Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

«Παίζουμε βιβλίο;» …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Σε πολύ λίγες μέρες τα σχολεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε χιλιάδες μαθητές. Προγράμματα, υποχρεώσεις, μαθήματα, τρέξιμο  θα δώσουν προτεραιότητες στη καθημερινότητα  και στη ζωή όλων μας. Μια καλή οργάνωση από την αρχή και το βιβλίο θα μπει στην καθημερινή ή εβδομαδιαία δράση μας σε σχολικές βιβλιοθήκες, τάξεις και σπίτια.

«Τα παραμύθια του Σαββάτου» έχοντας πια μελετήσει χιλιάδες βιβλία  είναι σε θέση να αναγνωρίζουν μικρά διαμαντάκια και με πολλή χαρά παρουσιάζουν τα εξαιρετικά «πονήματα» της Βίκυς Ξανθοπούλου με ολοκληρωμένα προγράμματα φιλαναγνωσίας ακόμα και για τους αρχάριους «βιβλιοαπασχολούντες» σε τάξεις.

Την Βίκυ Ξανθοπούλου* την έμαθε όλη η Ελλάδα και ο κόσμος, με τις πολλές βραβεύσεις της, μέσω της δουλειάς της και της αγάπης της στο καλό βιβλίο, στα παιδιά και στον ιδιαίτερο τόπο που ζει και …θαυματουργεί.

Ποια είναι; Μια βόλτα στο διαδίκτυο θα σας μάθει πολλά για μια αξιόλογη, παγκόσμια και αγαπημένη νηπιαγωγό που διδάσκει στο ολοήμερο δημόσιο νηπιαγωγείο στις Ποταμιές της Θάσου και έχει καταφέρει να φτάσει ίσαμε τα πέρατα του κόσμου η φήμη, ο τόπος, η αγάπη και η αξία της.

Τι ακριβώς κάνει; Αγαπά τα παιδιά και χρησιμοποιεί τα βιβλία με τρόπους ευφάνταστους και ιδιαίτερους για να μάθει τα πάντα στα παιδιά. Να τους καλλιεργήσει, τον λόγο, το συναίσθημα, την φιλαναγνωσία, την μάθηση γενικότερα, και όλα αυτά με οδηγό το βίωμα, το  παιχνίδι κι ένα βιβλίο.

Αλλά πάμε να δούμε τι ακριβώς είναι το Παίζουμε βιβλίο;

Είναι τρεις διαφορετικοί τόμοι ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών (προ νήπια- νήπια, Δημοτικού Σχολείου και Πρώτων τάξεων Γυμνασίου) που μας δείχνου τρόπους να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα. Συνδυασμοί γνώσεων και παιχνιδιού, κίνητρα για έρευνα, συμμετοχή σε πολλές και διαφορετικές δράσεις, παιχνίδι, απόλαυση και ομαδική συνεργασία.

Πολύτιμα εργαλεία τα βιβλία και η Βίκυ Ξανθοπούλου έχοντας πολυετή πείρα στην  τάξη και στην εκπόνηση προγραμμάτων, επιλέγει βιβλία κατάλληλα να «παιχτούν» και να βοηθήσουν τα παιδιά σε όλα τα παραπάνω αλλά και να  τα οδηγήσει σε ανεξερεύνητα μονοπάτια.


Βιβλίο 1ο: Παίζουμε βιβλίο; Για παιδιά 3 – 6 ετών!

Βιβλία που εκπονήθηκαν μέσα στην τάξη της και παρουσιάζονται στο βιβλίο της είναι :

Του Αντώνη Παπαθεοδούλου σε εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή των εκδ, Παπαδόπουλος : Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, οι καλοί και οι κακοί Ιππότες, οι καλές και οι κακές μάγισσες

Παίζουμε;  της Σοφίας Πανίδου με εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη

Ποιος έκλεψε τον ήλιο, Κλαίρη Γεωργέλλη.

Νοτούρνο, Συνταγές για όνειρα, Isol εκδ. Μάρτης

Πως να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει, των ‘Αγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη με εικονογράφηση Σοφίας Τουλιάτου και πάλι των εκδ. Παπαδόπουλος

Ζαχρά και Νικόλας της Σοφίας Πανίδου

Αγκάθα Κρίστι,  Ένα πουλί στην Πρίζα της Λήδας Βαρβαρούση.

Το δέντρο που έδινε  του Σελ Σιλβερστάιν από τις εκδόσεις Δωρικός, Ανέβα επίπεδο του Αντώνη Παπαθεοδούλου και ο Λύκος Ζαχαρίας μαθαίνει τα συναισθήματα!

Ακολουθούν : Το κίτρινο πουλάκι, Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά, Το σχολείο πάει σχολείο, Το λευκό λιοντάρι, Η Χαριστική Βιβλιοθήκη και το : Οχ, Χταπόδι, λάθος πόδι.

Επιλογές εξαιρετικές με φιλαναγνωστικό πρόγραμμα ποικίλων δραστηριοτήτων που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα…

2ο βιβλίο : Παίζουμε βιβλίο; Για παιδιά 6 – 9 ετών!

Μεγαλώνουμε ηλικιακά και ίσως οι απαιτήσεις να γίνονται κι εκείνες μεγαλύτερε. Στο ίδιο μοτίβο με το πρώτο βιβλίο θα δούμε την περιγραφή πολλών προγραμμάτων και ποικίλων περιεχομένων που μπορούν πολύ εύκολα να παρουσιαστούν σε παιδιά και να τα κατακτήσουν χωρίς καμιά απολύτως δυσκολία. Μόνο παίζοντας, διασκεδάζοντας και ακολουθώντας μικρές οδηγίες…

Τα βιβλία που μας παρουσιάζει η Βίκυ και που όλα «παίχτηκαν » στην τάξη είναι:

Φίλοι πάνω κάτω των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη.

Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

Ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια, Tο σπίτι μας κινδυνεύει, Ο Πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα. Αρσέν και Φαντομά, Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή, Έχω για συμμαθητή έναν πειρατή.
Θα διαβάσουμε και θα δούμε πολλές δραστηριότητες ακόμα για : 9 τρελές Ιστορίες, Για την γάτα «Τίγρης » στο  Από μέσα μου, Τον μικρό Κοπέρνικο στο δάσος των Δεινοσαύρων, τις Ιστορίες για Ατρόμητα κορίτσια και Το μυστικό του Μπλε Κύκλου.

Διαλεγμένα κι αγαπημένα βιβλία που αξίζει να τα γνωρίσετε και να εμπνευστείτε από τις δραστηριότητες της Βίκυς Ξανθοπούλου.

Στο 3ο βιβλίο : «Παίζουμε βιβλίο;»  τα όρια των ηλικιών μεγαλώνουν και απευθύνεται σε παιδιά από 9 – 12 ετών.

Περισσότερο απαιτητικά τα μεγαλύτερα παιδιά και με μεγαλύτερες ανάγκες για έκφραση, ταύτιση, συναισθήματα και απαντήσεις .
Η επιλογή των βιβλίων δύσκολη αλλά απόλυτα σύμφωνη και με τις δικές μας προτιμήσεις

Ποια βιβλία συμπεριλαμβάνονται στον τρίτοι τόμο;

Διαβάστε για  :Ένα ψάρι που το έλεγαν Ορφώ, Η Αγγελίνα, Οι καλύτερες ιστορίες με φίλες και φίλους και Το υπέροχο.. Αν!

Χάθηκε η μπάλα της Ελένης Γεωργοστάθη, Ένα σπίτι χωρίς καθρέφτες, Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου.

Ακολουθούν : Το Σκλαβάκι της Κνωσού, η Σιλουανή, Το …Θαύμα, Χάτσικο, ο σκύλος που περίμενε, και «Στα μυστικά του Βάλτου».

Κλείνει η παρουσίαση με «Το αγόρι που δάμασε τον Άνεμο » και το Πλανητάριο!

Επίσης πρόσφατα έχουν κυκλοφορήσει και πέντε ακόμα βιβλία της από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος:


Η σειρά Escape Book με δύο βιβλία : Μια νύχτα στην Ακρόπολη και Απόδραση από την Ατλαντίδα https://www.epbooks.gr/sylloges/escape-books/

 Καθώς και η ολοκαίνουργια σειρά:   «Άνοιξε το παράθυρό σου»  στα Συναισθήματα, την Τέχνη και την Φύση. Δραστηριότητες με αυτοκόλλητα για μικρά παιδιά.

Δείτε εδώ όλα της τα βιβλία : https://www.epbooks.gr/sygrafeis/vicky-ksanthopoulou/

Στο βιογραφικό της διαβάζουμε όλη της την πορεία τα τελευταία χρόνια και νομίζω πως αξίζει να την γνωρίσουν και όσοι δεν την ξέρουν μέχρι σήμερα!

Η Βίκυ Ξανθοπούλου είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Αλεξανδρούπολης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κοινωνικοπολιτισμική Εκπαίδευση και Εμψύχωση Ομάδων του Δ.Π.Θ. Τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με βασικό άξονα την παιδική λογοτεχνία. Το έργο της, με το πρόγραμμα αναγνωστικών εμψυχώσεων «Παίζουμε βιβλίο;», έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα από τον θεσμό των Education Leaders Awards και από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ (Βραβείο σε σχολικό-μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση της παιδικής λογοτεχνίας), αλλά και στο εξωτερικό από τον διεθνή οργανισμό Judith’s Reading Room, με έδρα την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, με το Βραβείο Ελευθερίας μέσω του Γραμματισμού (Freedom Through Literacy Award), από τον διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό AKS Education Awards με τον τίτλο Excellence in Teaching – Teacher of the Year 2019, ενώ έχει κερδίσει το Global Teacher Award 2020 και τον τίτλο Inspirational Teacher of the Year 2022 των Global Educational Awards. (https://www.epbooks.gr/sygrafeis/vicky-ksanthopoulou/ )


Μα πάνω από όλα είναι ένας υπέροχος γελαστός άνθρωπος με απίστευτη ενέργεια και μεταδοτικότητα σε ότι αγαπά και θέλει να μοιραστεί.

Αναζητείστε τα βιβλία της όσοι θέλετε να βάλετε… το βιβλίο στην τάξη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου