Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Κουρέψου Μαξ… Μια τρυφερή ιστορία ευαισθητοποίησης!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Και μιας και μπήκαμε στον Δεκέμβριο που λένε πως είναι ο Πατέρας των Παραμυθιών, η στήλη μας «Τα Παραμύθια του Σαββάτου» γίνεται σχεδόν καθημερινή. Με νέες εκδόσεις που αξίζουν την προσοχή σας και πολλές και καλές Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες!

Ο Μαξ ήταν ένα πρόβατο, μαύρο, με μακριά μαλλιά που τον εμπόδιζαν πολύ να βλέπει! Κι όσο και αν του λέγαν οι γονείς και η δασκάλα του να τα κόψει εκείνος αρνιόταν και επιλεκτικά έβλεπε πια μόνο όσα εκείνος ήθελε. Είχε επιστρατεύσει και άλλες αισθήσεις εκτός την όρασή του για να «βλέπει». Μύριζε το μοσχοβολιστό κέικ της μαμάς, το άρωμα της αγαπημένης του Λούλας ή άκουγε την βροχή που έπεφτε, και καταλάβαινε χίλια δυο πράγματα με όποιον τρόπο τον βόλευε κάθε φορά. Οι φίλοι και οι γνωστοί του τον πείραζαν συνέχεια αλλά εκείνος δεν έπαιρνε ούτε από λόγια, ούτε από συμβουλές ή οτιδήποτε άλλο. Για κούρεμα ούτε κουβέντα δεν σήκωνε! Μια μέρα η φίλη του η Λούλα έκοψε την μακριά της αλογοουρά και αυτό ήταν κάτι που του κίνησε το ενδιαφέρον. Η Λούλα είχε κόψει τα μαλλιά της και τα είχε δωρίσει σε άλλα παιδιά…


Ο Μαξ την άκουσε όμως δεν συγκινήθηκε και πολύ μέχρι εκείνη την ημέρα που συνάντησε ένα σκυλί στην παιδική χαρά, χωρίς τρίχωμα, που κρύωνε πολύ…

Η μεγάλη απόφαση πάρθηκε σχεδόν αμέσως και χωρίς κόπο και δεύτερη σκέψη, ένα υπέροχο μάλλινο παλτό φτιάχτηκε από τα μαλλιά του που θα γινόταν  δώρο σε εκείνον το σκύλο που μάλλον το είχε ανάγκη….

Μια πολύ τρυφερή ιστορία της Μαρίας Ρουσάκη για παιδιά και όχι μόνο, που σκοπό έχει να τα συγκινήσει, να τα προτρέψει, να τα ευαισθητοποιήσει στην «δοτικότητα »,την προσφορά και την αλληλεγγύη. Η προσφορά αγάπης είναι μια ανιδιοτελής πράξη και πολύ προσωπική υπόθεση που δεν γνωρίζει εγωισμούς, και φέρνει μόνο  θετικά συναισθήματα.


Ένα βιβλίο με χιούμορ και ανατροπές που αν και δείχνει μια συνηθισμένη πορεία ζωής μιας μικρής κοινωνίας ζώων, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των …μικρών ανθρώπων !

Φέρνει στο προσκήνιο φιλίες, σχέσεις ζωής, αντιλήψεις για το τι είναι σωστό ή σύνηθες ως προς την εμφάνιση των άλλων και συμπεριφορές που συναντούμε παντού. Μεγάλη υπόθεση να έχει κάποιος αυτοπεποίθηση και μην επηρεάζεται από τις γνώμες των άλλων. Αυτοεκτίμηση και θάρρος ώστε να μην επηρεάζεται από γνώμες και απόψεις τρίτων αλλά να ακολουθεί μόνο τα δικά του πιστεύω και συνείδηση.

Επιμονή, θάρρος αλλά και ανατροπή λόγω εν συναίσθησης διαχέεται στο βιβλίο. Αποφάσεις που παίρνονται στη στιγμή έχοντας πάντα απώτερο σκοπό την προσφορά, την αγάπη , την εκτίμηση και την ανάγκη του άλλου.

Τρυφερή ιστορία, παράδειγμα προς μίμηση και ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για θέματα που είναι λεπτής και ιδιαίτερης σημασίας και αξίας.

Έντονη, χαρούμενη και ιδιαίτερη η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση που σίγουρα θα αγαπήσουν πολύ τα παιδιά.

Και για  όσους δεν γνωρίζουν απλά υπενθυμίζουμε πως η προσφορά μαλλιών είναι αξία ανεκτίμητη για ανθρώπους που λόγω σοβαρών ασθενειών έχουν χάσει τα δικά τους!

Άλμα ζωής είναι ο πανελλήνιος σύλλογος όπου τα μέλη του είναι γυναίκες που έχουν βιώσει καρκίνο του μαστού. Στόχος του συλλόγου είναι  κάθε ασθενής να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται, κάθε γυναίκα να ενημερώνεται για τους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Ένα από τα πράγματα που προσφέρει ο σύλλογος με τη συνεργασία μεγάλων εταιριών είναι το πρόγραμμα δωρεάς μαλλιών «Χάρισε Δύναμη» με στόχο την παροχή περουκών σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία.

Ενημερωθείτε και δείτε εδώ πως μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα : https://almazois.gr/harise-dynami/

Όσο για το βιβλίο ευαισθητοποιεί αρκετά, παιδιά και μεγάλους ως προς το μεγαλείο της προσφοράς χωρίς ανταλλάγματα…

*Κουρέψου Μαξ! Μαρία Ρουσάκη, εικ : Λέλα Στρούτση, εκδ. Κλειδάριθμος

Δείτε το εδώ και διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα: https://www.klidarithmos.gr/kourepsou-max

Δημοσιέυτηκε στο Cretalive.gr στος 10 Δεκεμβρίου 2021 : Εδώ:https://www.cretalive.gr/politismos/koyrepsoy-max-mia-tryferi-istoria-eyaisthitopoiisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου