Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Τα παραμύθια των Μαλλών ζωντανέψανε και πάλι στο γραφικό χωριό με την Ελένη Μπετεινάκη!

 

Οι Μάλλες είναι ένα χωριό βουνίσιο στην επαρχία της Ιεράπετρας. Περίπου 600 μέτρα υψόμετρο  πάνω από το Λιβυκό πέλαγος. Ένας τόπος γεμάτος θρύλους και παραδόσεις. Με άγρια ομορφιά και αφορμή για πολλές εξερευνήσεις.  Σημείο εκκίνησης προς το πευκόφυτο δάσος του Σελάκανου, το οροπέδιο του Καθαρού και τις πηγές Ρετικού. Με πλούσια ιστορία από τους αρχαίους χρόνους. Λένε οι γραφές πως πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια η αρχαία «Μάλα» ήταν μια αυτόνομη πόλη-κράτος. Ακόμα πως είχε τόση αυτονομία  που εξέδιδε το δικό της νόμισμα, είχε το δικό της στρατό και λάτρευε τους δικούς της ξεχωριστούς θεούς. Στις μέρες μας θεωρείται ένα μεγαλύτερα χωριά της Ανατολικής Κρήτης και «κείτεται» βόρεια της κοιλάδας του ποταμού Σαραντάπηχου. Τη χωρίζουν  28 χλμ. από την Ιεράπετρα και 40 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο.

Στις Μάλλες, λοιπόν, το φημισμένο και γραφικό χωριό της Ιεράπετρας, ζωντάνεψανε τα παραμύθια την περασμένη Τρίτη στις 2 Αυγούστου. Η παράδοση λέει πως είχε  κάποτε τούτος ο τόπος τρανούς παραμυθάδες και ιστορίες που γεννήθηκαν αιώνες πριν και φτάσανε ίσαμε τις μέρες μας.

Η πρόσκληση ήταν για μένα πρόκληση κι ύστερα από μια παρατεταμένη σιωπή δυόμιση χρόνων, λόγω της πανδημίας που όλοι ζήσαμε κι ακόμα καλά κρατεί, τα παραμύθια βρήκαν τον πιο κατάλληλο τόπο. Κι έτσι σε μια γραφική πλατεία, του Αγίου Χαραλάμπους, απάνεμη και πολύ περιποιημένη λίγο πριν βασιλέψει ο ήλιος ξεκινήσαμε τις ιστορίες και τα παραμύθια. 

Μαζευτήκαν πολλά παιδιά, που ΄χαν έρθει να δουν τους δικούς τους λόγω του Αυγουστιάτικου καιρού και μεγάλοι κάθε ηλικίας που με συγκίνησαν με λόγια που έβγαιναν μέσα από την καρδιά τους. Κι όσο περνούσε ή ώρα όλο και μεγάλωνε η παρέα μας…

Η κυρία Ευαγγελία ίσαμε 100 χρονών, όπως μας είπε η ίδια με καλωσόρισε με τραγούδια, μαντινάδες και ιστορίες γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε « ζωντανέψατε το χωριό μας!»

Είπαμε, και τι δεν  είπαμε. Παραμύθια για αέρηδες όπως εκείνο του Πρίγκιπα Χαρταετού που ΄χε σαν όνειρο του να "πετάξει"  ψηλά και μακριά αλλά κατάλαβε πως δεν μπορούσε να αποκοπεί από τον τόπο του. Και για μια Πολιτεία Χρυσαφένια είπαμε  που ‘χασε τη χαρά, την ομορφιά και τα πλούτη της μέχρι να καταλάβουν όλοι πως η γη κρύβει όλα τα πολύτιμα του κόσμου και να επιστρέψουν τα χρώματα ξανά…

Οι φωτογραφίες της Εριέτας και του Κωστή δεκάδες και τους ευχαριστώ πολύ που αποτύπωσαν τις μαγικές στιγμές μας.

Εριέτα μου ήταν μεγάλη χαρά για μένα τούτη η βραδιά και σε ευχαριστώ για όλα!
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου