Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Ένας βάτραχος Τρίκλωπας* …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

*Βάτραχος Τρίκλωπας, Olga de Dios, εκδ: Μικρή Σελήνη

Σκέψου τώρα να είσαι βάτραχος με μάτια τεράστια και  να γεννηθείς ολότελα με τρία από δαύτα. Τον έβγαλαν Τρίκλωπα και επειδή ήταν ευαίσθητος πολύ, στα μολυσμένα νερά της λίμνης φόρεσε ένα ολόσωμο ριγέ μαγιό. Και σαν μεγάλωσε κι επιτέλους πήδηξε στην στεριά η πρώτη του συνάντηση με πράγματα πεταμένα εδώ κι εκεί τον προβλημάτισε. Kαι ακούγοντας την γιαγιά του να του λέει πως κάποτε ο τόπος εκείνος ήταν αλλιώς, προβληματίστηκε ακόμα πιο βαθιά. Κι ύστερα θέλησε να γνωρίσει το γκρίζο σύννεφο που πια με τα μεγάλα του άλματα μπορούσε να ακουμπήσει... Κατάλαβε τότε πως δεν ήταν σύννεφα αλλά γκρίζος καπνός που έβγαινε από «Το εργοστάσιο των Νέων Πραγμάτων»! Και θέλησε να κάνει κάτι γι αυτό. Μα ήταν μικρός, πολύ μικρός, κι είχε σιγανή φωνή για να ακουστεί. Σκέφτηκε όμως να το πει και σ΄ άλλους φίλους, γνωστούς και άγνωστους. Και αν θέλετε να μάθετε τι έγινε κι άλλαξε …ο κόσμος, διαβάστε τούτην την ιστορία και απολαύστε τη δύναμη που έχει μια πολύ δυνατή ομάδα!

Τρίκλωπας και βάτραχος είναι ασυνήθιστο θα μου πείτε! Γιατί έχετε ακούσει ποτέ βάτραχο να καταφέρει να αλλάξει τον κόσμο; Εμείς μέχρι τώρα ξέραμε μόνο τον βάτραχο που έγινε πρίγκιπας, έναν Βατραχοβασιλιά και την παχουλή βατραχίνα τη Σοφία που έσωσε από βέβαιο πνιγμό τα μικρά βατραχάκια μιας μεγάλης βατραχοοικογέενιας. Τώρα μαθαίνουμε πως τούτος ο μικρούλης παράξενος στην όψη βατραχάκος κατάφερε με την ψυχή του, με τη δύναμη της καρδιάς και του μυαλού του να βοηθήσει στην αλλαγή της ροής των πραγμάτων. Να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος, να μειωθούν οι ρίποι και τα καυσαέρια κι οι μαύροι καπνοί από τα εργοστάσια και να μας μάθει τα οφέλη της ανακύκλωσης. Κι όλα αυτά βάζοντας τα δυνατά του, χωρίς να χάσει στιγμή το θάρρος, την αυτοπεποίθησή του και τη φωνή του. Μια μικρή αλλαγή ακολουθεί πάντα κάτι πολύ μεγάλο. Κι ο Τρίκλωπας Βάτραχος μας δείχνει τον δρόμο.

Μια απολαυστική ιστορία για μικρούς αναγνώστες που μιλάει για την τόλμη, το θάρρος, τις μεγάλες αποφάσεις, την πίστη στις αξίες, τα ιδανικά, τον εαυτό μας. Ό,τι δεν μπορεί κάποιος να το καταφέρει μόνος του, με μια μικρή βοήθεια από άλλους και θέτοντας τα σωστά επιχειρήματα ίσως το πετύχει. Μέσα από μια ομάδα με την ίδια πίστη, όνειρα και ιδανικά τα αδύνατα γίνονται δυνατά.

Υπέροχη, μοναδική η ιστορία της Olga de Dios της Ισπανίδας συγγραφέα και εικονογράφου που γνωρίσαμε πολύ καλά και αγαπήσαμε μέσα από τη Ρόζα το μικρό τερατάκι και το κίτρινο πουλάκι. Η παρέα όλη παίρνει μέρος και στο τρίτο βιβλίο, την μετάφρασή του οποίου έχει κάνει η Μαριάννα Ψύχαλου και μας γεμίζει ξανά την ψυχή με όμορφες σκέψεις, αξίες και εικόνες.

Η ισχύς εν τη ενώσει έλεγαν παλιά κι εδώ τούτη η φράση παίρνει σάρκα και οστά. Δεν έχει σημασία το μέγεθος, το ύψος, η εξωτερική εμφάνιση κάποιου για να ακουστεί δυνατά η φωνή του. Σημασία έχει η δύναμη του λόγου, της ψυχής και το ανάστημά της. Μόνο με σωστή συνεργασία, ευγενή άμιλλά και στόχους μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε θεωρείται κατεστημένο και εδραιωμένο. Μόνο με ομαδική προσφορά, ίδια όνειρα και πιστεύω ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος. Ένα βιβλίο που τονίζει την αυτοπεποίθηση, εμψυχώνει τις δυνατές φιλίες και συνεργασίες και μας δίνει και μια πρόταση για την σωστή χρήση των πλαστικών στη ζωή μας. Βάζει στο μυαλό των παιδιών την ιδέα της ανακύκλωσης και φυσικά τρόπους για να προστατευτεί το περιβάλλον μας.

Υπέροχη εικονογράφηση, χρώματα , σχήματα και σύλληψη μιας ιδέας που ευαισθητοποιεί τα παιδιά. 

Ένα ακόμα βιβλίο από τις αγαπημένες εκδόσεις της Μικρής Σελήνης που μπορείς να μεγαλουργήσεις με τις ιδέες που ξετυλίγει μέσα από τις σελίδες του.

Εννοείται πως θα γίνει αφορμή για πολλές πολλές συζητήσεις μέσα σε μια σχολική τάξη αλλά και στην οικογένεια, κάπως έτσι:

v  Τον εαυτό μας πάνω απ΄όλα να γνωρίσουμε. Με ένα καθρέφτη μπροστά από το πρόσωπο ή το σώμα μας περιγράφουμε πως βλέπει ο καθένας τον εαυτό του. Στη συνέχεια μιλάμε για το ποιο νομίζουμε πως είναι το δυνατό μας σημείο, ένα προτέρημα, ένα ελάττωμά μας. Ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας.

v  Η ζωή του βάτραχου… Ψάχνουμε και βρίσκουμε τα στάδια της ανάπτυξής του. Φτιάχνουμε βατραχάκια σαν χάρτινες κούκλες, με πιατάκια χάρτινα που τα διπλώνουμε στη  μέση, τα χρωματίζουμε και προσθέτουμε μάτια, μύτη στόμα  είτε τρισδιάστατα  είτε με μαρκαδόρους ή τέμπερες ( ζωγραφιστά)

v  Περιβάλλον – προστασία… Μέρες δραστηριοτήτων και συζητήσεων!

v  Σκουπίδια – ανακύκλωση

v  Χωριζόμαστε σε ομάδες και η κάθε μια πρέπει να φτιάξει κάτι με απόλυτη συνεργασία. Ένα κολλάζ, έναν πίνακα ζωγραφικής, ένα παιχνίδι που θα πρέπει να τηρηθούν απόλυτα οι κανόνες κλπ.κλπ.

v  Παίρνουμε ένα οποιοδήποτε πλαστικό ( άδειο μπουκάλι,κουτί, κουβαδάκι, κλπ) και του ξαναδίνουμε ζωή. Τυλίγοντας το με κομμάτια-λωρίδες από εφημερίδες και ατλακόλ ή με γυψόγαζες και βάφοντάς το δίνουμε σχήμα , μορφή και χρώμα…

v  Μεγαλώνουμε την ομάδα του Τρικλωπα δημιουργώντας ένα καινούργιο ήρωα – φίλο του όπως π.χ. έναν Τετραγω…. Τι;

Πολλές ιδέες, πολλές οι ζωγραφιές, πολλές κουβέντες…

Το βιβλίο όπως ήδη είπαμε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και μπορείτε να το βρείτε σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και εδώ : http://www.psihalos.gr/default/diafora/paidika/mikri-selini/batraxos-triklwpas.html

Απευθύνεται σε ηλικίες παιδιών από 4 χρονών…

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου