Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τα παραμύθια του Σαββάτου …


...γράφει, σχολιάζει και παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*


Ιστορίες για μεγαλύτερα παιδιά, παραμύθια, όνειρα, ίντριγκες, αποφάσεις και σχέσεις. Βιβλία με θέμα τους βασικό το αίνιγμα και το μυστήριο. Την περιπέτεια και …το καλοκαίρι. Τη ζωή των παιδιών όπως εκείνα την βιώνουν, την ζουν , την απολαμβάνουν μέσα από επιλογές των γονιών που γράφουν την « ιστορία» τους, το μέλλον τους χωρίς να τα ρωτήσουν. Σύγχρονα μυθιστορήματα γεμάτα αλήθειες κι ας έχουν μέσα τους τον μύθο και την φαντασία να πλέκει διαλόγους και καταστάσεις.
Γιατί όπως γράφει και η Μαρία  Ρουσάκη στο τέλος του βιβλίου της: « …Τελικά σοφά είναι τα παραμύθια κι ας μην είναι αληθινά. Να, όταν λένε « κι αυτοί ζήσαν καλά κι εμείς καλύτερα» έχουν κάποιο δίκιο. Δεν είναι πάντα ρόδινα για εκείνους, αλλά ίσως μπορούν να γίνουν για εμάς. Γιατί ίσως πρέπει να κοιτάζουμε τα λάθη των παλαιοτέρων για να ζήσουμε εμείς ακόμα καλύτερα…»

Αίνιγμα στο Αιγαίο, Μαρία Ρουσάκη, εκδόσεις Μίνωας

Ένα βιβλίο - ταξίδι σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων, την Τήνο. Η ιστορία αφορά μια πολυμελή οικογένεια με κανόνες και συνήθειες λίγο πιο φιλελευθέρους και στόχους την αληθινή αγάπη και εκτίμηση μεταξύ τους. Τα μεγαλύτερα αδέλφια  φεύγουν για διακοπές, για πρώτη φορά χωρίς τους γονείς τους και χωριστά μεταξύ τους για όλη σχεδόν την διάρκεια του καλοκαιριού ,στις  κατασκηνώσεις της Τήνου. Εκεί θα ανακαλύψουν τον εαυτό τους, την σχέση τους, την αδελφική αγάπη, τη φιλία  και θα ζήσουν  ένα σωρό άλλες περιπέτειες  κι αλήθειες που δεν είχαν καν φανταστεί.
Μέσα από αυτήν την μεγάλη περιπέτεια των διακοπών τους θα μάθουν και θα μάθουμε πολλά πράγματα για το νησί της Τήνου, την μεγάλη ιστορία του, την ενασχόληση των κατοίκων του από τα πολύ παλιά χρόνια με τις τέχνες και τη ζωή – έργο διάσημων γλυπτών και ζωγράφων που γεννήθηκαν ή έζησαν μέρος της ζωής τους στο μικρό νησί.
Ένα βιβλίο χωρισμένο σε κεφάλαια που έχουν τίτλους από τα γνωστά παραμύθια της κλασσικής και παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Μια έξυπνη περιπέτεια σε δύο κατασκηνώσεις του νησιού με αυστηρό πρόγραμμα, αφού είναι  εκκλησιαστικές που η Ζωή και ο Άγγελος δεν αντέχουν να ακολουθήσουν. Μια καλοκαιρινή περιπέτεια γεμάτη κανόνες, ανατροπές, εκπλήξεις , μυστήριο και δράση. Μια ιστορία που διαβάζεται απνευστί ως το τέλος, γραμμένη από την πολύ δυνατή πένα της Μαρίας Ρουσάκη που εκπλήσσει ευχαρίστα σε όλη τη διάρκειά της μέχρι και το τέλος και αγγίζει πολύ διακριτικά θέματα που απασχολούν τα παιδιά της ηλικίας που απευθύνεται. Θέματα όπως  σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, αντιπαλότητες και φιλίες.
Ένα ταξίδι λοιπόν στη ζωή, στις σχέσεις, στην φιλία, στο παρελθόν, στο σήμερα. Ένα αίνιγμα που αγγίζει πολλές ζωές, πολλά συναισθήματα, χρόνια θέματα που απασχολούν οικογένειες, μυστικά και …παραμύθια!
Για παιδιά από 9 ετών!

Η φούσκα, Γιώργος Γρηγοράκης, (εικ.Σταμάτης Μήτσιος),εκδ. Πατάκης

Η ιστορία διαδραματίζεται στο χωριό της Διαλεχτής, στην πλατεία καλύτερα αυτής της μικρής πόλης και με πρωταγωνιστές, ένα κειμήλιο, ένα μουσείο, ένα μυστήριο δύο ομάδες παιδιών , τους ποδηλατάδες και τους σκέιτερς, ένα Δήμαρχο, και ένα σωρό άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε μια περιπέτεια πολύ πολύ εντυπωσιακή.
Η πλοκή του βιβλίου, οι χαρακτήρες και οι αποκαλύψεις του θίγουν πολλά σύγχρονα θέματα. Θέματα που βιώνουν τα παιδιά μας σήμερα, όπως εκείνο της κόντρας ανάμεσά τους στις παρέες, στις ομάδες τους, στο σχολείο και γενικότερα στην καθημερινότητά τους. Αφορμή στη συγκεκριμένη ιστορία είναι ένα κουτί με ένα κειμήλιο που γύρω του πλάθονται  σενάρια, όνειρα, υποσχέσεις και ψέματα, κινήσεις, έχθρες και πράγματα που αλλάζουν τη ζωή όλων αλλά την ίδια στιγμή καταφέρνει να …την ξαναφτιάξει.
Η περιπέτεια που διαδραματίζεται ακουμπά πολλές παιδικές και εφηβικές ψυχές, όχι μόνο γιατί περιγράφει την ζωή τους στις παρέες αλλά και σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην οικογένεια τους. Προβλήματα όπως της ανεργίας, την συκοφαντίας , του άδικου και παράλογου, της ζήλειας και της χαμένης εμπιστοσύνης. Τα παιδιά καλούνται να δράσουν, όχι γιατί τους ζητήθηκε αλλά γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Εκεί που όπως λέει ο λαός μας , οι μεγάλοι τα θαλασσώνουν, οι νέοι είναι  αυτοί που με την φρεσκάδα, την πιο καθαρή σκέψη, την ενέργεια και τον αυθορμητισμό τους μπορούν τελικά να βρουν λύσεις και να σώσουν καταστάσεις.
Μια μικρογραφία της κοινωνίας μας σε μια φανταστική διαδρομή και περιπέτεια που κορυφώνεται πολλές φορές διαβάζοντας το βιβλίο και μάλιστα  αν παρατηρήσει κάποιος πιο βαθειά, νοιώθει πως στα αλήθεια οι « φούσκες» συντηρούν συχνά μύθους και καταστάσεις στη ζωή , που ανεχόμαστε χωρίς να έχουμε το θάρρος να τις …διώξουμε μακριά. Οι μεγαλύτεροι …γιατί τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερη σύνεση εκεί που οι ίντριγκες και κόντρες των γονιών τους οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο, για προσωπικό όφελος και ανάδειξη.
Ένα βιβλίο έκπληξη από τον Γιώργο Γρηγοράκη που διαβάζεται απνευστί. Καλογραμμένο, με υπέροχες σκέψεις, χαρακτήρες και πλοκή. Μια καταπληκτική  περιπέτεια που δυσκολεύτηκα να τελειώσω, όχι γιατί δεν μου άρεσε, πού ήταν δεδομένο από τις πρώτες σελίδες του,  αλλά γιατί το βιβλίο «χανόταν» από τον μικρό μου γιο που ήθελε να διαβάσει και αυτός τη συνέχεια. Κι  είδα το ύφος, την  ματιά, σαν τον παρακολουθούσα ενώ διάβαζε, και κατάλαβα πως ήταν  και το επιστέγασμα της δικής μου άποψης.
«Όλοι να το διαβάσουν μαμά, γίνεται; ». « Μακάρι …», ήταν η δική μου απάντηση.

Για παιδιά από 9 ετών!

Για την περίληψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάστε εδώ: http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=707451
 
*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 27 Ιουνίου 2015 :http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου