Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Τα Παραμύθια του Σαββάτου… ζωντανεύουν! ( Κι ας ήταν Παρασκευή… στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Εκπαίδευση και Πολιτισμός)


Παρασκευή απόγευμα 20 Απριλίου 2018,ώρα 16.00 και στην Αίθουσα Ταυροκαθάψια των 20ου και 56ου Δημ. Σχολείων Ηρακλείου ξεκινούσε σιγά σιγά το εργαστήριο με τίτλο: Τα Παραμύθια του Σαββάτου… ζωντανεύουν. Κι ήταν προγραμματισμένο για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο : Εκπαίδευση και Πολιτισμός, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Διοργάνωση από την  Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κρήτης και με  Εμψυχώτρια- εισηγήτρια την  Ελένη Μπετεινάκη.
Τι να πω τωρα για τούτο το Εργαστήρι που θα θυμάμαι για πολύ πολύ καιρό. Σαν μου είπαν λίγο πριν την έναρξη πως θα ΄ναι πάνω από 30 άτομα έμεινα με μια παιδικά αφελέστατη ίσως απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό μου και την ερώτηση: «Όλοι αυτοί για τα παραμύθια μου;» …Κι όμως όλοι αυτοί για τα παραμύθια, άνθρωποι με πείρα, φιλόλογοι-δάσκαλοι- νηπιαγωγοί, βρεφονηπιοκόμοι, άνθρωποι που όποιο τίτλο κι έφερναν μαζί τους αποδείχτηκε πως λάτρευαν τα παραμύθια.

Η Μαρμελαδού της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, ήταν το παραμύθι που είχα διαλέξει να τους αφηγηθώ. Σύγχρονο, υπέροχο και γεμάτο μυρωδιές και συναισθήματα. Οι κούκλες της Εύης Αλμπαντάκη ήταν πάλι πανέτοιμες, τα βαζάκια με τις «μαγικές » λέξεις και χρώματα στοιβαγμένα σε μια σειρά στο πάγκο της Νίνας για το  παζάρι της Τετάρτης   και το παραμύθι πήρε σάρκα και οστά…Κι άκουγαν, άκουγαν πολύ προσεκτικά. Δεν έβλεπαν εκείνοι αλλά εγώ όσο μιλούσα κοίταζα τις εκφράσεις των προσώπων κι έπαιρνα δύναμη, χαρά και αντοχή ίσαμε την τελευταία λέξη. Που΄ ρθε η κάθαρση για όλους μας και η στιγμή της πιο μεγάλης δημιουργίας.


Έξι ομάδες φτιάξαμε όσα και τα χρώματα από τα βάζα και οι λέξεις που θα έπρεπε  να μπουν μέσα στις μαγικές συνταγές που είχαν να ετοιμάσουν.
Κόκκινο της αγάπης, πράσινο της ευτυχίας, κίτρινο της ελευθερίας, μπλε της καλοσύνης, ροζ της χαράς και πορτοκαλί της φιλίας.
Και σαν τελειώσανε με τα πιο σπουδαία υλικά της φαντασίας, των συναισθημάτων και της σκέψης τους ήρθε η παρουσίαση τους που με συγκίνησε πολύ, πολύ!
Ομάδα 1η : Μαγική λέξη : Φιλία και τίτλος δημιουργίας – παρουσίασης : Μια φιλία σκέτη Μαρμελάδα ( ΚΑλλίόπη Γκουτζιαμάνη, Τρευλάκη Δέσποινα,Αγγελάκη Εμμανουέλλα, Παπασπυρίδου Εύη, Κανάκη Μαίρη)
Και τι δεν είχε τούτη η συνταγή; Αγάπη, κατανόηση, αλληλεγγύη, υποστήριξη, εμπιστοσύνη αξιοπιστία, ειλικρίνεια, αλήθεια, συγγνώμη, ανιδιοτέλεια, καλοσύνη, αμοιβαιότητα, συνεργασία, ενσυναίσθηση, φιλία και …μέλι!

Ομάδα 2η: Μαγική λέξη :Ελευθερία και χρώμα το κίτρινο :Τίτλος : Μαγική συνταγή μαρμελάδας μπανάνας (Ειρήνη Σπυριδάκη, Ελένη Κουτσάκη, Σοφία Δέλλα, Ελένη Μερκουλίδη, Γεωργία Μαπντουβά)Υλικά :1 κιλό ελευθερία,
5 κουτ. Σούπας Ειρήνη,
Αγάπη όση σηκώσει
1 κούπα φιλία
Χαρά από 20 παιδικά χαμόγελα
Ξύσμα ονείρου
1 φτερό πεταλούδας
5 μπανάνες και μια μπανανόφλουδα
Μπόλικα φιλάκια
20 αγκαλίτσες
1 χούφτα ελπίδα,
Άρωμα κίτρινου τριαντάφυλλου
Σιρόπι καλοσύνης
Νεραϊδόσκονη
Ομάδα 3η : Η  μαγική λέξη ήταν η καλοσύνη και φυσικά φτιάξανε την μαρμελάδα της:
(Αγγελική Σιούτα, Ελένη Νέστορα, Βρυσανάκη Σοφία, Παρασκάκη Κατερίνα, Μπλέτα Ελένη)
Και τη δεν είχε τούτη η μαγική συνταγή; Από τα πιο σπουδαία υλικά:
2 κιλά παιδικές αγκαλιές,
2 κιλά γλυκά φιλιά
1 κιλό δάκρυ χαράς
1 κιλό πλατιά χαμόγελα
2 πρέζες αγάπης
Πολλές χούφτες καλοσύνη
4η Ομάδα: Μαγική λέξη η Αγάπη και φυσικά έφτιαξαν τη μαρμελάδα της: ( Μαρία Πρωτογεράκη, Ερωφίλη Σφακιανάκη, Πηνελόπη Διαμαντάκου, Λιουδάκης Βασίλειος,Νίκας Σταύρος)
*      Φοράμε την κατακόκκινη ποδιά μας
*      Ζεσταίνουμε λίγες αναμνήσεις σε ένα κατασαρολάκι σε σχήμα καρδιάς
*      Προσθέτουμε από τον ενθουσιασμό των παιδικών μας χρόνων
*    

   
  Βάζουμε τη χαρά από τη  περιπέτεια της εξερεύνησης του δάσους για τη συλλογή των φρούτων
*      Καθώς σιγοβράζει το μίγμα αναδύονται όμορφα συναισθήματα
*      Αγάπη και ευφορία πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα
*      Κλείνουμε τα παράθυρα σε αρνητικές σκέψεις
*      Λέμε ανέκδοτα για να δροσίσει η μαρμελάδα με τη χαρά και τα γέλια μας
*      Σερβίρουμε με ζεστά χαμόγελα


5η Ομάδα :Μαγική λέξη η Χαρά. Συνταγή : Τριανταφυλλένια Χαρά (Τριανταφύλλου Στέλλα, Κασσωτάκη Ειρήνη, Νηστικάκη Σόνια, Γαρεφαλάκη Ελισάβετ, Δουκουμετζάκη Καλλιόπη )
Υλικά: 2 κούπες Χαρά
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά τύχη
5 γλυκά χαμόγελα
10 κουταλιές της σούπας Ελπίδα
5 αγκαλιές, αγκαλιές τριαντάφυλλα
5 χούφτες τρυφερότητα
1 κανάτα ροδόνερο
Εκτέλεση : Σε μια ζαχαρωτή κατσαρόλα αναμιγνύουμε τη χαρά, τη ζάχαρη, την τύχη, τα χαμόγελα, την ελπίδα, τα τριαντάφυλλα, την τρυφερότητα και το ροδόνερο.
Σιγοβράζουμε με ζεστασιά το μείγμα μέχρι να δέσουν τα υλικά
Πασπαλίζουμε με ροδοπέταλα και κανέλα
Την προσφέρουμε με σιρόπι ευτυχίας
6η ομάδα: Μαγική λέξη Ευτυχία και έφτιαξαν μια έμμετρη Συνταγή (Κλειώ Καλογιαννάκη, Κατερίνα Δερμιτζάκη, Μαρία  Χιώνου, Μαρία Περδικάκη)
Πολλά έχω να σου πω απόψε ευτυχία.
Έλα μαζί να ζήσουμε σ΄αυτή την πολιτεία.
Παρέα να είμαστε μαζί, στη βόλτα στο παιχνίδι
Και η ζωή μα σαν κυλά σαν όμορφο ταξίδι.
Μαζί να δοκιμάσουμε την κάθε κουταλιά της
Με γέλιο, αγάπη, υπομονή μα και χαρά γεμάτη.
Και είναι όλα τόσο απλά στα καθημερινά μας
Για αυτό μην τα αφήσουμε να φύγουν μακριά μας!

Έπρεπε να είστε εκεί για να δείτε την εκπληκτική παρουσίαση και όλα τα δρώμενο από τις κυρίες και τους κυρίους των ομάδων.


Ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όλο αυτό που ζήσαμε για μια μισή ώρα περίπου! Με συγκινήσατε, με γεμίσατε με πολλά θετικά συναισθήματα, με καταπλήξατε για την αθρόα συμμετοχή και έμεινα άφωνη με τις δημιουργίες σας.


Μια τεράστια αγκαλιά από εμένα και τα Παραμύθια του Σαββάτου...
Και με το καλό να ανταμώσουμε πάλι!
Ελένη Μπετεινάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου