Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Τα παραμύθια του Σαββάτου...



…γράφει, προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*
Και ήρθε ο καινούργιος χρόνος. Και σκόρπισε απλόχερα χαμόγελα και υποσχέσεις. Και άνοιξαν τα τετράδια να χωρέσουν τις νέες ιστορίες που θα τους φέρει. Επειδή όμως η  φαντασία και η έμπνευση δεν έχουν σύμμαχους μόνο τα Χριστούγεννα, την πρωτοχρονιά, τον Αι Βασίλη και τα ξωτικ, οι σημερινές ιστορίες συνεχίζονται με ήρωες από όλον τον κόσμο ή μάλλον που θέλουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου, σαν τον Φιλέα Φογκ και τον υπηρέτη του τον Πασπαρτού. Ιστορίες που έχουν σαν στόχο να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα συμπεριφοράς, φιλίας, διαφορετικότητας αλλά και εκφοβισμού. Και τέλος ιστορίες που μπορεί να φτιάξεις μόνος σου με οδηγό ένα παιχνίδι , με μια ή και περισσότερες κάρτες. Ιστορίες να τις γράψεις ή να τις διηγηθείς ακόμα κι αν είσαι πολύ πολύ μικρός.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, Αντώνης Παπαθεοδούλου ( εικον.Ιρις Σαμαρτζή, εκδ. Παπαδόπουλος
Τούτες οι ιστορίες, του Ιουλίου Βέρν, ξαναγραμμένες με αριστουργηματικό τρόπο από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, είναι διαμάντια ανεκτίμητα για τα μικρά παιδιά. Είναι τροφή φαντασίας που με τρόπο απλό  γίνονται περιπέτειες φανταστικών ταξιδιών σε έργα μεγάλων συγγραφέων που δύσκολα μπορούσαν να προσεγγιστούν από πολύ νεαρούς αναγνώστες.
Η ιστορία του Φιλέα Φογκ ενός πλούσιου άγγλου ευγενή της βικτωριανής εποχής που έχει ένα πάθος. Θέλει όλα τα πράγματα να γίνονται «ακριβώς». Πιστός του συνοδοιπόρος και υπηρέτης ο Πασπαρτού που ασπάζεται την φιλοσοφία του Κυρίου του, πως δηλαδή πλούσιος είναι όποιος έχει ταξιδέψει πιο πολύ και έχει ζήσει τις πιο πολλές εμπειρίες .
Ένα στοίχημα θα είναι αρκετό για να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι της γης με τους δύο άντρες να επιβιβάζονται σε τρένα, πλοία, αεροπλάνα ακόμα σε ελέφαντες  για αρχή γνωρίζοντας το μυστήριο και την περιπέτεια. Μαζί τους, διακριτικά και σχεδόν κρυφά ο επιθεωρητής Φιξ της Σκότλαντ Γιάρντ που θεωρεί πως ο κλέφτης της τράπεζας της Αγγλίας ίσως και να είναι ο Φιλέας Φοφκ. Έτσι το ακολουθεί και τον παρακολουθεί στενά. Στη μέση περίπου του μεγάλου ταξιδιού, του γύρου του κόσμου σε 80 ημέρες , ο Φιλέας θα σώσει τη ζωή της Αούντας από την Ινδία και θα την πάρει μαζί του και θα γίνει γυναίκα του σαν το ταξίδι τελειώσει. Ένα ταξίδι γεμάτο γνώσεις, εμπειρίες , περιπέτειες , απρόσμενες καταστάσεις που θα οδηγήσουν τον Φιλέα στην φυλακή αλλά και εκπλήξεις, όπως ο λάθος υπολογισμός του στην ημερομηνία λήξης του στοιχήματος αλλά και η γνωριμία και το αίσιο τέλος του στοιχήματος – ταξιδιού του .
Μια ιστορία που γράφτηκε πριν από 192 χρόνια « ακριβώς» από τον Ιούλιο Βερν, διασκευασμένη σήμερα από έναν σύγχρονο παραμυθά και ιστοριοπλάστη με πραγματικά ευφυέστατο τρόπο. Όσο για την εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή τα λόγια επίσης είναι λίγα. Δεμένα άρρηκτα η εικόνα με το κείμενο χαρίζουν ένα αποτέλεσμα καταπληκτικό που μας γεννά την επιθυμία και για περισσότερες τέτοιες ιστορίες  στη συνέχεια.

Ποιος φοβάται τα τσακάλια; Φίλιππος Μανδηλαράς (εικον: Ναταλία Καπατσούλια) εκδ. Πατάκης
Ο Λέλο και η Στρουθ σε μια νέα ιστορία .Μια ιστορία για τους φίλους , τις σχέσεις το παιχνίδι μεταξύ τους, τις συμπεριφορές. Παίζουν όλοι μαζί στο πάρκο, χωρισμένοι σε ομάδες. Μια από αυτές τις ομάδες είναι τα τσακάλια. Μια ομάδα διαφορετική, που ο Λέλο τους φοβάται και ας είναι στο τέλος κάθε παιχνιδιού φιλικοί με όλους. Κι έτσι αρχίζουν να μην τους δέχονται όπως είναι αλλά να τους κατηγορούν για ότι συμβαίνει στο πάρκο. Τα τσακάλια βλέποντας αυτήν την συμπεριφορά  από όλα τα άλλα ζώα, αρχίζουν να αποτραβιούνται και να μην είναι πια καθόλου φιλικά. Τότε ο μπαμπάς  του Λέλο του προτείνει να δουν τα τσακάλια με άλλο μάτι. Να τους μιλήσουν, να τους εξηγήσουν τι τους ενοχλεί και ίσως να τους καλέσουν να παίξουν και μαζί. Και πραγματικά όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν προς το καλύτερο και σε πολύ σύντομο διάστημα όλα τα ζώα θα είναι φίλοι πραγματικοί, που θα μοιράζονται τα πάντα όλοι μαζί.
Μια ιστορία για μικρά παιδιά που έχει σαν θέμα της την διαφορετικότητα, τον ανταγωνισμό, τον εκφοβισμό και τις προκαταλήψεις. Μια ιστορία με όμορφο τέλος που έχουν όλα τα πράγματα αρκεί αν τα υπολογίσει και να τα εκτιμήσει καθένας μας σωστά και δίκαια. Μια ιστορία με την υπέροχη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια που εκφράζει και αγγίζει ιδιαίτερα τους νεαρούς ακροατές ή αναγνώστες της. Μια ιστορία που με πολύ απλό τρόπο μας δίνει ο Φίλιππος Μανδηλαράς την δυνατότητα να ταυτιστούμε με τις όποιες ομάδες παιχνιδιού, να δούμε τις  φοβίες , τους τρόπους συμπεριφοράς  αλλά και τις λύσεις σε θέματα που είναι αρκετά σοβαρά στις κοινωνικές συναναστροφές των μικρών παιδιών.
Για παιδιά από 3 ετών

Κάθε φορά …μια ιστορία! Μυθολογία, εικόνες  Λιάνα Δενεζάκη, εκδ. Μυθοπλάστες
Μια καινούργια δουλειά με κάρτες δημιουργικής αφήγησης από την Λιάνα Δενεζάκη. Το κάθε φορά… μια ιστορία δεν είναι  ένα παραμύθι. Είναι πάρα πολλά παραμύθια και ιστορίες που μπορούν να τις φτιάξουν τα παιδιά, μόνα τους ή με οδηγίες από τους μεγαλύτερους. Είναι ένα παιχνίδι ομαδικό και ατομικό. Είναι ένα κουτί γεμάτο υπέροχες εικόνες από την μυθολογία  που δεν θα σταματήσει κανένα παιδί για ώρα πολύ να ασχολείται και να σχεδιάζει τη δίκη του περιπέτεια. Κι όπως πολύ όμορφα λένε οι δημιουργοί αυτού του παιχνιδιού …Οι κάρτες είναι χωρισμένες σε εφτά ομάδες χρωμάτων , όσα και τα χρώματα του ουράνιου τόξου και βοηθούν ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά να βρουν τους ήρωες που θέλουν. Η κόκκινη κάρτα κρύβει έναν ήρωα, η πορτοκαλί θα αποκαλύψει  σε ποιο μέρος ζει. Η κίτρινη θα βοηθήσει την φαντασία σχετικά με το τι μπορεί να του συμβεί. Η πράσινη κάρτα κρύβει τον «κακό» ή το εμπόδιο  της ιστορίας. Η γαλάζια κάρτα  δίνει έναν  βοηθό, η μπλε κρύβει ένα « μαγικό » αντικείμενο και η μοβ θα χαρίσει το τέλος.
Το σίγουρο είναι πως με τις κάρτες αυτές οι ιστορίες  γίνονται παιχνίδι. Είναι ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς και μια ευχάριστη δημιουργική απασχόληση για παιδιά. Οι κάρτες  βοηθούν παρά πολύ τα παιδιά να γνωρίσουν αρκετούς ήρωες της μυθολογίας μας και να δημιουργήσουν δικούς τους άθλους, στόχους και πλοκή με τον δικό τους τρόπο. Χρώματα πολύ ζωντανά, σκίτσα απλά και αγαπητά στα παιδιά. Ένα παιχνίδι θησαυρός που καλλιεργεί την φαντασία, την ομαδικότητα, τον λόγο αλλά και την σκέψη.

Για παιδιά από 3 – 12 ετών

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου