Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Ο σύμβουλος του βασιλιά* … στα Παραμύθια του Σαββάτου!

 

Της  Ελένης Μπετεινάκη

*Ο σύμβουλος του Βασιλιά, Μάκης Τσίτας, εικ: Μαιρήλια Φωτιάδου, εκδ. Μεταίχμιο

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς που είχε πολύτιμο σύμβουλο τον εκατοντάχρονο Αλμεδόρ. Δυστυχώς όμως ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων του και κλείνοντας έναν ολόκληρο αιώνα ζωής ο Αλμεδόρ, πέθανε!

Ο βασιλιάς έπρεπε επειγόντος να βρει λύση και αποφάσισε πως για ένα σοβαρό θέμα που είχε προκύψει θα έπαιρνε τη γνώμη των  υπηκόων του. Έτσι λοιπόν αφού όλοι είπαν «Ναι» στην πρότασή του να δώσουν  όλο το σιτάρι και τα μήλα να τα πουλήσει ο βασιλιάς της γειτονικής χώρας πιο ακριβά,  ακούστηκε κι ένα πολύ δυνατό «Όχι» από ένα άγνωστο, ψηλό και αδύνατο άνδρα. Σε  όσες ερωτήσεις κι αν του έκανε ο βασιλιάς, η απάντηση του ήταν πάντα «Όχι». Κι αυτό συνεχίστηκε και ο βασιλιάς τον άκουγε και γλίτωσε από δυο τρία δεινά το βασίλειό του. Έτσι τον έχρισε σύμβουλό του και τον ονόμασε «Σοφό». Τα «Όχι» συνεχίστηκαν και έκαναν χαρούμενο τον βασιλιά που νόμιζε πως είχε βρει τον καλύτερο σύμβουλο στον κόσμο. Ίσαμε την ημέρα που ο αυτοκράτορας της Πράσινης Χώρας κάλεσε τον γνωστό μας βασιλιά σε μια συνάρτηση και ο Υπουργός των Οικονομικών σε μια άλλη.  Τα «Όχι» του «Σοφού» στάθηκαν μοιραία και για το βασίλειο αλλά και για την αποκάλυψη ενός παράξενου μυστικού…

Μια «Μικρή Καληνύχτα» του Μάκη Τσίτα που θα σας διασκεδάσει, θα σας προβληματίσει και θα σας κάνει να σκεφτείτε διπλά για κάθε απόφαση ή κρίση που θα χρειαστεί να πάρετε. Ένα σύγχρονο παραμύθι με βασιλιάδες, υπηκόους, σοφούς, σωστά και λάθη. Αλήθεια ποιοι άνθρωποι είναι άξιοι να τοποθετούνται σε κύριες θέσεις …εξουσίας; Χρειάζεται να περνούν από συνέντευξη, αξιολόγηση και να υποβάλλουν ένα λεπτομερές βιογραφικό σημείωμα; Ασφαλώς και «Ναι»! Η ιστορία του Μάκη Τσίτα τονίζει με πολύ παραμυθένιο τρόπο  την συνεχή επαγρύπνηση και εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουμε σε ανθρώπους, ειδικότερα αν δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για αυτούς. Πόσο εύκολο είναι να παρασυρθεί κάποιος από άλλους,  όταν δεν είναι σίγουρος για τις δικές του αποφάσεις και αντιλήψεις. Την προσοχή μας λοιπόν επιζητά τούτο το παραμύθι, την κρίση και την ισχυρή μας άποψη. Την ευκολία που μπορούμε αν παρασυρθούμε όταν δεν γνωρίζουμε καταστάσεις και πρόσωπα. 

Πέρα από τα συμπεράσματα και τις συμβουλές που αποκομίζουμε διαβάζοντας το, θα ευχαριστηθούμε ένα υπέροχο παραμύθι με ευφάνταστη ιδέα και ήρωες. Υπέροχος λόγος, μεγάλη φαντασία και «σύγχρονες δοκιμασίες», ίσαμε την αλήθεια και την κάθαρση.   Το παραμύθι έχει μια επίσης ιδιαίτερη και προσεγμένη εικονογράφηση από την Μαιρήλια Φωτιάδου που μας παραπέμπει στα παλιά κι αγαπημένα εικονογραφημένα κλασσικά βιβλία. 

Να το ψάξετε γιατί κι αυτή η «Μικρή καληνύχτα» θα σας γοητεύσει. 

Δείτε εδώ ένα μικρό απόσπασμα: https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%B1 


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 2 Μαϊου 2023 : εδώ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου