Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ο Νόι και η σπουδαία φάλαινα*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Κι όταν οι ιστορίες μας δυναμώνουν, μας συγκινούν και μας χαρίζουν όμορφες στιγμές, δεν περιμένουμε τα Σάββατα για να σας τις προτείνουμε…

*Ο Νόι και η σπουδαία φάλαινα, Benji Davies, εκδ. Ίκαρος

Με μια υπέροχη αφιέρωση στη μητέρα του ο Benji Davies μας χαρίζει ένα ακόμα μικρό βιβλιο-αριστούργημα: «Καθένας μας έχει μια ιστορία να διηγηθεί…»

Τον θυμάστε τον Νόϊ; Ένα μικρό αγόρι που ζει στην παραλία μαζί με τον μπαμπά του και έξι γατιά; Ε λοιπόν σε αυτήν την ιστορία η γιαγιά του έχει έρθει να τους επισκεφθεί. Εκείνο το βράδυ που ο αγέρας φυσάει πολύ δυνατά , ο Νόι θυμήθηκε την φάλαινα που είχαν σώσει μαζί με τον μπαμπά του σε μια άλλη, μεγάλη καταιγίδα. Ένιωθε τόσο παράξενα που ο ύπνος δεν ερχόταν και τότε η γιαγιά του άρχισε να του λέει μια ιστορία. Η πρωταγωνίστρια αυτής της ιστορίας ήταν ένα κορίτσι που κι αυτό ζούσε σε ένα νησί και κάποτε είχε συναντήσει μια φάλαινα που με τον καιρό γίνανε φίλες. Με μια φλογέρα που της είχε φτιάξει ο παππούς της συντρόφευε το τεράστιο κήτος όποτε ερχόταν  κοντά στη στεριά. Ένα καλοκαίρι η φάλαινα δεν εμφανίστηκε. Και το κορίτσι την έψαχνε κάθε μέρα. Στη στεριά, στη θάλασσα, στα γύρω νησιά, αλλά μάταια. Κι ένα βράδυ που ξέσπασε μια άγρια καταιγίδα, άλλαξαν τα πάντα για το μικρό κορίτσι. Το σπίτι τους χάθηκε κι ευτυχώς πρόλαβε όλη η οικογένεια της κι οι γείτονες τους  να μπουν  σε ένα σωστικό πλοίο και να βρεθούν σε ένα άλλο νησί… Δεν είχε τίποτα σωθεί από την προηγούμενη ζωή τους, ούτε καν η ξύλινη φλογέρα. Κι αρχίσαν πάλι από το τίποτα να φτιάχνουν σπίτι, χαμόγελα, ζωή, σε έναν νέο τόπο. Και το κορίτσι σκεφτόταν αν θα έβλεπε ποτέ ξανά την φάλαινά του… Κι όπως περνούσαν οι μέρες, ένα πρωί ένα αντικείμενο γνώριμο ξεβράστηκε στην ακτή. Και κάθε μέρα όλο και κάποια κομμάτια εμφανίζονταν που είχαν άμεση σχέση με εκείνα που υπήρχαν στο σπιτικό τους… Και το κορίτσι ήθελε να ανακαλύψει, πως και με ποιο τρόπο έρχονταν όλα εκείνα τα πράγματα στο νέο τους νησί. Και τότε άρχισαν οι εκπλήξεις και τα πολύτιμα μικρά- μεγάλα της ζωής που ξεδίπλωσαν μυστικά κι αλήθειες και συγκινήσεις μοναδικές.

Ποιο ήταν αυτό το κοριτσάκι;

Τι σχέση έχει ο μικρός Νόϊ με την φάλαινα και το κορίτσι;

Πόσες ιστορίες κρύβουν οι ζωές των ανθρώπων;

Πόσα πράγματα συμβαίνουν που μας σημαδεύουν για πάντα; Γνωρίζουμε όλοι από πρόσφατες έρευνες πως τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά όπως οι  φάλαινες και οι φυσητήρες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μιας δικής τους διαλέκτου με σφυρίγματα εκδηλώνοντας συγχρόνως συνεργασία, εν συναίσθηση και μια εκπληκτική «συζήτηση» στην αγέλη τους και στην εκπαίδευση των μικρών τους. Κάτι ανάλογο βλέπουμε στην ιστορία του Benji Davies.

Τούτη η  ιστορία του αγαπημένου συγγραφέα και εικονογράφου είναι γεμάτη συναισθήματα και στάσεις ζωής. Είναι η τέταρτη στη σειρά που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και μας μιλάει και πάλι για την οικογένεια, το δέσιμο των μελών της και τις καταστάσεις που τους κάνουν πιο δυνατούς. Μια ιστορία για τη δύναμη της μουσικής και της αγάπης, της φιλίας ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους.

Συναισθηματικές καταστάσεις με θέμα την απώλεια. Εκεί που νομίζεις πως όλα έχουν χαθεί ίσως να είναι η  αρχή για κάτι καινούργιο. Πως το καλό πάντα θριαμβεύει και την κατάλληλη στιγμή σου δίνεται …πίσω.

Μυστικά που αποκαλύπτονται και δυναμώνουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις. Συγκινητική ιστορία γεμάτη τρυφερότητα, αγάπη και μικρά θαύματα. Γιατί οι ιστορίες των ανθρώπων πρέπει να λέγονται, να περνούν από γενιά σε γενιά, για να γνωρίζουμε όλοι τις ρίζες, την καταγωγή, τις συνθήκες της σημερινής μας κατάστασης, όποια κι αν είναι.

Άλλη μια ιστορία του Νόι, άλλη μια εξαιρετική εικονογράφηση από το Benji Davies.

Μπείτε εδώ για να διαβάστε ένα απόσπασμα : https://ikarosbooks.gr/1167-o-noi-kai-i-spoydaia-falaina.html

Κι εδώ να δείτε τη σελίδα του βραβευμένου συγγραφέα: https://benjidavies.squarespace.com/

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 23 Οκτωβρίου 2023 :Εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου