Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Κάτι βρομάει στου Πίτσου*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Κι έτσι φτάνουμε αισίως στο πέμπτο μυστήριο που καλείται να λύσει ο Μικρός Μπλε, ο πιο διάσημος ντεντέκτιβ στο νησί του Πίτσι Πίτσου!

Σε αυτήν την περιπέτειά τους οι Πιτσιμπουίνοι ξεκινούν με το καθιερωμένο Σαββατιάτικο πιτς βόλεϊ. Όλοι έχουν κάποιο ρόλο σοβαρό στο παιχνίδι  εκτός από τον  Μακαρόνη που λαγοκοιμάται κάτω από την ομπρέλα του διαιτητή. Και μόλις η γυμνάστρια φωνάξει το τέλος με ισοπαλία,  ο Μακαρόνης ξυπνάει απότομα και διαμαρτύρεται πως κάτι βρομάει εκεί κοντά. Μια «πιτσιμπίχλα» υπάρχει παντού. Το νιώθουν όλα τα Πιτσιμπουϊνάκια. Τρέχουν  για μπάνιο στη λίμνη Λαμπίκο αλλά η άσχημη μυρωδιά δεν λέει να φύγει.


Ο Μικρός Μπλε ανησυχεί και αφού τελειώσουν το μπάνιο τους, κατευθύνονται όλοι στην πλατεία να δουν μήπως η απαίσια μυρωδιά έρχεται από τις ψησταριές…

Στο δρόμο αναρωτιούνται…

Η Μυστήρια Τζεντού εικάζει πως ίσως η μυρωδιά έρχεται από τα άπλυτα ρούχα στο σπίτι του Πίτς Φιτίλη. Η Αντελί πάλι λέει πως η μυρωδιά αυτή μοιάζει με ψαρίλα… Άδικος κόπος όπου και να ψάχνουν. Έχοντας ήδη συλλέξει το πρώτο του στοιχείο ο Μικρός Μπλε μαζί με την Αντελί καταλήγουν κι εκείνοι στην πλατεία!  Εκεί ακολουθεί αναβρασμός συνταγών, φαγητών, ετοιμασιών. Ο Μάστερ Πίτσεφ (νέο πρόσωπο στις ιστορίες των Πιτσιμπουίνων) δείχνει αναστατωμένος από την μυρωδιά που συνεχίζει να αποτελεί μυστήριο!

Και αρχίζουν οι ανακρίσεις και τα πρώτα περίεργα αποτυπώματα. Πίσω από την ταβέρνα του Πίτσου προς τη καμινάδα. Κι ετσι αρχίζει σιγά σιγά να εξιχνιάζεται το μεγάλο μυστήριο;

Θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι δράστες;

Τι στοιχεία μάζεψε ο μικρός Μπλε;

Από που έρχεται εκείνη η βρομερή μυρωδιά και ποιος ευθύνεται για αυτό;

Πως είναι και πως φτιάχνεται το μοναδικό Πιτσκότο;

Ποιος κερδίζει τελικά το βραβείο της καλύτερης συνταγής;

Ε, τότε πρέπει να αναζητήσετε την καταπληκτική ιστορία της Ευτυχίας Γιαννάκη.

Η συγγραφέας καταφέρνει κάθε φορά να μας παρουσιάζει μια ιστορία γεμάτη χιούμορ, περιπέτεια, έξυπνη και μοναδική πλοκή που σε κρατάει σε αγωνία μέχρι το τέλος.

Το πολύχρωμο νησί Πίτσι Πίτσου που δημιούργησε με την γραφή και την φαντασία της η Ευτυχία Γιαννάκη χρωματίζει και ζωντανεύει επίσης μοναδικά, κάθε φορά, η Σοφία Τουλιάτου. Μια επιτυχημένη συνεργασία που φέρει άρτιο αποτέλεσμα στις πιο ντεντεκτιβικές ιστορίες για παιδιά που έχετε διαβάσει

Ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο, για νεαρούς αναγνώστες που τους κρατά  σε εγρήγορση και συνεχή αναζήτηση.

Στην ιστορία αυτή τονίζεται και πάλι  η συνεργασία, η ομαδικότητα και η παρατήρηση.

Και επειδή όλα τα βιβλία της Ευτυχίας Γιαννάκη έχουν πολλούς αποδέκτες που τα περιμένουν με αγωνία σας προτείνουμε τις δικές μας ιδέες που σύντομα θα τις υλοποιήσουμε στην τάξη μας!

  Αφορμή λοιπόν η πανέξυπνη αυτή ιστορία για :

·        Δημιουργία  και νέων λέξεων (σύνθετων) ή και φανταστικών.

·         Οργανώνουμε ένα διαγωνισμό καλύτερης συνταγής.

·         Φτιάχνουμε σκούφους και ποδιές από «άχρηστο υλικό» και ετοιμάζουμε τα συνταγομπλόκ μας και τις ιδέες μας! ( τις ζωγραφίζουμε ή τις γράφουμε)

·         Σκεφτόμαστε συνταγές  με παράξενα υλικά

·         Δημιουργούμε επίσης μια μυστική συνταγή με κώδικες και εικονολέξεις.

·         Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα καινούργιο γλυκό ή φαγητό που θα αποτελέσει την αρχή μιας ιστορίας που θα την στείλουμε στον Μάστερ Πίτσεφ.

·         Μιλάμε για την ομαδικότητα, την συνεργασία, την φιλία

·         Αναμιγνύουμε υλικά να δούμε τι θα συμβεί

·         Δοκιμάζουμε υλικά και ξεχωρίζουμε γεύσεις

·         Μετράμε ποσότητες με κουταλάκια, φλυτζάνια, μεζούρες .

Και πάνω απ΄ όλα θα απολαύσουμε το πιο χρωματιστό και μυστηριώδες βιβλίο που έχει γραφτεί για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Βασικά θα το αγαπήσουν και οι μεγάλοι όπως όλες τις περιπέτειες του Μικρού Μπλε και του διάσημου νησιού Πίτσι Πίτσου!

*Κάτι βρομάει στου Πίτσου, Ευτυχία Γαιννάκη, εικ: Σοφία Τουλιάτου, εκδ. Ίκαρος

Δείτε εδώ όλα τα βιβλία της σειράς :  https://ikarosbooks.gr/childrens-books/pitsimpoyinoi/!/1/60/-publication_date/

Και διαβάστε ένα απόσπασμα από την ιστορία εδώ : https://issuu.com/ikarosbooks/docs/9789605725686

 Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 20 Μαϊου 2023  : Εδώ!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου