Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Τα « Παραμύθια του Σαββάτου»...Τα « Παραμύθια του Σαββάτου»… γράφει η Ελένη Μπετεινάκη *

Άνοιξαν τα σχολεία, οι  πρώτες μέρες σχεδόν πέρασαν,   όμως το άγχος των μικρών παιδιών παραμένει. Δύσκολη η προσαρμογή για όλους, μικρούς και μεγάλους. Τα «παραμύθια» έχουν να προτείνουν λύσεις που θα βοηθήσουν όλους  να δουν την σχολική ζωή από άλλη οπτική γωνία κι ίσως όλα να γίνουν καλύτερα. Βιβλία γνώσεων, περιπετειών, αναζήτησης και μπόλικης φαντασίας. Παραμύθια που ξυπνούν συναισθήματα, λύνουν φόβους και λυτρώνουν για μια ακόμα φορά. Όπως κάνουν άλλωστε όλα τα παραμύθια!

Τα φυλλαράκια της Γλώσσας, Tα φυλλαράκια των Μαθηματικών, Τα φυλλαράκια της Τέχνης, Συντάκτες Elniplex,ε κδόσεις Μετάιχμιο ( 3 βιβλία)

Προσοχή…προσοχή! Μην ανοίξετε τούτα τα βιβλία αν δεν είστε λάτρεις των περιπετειών, των μυστηρίων, των αστείων, των χρωμάτων, των παιχνιδιών της  γλώσσας, των αριθμών, των μετρήσεων, των δοκιμών, των αστείων, των υπολογιστών, των γρίφων και της τέχνης!
Κι αν είστε κάτι απ΄όλα αυτά έχετε ήδη μπει σε ένα κόσμο γεμάτο φαντασία, γνώση, παιχνίδια και μιας παρέας ζηλευτής. Μιας παρέας δημιουργικής με τα πιο αστεία και παράξενα ονόματα: Ο Άνω Κάτω, η Πίξελ, η Φαρσί, η Τζόγια,ο Τάτσι Μίτσι Κότσι, ο Σαρδάμ, η Πόζα Λίζα, ο Αμανέους και φυσικά όλοι εσείς που θα τους ακολουθήσετε θα μπείτε σε περιπέτειες που δεν φαντάζεστε.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Πριν από λίγους , πολύ λίγους μήνες μια παρέα μεγάλων παιδιών που βραβεύτηκαν πριν δυο χρόνια για την σελίδα τους από το ΙΒΒΥ, Ελληνικό Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, είπαν να φτιάξουν ακόμα κάτι παραπάνω για τα παιδιά. 
Μια παρέα λοιπόν με χιούμορ, με γνώσεις, με διάθεση για παιχνίδι και περιπέτεια έφτιαξαν πρώτα πρώτα Τα φυλλάρακια της γλώσσας. Και είναι σχεδιασμένα  με τέτοιο τρόπο, σαν  να έχεις μπροστά σου έναν χάρτινο υπολογιστή που σιγά σιγά αρχίζει να ξεδιπλώνει  ένα παιχνίδι για όσους διαθέτουν φαντασία, ταχύτητα και κέφι. Και το παιχνίδι αρχινά, οι οδηγίες πρέπει να ακολουθηθούν πιστά και το μυστήριο ξεδιπλώνεται . Με μυστικούς κωδικούς προσπαθούν όλοι να σώσουν την…Γλώσσα από τους ιούς. Χρειάζεται ενέργεια , έξυπνες κινήσεις και όπως είπαμε ταχύτητα να ξεπεραστεί η Γραμματοξηρασία, η διακοπή ρεύματος, ένα σωρό άλλοι κίνδυνοι που παραμονεύουν. Και σαν περνάει η ώρα και τα επίπεδα,  μπαίνουμε πια  στο Κυβόλεξο. Ακολουθεί  το τραγούδι του Αμανέους που κάτι του πήγε στραβά στην αρχή, ένα σωρό άλλα γλωσσομπλεξίματα , κλειδιά, σύμβολα, χαμένες λέξεις, τρέξιμο πολύ. Γλωσσοτρέξιμο θα το λέγαμε , όμως αξίζει τον κόπο. Κι αν όλα πάνε κατ΄ ευχή το τέλος θα σας αποζημιώσει…

Τα Φυλλαράκια των Μαθηματικών, το δεύτερο βιβλίο,  συνεχίζει ή μάλλον ξεκινά μια νέα   περιπέτεια με την ίδια παρέα. Το μόνο που πρέπει να κάνουν όλοι είανι να πατάνε τα σωστά τα κουμπιά μιας μαγικής αριθμομηχανής. Ένας εφευρέτης παππούς, μια μοναδική Χρονοκάψουλα, ένα σωρό ετοιμασίες και το ταξίδι αρχινά… Και τι δεν συναντά κανείς σε τούτο το ταξίδι στο χρόνο. Γρίφους, πόρτες γεμάτες φως ή υπονόμους που βουλιάζουν τα όνειρα, λαβύρινθους με  μικρά τέρατα , τους Αριθμοκυνηγούς! Και αν κουραστείτε ο διάσημος Σεφ Πεινάλας έχει την καλύτερη συνταγή  για το πιο Δυναμωτικό Κέικ του κάθε Χρονοταξιδευτή. Κι αμέσως μετά αρχίζουν οι μετρήσεις, οι κατατάξεις, το ακόνισμα της μνήμης, οι πιο δύσκολοι γρίφοι ,η αναζήτηση του  μυστικού αριθμού που ανοίγει το θησαυροφυλάκιο. Κι η μεγάλη στιγμή πλησιάζει για να μπει κανείς στην χρονοκάψουλα ύστερα  από μερικούς ακόμα γρίφους και δοκιμασίες…

Το πιο πρόσφατο βιβλίο της σειράς είναι Tα Φυλλαράκια  της Τέχνης. Εδώ πρωταγωνιστεί ένας διάσημος  επιστήμονας , ο Άρτσι Μπούρτσι που μια μέρα εξαφάνισε για αγνώστους λόγους όλα τα συστατικά της Τέχνης, δηλαδή τα χρώματα, τις γραμμές, την έμπνευση και πίνακες ανεκτίμητης αξίας. Όλα τα παιδιά καλούνται και πάλι σε μια περιπέτεια γεμάτη κωδικούς, μυστικά, σκέψη πολύ , γρίφους και …αποτυπώματα. Και τι δεν μαθαίνουν  ή συναντούν σε τούτο το ταξίδι. Πολλές τεχνικές ζωγραφικής , καζάνια γεμάτα μαγικές μπουρμπουλήθρες, φαντασία που ξεπερνά κάθε… φαντασία και κλειδιά που πρέπει να βρεθούν! Σιγά σιγά θα καταφέρουν να μπουν στη σοφίτα στο εργαστήρι του εφευρέτη και θα πάρουν  τους πίνακες αφού πρώτα λύσουν όλους τους γρίφους. Η περιπέτεια των παιδιών συνεχίζεται μέσα από  ένα σωρό πανέξυπνες δοκιμασίες και ανακαλύψεις για την ζωγραφική και την Τέχνη γενικότερα. Ένα ακόμα βιβλίο – εγχειρίδιο θαυμαστό!
Πραγματικά εκπληκτική η δουλειά όλων των συντακτών του Elniplex. Τρία βιβλία για παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας, για εκπαιδευτικούς και για ….περιπέτειες. Με σύγχρονη ματιά, με ευρηματικές ιδέες μυούνται τα παιδιά σε «παιχνίδια» Γλώσσας, μαθηματικών και Τέχνης. Οι δοκιμασίες, οι γρίφοι, τα κλειδιά όπως είναι δοσμένα δημιουργούν αγωνία, δίνουν κίνητρα σκέψης, ανάπτυξης της  φαντασίας και των γνώσεων. Ένα παιχνίδι  ή μάλλον τρια παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό, που δημιουργούν πολλές ερωτήσεις, ανατροφοδότηση και επιθυμία αναζήτησης περισσότερων πραγμάτων.
Αυτά τα βιβλία των συντακτών του Elniplex δεν είναι αλλά τρία βιβλία με γνώσεις διαδικασίες μάθησης. Είναι τρία ξεχωριστά και μοναδικά βιβλία που με πολύ ιδιαίτερο τρόπο ακουμπούν την ψυχαγωγία, την διάθεση περιπέτειας και διαδραστικής διαδικασίας στα παιδιά. Κανείς  δεν σταματά αν δεν φτάσει στην τελευταία σελίδα και πάλι θέλει να  «παίξει» από την αρχή , να ξαναρχίσει το ταξίδι του  στη γνώση, στη διασκέδαση και στην ευρηματικότητα!

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο… Αναζητείστε τα !

Δεν πάω σχολείο, Μαριλίτα Χατζημποντόζη, εικ  :Γιώργος Σγουρός, εκδ. Ψυχογιός

Ακόμα και τα μικρά λιονταράκια, τα ατρόμητα, φοβούνται τις πρώτες μέρες  στο σχολειό. Η αλλαγή στην καθημερινότητα και τη ζωή τους φέρνει  παράξενες αντιδράσεις και αρνήσεις. Δεν θέλει να πάει στο σχολείο ο Λέανδρος κι αυτό θα του στοιχίσει ακόμα πιο πολύ σαν θα μείνει μόνος, χωρίς κανέναν φίλο του τα πρωινά. Χωρίς παιχνίδια, κουβέντες και σκανδαλιές. Κι εκεί που αρχίζουν οι δυνατές φωνές, οι  σκέψεις και τα δύσκολα υπάρχει πάντα …μια  μαμά κι ένας μπαμπάς. Η έκπληξη του Λέανδρου ένα πρωί, δώρο από τον μπαμπά του, θα σταματήσει τα μουγκρητά του και θα βάλει στη ζωή του ξανά το παιχνίδι, τους φίλους και το σχολείο. Ο θυμός μετατρέπεται σε χαρά και ο κόσμος του μικρού λιονταριού γίνεται πιο χρωματιστός , φιλικός και παιχνιδιάρικος!
Μια πολύ επίκαιρη ιστορία της Μαριλίτας Χατζημποντόζη. Τα σχολεία άνοιξαν και η προσαρμογή ιδιαίτερα των μικρών παιδιών είναι δύσκολη. Άγχος, αγωνία, κλάματα  και σκέψεις για το άγνωστο έρχονται  στην πρώτη γραμμή. Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει γονείς και παιδιά για την προσαρμογή τους στη σχολική ζωή, όπως απαιτείται τούτες τις πρώτες μέρες. Μπορεί, ακόμα κι ένα  λιοντάρι να φοβάται;  Ακριβώς ακόμα κι ένα λιοντάρι , παιδί, νοιώθει το στρες της αλλαγής. Τις συνήθεις που πρέπει να αλλάξουν, τους κανόνες  που πιθανόν να ισχύσουν, την καθημερινότητα που θα μπει σε πρόγραμμα με υποχρεώσεις και το άγνωστο που συχνά φοβίζει. Κι όμως, ένας υπομονετικός γονέας κι αντίστοιχα ένας χαρισματικός και ευαίσθητος δάσκαλος θα βοηθήσει τα μέγιστα όλες τις δύσκολες ώρες.
Το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί από τον Γιώργο Σγουρό με απλότητα, τρυφερότητα και ζωντάνια όπως αρμόζει ακόμα και στα μικρά λιονταράκια που δεν …θέλουν να πάνε σχολείο!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός 
 Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 17 Σεπτεμβρίου 2016 : http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου