Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Ο Καρυοθραύστης, ένα μαγικό παραμύθι*…στα Παραμύθια του Σαββάτου!

 Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

Ο Καρυοθραύστης, ένα μαγικό παραμύθι, εκδόσεις Ψυχογιός

Είναι  παραμονή των Χριστουγέννων, η Κλάρα δέχεται ένα πολύ ξεχωριστό δώρο από τον νονό της τον κύριο Ντροσελμάγερ.  Ένα κάστρο με φιγούρες και έναν ξύλινο καρυοθραύστη, Αν και δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, ο Φριτς, ο αδελφός της, τον αρπάζει και τον σπάει. Ο νονός της τού δένει το σαγόνι με ένα μαντήλι, η Κλάρα είναι αρκετά στεναχωρημένη και τον παίρνει μαζί της στο δωμάτιο της να κοιμηθεί, τοποθετώντας τον στο ξύλινο κρεβατάκι μιας κούκλας. Υστέρα αποκοιμιέται κι η ίδια και από εκείνη την στιγμή  η μαγεία ξεκινά!

Ένας στρατός με ποντίκια εμφανίζονται μαζί με τον βασιλιάς τους και είναι έτοιμοι σε παράταξη για πόλεμο. Ο Καρυοθραύστης αρπάζει το σπαθί του, ρίχνεται στη μάχη και η Κλάρα καταλαβαίνοντας τον κίνδυνο με μια παντόφλα σωριάζει στο έδαφος τον Βασιλιά Πόντικα. Στη συνέχεια λιποθυμά ενώ τα ποντίκια υποχωρούν…

Όταν συνέρχεται, ο Καρυοθραύστης της είναι πια ένας πανέμορφος πρίγκιπας που μάγια τον είχαν κάνει έτσι όπως τον είχε γνωρίσει η Κλάρα. Κι αφού νιώθει τεράστια ευγνωμοσύνη που του έσωσε τη ζωή ξεκινά ένα ταξίδι ονειρικό σε ένα κόσμο μαγικό. Θα βρεθούν στη Χώρα των Ζαχαρωτών και της νεράιδας Ζαχαρένιας. Θα ανακαλύψουν το Ρυάκι των Πορτοκαλιών, τον Χείμαρρο της Λεμονάδας που χύνονται στη θάλασσα από Γάλα Αμυγδάλου.  Θα φτάσουν στην πόλη του Μελόψωμου και της Σοκολάτας και μπαίνοντας σε μια βάρκα θα περιηγηθούν στη λίμνη των Ζαχαρωτών με ζητωκραυγές από τον κόσμο και λάμψη περισσή. Θα φτάσουν στο παλάτι του Μαρτζιπάν, θα συναντήσουν τις αδελφές του πρίγκιπα αλλά …κάποια στιγμή η Κλάρα ξυπνά.

Και τότε θα ζήσει ζωντανό το όνειρο που είδε…

Μια από τις δεκάδες διασκευές του πασίγνωστου παραμυθιού για πολύ μικρές ηλικίες που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός για παιδιά από τριών χρόνων! https://www.psichogios.gr/el/o-karyothraysths-ena-magiko-paramythi.html


Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών είναι ένα παραμύθι  γραμμένο το 1816, από τον Ερνστ Τέοντορ Βίλελμ Χόφμαν . Ο Τσαικόφσκι, 76 χρόνια αργότερα, συνέθεσε το εξαιρετικό του έργο, εμπνευσμένος από αυτή την ιστορία.

Έγινε παράσταση μπαλέτου και  πρεμιέρα της  δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1892 στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Η πρώτη παράσταση στο εξωτερικό δόθηκε 42 χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο το 1934. Από τότε έχουν γίνει πολλές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, με αρκετές διασκευές στη χορογραφία, καθώς ο κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή της ιστορίας, πάντα μέσα στα πλαίσια του πρωτότυπου κειμένου. Οι διασκευές του παραμυθιού εκατοντάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αγαπημένη ιστορία που ξαναγράφεται, διασκευάζεται συνεχώς  για μικρά και μεγάλα παιδιά μιας και τούτος ο ποντικός παραμένει ο διασημότερος της …γης.

Μια ιστορία του ονείρου, της μεγάλης επιθυμίας, της ομορφιάς και  της μαγείας!

 Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 18 Δεκεμβρίου 2021 :https://www.cretalive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου