Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Οι Γέφυρες* και ο Τζόντι Τζεντού**...στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

Περιπέτειες, συναισθήματα, φιλαναγνωσία και μπόλικη φαντασία είναι γεμάτα τα δύο ολοκαίνουργια παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος

 



*Οι Γέφυρες, Tom Percival, Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδ. Ίκαρος

Ήταν μια φορά κι ένα καιρό ένα κορίτσι, η Μία, που ένιωθε μόνη. Οι γονείς απασχολημένοι πάντα με τις δουλειές και τα δικά τους προβλήματα κι εκείνη όλα και κλεινόταν στον εαυτό της. Γύρω της ήταν σαν να υπήρχε ένα μικρό «Νησί» που όμως της μεγάλωνε την μοναξιά της με την ερημιά και ξεραΐλα που είχε. Ώσπου μια μέρα ένα δέμα που μέσα του είχε ένα βιβλίο έφτασε στο «Νησί» της Μία. Και αυτή η αναπάντεχη και μικρή αλλαγή έφερε μια …επανάσταση.

Κάθε λέξη του βιβλίου κουβαλούσε ένα άρωμα, μια εικόνα, ένα συναίσθημα. Και τότε ο κόσμος άρχισε να ομορφαίνει. Μια στενή γέφυρα εμφανίστηκε μπροστά της. Δειλά στην αρχή την περπάτησε, κι όσο διάβαζε τόσο η γέφυρα γινόταν όλο και πιο μεγάλη και φαρδιά και πιο στέρεη. Το «Νησί» είχε πια απομακρυνθεί και ο δρόμος της την οδηγούσε σε μέρη που δεν είχε βρεθεί ποτέ πριν. Κι έφτασε στη Δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης. Εκεί  ο κόσμος της Μίας έγινε τεράστιος. Και γέμισε ελπίδα, χαρά και νέες γέφυρες που συνεχώς την πήγαιναν σε νέους προορισμούς. Έτσι αρχίσαν πια να μπαίνουν κι οι φίλοι στη ζωή της, κι ένιωθε για πρώτη φορά πια πλήρης και γεμάτη.

Ώσπου μίαν άλλη μέρα συνάντησε ένα αγόρι που κι εκείνο καθόταν μόνο του σε ένα μικρό, γυμνό νησάκι… Χαμογέλασε! Ήξερε ακριβώς πως να το βοηθήσει…

Ένα υπέροχο βιβλίο του Tom Percival για τα οφέλη του βιβλίου, την δύναμη της Ανάγνωσης, τα ταξίδια που προφέρει η κάθε ιστορία που διαβάζουμε. 

Ένα βιβλίο γέφυρα στον φανταστικό και πραγματικό δρόμο του παιδιού αλλά και του ενήλικα που ξεδιπλώνει στις σελίδας του χιλιάδες κόσμους που μα γεμίζουν συναισθήματα, γνώσεις, συναντήσεις και νέες οπτικές γωνίες.

Ένα βιβλίο που δείχνει πως η μοναξιά νικιέται με το διάβασμα. Νέοι δρόμοι – γέφυρες που ανοίγουν δίαυλο στην επικοινωνία, στην αποδοχή του εαυτού μας και στη δύναμη των λέξεων και των εικόνων.

Ο Tom Percival μας είναι γνωστός για τα κείμενα και τις εικονογραφήσεις του που πραγματικά ακουμπούν στην ψυχή κάθε παιδιού.

Δείτε εδώ ένα απόσπασμα από την ιστορία: https://ikarosbooks.gr/1227-gefyres.html

 



**Τζόντι Τζεντού (οι περιπέτειες ενός πιγκουίνου, Julia DonalsonAlex Scheffler, εκδόσεις Ίκαρος

Ο Τζόντι Τζεντού είναι ένας πιγκουίνος, μικρός, που ζει σε έναν ζωολογικό κήπο. Ακούει ιστορίες από τους μεγαλύτερους που λένε πως στον Νότιο πόλο υπάρχουν χιλιάδες όμοιοί του, που ζουν ελεύθεροι. Αν και ένιωθε αγάπη και ασφάλεια στο ζωολογικό κήπο, από όλους, το σκέφτηκε πολύ και αποφάσισε να φύγει, να ταξιδέψει, να ερευνήσει, να μάθει, να ζήσει νέες περιπέτειες και εμπειρίες. Ονειρευόταν το χιόνι και τον εαυτό του να γλιστράει πάνω του και ένιωθε πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος. Κι όλα ξεκίνησαν μια νύχτα με φεγγάρι «…μέσα από ένα χαλαρό σανίδι».

Περιπλανήθηκε μέρες και νύχτες πολλές. Ρώτησε πολλούς ανθρώπους. Ένα θαλαμηπόλο, ένα βαρκάρη, ένα αγόρι αλλά κανείς δεν ήξερε να του πει που πέφτει ο Νότιος Πόλος. Κι ύστερα μόνος πια, έφτασε και έπεσε να κολυμπήσεις στη θάλασσα.


Ευτυχώς όσο κι αν το κολύμπι συχνά τον εξαντλούσε, δεν του έλειπε η φρέσκια τροφή. Και συνέχιζε να κολυμπά κάθε μέρα, ώσπου μετά από καιρό έφτασε σε μια …θάλασσα με χιόνι. Ένιωσε χαρά και περηφάνια που τα είχε καταφέρει όμως σύντομα είδε πως όσο κι αν περπάτησε δεν συνάντησε πουθενά ούτε έναν πιγκουίνο. Αντίθετα το κρύο γινόταν ολοένα και πιο τσουχτερό και οι εχθροί παραμόνευαν. Σύντομα μια φώκια με μουστάκια τον τρόμαξε και τον  είδε σαν δικό της φαγητό.

Τον έσωσε μια λευκή αρκούδα κι εκείνη τού αποκάλυψε πως δεν ήταν στον Νότιο αλλά στον Βόρειο Πόλο. Και πέρασαν πολλές μέρες μέχρι το καλοκαίρι. Τότε ένα γλαρόνι που μόλις είχε μεταναστεύσει στον Βόρειο Πόλο του αποκάλυψε πως θα του έδειχνε το δρόμο για τον πολυπόθητο προορισμό του, τον Νότιο Πόλο;

Μια καινούργια περιπέτεια ξεκίνησε, με τόλμη, θάρρος, δύναμη, στόχους και όνειρα…

Τα κατάφερε άραγε ο Τζόντι Τζεντού να φτάσει εκεί που ήθελε;

Η συνέχεια στο καταπληκτικό βιβλίο των  Julia Donalson & Alex Scheffler.

Ένα βιβλίο γραμμένο σε έμμετρη μορφή και γεμάτο μοναδικές συγκινήσεις και εικόνες.

Μια μοναδική περιπέτεια θάρρους, αντοχής, τόλμης και επιμονής που θα σας γοητεύσει. Πάρα τα εμπόδια δεν πρέπει κανείς να απογοητεύεται για ένα λάθος ή μια απρόσμενη εξέλιξη στα σχέδιά του, αλλά συνεχώς να σκέφτεται τον στόχο του και να μην εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια να το επιτύχει. Ο Τζόντι Τζεντού μπορεί να είναι ένα χάρτινος ήρωας που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν οι πολύ σπουδαίοι Julia  & Alex αλλά να ξέρετε πως όλα τα ζώα που αναφέρουν στην ιστορία τους υπάρχουν στ’ αλήθεια και ζουν όπως ακριβώς τα περιγράφουν. Τα γλαρόνια ταξιδεύουν από Πόλο σε Πόλο κάθε χρόνο. Οι Τζεντού  είναι οι τρίτοι μεγαλύτεροι πιγκουίνοι του κόσμου και ζουν στον Νότιο Πόλο.  Είναι καταπληκτικοί κολυμβητές και πολύ γρήγοροι στις καταδύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες  για όλα τα ζώα του βιβλίου που ζουν στους Πόλους, υπάρχουν στο τέλος του.

Διαβάστε εδώ ένα μικρό απόσπασμα: https://ikarosbooks.gr/1226-tzonti-tzentoy-oi-peripeteies-enos-pigkoyinoy.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου