενό πέρασμα που θα τον οδηγήσει στο…όνειρο.


Όμως εκεί τον περιμένει ο πιο μεγάλος φόβος των καλικάντζαρων εκτός από το νερό, η φωτιά. Κι εκεί που νομίζει πως δεν θα τα καταφέρει, εμφανίζεται η νεραΐδα των καλικάντζαρων η κατάλευκη Άχνη δίνοντας του  βοήθεια και την αγάπη της. Κι ο Τρακατρούκας βρίσκεται μέσα σε μια στιγμή σε ένα τεράστιο γραφείο-βιβλιοθήκη και …μαγεύεται. Το διάβασμα ήταν όλη του η ζωή κι ο θησαυρός των βιβλίων του συγκεκριμένου χώρου ανεκτίμητος. Ξεχνιέται κι αρχίζει να  διαβάζει  συνεχώς. Οι μέρες περνούν κι εκείνος δεν έχει ξεμυτίσει από την βιβλιοθήκη, ώσπου ένα πρωί λίγο πριν την Πρωτοχρονιά μια ιδέα τού έρχεται στο μυαλό. Μια ιδέα που όμως χρειάζεται βοήθεια να την πραγματοποιήσει… Να κλέψει όλον τον θησαυρό της βιβλιοθήκης, τα βιβλία και θα τα μεταφέρει στο καλικαντζαροχωριό. Για αυτήν την σκανταλιά του ίσως και να του δώσουν το πρώτο βραβείο, στο μεγάλο διαγωνισμό που διοργανώνουν σαν επιστρέψουν στα σπίτια τους οι καλικάντζαροι. Όμως συμβαίνει κάτι ακόμα πιο μαγικό. Οι ήρωες όλων των παραμυθιών ζωντανεύουν κι αρχίζουν να του εξηγούν πως η κλοπή δεν είναι  σκανδαλιά… Εκείνος όμως δεν τους ακούει και βγαίνει στο δρόμο να βρει τους φίλους του και να τους πει την πρωτότυπη ιδέα του. Όλοι τους όμως έχουν δουλειά. Ο Πι, ο Φι, ο Μπιρλιμπίμ, ο Κατράμης, ο Κουτσοδόντης, ο Σταχτής, είναι πολύ απασχολημένοι με τις δικές τους σκανταλιές… Σαν γυρίζει πίσω στην βιβλιοθήκη λίγο απογοητευμένος τον περιμένει η μεγαλύτερη έκπληξη…


Μια ιστορία πρωτότυπη, γεμάτη  καλικάντζαρους, Χριστούγεννα και μηνύματα πολλά. Μηνύματα για την αγάπη, την φιλία, τη συντροφικότητα. Μηνύματα για την φιλαναγνωσία, την διαφορετικότητα,  για τις καλές και κακές πράξεις της ζωής μας. Για τις δεύτερες σκέψεις, τις αποφάσεις,  τις συγγνώμες τη χαρά, για τα βιβλία και τα παραμύθια.

Μια ιστορία που γεννήθηκε στα δικά μου παιδικά χρόνια, στο σπίτι της γιαγιάς μου δίπλα στην παραστιά στο τζάκι της κουζίνας που ΄χει εκείνο το άρωμα της νοσταλγίας, των παλιών παιχνιδιών και τη μυρωδιά από κάποια παλιά Χριστούγεννα  που ‘χε μπακάλικα πολλά το χωριό μου και κρεοπωλεία και μανάβικα και φούρνους που πήγαιναν οι νοικοκυράδες τις λαμαρίνες με τα μελομακάρονα, με τη σειρά για να ψηθούν. Και μύριζε ο αέρας βούτυρο και κανέλα, και μέλι.


Μια περιπέτεια μαγική, κατακόκκινη, και διαφορετική με ήρωες όλους τους αγαπημένους των παραμυθιών σύγχρονων και λαϊκών γραμμένη από την Ελένη Μπετεινάκη και εικονογραφημένη  επίσης εκπληκτικά από την Ναταλία Καπατσούλια.

Το παραμύθι μπορεί κανείς να το ακούσει  από την ίδια την συγγραφέα  και από το τάμπλετ ή το κινητό του με την εγκατάσταση QR Codereader.

Κι επειδή είναι μέρες προσφοράς και δώρων και αγάπης :Ακούστε εδώ την ιστορία του εντελώς δωρεάν κι αν σας αρέσει να την βρείτε και σε βιβλίο που έχει μαγική εικονογράφηση!

https://www.youtube.com/watch?v=TXfEPcKON6U

Για παιδιά από 4 χρόνων …

Και μην ξεχνάτε πως ο Πι κι Φι κατοικούν πλέον σε ολο-δικό τους παραμύθι που θα σας το παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες!

Σκανταλιές στο Πι και Φι : https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/skantalies-sto-pi-kai-fi

 

*Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος, Ελένη Μπετεινάκη, εικ :Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Βρείτε εδώ το βιβλίο : https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/o-trakatroykas-o-kalikantzaros


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 14 Δεκεμβρίου 2021 :https://www.cretalive.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου