Το παραμύθι της βροχής

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Ο Αϊ Βασίλης και το μαγεμένο παστίτσιο…*

 

Της Ελένης Μπετεινάκη

Και μιας και μπήκαμε στον Δεκέμβριο που λένε πως είναι ο Πατέρας των Παραμυθιών, η στήλη μας «Τα Παραμύθια του Σαββάτου» γίνεται σχεδόν καθημερινή. Με νέες εκδόσεις που αξίζουν την προσοχή σας και πολλές και καλές Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες!

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010 και θυμάμαι πόσο πολύ είχα ενθουσιαστεί κι εγώ και τα παιδιά μου στο νηπιαγωγείο. Ένας Αϊ Βασίλης που αν και βρίσκεται σε δίαιτα λίγο πριν την Πρωτοχρονιά δεν μπορεί να αντισταθεί ακόμα και στη μυρωδιά από ένα υπέροχο ελληνικό φαγητό που δοκίμασε μια χρονιά, το παστίτσιο. Του το είχαν βάλει σε ένα πιάτο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και από τότε δεν μπορεί να ξεχάσει τούτη τη γεύση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή : Η ιστορία ξεκινά με την  μάγισσα Κουκού Κικιριρί Νυχτεριδολιλί που νιώθει μεγάλο θυμό. Πλησίαζε η  παραμονή Πρωτοχρονιάς κι  ένιωθε πολύ μοναξιά. Γειτόνισσα σχεδόν του Αϊ  Βασιλή κι όμως ήταν Ολομόναχη. Κανένας δεν την αγαπούσε. Αναρωτιόταν το γιατί αλλά πάντα καταλάβαινε πως για αυτό  έφταιγε ο Αϊ-Βασίλης. Όμως και πάλι αφού κι εκείνη μπορούσε να κάνει δώρα στα παιδιά γιατί εκείνα αγαπούσαν τόσο πολύ μόνο αυτόν;  Ό,τι κι αν τους έφτιαχνε εκείνα την φοβόντουσαν κι έφευγαν μακριά μόλις τα πλησίαζε. Μέχρι και το όνομά της άλλαξε μήπως επειδή ήταν τεράστιο μπορεί να τα ενοχλούσε. Το έκανε μόνο Λιλί. Έτσι αποφάσισε να τον εκδικηθεί. Αν και στην επίσκεψή της στο σπίτι του την έδιωξαν τα ξωτικά του, έμαθε πως το μόνο πράγμα που θα ήθελε πολύ ο Αι Βασίλης και θα δεχόταν να την  δει ήταν ένα …παστίτσιο. Έψαξε όλες της τις συνταγές και ανάμεσα σε τριακόσια δυο μαγικά πράγματα και τρία χαμόγελα ζαλισμένου ρινόκερου βρήκε στις συνταγές της γιαγιάς της, της Ρίας Τραπεζαρίας την πολυπόθητη.  Αμέσως στρώθηκε στη δουλειά και αφού το έφτιαξε του έριξε λίγη σκόνη από φταρνίσματα σαλιγκαριών κι έτσι αν έτρωγε έστω μια μπουκιά θα μεταμορφωνόταν σε  παπάκι. Σατανικό το σχέδιο της. Στη συνέχεια εκείνη θα έμπαινε στο έλκηθρό του και θα μοίραζε τα δώρα στα παιδιά κι έτσι θα την αγαπούσαν.  Όλα έγιναν όπως τα σχεδίασε. Ο Αϊ-Βασίλης έφαγε μια μεγάλη μπουκιά και μεταμορφώθηκε σε ένα… τεράστιο παπάκι. Ένα παπάκι που φορούσε τη στολή του Αϊ-Βασίλη! Μόνο που δεν υπολόγισε …τα παιδιά!

Η συνέχεια;....θα την ανακαλύψετε εσείς διαβάζοντας το…

Μια πρωτότυπη ιστορία για τον αγαπημένο άγιο των παιδιών με πολύ χιούμορ, έξυπνους διαλόγους, περιπέτεια και …μαγεία. Η Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη  έφτιαξε μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία θέλοντας πέρα από το πνεύμα των ημέρων της Πρωτοχρονιά  να δείξει στα παιδιά πως με καλοσύνη κι αγάπη όλα μπορούν να γίνουν. Οι πονηριές και δολοπλοκίες το μόνο που καταφέρνουν σαν αποκαλυφθούν είναι να απομακρύνουν περισσότερο τους άλλους. Μια ιστορία για τη σημασία της γενναιοδωρίας, της προσφοράς και της αγάπης. Οι καλοί τρόποι αλλάζουν τους ανθρώπους, τους φέρνουν πιο κοντά και δημιουργούν δυνατές και καλές σχέσεις. Μόνο η ειλικρίνεια και η αγάπη μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να προχωρήσει σωστά και να νικήσουν την μοναξιά και την μονοτονία.

Οι εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια θυμίζουν κόμικς με απλές γραμμές αλλά εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μια χαρούμενη χριστουγεννιάτικη ιστορία που εκτός όλων των άλλων διασκεδαστικών συμβάντων και τους αναγραμματισμούς των λέξεων με τους πανέξυπνους συνδυασμούς και διαλόγους μας θυμίζει πως το «ελληνικό παστίτσιο » είναι πραγματικά ακαταμάχητο!

Βρείτε εδώ το βιβλίο και διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα: https://www.psichogios.gr/el/o-ai-basilhs-kai-to-magemeno-pastitsio-sklhrodeth-ekdosh.html

*Ο Αϊ Βασίλης και το μαγεμένο παστίτσιο, Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη, εικ: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Ψυχογιός

 

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου