Το παραμύθι της βροχής

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Το vivliolife.gr παρουσιάζει τον Σιγανό...ένα σκιάχτρο με ψυχή!


Στη σελίδα μας συχνά έχουμε αναφερθεί στο γεγονός ότι η παιδική λογοτεχνία είναι ένα αρκετά δύσκολο είδος λογοτεχνίας. Η ευαίσθητη ηλικία του αναγνωστικού κοινού, στην οποία στοχεύει, απαιτεί όχι μόνο ιδιαίτερη προσοχή, μα και ένα τρόπο γραφής και μια έντονη ιστορία που θα «κρατήσει» στις σελίδες του, τους μικρούς και απαιτητικούς αναγνώστες.


Η Ελένη Μπετεινάκη, η οποία είναι νηπιαγωγός, φέρνει στους μικρούς μας αναγνώστες το έργο της, «Ο Σιγανός… Ένα σκιάχτρο με ψυχή!» και το οπισθόφυλλο του βιβλίου είναι αρκετό, για να γνωρίσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί το βιβλίο και να το επιλέξουν, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τον Σιγανό και τα μηνύματα που αυτός δίνει απρόσκοπτα και άπλετα, μέσα από την ιστορία του.


«Ο Σιγανός είναι το σκιάχτρο που ζει στο περιβόλι του κυρ-Γιάννη. Σπάνια μιλάει… Μόνη του παρέα ο Ανέστης, ο σπουργίτης, κι ένα βιβλίο ποίησης που το διαβάζει συνεχώς.

Μια νύχτα αποφασίζει να φύγει μακριά. Θέλει να γνωρίσει τον κόσμο, μα πιο πολύ τη θάλασσα.

Το περιβόλι αναστατώνεται στα ξαφνικά. Τα λαχανικά, τα φρούτα, οι καρποί κινδυνεύουν πια απ’ τον καθένα κι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο πολύτιμη ήταν η δουλειά του Σιγανού…

Όλοι θα μπλεχτούν σε περιπέτειες και θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει!

Άραγε ο Σιγανός θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του;

Πώς σκέφτηκαν να δράσουν τα λαχανικά, τα φρούτα, οι καρποί;

Η συγγραφέας, μέσα από την επιστημονική της κατάρτιση και την αγάπη της για τη γραφή και τα παιδιά, δημιούργησε έναν δυνατό και αγαπημένο ήρωα. Τον Σιγανό ένα διαφορετικό σκιάχτρο, έναν μοναχικό ήρωα, που διαβάζει και αγαπά τα βιβλία, που νοιώθει την αδιαφορία και την σχεδόν απαξίωση από τον περίγυρο του, που έχει όνειρα και ανάγκες, που θέλει να γνωρίσει την θάλασσα και τον κόσμο έξω από το μικρό περιβόλι που ζει με τον μοναδικό του φίλο, τον μικρό Ανέστη το σπουργίτι, μακριά από τα λαχανικά και τα φρούτα, που ενώ προσέχει, αγαπά και τα προφυλάσσει από κινδύνους, εκείνα ποτέ δεν του το αναγνωρίζουν, ποτέ δεν του μιλούν. Και το ταξίδι του ξεκινά. Μαζί του μόνο το αγαπημένο του βιβλίο που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Ναι, θα γνωρίσει επιτέλους την θάλασσα, θα αποκτήσει νέες εμπειρίες. Ο ήλιος και το φεγγάρι τον συμβουλεύουν για τους κινδύνους μακριά από το προστατευμένο περιβάλλον τους, για την εμπιστοσύνη σε αγνώστους, για το που είναι οι ρίζες του.
Θα κινδυνέψει; Θα βρει κι εκείνος κάποιον να τον προστατέψει και να τον βοηθήσει στις δυσκολίες του; Θα φτάσει στην πολυαγαπημένη του θάλασσα; Άραγε θα γυρίσει πίσω; Στο περιβόλι του; στο σπίτι του; Και τα λαχανικά; Πώς περνούν μόνα τους; Χωρίς την προστασία του σκιάχτρου; Από ποιους κινδύνους καταφέρνουν να επιβιώνουν; Πώς θα κάνουν τον Σιγανό να γυρίσει πίσω; Να γυρίσει πίσω ο «φίλος» τους; Πώς θα μπορέσουν να τον ειδοποιήσουν;

Ναι, μια όμορφη προσεγμένη και ευαίσθητη πλοκή, ένα τρυφερό και συνάμα διδακτικό παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω. Οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν τους ξεχωριστούς ήρωες που ζωντανεύουν μέσα από την πένα της κ. Μπετεινάκη, θα διδαχθούν για την φυγή από το προστατευμένο περιβάλλον και τους κινδύνους της, την ανάγκη του να ανήκει κάπου ο άνθρωπος, τα όνειρα και πώς αυτά πραγματοποιούνται, την αχαριστία και την ευγνωμοσύνη, την αγάπη για τα βιβλία, τα μαθήματα ζωής, τη φιλία και τόσα άλλα, με τρόπο αβίαστο και αλληγορικό.

Η Εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου, εξαιρετική (μα πόσο όμορφη η εικόνα του Σιγανού που κρατά το αληθινό ανθολόγιο!) προσεγμένη, σύγχρονη και απόλυτα υποστηρικτική στο παραμύθι που συνοδεύει.


«Ένα σύγχρονο παραμύθι για όσα σπάνια λέγονται, τις “συγγνώμες” και τα “ευχαριστώ”.
Για τη μοναξιά, τα όνειρα και τις μεγάλες αξίες της ζωής: τη φιλία, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη
».

 

https://vivlio-life.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου