Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Με αφορμή το νέο βιβλίο της Ντανιέλλας Μαρούδα ...



Μια βραδιά  συγκινητική, μια βραδιά αφιερωμένη στον ανθρωπισμό και την ανθρωπιστική δράση  με αφορμή δύο σπουδαία γεγονότα. Την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού, επέτειο της γέννησης, στις 8 Μαϊου του 1828, του Ερρίκου Ντυνάν, ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού και την παρουσίαση του βιβλίου της Επίκουρης Καθηγήτριας Ντανιέλλας Μαρούδα : «Περί του ανθρωπιστικού χώρου στον 21ο Αιώνα» (Εκδ. Ι. Σιδέρης, 2012)  μιας αξιαγάπητης « δασκάλας » , εθελόντριας, ανθρωπίστριας, οραματίστριας,  νομικού, ταξιδεύτριας, φίλης.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίθουσα Καστελλάκη του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου σε μια κυριολεκτικά κατάμεστη αίθουσα.
Όλα ξεκίνησαν στις 6.30, όταν, ύστερα από ένα σύντομο πρόλογο της συγγραφέως, προβλήθηκε η ταινία  για τη ζωή και τη δράση του μεγάλου ανθρωπιστή Ερρίκου Ντυνάν. Την παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας και σχεδόν το σύνολο των εθελοντών – τριών  του Ερυθρού Σταυρού του Ηρακλείου.
Στις 8.15 περίπου η συζήτηση ξεκίνησε με συντονιστή τον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Ηρακλείου Δημήτρης Φραγκουλάκης και αμέσως μετά  τον λόγο πήρε η κ. Συγγελάκη Δέσποινα δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κοινωνικής Υπηρεσίας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, η οποία αφού παρουσίασε στοιχεία του βιογραφικού της Ντανιέλλας Μαρούδα, ανέπτυξε τις δυνατότητες δράσεων αλληλεγγύης και τις πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να παραλείψει συγκεκριμένες δράσεις της πόλης του Ηρακλείου και ειδικότερα του Δήμου σε ανθρωπιστικά και κοινωνικά έργα.
Αμέσως μετά μίλησε η κ. Ελένη Θεοχάρους  γνωστή παιδοχειρουργός, Ευρωβουλευτής Κύπρου, η οποία ως μέλος διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό αποστολών σε Αρμενία, Βοσνία, Κουρδιστάν, Παλαιστίνη, Κόσσοβο, Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αφγανιστάν, όπου εργάστηκε ως εθελοντής χειρουργός. Η ζωή  και η δράση της γνωστή , αξιόλογη, απίθανη για πολλούς από μας  με εμπειρίες , ταξίδια και γνώσεις που μόνο θαυμασμό μπορεί να νοιώσει κανείς ακούγοντάς την να μιλάει  για τόσο μεγάλα πράγματα με τόσο απλό τρόπο. Μίλησε εγκωμιαστικά για την προσέγγιση του βιβλίου, που είναι «μοναδική, αφού συνδυάζει θεωρία και πρακτική, εμπειρία και γνώση» και που αναζητά το αληθινό ανθρωπιστικό μήνυμα που δεν φαίνεται να χάνεται μέσα στους αιώνες. Λόγια που προερχόμενα από την Ελένη Θεοχάρους αποκτούν μεγάλη αξία.
Η Μαριλένα Κοππά,  επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου Ευρωβουλευτής, με ιδιαίτερη δράση γύρω από τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τα δικαιώματα του ανθρώπου, μίλησε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον ρόλο του αναφορικά με την προστασία αμάχων σε κρίσεις όπως της Λιβύης, της Συρίας και αλλού. Μιλώντας με ενθουσιασμό για την προσέγγιση του βιβλίου, που είναι συγχρόνως ακαδημαϊκή αλλά και εμπειρική, ενδιαφέρουσα και ουσιαστική, αναφέρθηκε ειδικότερα στην διαφορά ανθρωπισμού και προαιρετικής φιλανθρωπίας που αναλύεται στο βιβλίο, ενώ επέλεξε να αναλύσει το δόγμα της ευθύνης προστασίας, θέμα που εξετάζεται στο βιβλίο της Ντανιέλλας, μέσα από το πρίσμα της σύγκρουσής του με την κρατική κυριαρχία.
Ο κ. Στέλιος Περράκης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, που διευθύνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης και μέλος ΔΣ του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., μίλησε για  την πρωτοτυπία και την πραγματική συμβολή στην ελληνική εργογραφία της μελέτης της Ντανιέλλας Μαρούδα, που αποκαλύπτει ένα φαινομενικά πολυσυζητημένο μεν θέμα, αλλά στην πραγματικότητα άγνωστο στο ευρύ κοινό, τον «Ανθρωπιστικό Χώρο». Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η σύνθεσή της, επιχειρείται με γνώση, ευαισθησία αλλά και αληθινή έγνοια για το μέλλον μιας δράσης που τα χαρακτηριστικά της ανατρέχουν στον ανθρωπιστή Ερρίκο Ντυνάν, και τη μάχη του Σολφερίνο, που έκτοτε εξελίσσεται διαρκώς. Ένα βιβλίο πρόκληση, όχι μόνο για την συλλογική συνείδηση και δράση των διεθνών δρώντων στη διεθνή δικαιοταξία αλλά και του καθενός από μας, ανήσυχους πολίτες αυτού του κόσμου".
Και η παρουσίαση έκλεισε με την ίδια την Ντανιέλλα Μαρούδα που όπως πάντα με τον απλό, λιτό , καθαρό και απόλυτα κατανοητό της λόγο μας θύμισε την πραγματική έννοια της  ανθρωπιστικής δράσης, όπως μας την διδάσκει η συγκλονιστική ιστορία του Ερρίκου Ντυνάν, αλλά και  τις απειλές που αντιμετωπίζει, σήμερα, σε έναν κόσμο όπου «ανθρωπιστές» δηλώνουν πολλοί, αλλά με ελάχιστη συνείδηση του τί αυτό σημαίνει. Ενώ αναρωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν να μην μπορούμε σήμερα να απαντήσουμε σοβαρά, και τεκμηριωμένα ως προς την  αποτελεσματικότητα της ανθρωπιστικής δράσης και της αλληλεγγύης. Μας προβλημάτισε στο τι πρέπει να γίνει, από ποιους και πως σε μια Ελλάδα, σε μια Ευρώπη, σε ένα κόσμο, τελικά, που πλήττεται από κρίσεις , πολέμους, καταστροφές αλλά και οράματα για μια καλύτερη συνεισφορά για μια καλύτερη ανθρωπιστική κοινωνία . «Ανθρωπισμός, κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη ναι. Αλλά με σαφή κριτήρια και αυστηρό επιστημονικό έλεγχο των αποτελεσμάτων. Έτσι, μόνο αφαιρείται η μαντική από την κοινωνική πολιτική. Έτσι γινόμαστε πιο ανθεκτικοί ως άνθρωποι, εθελοντές, επιστήμονες, μέσα σε ομάδες, κοινότητες, κοινωνίες».

Το κρασί που προσφέρθηκε ήταν με την ευγενική υποστήριξη των : Tamiolakis Wines

Ντανιέλλα να είσαι πάντα καλά, πάντα δυναμική , πάντα διορατική , ακούραστη και να συνεχίσεις να μας δείχνεις με τον τόσο διακριτικό σου τρόπο όλα αυτά τα σπουδαία που η δική μας καθημερινότητα μας κάνει πολλές φορές να τα ξεχνάμε … Σε ευχαριστούμε πολύ !

Ελένη Μπετεινάκη




Δημοσιεύτηκε στο www.cretalive.gr στον παρακάτω σύνδεσμο :http://www.cretalive.gr/culture/view/h-anthrwpistikh-drash-ston-shmerino-kosmo/81261

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ στις 11/5/2013 και στον παρακάτω σύνδεσμο : http://www.patris.gr/articles/242065#.UY6TSUrmIlJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου