Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Ο Ανθρωπιστικός χώρος υπό απειλή σε μια Ευρώπη σε κρίση; Συζήτηση - παρουσίαση την Τετάρτη 8 Μαϊου 2013Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού ( 8 Μαΐου ) και την έκδοση του βιβλίου της Ντανιέλλας Μαρούδα : Περί του Ανθρωπιστικού Χώρου στον 21ο αιώνα (Εκδ. Ι. Σιδέρη, 2012)
Σας προσκαλούμε σε συζήτηση – εκδήλωση την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013, ώρα 20.00 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Αίθουσα Καστελλάκη)
με θέμα : Ο Ανθρωπιστικός χώρος υπό απειλή σε μια Ευρώπη σε κρίση;Ομιλητές :
Ελένη Θεοχάρους, παιδοχειρουργός, Ευρωβουλευτής Κύπρου, η οποία ως μέλος διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό αποστολών σε Αρμενία, Βοσνία, Κουρδιστάν, Παλαιστίνη, Κόσσοβο, Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αφγανιστάν, όπου εργάστηκε ως εθελοντής χειρουργός.

Μαριλένα Κοππά,  επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου Ευρωβουλευτής, με ιδιαίτερη δράση γύρω από τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τα δικαιώματα του ανθρώπου  και γύρω από την προσπάθεια οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Νότου ως απάντηση στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
Δέσποινα Συγγελάκη, δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κοινωνικής Υπηρεσίας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, σχετικά με τις δράσεις αλληλεγγύης και τις πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στέλιος Περράκης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, διευθύνει το Κέντρο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης και μέλος ΔΣ του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Ντανιέλλα Μαρούδα, επικ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Παντείου Πανεπιστημίου, Υπεύθυνη Τομέα Ανθρωπιστικής Δράσης του ΕΚΕΚΔΑΑΔ, Μέλος Εφορειών Κοινωνικής Πρόνοιας και Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πρώην Αξιωματούχος Προστασίας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΑΣΕ (Νοτιοανατολική Ευρώπη, Σρι Λάνκα, Γάζα) και συγγραφέας του βιβλίου :Περί του Ανθρωπιστικού Χώρου στον 21ο αιώνα (Εκδ. Ι. Σιδέρη, 2012)
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Περιφ. Τμήματος ΕΕΣ Δημήτρης Φραγκουλάκης.

Στον ίδιο χώρο 6.30-8.00 θα προβληθεί ταινία με την ιστορία του Ερρίκου Ντυνάν, Red on the Cross

Διοργάνωση Περιφ. Τμήμα Ηρακλείου ΕΕΣΕκδόσεις Σιδέρη και Βιβλιοπωλείο Δοκιμάκη

Με την ευγενική υποστήριξη των Tamiolakis Wines

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στο βιβλίο αναδεικνύεται η ανθρωπιστική ιδέα, που βρίσκουμε αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες, στη θρησκεία και σε φιλοσοφικά ρεύματα του 19ου αιώνα, και μέσα σε αυτή το καθήκον κοινωνικής προσφοράς, η αλληλεγγύη, η έγνοια για τον άνθρωπο, η φιλανθρωπία, ακόμη και αρχές και αξίες που αφορούν κάθε έκφραση του πολιτισμένου κόσμου μας, οι οποίες αν και ‘οφείλουν να’ καθοδηγούν μέχρι σήμερα κάθε ανθρωπιστική προσφορά, δεν επιλύουν -χωρίς περαιτέρω επεξεργασία- τα σύγχρονα διλήμματα της ανθρωπιστικής δράσης.
Αυτά τα διλήμματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπιστική δράση σε Αφγανιστάν, το Σουδάν, την Σομαλία, Λιβύη, Συρία, Γάζα, κ.α. αλλά και σε παρατεταμένες κρίσεις, έχουν αφετηρία την απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αρχές της αμεροληψίας, ουδετερότητας και ανεξαρτησίας, που διαμορφώθηκαν από τον Ερρίκο Ντυνάν και το Ερυθροσταυρικό  Κίνημα το 1864, αλλά στη σύγχρονη ζωή δεν λειτουργούν πια σε πολιτικό ‘κενό’, με αποτέλεσμα κάθε διασύνδεση βοήθειας με πολιτικές σκοπιμότητες να διακινδυνεύει την ίδια την υπόστασή της.
Έτσι προκύπτει η ανάγκη διαφύλαξης ενός «Χώρου» -espace /space- μέσα στον οποίο η ανθρωπιστική /κοινωνική δράση θα διεξάγεται αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Είτε στο πλαίσιο ενόπλων συρράξεων, ή φυσικών καταστροφών, είτε όμως, και στην καθημερινή αντιμετώπιση των σύγχρονων αναγκών που προκαλεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση και δείχνει το πρόσωπο μιας παγκοσμιοποίησης που αφήνει ακόμα και τα κράτη -πόσο μάλλον τις ανθρωπιστικές οργανώσεις- αδύναμα να αντιμετωπίσουν μόνα τους τις προκλήσεις.
Πώς το βιβλίο συνδέεται με την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού και τον Ερρίκο Ντυνάν;
Στο βιβλίο ξεχωρίζουν οι εμβληματικές φυσιογνωμίες του Καλού Σαμαρείτη και του Ερρίκου Ντυνάν, μέσα από τις οποίες δοκιμάζεται η ίδια η έννοια και το περιεχόμενο του ανθρωπισμού και της αμεροληψίας.
Η ιστορία του Ερρίκου Ντυνάν -τα γενέθλια του οποίου γιορτάζουμε στις 8 Μαϊου- είναι ξεχωριστή αφού βρίσκεται στην αφετηρία της δημιουργίας του Ερυθρού Σταυρού και του ανθρωπιστικού δικαίου στη σύγχρονη μορφή του.
Μια ζωή που διδάσκει, μέσα από τις πράξεις και τις συνέπειές τους. Ένας ανθρωπιστής που υπέφερε για να εφαρμόσει αυτά που πίστευε αδιαφορώντας για την αναγνώριση και την επιτυχία. Ένας γνήσιος εθελοντής. Αυτά τα μηνύματα και πολλά άλλα περισσότερο τεχνοκρατικά περνάνε μέσα στο βιβλίο. Διότι βέβαια οι ιστορία του Ερρίκου Ντυνάν, ή η ιδέα φιλανθρωπίας του 19ου αιώνα δεν επαρκούν για να απαντήσουν στα σύγχρονα διλήμματα της σύγχρονης παροχής βοήθειας. Ούτε για να τεθούν προτεραιότητες προγραμμάτων συνδρομής σε καταστάσεις λιμού, όπου οι πόροι δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την επιβίωση όλων, ή σε καταστάσεις οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που ζούμε στην Ελλάδα την τελευταία περίοδο.
Κι ενώ ο σύγχρονος ανθρωπιστής δεν θυμίζει σε τίποτα τον μέχρι τον προηγούμενο αιώνα ιδεαλιστή, ιεραποστολικής διάθεσης ‘φιλάνθρωπο’ κι εκείνος για να μπορέσει να λειτουργήσει στις σύγχρονες πολύπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις, πρέπει να διαθέτει προσόντα που κινούνται επέκεινα της διάθεσης φιλανθρωπίας, ανιδιοτελούς συνεισφοράς, ή περιπέτειας. Γνώσεις, κοινή λογική, εύλογες απαιτήσεις, ορθή κρίση και διπλωματία.
Αυτά τα προσόντα καταγράφονται και δοκιμάζονται σε δύσκολες περιοχές όπως είναι το Νταρφούρ και η Ρουάντα, η Σομαλία και το Αφγανιστάν.
Και όλα αυτά θα συζητηθούν στην εκδήλωση της 8ης Μαϊου 2013 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου