Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Οι Ξένοι* … στα Παραμύθια του Σαββάτου!

 

Της Ελένης Μπετεινάκη

*Οι Ξένοι, Αλφρέντο Σόντεργκιτ,(Μετάφραση :Μάρω Τουρή) εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια λίμνη, ένα σπίτι, ένα μεγάλο κοτέτσι. Ένα ασφαλές μέρος με πολλή τροφή για όλους και χωρίς παράξενα συμβάντα. Ώσπου την ημέρα που ήρθαν οι ξένοι… Παράξενα ζώα, τριχωτά, μεγάλα και βρεγμένα. Η ζωή αναστατώθηκε και κανείς δεν τους αποδέχτηκε από την αρχή. Πως να γύριζαν όμως πίσω αφού ήταν περίοδος κυνηγιού και κινδύνευαν πολύ; Τότε ήταν που μπήκαν οι κανόνες… Όμως πως να μπουν κανόνες στους νέους που η ορμή, η περιέργεια και τα αγνά αισθήματα είναι στην φύση τους.  Έτσι ένα μικρό κοτοπουλάκι κι ένα μικρό καπιμπάρα αν και τελείως διαφορετικά ζώα, ήρθαν πολύ κοντά, έγιναν φίλοι κι έπαιζαν μαζί και κρυφά. Κι όταν τα ανακάλυψε ο σκύλος του κοτετσιού όλα άλλαξαν, προς το καλύτερο. Άνοιξαν τα «μυαλά»  και οι μέρες κι οι νύχτες και των δύο ομάδων ήρεμων και άγριων έγιναν διαφορετικές και όμορφες και νοσταλγικές.

Κι όταν τελείωσε η δύσκολη περίοδος μια έκπληξη περίμενε τους κυνηγούς ή μήπως δύο ;

Ένα υπέροχο βιβλίο για την στάση μας στη ζωή απέναντι σε «ξένους», πρόσφυγες ή μετανάστες. Ένα βιβλίο με πολλές αναγνώσεις αλλά με την ίδια κατάληξη. Πως μόνο αν αλλάξουμε οπτική γωνία και βγούμε από τα στερεότυπα θα καταλάβουμε πως τα πράγματα στην ζωή είναι απλά και γεμάτα έκπληξη.

Ένα βιβλίο για την φιλία, για το μοίρασμα και την συμπεριφορά.

Μια ιστορία για την αποδοχή, την συντροφικότητα και την κατάρριψη των συνηθισμένων ταμπελών. Για την διαφορετικότητα και την συνύπαρξη. Τις ελευθερίες που κερδίζονται με γνώση, εμπειρία και διάθεση αποδοχής και αλλαγής.


Μια ανατρεπτική ιστορία που μας γεμίζει αισιοδοξία, αγάπη και αλληλοσεβασμό.

Που δίνει «φτερά» στην ελεύθερη σκέψη όταν καταργούνται οι λαθεμένες αντιλήψεις και ο κίνδυνος ελλοχεύει.

Μια τρυφερή επίσης ιστορία, επίκαιρη όσο ποτέ για όσους κυνηγημένους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους μέχρι να κοπάσει ο κίνδυνος και οι όποιες δυσκολίες.

Μια ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν απόλυτα πως η συνύπαρξη με διαφορετικούς ανθρώπους από άλλες χώρες και άλλες  κουλτούρες δεν είναι αδύνατη ή ανέφικτη αρκεί να το θελήσουμε.

Η εκπληκτική εικονογράφηση από τον ίδιο τον συγγραφέα Alfredo Soderguit σε κόκκινο, λευκό  και μαύρο δίνει ακόμα ποιο μαγευτική την ατμόσφαιρα μίας καλογραμμένης ιστορίας γεμάτης μηνύματα αγάπης, φιλίας, σεβασμού και αλληλεγγύης.


Σαν ταινία μικρού μήκους που θες να τη δεις ξανά και ξανά.

Ένα βιβλίο τροφή για σκέψη.

Αναζητείστε το στα βιβλιοπωλεία  και διαβάστε εδώ τος πρώτες σελίδες : https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%BF%CE%B9-%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9

Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο White Ravens 2020

Και θεωρείται καλύτερο Παιδικό Βιβλίο για το 2020 σύμφωνα με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 12 Μαρτίου 2022 :https://www.cretalive.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου