Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Αν αγαπάτε τα κλασσικά παραμύθια...


Τα παραμύθια του Σαββάτου ….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Παραμύθια και ιστορίες για ζώα και ζωοφιλίες. Για διάσημες γάτες και γάτους που αιώνες πια παραμένουν στην κορυφή των πιο σπουδαίων αναγνωσμάτων. Αλήθειες και ψέματα σαν τα παραμύθια. Φόβοι και λαχτάρες, αγάπες και φιλίες, ενοχές, σχέδια, θάρρος, δύναμη και τόλμη.
Αν αγαπάτε τα κλασσικά παραμύθια, αν ακόμα σας συγκινούν ιστορίες που γράφτηκαν εκατοντάδες χρόνια πριν…

Η μάγισσα Λουΐζα και οι 32 γάτες, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, εικ :Πετρούλα Κρίγκου, εκδ. Μεταίχμιο

Η μάγισσα Λουίζα είχε μαλλιά σαν αφάνα και μια μεγάλη μύτη με μια μικρή κρεατοελιά. Ζούσε σε μια παράξενη πολιτεία που την λέγαν Στρογγυλή και μοναδική της παρέα ήταν ο γάτος της ο Φλοκάτος. Το πιο παράξενο απ΄όλα ήταν πως δεν είχε ιπτάμενη μαγική σκούπα αλλά παντού πήγαινε με τα πόδια, παρέα πάντα με τον αγαπημένο της γάτο κι ένα καρότσι που από μέσα του ακούγονταν σκουξίματα και νιαουρίσματα. Μα ένα πρωί που η οικογένεια του Τίμου μετακόμισε στην Στρογγυλή μαζί με τη γάτα τους την Φρειδερίκη αλλάξαν όλα. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα.  Που άραγε χάθηκε η Φρειδερίκη; Και τι παράξενο τούτη τη φορά συνέβη στο σπίτι της μάγισσας Λουΐζας;
Αν αγαπάτε τα ζώα, τις γάτες ιδιαίτερα, τις μάγισσες και την φαντασία τότε αυτό το βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου είναι το πιο κατάλληλο να σας «μαγέψει» με ένα τρόπο μοναδικό. Υπέροχη ιστορία, πρωτότυπη, σαν την Στρογγυλή, την …ολοστρόγγυλη πολιτεία. Μια ιστορία για τους φιλόζωους ή μάλλον για όλους όσους θέλουν πολύ να βρουν λύσεις για τα κατοικίδια τους ή τα αδέσποτα και που χρειάζονται πολλούς μαζί για να τα βγάλουν πέρα. Μια ιστορία που απογειώνει την φαντασία και πάλι μας θυμίζει πως τα στερεότυπα και οι ταμπέλες στους ανθρώπους είναι απλά ένα …τεράστιο λάθος. Η μάγισσα είναι πάντα ένα σύμβολο που προκαλεί φόβο, κακία και πράξεις ασυνήθιστες και συνήθως άγριες. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που θέλει τα πράγματα να μην είναι όπως φαίνονται ή όπως τα έχουμε συνηθίσει, αλλά πολύ διαφορετικά. Μια ιστορία για αυτούς που τολμούν , που έχουν το  θάρρος να φτάσουν όπου οι άλλοι λυγίζουν προκειμένου να εκπληρώσουν το σκοπό, την επιθυμία, το όνειρο ή και το ψάξιμο.
Μια ιστορία που θα αγαπήσετε πολύ και  θα σας κάνει να συμπαθήσετε τις μάγισσες και ακόμα περισσότερο τα ζώα. Που θα καταλάβετε πως κι αυτά χρειάζονται φροντίδα, παρέα  και τόπο κατάλληλο για να ζήσουν….
Με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με αφήγηση της ιστορίας από την ίδια την συγγραφέα με το πρόγραμμα του Qr-code και με εκπληκτική εικονογράφηση απλό την Πετρούλα Κρίγκου!
Για παιδιά που αγαπούν τα ζώα και τις καλές ιστορίες!

Ο Παπουτσωμένος γάτος(Σαρλ Περώ) , Κιμ Κιόνγκ Χουά, εικ: Γκάμπριελ Πατσέκο, Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη!

Την ιστορία του Παπουτσωμένου Γάτου του Σαρλ Περώ την ξέρουν σχεδόν όλοι οι ενήλικες. Κλασσικό αγαπημένο παραμύθι που γράφτηκε πριν από περίπου 350 χρόνια κι η μαγεία του δεν σταμάτησε ποτέ να εκπλήσσει όσους και αν το διάβασαν ή το ανακαλύπτουν ξανά στις μέρες μας. Ένας Μυλωνάς που αφήνει κληρονομιά στον μικρότερο γιο του σαν φεύγει από τη ζωή, έναν γάτο. Έναν πανέξυπνο και πανούργο γάτο που θα αλλάξει τη ζωή του φτωχού νέου μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα σακί κι ένα ζευγάρι μπότες. Θα καταφέρει να κάνει φίλο του τον βασιλιά, θα τον γεμίσει δώρα και στην τελική ευθεία του σχεδίου του θα στέψει τον αφέντη του αρχοντόπουλο. Ο Μαρκήσιος του Καραμπά, δημιούργημα του Γάτου, με ψέματα και μαεστρίες θα γίνει Άρχοντας, θα παντρευτεί την βασιλοπούλα της καρδιάς και της  ζωής του και όλοι θα ζήσουν καλά …κι εμείς ακόμα καλύτερα.
Η μοίρα του καθενός μπορεί να αλλάξει όσο  και να φαίνεται πως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Όλα είναι θέμα εξυπνάδας, ευστροφίας και σχεδίου. Ο Παπουτσωμένος Γάτος είναι όλα  αυτά.  Λίγο να σκεφτούμε τα χρόνια που γράφτηκε το παραμύθι και τις συνθήκες, έθιμα και καταστάσεις της εποχής θα καταλάβουμε την αξία των τότε πραγμάτων. Η ευγένεια, η γενναιοδωρία, η καλή εμφάνιση έπαιζαν πάντα ρόλο στις σχέσεις των ανθρώπων και ιδιαίτερα τότε,  αν ανήκαν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις.
Η συγκεκριμένη έκδοση, μια διασκευή από την Κιμ Κιόνγκ Χουά που αγαπά πολύ τις ιστορίες, τα παραμύθια και τα παιδιά και που τόσο μοναδικά μετέφρασε στη γλώσσα μας η Εύη Γεροκώστα είναι από τις πιο δυνατές και με εκπληκτική εικονογράφηση. Ο πολυβραβευμένος Γκάμπριελ Πατσέκο, εικονογραφεί το αγαπημένο παραμύθι…μαγικά. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο  θα το καταλάβετε με την τόσο ιδιαίτερη αισθητική και σύλληψη μιας χιλιοειπωμένης ιστορίας!

Για παιδιά από 6 χρόνων…

Η Κοκκινοσκουφίτσα, Αδελφοί Γκριμ, εικ: Francesca Cosanti, Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα, εκδ. Ελληνικά Γράμματα

Από τα πιο πολυδιαβασμένα παραμύθια του κόσμου ολάκερου. Η Κοκκινοσκουφίτσα των Αδελφών Γκριμ είναι μια από τις πολλές παραλλαγές του πιο διάσημου ευρωπαϊκού παραμυθιού που εκδόθηκε στα 1857. Δυο αιώνες πριν ο Σαρλ Περώ το είχε ήδη συμπεριλάβει στην συλλογή με τα παραμύθια του γνωστή σαν  :Τα παραμύθια της μητέρας Χήνας που κυκλοφόρησε στα 1697. Όμως τούτη η ιστορία συναντιέται για πρώτη φορά στις γραφές τον 14ο αιώνα στη Γαλλία. Χιλιάδες οι εκδόσεις ανά τον κόσμο του πασίγνωστου και κατακόκκινου παραμυθιού που οι ερμηνείες του ποικίλουν από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή. Θέματα που θίγονται είναι  ο φόβος για το άγνωστο, η παρενόχληση, η ευκολοπιστία, η εμπιστοσύνη σε ξένους, υπονοούμενα σεξουαλικής συμπεριφοράς αλλά και το μέγα θέμα που κυριάρχησε την περίοδο του Μεσαίωνα αυτό του κανιβαλισμού. Η μετάβαση του κοριτσιού από παιδί- έφηβη σε γυναίκα απασχόλησε πολλούς ερμηνευτές της ιστορίας. Όποιος κι αν είναι ο κρυφός λόγος που γράφτηκε, παραλλάχθηκε και μέχρι τις μέρες μας διατηρείται ζωντανή η αξία του σαν παραμύθι έχει καταγραφεί στα πιο σπουδαία και πολυδιαβασμένα αριστουργήματα παιδικής παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Η συγκεκριμένη έκδοση αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο για το απλό και πολύ προσιτό της κείμενο που μετάφρασε  η Εύη Γεροκώστα αλλά σαν έκδοση καθηλώνει η εκπληκτική της εικονογράφηση από την Francesca Cosanti.

Να το ψάξετε, να χαθείτε στις σελίδες του. Σαν να ζωντανεύει μπροστά σας το δάσος, οι ήρωες κι ολόκληρο το παραμύθι.

Για μικρά παιδιά και μεγάλους…

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός
Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2019 στο cretalive.gr :https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-23--03-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου