Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τα παραμύθια του Σαββάτου……γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Κι είναι φορές που το όνειρο γλιστρά και φεύγει από τα σύννεφα κι έρχεται στη γη και παίρνει σάρκα και οστά και μεγαλώνει κι αντρειεύει και κατακτά τον κόσμο. Θέλει θάρρος, τόλμη, πίστη και εμμονή να γίνει ένα μικρό πράγμα …τεράστιο. Θέλει παραμύθι κι αλήθεια, θέλει γίγαντες και νάνους να συνδράμουν μέχρι το τέλος. Κι ίσως να μην υπάρχουν μαγικά ραβδιά αλλά μεγάλες ψυχές κι αντοχές  και στόχοι. Θέλει φαντασία περισσή που να μην την σκοτώσει κανείς.
Μύθοι, ιστορίες, μαθηματικά και όνειρα ανακατεύονται και φτιάχνουν βιβλία εξαιρετικά γεμάτα φαντασία, στόχους κι επιθυμίες. Βιβλία που γεμίζουν χρώμα και ζωή τις ψυχές μικρών και μεγάλων και φτιάχνουν την καθημερινότητα με ομορφιά και μαγεία!

Ο Σαυρής και η αριθμοσαλάτα, Ούτε Κράουζε, (μεταφ: Γιώτα Λαγουδάκου) εκδ. Μεταίχμιο

Ο Σαυρής είναι ένας μικρούλης δεινόσαυρος που πηγαίνει σχολείο , έχει μια πράσινη κασετίνα με χρωματιστά μολύβια, μια τσάντα που μυρίζει κλεισούρα , μια δασκάλα που τη λένε Φτερίτσα και όπως πολλά « παιδιά» ζορίζεται λίγο με τα μαθηματικά και τις εργασίες στο σπίτι. Κάποιες φορές τον βοηθούσε η μαμά του αλλά εκείνη την Τετάρτη ήταν μόνος του παρέα με μια αριθμοθάλασσα από πράξεις. Κι αρχίζουν τα διαλλείματα, τα παιχνίδια και η ώρα περνά με τις ασκήσεις του άλυτες. Την λύση θα τη βρει το αγαπημένο κατοικίδιο του Σαυρή ένας πρωτόγονος μικρός  ανθρωπάκος η Λούσι που με βοηθό όλα τα λαχανικά και τα τρόφιμα της κουζίνας θα μάθει στον αγαπημένο της φίλο την Πρακτική Αριθμητική. Πρόσθεση, Αφαίρεση, Διαίρεση με τον  πιο ευφάνταστο και βιωματικό τρόπο θα ζήσει ο Σαυρής, ο Σπίθας, ο Γκόργκο, η Σαυρούλα, ο Δολομίτης, ο Τρίκι. Οι ασκήσεις θα λυθούν, οι κοιλίτσες τους θα γεμίσουν, η κουζίνα θα αδειάσει  και η μαμά του Σαυρή από τον πολύ θυμό της για την εξαφάνιση όλων των τροφίμων από τη  κουζίνα θα αφήσει …νηστικούς το παιδί της και το  κατοικίδιό του. Στο διαγώνισμα όμως των μαθηματικών την επόμενη μέρα ο Σαυρής θα καταφέρει να κάνει όλες τις πράξεις  σωστά και φυσικά θα πάρει Άριστα. Και η περιπέτεια δεν σταματά εδώ. Συνεχίζεται και με το μάθημα της Ορθογραφίας που το έξυπνο κατοικίδιο- ανθρωπάκι έχει πάλι την πιο παράξενη λύση.
Ένα πρωτότυπο μάθημα μαθηματικών με ήρωες δεινόσαυρους και ανθρώπους που αν και αλλάζουν οι ρόλοι τους, η συμπεριφορά τους  είναι …ανθρώπινη. Το μάθημα των μαθηματικών είναι σχεδόν πάντα μια μεγάλη σπαζοκεφαλιά  και χρειάζεται τη λεγόμεη βιωματική μάθηση για να το κατανοήσει ένα παιδί. Πόσο μάλλον αν αυτό το παιδί είναι γιος …δεινοσαύρων. Τότε το μάθημα μπορεί να μετατραπεί σε ενα χορταστικό και άκρως βιωματικό δείπνο. Μια υπέροχη ιστορία του Ούτε Κράουζε με αρκετή δόση χιούμορ και σημερινής αλήθειας. Ένα βιβλίο για τα μαθηματικά, τους φίλους, τα … « κατοικίδια». Μια ιστορία χορταστκή , αστεία , ευρηματική και ευχαριστεί. Γ
Για όλους όσους ζορίζονται στα μαθηματικά μα και σε άλλα μαθήματα υπάρχει πάντα το παιχνίδι που είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος  κατανόησης  δύσκολων εννοιών και …πράξεων.

Για μικρά παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας…

Ο μύθος της Αράχνης,Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικ: Βασίλης Γρίβας, εκδ. Μεταίχμιο.

Ένας μύθος ιδιαίτερα αγαπητός αφού έχει να κάνει με μια από τις σπουδαιότερες «αρχαίες» τέχνες για τον άνθρωπο, την υφαντική. Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή με διάφορες εκδοχές και με πολλές απόψεις. Ωστόσο ένα είναι… σίγουρο, πως τούτην την τέχνη την κάτεχαν πολύ καλά και οι Θεοί και οι άνθρωποι εκείνα τα χρόνια τα παλιά. Η Αθηνά ήταν η « μητέρα » της Υφαντικής, άξια στον αργαλειό και κανένας δεν τολμούσε να την αμφισβητήσει . Η Αράχνη πάλι ήταν κόρη ορφανή από μάνα και  δεξιοτέχνης στον αργαλειό. Η φήμη της ήταν τέτοια που η Αθηνά μεταμορφώθηκε σε μια γριά γυναίκα για να την πλησιάσει και να την γνωρίσει από κοντά. Η πρόκληση για την μικρή Αράχνη μεγάλη για την Θεά της Σοφίας και Τεχνών ακόμα μεγαλύτερη. Ποια από τις δύο θα υφάνει το πιο όμορφο υφαντό. Η εξέλιξη γνωστή. Η Αθηνά θα φτιάξει ένα περίτεχνο κέντημα με τα κατορθώματα των θεών και δικά της και η Αράχνη σκηνές από τη ζωή των Θεών που εξαπατούσαν τους θνητούς. Ήταν τόση η ομορφιά τούτου του εργόχειρου που η Αθηνά ζήλεψε και θεωρώντας ασέβεια το έργο της μικρής Αράχνης την μεταμόρφωσε στο γνωστό μας έντομο  που ποτέ δεν σταματά να υφαίνει τους πιο περίτεχνους  και μοναδικούς ιστούς της.
Διασκευές των μύθων της αρχαιότητας υπάρχουν δεκάδες. Όμως τούτη η σειρά του Μεταιχμίου ξεχωρίζει, όχι μόνο για την πλειάδα των συγγραφέων και εικονογράφων που την έχουν αγκαλιάσει αλλά και για το ύφος και το περιεχόμενό τους που παραμένει ασύγκριτο. Είναι τα Μυθολογικά παραμύθια, υπέροχος τίτλος επίσης, που έχει καταφέρει να δέσει τον μύθο, την ιστορία και το παραμύθι με ένα μοναδικό τρόπο.
Στο συγκριμένο βιβλίο ο Αντώνης  Παπαθεοδούλου  γράφει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ή καλύτερα μας προσφέρει  απλόχερα την άλλη εκδοχή του μύθου κάνοντας μια αναφορά στις τέχνες και τις μεταμορφώσεις των Θεών. Με τρόπο απλό και πραγματικά περίτεχνο ξαναγράφεται  ένας πασίγνωστος μύθος που διαβάζεται απνευστί ίσαμε την τελευταία του λέξη. Είναι εκείνο το συναίσθημα που ενώ γνωρίζεις κάτι πολύ καλά κάτι,  θες να το διαβάσεις ξανά γιατί ξέρεις πως δεν θα είναι  όπως το έμαθες.
Εικονογράφος με εξαιρετική πένα ο Βασίλης Γρίβας. Μοτίβα σαν γεωμετρικά σχήματα επίσης με τέχνη περισσή και στο χρώμα και στη σύλληψη των σχεδίων.
Ξαναδιαβάστε την ιστορία και απολαύστε   εικόνα και κείμενο σε άλλη διάσταση!

Με εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχεδιασμένες από την Μαρία Γονιδάκη

Παιδικά  Όνειρα, Μαρίνα Μιχαηλίδου – Καδή, εικ; Ντανιέλλα Σταματιάδη.εκδ. Πατάκη

Ήταν λοιπόν μια φορά κι ένα καιρό ένα κορίτσι που ονειρευόταν να ακουμπήσει τα  αστέρια κι 
ένα αγόρι που ήθελε να πετάει ψηλά σαν πουλί. Ένα άλλο κορίτσι που έκτιζε πύργους στην άμμο κι ένα αγόρι που έσκαβε βαθιά στη γη να βρει το θησαυρό που ονειρευόταν.
Και τα όνειρα γεννιόντουσαν κι οι άνθρωποι, οι «μεγάλοι» αποκάρδιωναν τους μικρούς , όμως τα παιδιά δεν τους έδιναν σημασία. Και μεγάλωσαν κάποια στιγμή και τα όνειρα τους γίνανε αστέρια, θησαυροί, πουλιά, πανύψηλα κτίρια, χαμόγελα κι ελπίδα για τον κόσμο…
Και ποιος δεν έχει ονειρευτεί να γίνει μεγάλος, σπουδαίος και ξεχωριστός όταν ήταν παιδί. Κι είναι τα όνειρα πολλές φορές παράτολμα κι άλλες φορές ακουμπούν την αλήθεια γιατί εμείς  το θέλουμε πολύ. Και αντιστεκόμαστε στα εκατοντάδες  ΜΗ και στις προτροπές και συμβουλές των άλλων. Γιατί κανείς  δεν είναι  ευτυχισμένος αν δεν κάνει αυτό που ο ίδιος έχει ποθήσει πολλές φορές από τα μικράτα του. Το όνειρο δεν έχει σύνορα, η καρδιά φτερουγίζει πάντα ψηλά  στα αστέρια και αν χαμηλώσει τότε η επιθυμία χάνεται, η μαγεία σταματά και η ζωή γίνεται κοινή, συνηθισμένη και χωρίς σκοπό. Ποίημα το βιβλίο της Μαρίνας Μιχαηλίδου – Καδή. Ποίημα και οι εικόνες βγαλμένες από σεντούκια αλλοτινών καιρών της Ντανιέλλας Σταματιάδη . Μόνο με τα όνειρα ζεις αληθινά και ταξιδεύεις. Μόνο με το όνειρο  καταφέρνεις το ακατόρθωτο και γι αυτό δεν πρέπει να το εγκαταλείπεις ποτέ.
Ένα βιβλίο αυτοεκτίμησης, εμπιστοσύνης στο εαυτό μας, στις ιδέες , τα όνειρα και τα πιστεύω μας. Ένα βιβλίο που καταργεί τα πρέπει των μεγάλων που κάνει το όνειρο και τη φαντασία ,πραγματικότητα. Θέλει δύναμη και πίστη να καταφέρεις να μην λυγίσεις από τον αρχικό σου στόχο, να μην επηρεαστείς  από τις «πολύτιμες συμβουλές» των μεγάλων, να μην παρεκκλίνεις ούτε για μια στιγμή από την δική σου επιθυμία και σκοπό. Ένα βιβλίο που δεν είναι  μόνο για παιδιά, είναι  περισσότερο για εκείνους τους μεγάλους που πέρασαν τα χρόνια και ξέχασαν το στόχο, το δρόμο και τα δικά τους όνειρα. Για να μην σταματούν την ορμή και τη φαντασία των δικών τους παιδιών, για να τα κάνουν καλύτερα σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος υποχρεώσεις, απαγορεύσεις , δισταγμούς και χαμένες ελπίδες.
Αν σκοτώσεις το  όνειρο η πραγματικότητα θα χαθεί, η χαρά , η  απόλαυση και όλα τα μεγάλα που θέλουν θαρραλέους στη ζωή κι όχι τσαλαπατημένες ελπίδες και ψυχές.

Για παιδιά από 3 μέχρι 103 χρόνων!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου