Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Χαμένα γράμματα και φίλες χωρίς αρχή και τέλος στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

Να τους ψάχνετε τους μύθους και τους θρύλους που΄ναι κρυμμένοι στα μικρά νησιά, στα στενά των δρόμων, τα παλιά σπίτια και κάστρα, πάνω ή κάτω από πέτρες. Σε τόπους αλλοτινούς να ταξιδεύετε, την Ιστορία τους να μαθαίνετε. Κι αν νομίζετε πως μια φιλία δεν έχει τέλος ίσως να είστε ακόμα στην αρχή  και δεν το ξέρετε….

Τα χαμένα γράμματα (Μυστική Αποστολή), Μαρία Δασκαλάκη, εκδ. Μίνωας

Όλα μας τα νησιά είναι γεμάτα μύθους, θρύλους και παραμύθια. Κάθε πέτρα, κάθε σοκάκι, κάθε γωνιά τους έχει και κάτι να μας διηγηθεί από το παρελθόν μας. Όλο και κάποια μνήμη είναι κρυμμένη σε ερειπωμένα σπίτια και καταγάλανα νερά. Κι είναι μεγάλη τύχη να πέσουν τούτες οι ιστορίες στα χέρια σπουδαίων συγγραφέων  και να τις απογειώσουν. Η Μαρία Δασκαλάκη στο 9ο βιβλίο της σειράς «Μυστική Αποστολή» των εκδόσεων Μίνωας μας μεταφέρει στην όμορφη Κάλυμνο κι εκεί αγναντεύοντάς απέναντι την μοναδική Τέλενδο γράφει μια ιστορία, μια μοναδική περιπέτεια, ένα ακόμα καλά κρυμμένο μυστικό που θα αποκαλυφθεί από παιδιά και αξίζει και με το παραπάνω να τη διαβάσετε.

Αλλά ας δούμε ποια είναι η ιστορία από τα «Χαμένα Γράμματα». Τέλενδος και Κάλυμνος, νησιά του Βορείου Αιγαίου γνωστά για τα …σφουγγάρια τους και Ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ποθαία, Ανδρόνικος, μύθος, αλήθεια ή ψέματα; Με μια ιστορία αγάπης για αρχή ξετυλίγεται  το κουβάρι τούτης της προπέτειας…

Κι ύστερα μεταφερόμαστε στην Ελλάδα του σήμερα, σε ένα καλοκαίρι όπως θα θέλαν ίσως να ζήσουν τα περισσότερα παιδιά. Ο Φίλιππος και η Παρασκευή παιδιά χωρισμένων γονιών φεύγουν για διακοπές (επιτέλους) στο νησί που γεννήθηκαν και ζει πια μόνο ο πατέρας τους, την Κάλυμνο. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της μαμάς το όνειρο ξεκινά για τα δυο παιδιά που γρήγορα στην παρέα τους τυχαία αλλά μοιραία θα προστεθεί  η Κάτια και η μαμά της η Φανή. Η περιπέτεια ξεκινά μόλις φθάνουν στο αεροδρόμιο της Κω με προορισμό το Μαστιχάρι και …το νησί της Καλύμνου!

Ο Παππούς Νικολάκης, ο μικρός Νικολό,η Ποθούλα, η κυρά Βδοκία είναι οι πρώτοι που χαίρονται και καλωσορίζουν τους νεοαφυχθέντες στην Κάλυμνο. Η εξερεύνηση του τόπου ξεκινά σχεδόν αμέσως και οι ιστορίες η μια μετά την άλλη αρχίζουν να ξετυλίγονται. Μαθαίνουμε για αρχή τόσα και τόσα για τους περίφημους σφουγγαράδες του νησιού, τους βουτηχτάδες και τα σφουγγάρια τους.

Οι μέρες κυλούν ανέμελα κάτω από σκιές και μυρωδιές από υάκινθο, μολόχα, συκιές, βελανιδιές, μπουκαμβίλιες και γλάστρες με βασιλικούς. Όμορφα σοκάκια, ασβεστωμένα σκαλιά θα οδηγήσουν στο σπίτι που «ρημάξανε» οι τουρίστες και εκεί στο σπασμένο ξύλινο πάτωμα κάτω από μια σανίδα σε ένα σκουριασμένο σιδερένιο κουτί θα βρεθούν δυο γράμματα από τον Φίλιππο που θα αλλάξουν όλη την ιστορία. Θα κάνουν την παρέα των παιδιών μικρούς ντετέκτιβ, θα ανακαλύψουν καλά κρυμμένα μυστικά, άλλους τόπους και ιστορίες θαμμένες στο χρόνο. Μια απίστευτη περιπέτεια θα ξεκινήσει, με φοβερή πλοκή, εξέλιξη και  αγωνία.

Μέσα από θαμμένες ιστορίες θα μάθουμε την νεότερη Ιστορία της Ελλάδας με αφηγήσεις απλών ανθρώπων που αν και έχουν  γραφτεί για τις  ανάγκες του μυθιστορήματος απέχουν ελάχιστα από πραγματικά γεγονότα.  Η δικτατορία, οι συλλήψεις, τα βασανίστρια, οι εξορίες, όλα θα ζωντανέψουν και η ιστορία της Μαρίας Δασκαλάκη θα μας συγκλονίσει. Πρωταγωνιστές πια ο Νικήτας, η Θεοδώρα, ο Παντελής και ο παππούς των παιδιών ο Νικόλας. Το μυστήριο θα αρχίσει να λύνεται σιγά σιγά και η συγκίνηση θα σας γιομίσει την ψυχή, η εξέλιξη θα σας συνεπάρει και τα γεγονότα θα σας αφήσουν με μια χαρμολύπη που μόνο τα καλά βιβλία ξέρουν να χαρίζουν. Η ιστορία έχει καλό τέλος όπως της ταιριάζει. Σημασία όμως είχε και το ταξίδι μέσα στις σελίδες του βιβλίου που πραγματικά άξιζε τον κόπο.

Μια ακόμα Μυστική Αποστολή τελείωσε αλλά θα έχει σκοπό της να  σας κάνει να αναζητήσετε όλα τα βιβλία της σειράς και δεν θα τα αφήστε παρά μόνο σαν …τελειώσουν.

Ένα ακόμα νεανικό-εφηβικό μυθιστόρημα που διαβάζεται και από μεγάλους. Ένα βιβλίο που ταξιδεύει, μαθαίνει και διασκεδάζει τον αναγνώστη. Με λόγο που ρέει αβίαστα η Μαρία Δασκαλάκη μας γεμίζει αγάπη για τον τόπο μας, τη Χώρα μας, και μας θυμίζει γεγονότα που έχουμε κάπως ξεχάσει. Μας μαθαίνει Ιστορία με ένα τρόπο μοναδικό και μας θυμίζει επίσης τι σημαίνει  καλή λογοτεχνία για παιδιά.

Να το ψάξετε, να το διαβάσετε μονορούφι όπως του πρέπει και να αφεθείτε στα ελληνικά χρώματα, στα νησιά μας, στην ομορφιά του καλοκαιριού, της θάλασσας, των θρύλων αλλά και της Ιστορίας.

Διαβάζεται παντού και πάντα και θα ταξιδέψετε κι εσεις ποικιλοτρόπως!

Έψαξα κι εγώ πολλά στο διαδίκτυο  για την Μέλπω Λεκατσά, 21 χρονών φοιτήτρια στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πρόσωπο που εμπνεύστηκε η συγγραφέας την Θεοδώρα της,  και συγκλονίστηκα : https://www.mixanitouxronou.gr/tag/melpo-lekatsa/

Και : https://www.patris.gr/2019/11/25/giati-den-ithela-na-miliso-gia-to-polytechneio/

Περισσότερα  για το βιβλίο εδώ : https://minoas.gr/product/mystiki-apostoli-alitheies-thammenes-ston-chrono/

Για παιδιά και μεγάλους!

Φίλες χωρίς αρχή και τέλος, Ιωάννα Μπαμπέτα, εικ: Ράνια Βαρβάκη,εκδ. Μεταίχμιο

Ναταλία και Ειρήνη, γεννημένες την ίδια μέρα, από μαμάδες που υπήρξαν σε όλη τους τη ζωή κολλητές φίλες, μεγαλώνουν κι εκείνες έχοντας  η μία την άλλη. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς φίλες; Μήπως έχουν διαφορές; Μήπως σε κάποια πράγματα δεν συμφωνούν; Μήπως σαν μπει ο έρωτας στη ζωή τους τα πράγματα δείξουν αλλιώς; Μήπως σε μια φιλία υπάρχει αρχή και τέλος; Ή μήπως κάθε τέλος είναι για μίαν καινούργια αρχή;

Μια ιστορία για τις φίλες, για την φιλία αλλιώς, για τις εντάσεις, τις διαφορές, τις μικροζήλιες, τα προτερήματα και τα ελαττώματα. Μια ιστορία που συμβαίνει και σε μας. Όλοι έχουν να πουν τα καλύτερα και συγχρόνως κάποια από τα άσχημα μιας φιλίας, ειδικά όταν αυτή κρατάει …μια ζωή.

Ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα, γεμάτο εναλλαγές και ανθρώπινες νεανικές στιγμές. Αναθεωρήσεις, ανατροπές και αυτογνωσία. Παραδοχή, απογοήτευση και εν συναίσθηση.

Αλλά, όπως λέει και η Ιωάννα, σε ένα ακόμη άκρως ανθρώπινο και καλογραμμένο βιβλίο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Πότε ξεκίνησε τούτη η σχέση και ιστορία; Από γεννησιμιού λοιπόν, άρα απλά υπήρξε αυτή η φιλία ε[επειδή  έτυχε. Μεγαλώνοντας όμως θα αποδειχθεί πως τον φίλο σου τον επιλέγεις με τα καλά και με τα παράξενά του. Κανείς δεν είναι ίδιος με εμάς και πάντα σεβόμαστε την προσωπικότητα του άλλου.  Η ζωγραφική είναι η μεγάλη αγάπη της Ειρήνης και η διέξοδος από τις ανασφάλειες και τα άγχη της. Η Ναταλία πάλι είναι συνήθως το επίκεντρο  όλων στις παρέες και η Ειρήνη αρχίζει να το καταλαβαίνει και να  νιώθει άβολα από τη στιγμή που Η Ναταλία σπάει το χέρι της, η Ειρήνη την βοηθάει στα μαθήματα. Ίσαμε τη στιγμή που όλοι ζωγραφίζουν πάνω στον γύψο της Ναταλίας, ακόμα και ο Νικόλας! Ο Νικόλας που εν αγνοία του θα γίνει η αιτία να αλλάξουν όλα. Να θυμώσει η Ειρήνη, να μαλώσει με την φίλη της, να αποκαλυφθούν όλα τα συναισθήματα, οι λίστες της  και οι μικρές αλήθειες που ήταν καλά κρυμμένες για χρόνια. Όμως αν η φιλία είναι αληθινή ακόμα κι όταν αποκαλυφθούν μυστικά και ειπωθούν ή γραφτούν βαριές κουβέντες θα βρεθεί ο τρόπος και θα ανθίσει ξανά.

Εύστοχο βιβλίο. Αληθινό σαν και τους πραγματικούς φίλους. Σωρεία συναισθημάτων, καταστάσεων και παιδικών «τραυμάτων». Πόνημα της Ιωάννας Μπαμπέτα γεμάτο αλήθειες. Με τον μεστό και λιτό της λόγο η Ιωάννα μας βάζει να σκεφτούμε τις δικές μας σχέσεις με φίλους και να αναρωτηθούμε πόσες φορές τους «ξεγράψαμε» και πόσες φορές τους ξαναβάλαμε στη ζωή μας. Ένα βιβλίο για την φιλία, για τη ζωή, για την συναισθηματική καθημερινότητα μας. Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει πολλούς νέους που βλέπουν τα πράγματα σε μαύρο – άσπρο να καταλάβουν πως υπάρχει και γκρίζο σύννεφο στον ορίζοντα που θέλει μικρά βήματα, τόλμη και παραδοχή να γίνει πολύχρωμο. Σχέσεις που δοκιμάζονται. Πρώτοι έρωτες που έχουν την ομορφιά του άγουρου σταφυλιού αλλά και την κτητικότητα που γεννά ζήλιες, απογοητεύσεις και …χαρά στις κλεφτές ματιές.

Ένα βιβλίο απολαυστικό και πέρα για πέρα αληθινό. Ένα βιβλίο που εικονογραφεί με ασπρόμαυρο σκίτσο βέβαια η αγαπημένη Ράνια Βαρβάκη αλλά και πάλι την απολαμβάνουμε αρκετά.

Ένα βιβλίο για την κάθε αρχή της ζωής μας, σε κάθε περίπτωση  χωρισμένο σε κεφάλαια που αρχίζουν με φράσεις σπουδαίων ανθρώπων όπως:  :

«Κάθε στιγμή είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα» Τ.Σ. Έλιοτ

«Η αρχή όλων των πραγμάτων είναι μικρή» Κικέρων

«Μετά την αρχή, έχει ήδη φτάσει το τέλος» Πάμπλο Πικάσο

«Η αρχή είναι τι ήμισυ του παντός» Πλάτωνας

«Τίποτα δεν τελειώνει ποτέ. Αρκεί λίγη ευτυχία για να ξαναρχίσουν όλα» Έμιλ Ζολά

Ψάξτε το στα βιβλιοπωλεία και διαβάστε εδώ ένα μικρό απόσπασμα: https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82

Στη σειρά : Διαβάζω Ιστορίες!

Για παιδιά από 11 χρόνων…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου