Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Όταν οι μικροί πολίτες της χώρας μας αποφασίζουν να κάνουν εκλογές!


Της Ελένης Μπετεινάκη

Kι ήταν αφορμή ένα βιβλίο, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, για να ξεκινήσουμε κι εμείς την διαδικασία.  Ήταν  κι οι μέρες που πολλές κουβέντες  έρχονταν  στο σχολείο και καρτέλες από υποψήφιους μπαμπάδες και μαμάδες, κι έτσι είπαμε να κάνουμε κι εμείς εκλογές και να μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει τούτη η λέξη!
Πρώτο θέμα- πρόβλημα; Τι θα ψηφίζαμε; Μα φυσικά ούτε λόγος για το πιο όμορφο και αγαπημένο λουλούδι, προτείνανε οι λιλιπούτειοι μαθητές μου, αλλά επειδή είδα την απογοήτευση πολλών αγοριών (μειοψηφία της τάξης), αποφασίσαμε να κάνουμε την επόμενη μέρα εκλογές ΚΑΙ για τα ζώα του δάσους.
Κι αρχίσανε οι ετοιμασίες. Έπρεπε να μάθουμε ένα σωρό καινούργιες λέξεις. Γνωρίζουμε όλοι, πως στο νηπιαγωγείο δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητο κι όλα πρέπει να εξηγούνται. Έτσι λοιπόν, μπήκαν ολοκαίνουργιες λέξεις και έννοιες  στη ζωή μας.
Δήμαρχος, Δημοκρατία, πολίτευμα, ελευθερία, υποψήφιος – α, ψήφος, ψηφοφορία, εκλογές, ευρωεκλογές, δημοτικός σύμβουλος, ψηφοδέλτιο, άκυρο, έγκυρο, σταυρός προτίμησης, δικαστικός αντιπρόσωπος, εφορευτική επιτροπή, κάλπη.
Και το ποιο σπουδαίο απ΄όλα ; Έπρεπε να ζωντανέψουν, εντελώς, οι εκλογές, να μπουν  όλοι σε κάποιον ρόλο. Ποιοι θα ήταν λοιπόν, οι υποψήφιοι και πως θα έπειθαν τους υπολοίπους να τους ψηφίσουν;
 Όλα έγιναν με ειρηνικότατες διαδικασίες!
Τα λουλούδια…στο λιβάδι, ποιον να θέλουν αρχηγό; Αυτό θα ήταν το θέμα των εκλογών της  1ης  ημέρας και τα υποψήφια  λουλούδια θα ήταν :Η Μαργαρίτα, ο Ηλίανθος, το τριαντάφυλλο, η ορχιδέα, το νυχτολούλουδο και η παπαρούνα.
Και φυσικά αγώνας δίκαιος χωρίς προεκλογικό λόγο και συγκέντρωση  είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ!
Η Παπαρούνα πήρε πρώτη το λόγο και αφού παρουσίασε τις χάρες τις, το κόκκινο χρώμα, την ομορφιά και τη  ζωντάνια της, υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει να κάνει όλο το «λιβάδι» ευτυχισμένο!
Η Μαργαρίτα, είπε πως δεν θα μαδούσε πολύ,  θα ταξίδευε στις άλλες χώρες, στο περιβόλι, στον λαχανόκηπο και θα  έφερνε λεφτά πολλά στον τόπο….
Ο Ηλίανθος πάλι υποσχέθηκε φαγητό σε όλα τα λουλούδια του λιβαδιού!
Το τριαντάφυλλο είπε  πως θα έφτιαχνε παντού παιδικές χαρές… και αυλές στα σχολεία τους
Η Ορχιδέα ( σημαντικό πως τον ρόλο αυτόν είχε ένα  αγόρι) είπε πως θα έφερνε καράβια και θα τα ταξίδευε όλα τα λουλούδι να γνωρίσουν τις ομορφιές της γης. Επίσης θα έφερνε σε όλες τις « κυρίες» κολιέ και βραχιόλια και θα γέμιζε σπόρους το λιβάδι ώστε να γεννιούνται συνέχεια νέα φυτά….
Το νυχτολούλουδο (πάλι αγόρι) θα έδινε σε όλους ένα ζευγάρι φτερά να μπορούν να ταξιδεύουν …
Το χειροκρότημα δεν χρειάζεται νομίζω να πως σε ποιον από τους υποψήφιους έπεσε πολύ δυνατό…
Η ψηφοφορία ξεκίνησε αμέσως μετά την εκφώνηση των λόγων , τα ψηφοδέλτια μοιράστηκαν και ο κάθε «πολίτης»  έμπαινε μέσα στο παραβάν να ψηφίσει έχοντας μαζί του ΚΑΙ ένα λευκό ψηφοδέλτιο σε περίπτωση που δεν ήθελε να δώσει ψήφο στα λουλούδια.
Τα αποτελέσματα ….συγκλονιστικά. Η αγωνία στο κόκκινο και η διαδικασία από τις πλέον νόμιμες. Θα μπορούσαν να βάλουν ίσαμε 4 σταυρούς σε κάθε ψηφοδέλτιο.
Έτσι λοιπόν σε κοινή θέα και με απόλυτη διαύγεια ανοίχτηκε η κάλπη και :
Παπαρούνα                       :5
Νυχτολούλουδο               :5
Ηλίανθος                             :3
Ορχιδέα                               :7
Τριαντάφυλλο                  :6
Μαργαρίτα                        :2
Άκυρα                                  :2
Δήμαρχος του Λιβαδιού η Ορχιδέα …που υποσχέθηκε μετά από τους πανηγυρισμούς όλων πως από την Δευτέρα θα ερχόταν το πρώτο …καράβι!


Την επόμενη μέρα, τα πράγματα ήταν ευκολότερα. Είχαμε πια εμπεδώσει όλη την διαδικασία και ο χρόνος μας ήταν πολύ καλύτερα διαχείρισημος.
Το θέμα; Ο Δήμαρχος στα ζώα του Δάσους!
Υποψήφιοι:
Αλεπού: Υποσχέθηκε σε όλους ασφάλεια στο δάσος και ευτυχία. Τα παιδιά όλων θα μπορούν να παίζουν ελεύθερα και αν έριχναν παντού ψίχουλα , εκείνη θα τα καθάριζε όλα στη στιγμή!
Ελέφαντας : Υποσχέθηκε σε όλους κάλεσμα στο σπίτι του και τσάι με ότι γεύση άρεσε στον καθένα.
Λύκος : Θα τους  έκανε όλους δυνατούς, ώστε να μην φοβούνται κανένα και τίποτα.
Αγριόγατα: Έταξε σε όλους ευτυχία και παιδότοπους να παίζουν συνεχώς.
Μαϊμού: Υποσχέθηκε σε όλους να εκπληρώνει κάθε επιθυμία τους λέγοντας χαρακτηριστικά :Θα έχετε ότι ζητήσετε και ποτέ δεν θα πληρώνετε  για οτιδήποτε!
Λιοντάρι : Θα χάριζε πολλά δώρα, χωρίς καθόλου χρήματα.
Οι φτωχοί θα είχαν τα πάντα εντελώς δωρεάν.
Και πάλι η διαδικασία ήταν η ίδια με των λουλουδιών. Σε λιγότερο χρόνο αυτήν τη φορά  η Αλεπού αναδείχθηκε Δήμαρχος και όλοι έδειξαν την μεγάλη τους ικανοποίηση τρώγοντας παγωτό με γεύση σοκολάτα και βανίλια, προσφορά του νηπιαγωγείου  για την τόσο δημοκρατική διαδικασία που τους χαρακτήρισε…

Τα αποτελέσματα του δίκαιου αγώνα μας είχαν ως  εξής :
Λύκος                                   : 4
Ελέφαντας                         : 3
Αλεπού                                : 6
Λιοντάρι                              : 5
Αγριόγατα                          : 5
Μαϊμού                               : 2
Άκυρα                                  : 0



Έτσι μαθαίνουμε, έτσι καταλαβαίνουμε, έτσι προχωράμε τις μέρες μας δημιουργικά. Κι όσοι δεν ξέρετε τι θα κάνετε την Κυριακή να θυμάστε αυτό που είπαν τα παιδιά:
Όλοι έπρεπε να ψηφίσουμε γιατί αλλιώς ίσως να έβγαινε λάθος ζώο ή λουλούδι  για Δήμαρχος !

*οι Εκλογές των παιδιών του 10ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου