Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Γιατί τις καλές ιστορίες πρέπει να τις ξέρουν όλοι …


Τα παραμύθια του Σαββάτου…..γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Παραμύθια για ζώα που μπορούν να συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι χάρις στην φαντασία σπουδαίων συγγραφέων. Η δύναμη της Φύσης σε πρώτο πλάνο, η διαχείριση της απώλειας, η γενναιοδωρία, η μεγαλοψυχία, η ελπίδα και το νέο ξεκίνημα. Τα στερεότυπα καταρρίπτονται, η γνώση νικά τη συνήθεια και τα τετριμμένα.
Και αν λατρέψατε τα κλασσικά αριστουργήματα παγκόσμιας απήχησης,  τώρα πια μπορείτε να τα διαβάσετε και στα πολύ μικρά παιδιά…
Γιατί τις καλές ιστορίες πρέπει να τις ξέρουν όλοι …

Λούνα! Μου αρέσει πολύ να παίζω μπάλα! Λήδα Βαρβαρούση – Agnes Verboven, εκδ. Παπαδόπουλος

Η Λούνα έχει εγκατασταθεί στο νέο της σπίτι. Είναι χαρούμενη με τα παιχνίδια της όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποκτήσεις φίλους. Όταν ακούει γέλια και φωνές από τον διπλανό κήπο, προσπαθεί να επικοινωνήσει αλλά δεν τα καταφέρνει Τα ζώα εκεί παίζουν μπάλα  κι αυτό είναι το δικό της πολυαγαπημένο παιχνίδι. Όταν η μπάλα τους θα πέσει κατά λάθος στον δικό της κήπο κυριευμένη από την απογοήτευση της αδιαφορίας των γειτόνων της αντί να τους την επιστρέψει , την κρύβει  σε μια  απίθανη κρυψώνα. Το τι θα επακολουθήσει είναι μια έκπληξη για το μικρό σκυλί….
Κι αυτή είναι μια ιστορία για πολύ μικρά παιδιά. Μια ιστορία ενός μοναδικού σκυλιού που τυγχάνει να υπάρχει στ΄ αλήθεια. Η Λούνα είναι ένα υπέροχο σκυλί που σε κατακτά με την πρώτη ματιά. Έτσι ακριβώς και τούτο το βιβλίο που θα βάλει τους λιλιπούτειους φίλους του να το ξεφυλλίζουν συνέχεια, να τους το διαβάζουν κάθε νύχτα και θα την αγαπήσουν πολύ, μα πολύ. Μια ιστορία για την φιλία, το πείσμα και εκείνη την διάθεση των μικρών παιδιών για τα αθώα τους ψέματα μήπως και κερδίσουν …κάτι.
Μαμά της Λούνας της πραγματικής μα και της χάρτινης  ηρωίδας, η Λήδα Βαρβαρούση. Μαζί με άλλη  μια συγγραφέα την  Agnes Verboven  έφτιαξαν τούτο το βιβλίο που ήδη κυκλοφορεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.  Εικονογράφος, συγγραφέας, ζωγραφηγήτρια η Λήδα,  μας συστήνει την αγαπημένη της σκυλίτσα και βάζει τα παιδιά σε σκέψη… Τι είναι σωστό, τι είναι λάθος, πως να έχει κανείς φίλους. Να λέει ψέματα, να λέει αλήθειες, να τολμά να ζητά, να δίνει δεύτερες ευκαιρίες;
Όλα αυτά και πολλά παραπάνω σε μια  ιστορία για …σκυλιά και όχι μόνο. Για τα αγαπημένα παιχνίδια, τις διεκδικήσεις της ζωής, την  ανάγκη της επικοινωνίας και τα λατρεμένα μας ζωάκια…

Για παιδιά από  3 χρόνων!

Ο κήπος του Έβαν, Brian Lies, εκδ Άγκυρα

Ο Έβαν είναι μία μοναδική  κι αξιαγάπητη αρσενική αλεπού. Μια αλεπού που ζει σε ένα σπίτι με κήπο και ένα σκυλί. Το αγαπημένο κατοικίδιο του Έβαν είναι μόνιμος σύντροφος και συνοδοιπόρος του στα …πάντα. Φυσικά τον κήπο τους τον φρόντιζαν μαζί. Όμως ήρθε μια σκοτεινή και δύσκολη στιγμή, σαν  η ζωή του σκύλου τέλειωσε κι ο Έβαν έπεσε σε βαθιά μελαγχολία και κατάθλιψη. Τίποτα δεν τον ένοιαζε, τίποτα δεν τον ευχαριστούσε πια. Έφτασε σε σημείο ακόμα και να καταστρέψει τον αγαπημένο κήπο των δύο τους για να μην του θυμίζει τις όμορφες στιγμές που τόσο πολύ του έλλειπαν. Όλοι οι μεγάλοι ξέρουμε πως, ο χρόνος και η ίδια η Φύση έχουν  πάντα το γιατρικό στις πληγές της ζωής. Κι εκεί που ο άνθρωπος μοιάζει να παραιτείται, σαν μαγικό κάτι συμβαίνει από το ίδιο μας το περιβάλλον και μοιάζει η Φύση να επεμβαίνει με τον τρόπο της και να ξαναδίνει ομορφιά, δύναμη, θάρρος κι αισιοδοξία…
Μια υπέροχη, υπέροχη ιστορία του Brian Lies με απόδοση στα ελληνικά της Αναστασίας Μακρή, που μας γεμίζει συναισθήματα και αισιόδοξα μηνύματα ζωής. Το βιβλίο έχει εναλλαγές. Η Απώλεια και η Θλίψη δίνουν τη θέση τους  στη χαρά και την απόλυτη ευτυχία και πάλι απ΄ την αρχή. Μια ιστορία που μας μιλάει για τον κύκλο της ζωής, τον θάνατο, την λύπη, την απογοήτευση, την παραίτηση, τα ξεσπάσματα στην περίοδο πένθους. Την επόμενη στιγμή μας χαρίζει την χαρά, την ευτυχία, την δύναμη της Φύσης, την παρηγοριά και την δυνατή φιλία. Το καινούργιο ξεκίνημα, η δεύτερη ευκαιρία ,οι  μικρές καθημερινές χαρές και στιγμές που γενούν την αισιοδοξία, την ομορφιά τις νέες και δυνατές σχέσεις.
Μια ιστορία που εξυμνεί την φιλία στα κατοικίδια ζώα, την  μοναδική σχέση που συχνά υπάρχει ανάμεσα σε ιδιόκτητη και οικόσιτο ζωάκι και την θεραπευτική δύναμη της Φύσης.  Μια ιστορία διαχείρισης της απώλειας, εντόνων συναισθημάτων και πολύ δυνατών εικόνων.
Αριστουργηματικό βιβλίο, εικονογραφημένο επίσης μοναδικά από τον ίδιο τον συγγραφέα. Έχει τιμηθεί με το αμερικάνικο βραβείο Caldecott για το 2019 που δίνεται ανελλιπώς από το 1939 στα λεγόμενα Pictures books  και σαν καλύτερο βιβλίο για το 2018 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.

Για κάθε ηλικία από πολύ μικρά Παιδιά ίσαμε τους υπερήλικες ανθρώπους της ζωής μας!

Οι κάλτσες του κυρ - Λύκου, Τατιάνα Φίνι, μετ: Αλέξανδρος Πανούσης, εκδ. Διάπλαση

Ένας Λύκος που φοράει κάλτσες και …τις λατρεύει. Ένοιωθε άνετος, πιο ψηλός, πιο χαρούμενος. Ήθελε να χορεύει όταν τις είχε στα πόδια του. Ώσπου μια μέρα, μια μικρή τρύπα εμφανίστηκε στην μια από τις δύο κάλτσες του  και έτσι ξεκίνησαν όλα. Η τρύπα μεγάλωνε…μεγάλωνε…και δεν μπορούσε να βρει τρόπο να την κλείσει. Και τι δεν έβαλε! Τσιρότα, κόλλα, κολλητική ταινία … Τίποτα. Σκέφτηκε τότε πως την λύση θα την έβρισκε στα βιβλία. Και τη βρήκε, αφού  πρόσεξε πως όλα θα εξαρτιόταν από ένα κουβάρι…μαλλί. Ακολουθήσε χωρίς καλά  καλά να το καταλάβει την μια άκρη του νήματος του κουβαριού και η αναζήτηση, η ανακάλυψη και αποκάλυψη δεν άργησε να έρθει.
Ευρηματική, έξυπνη και πολύ ιδιαίτερη ιστορία. Η αιώνια σχέση λύκου και προβάτου που θέλει το αιμοβόρο ζώο να κυνηγά το θύμα του για να το φάει, καταρρέει σε αυτό το βιβλίο. Η γνώση χαρίζει στον Λύκο την ικανότητα να αλλάξει, να  γίνει ευγενικός, γενναιόδωρος, να καταλάβει την χρησιμότητα του …προβάτου και να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα στερεότυπα. Πρωταγωνιστής και πάλι το βιβλίο που δίνει λύσεις. Η φαντασία που φτάνει ίσαμε εκεί που κανείς δεν περιμένει. Η ανάγκη που βρίσκει λύσεις. Η αλληλεγγύη, το μοίρασμα και οι προσωπικές επιθυμίες κι όνειρα. Η Τατιάνα Φίνι γράφει και εικονογραφεί μια ιστορία με πολλή ιδιαίτερη φαντασία,  γεμάτη θετικά και αισιόδοξα μηνύματα που πάντα φέρνουν  σίγουρη και επιθυμητή λύση στο όποιο πρόβλημα.
Γιατί κάποιες τα στερεότυπα σπάνε. Οι συνηθισμένες καταστάσεις αλλάζουν και οι αδυναμίες αποκτούν άλλο νόημα και χρώμα.

Για μικρά και μεγάλα παιδιά !

Ο Πρώτος μου Χάουαρντ Πάιλ, Ρομπέν των Δασών, διασκευή : Τζένη Τασάκου, εικ: Βασίλης Γρίβας, εκδ. Μεταίχμιο.

Ο θρυλικός ήρωας της Αγγλίας που μπορεί και να υπήρχε πριν τον Μεσαίωνα αλλά το πρώτο του γραπτό κείμενο το συναντάμε στα 1450 περίπου. Με την παρούσα διασκευή  της Τζένης Τασάκου, ο Ρομπέν των Δασών είναι πλέον προσιτός σαν βιβλίο και σε πολύ τρυφερές ηλικίες. Μια υπέροχη έκδοση που ο ίδιος ήρωας, δια χειρ;owτης συγγραφέως,  αφηγείται τη ζωή και τις περιπέτειές του θυμίζοντας στους μεγαλύτερος και μαθαίνοντας στους μικρότερους αναγνώστες την αξία των κλασσικών ιστοριών.
Μια περιήγηση σε μια άλλη εποχή που οι διαφορές των ανθρώπων λύνονταν με τόξα και βέλη, με μπουντρούμια σε ανήλεα υπόγεια κάστρων και με δάση όπως εκείνο του Σέργουντ που διαδραματίζεται η πιο περιπετειώδης ιστορία …του κόσμου. Ο Ρομπέν έγινε σύμβολο παγκόσμιο λόγω της εξυπνάδας, της ακεραιότητας του χαρακτήρα του, της προσφοράς του σε φτωχούς ανθρώπους, τους δίκαιους και ευγενείς νόμους του για την εποχή  και ας ήταν ο ίδιος για τους Άρχοντες…παράνομος. Έκλεβε για τους άλλους. Μια άνομη ΄πράξη αλλά με δίκαιο λόγο. Αν αυτό μπορεί να εξηγηθεί στην σημερινή νομική διαδικασία. Σε αυτήν την ιστορία μαθαίνουμε ήθη και έθιμα εποχής, αξιώματα, συνήθειες και τρόπους ζωής. Γενναιότητα, μεγαλοψυχία, αποφασιστικότητα και επίτευξη στόχων. Μαθαίνουμε άλλους διάσημους και διαχρονικούς ήρωες, συνοδοιπόρους του Ρομπέν, όπως τον γίγαντα Λιτλ Τζον, τον καλόγερο Τακ και τον θαρραλέο Ουίλ.
Αγαπημένος ήρωας ήδη στη δική μου τάξη χάρις στην υπέροχη αφήγηση της Τζένης Τασάκου που βάζει τον ήρωα να λέει ο ίδιος την ιστορία του και να δημιουργεί ακόμα πιο ζωντανή την εικόνα του.  Καλογραμμένη διασκευή, υπέροχη εικονογράφηση από τον Βασίλη Γρίβα.
Ψάξτε το γιατί αξίζει πολύ αυτή η ιστορία. 

Για παιδιά από 4 χρόνων.

Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημσιεύτηκε στο Cretalive.gr εδω: https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-25-05-2019-929605

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου