Το παραμύθι της βροχής

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Ένα Μπαμπούρι* κινδυνολόγος …στα «Παραμύθια του Σαββάτου»!

 

Της Ελένης Μπετεινάκη

Και μόνο που αρχίζει ένα βιβλίο με την αξεπέραστη φράση «Μια φορά κι έναν καιρό», κάθεσαι αναπαυτικά στην πολυθρόνα ή τον καναπέ σου, ανοίγεις τις πόρτες της δικής σου φαντασίας και ενσυνειδητότητας και απολαμβάνεις ένα πολύ δυνατό και πρωτότυπο ανάγνωσμα.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δάσος όπου ένα μικρό αρκούδι έχει πέσει σε χειμερία νάρκη χωρίς, όπως ήταν φυσικό, να καταλάβει πως ένα κουρασμένο και ανεμοδαρμένο μπαμπούρι θα έβρισκε καταφύγιο στη σπηλιά του και ακόμα πιο συγκεκριμένα στο ρουθούνι του. Εγκαταστάθηκε χωρίς καμία δυσκολία. Ξεπακέταρε όλα του τα υπάρχοντα και άρχισε να μελετάει  απρόσκοπτα, όσο καιρό συνεχιζόταν ο ύπνους του αρκουδιού. Είχε όνειρα τούτο το θαρραλέο μπαμπούρι. Ήθελε να γίνει κινδυνολόγος, δηλαδή να προβλέπει και να προειδοποιεί τους άλλους για ενδεχομένους κινδύνους. Το μόνο που χρειαζόταν εκτός από μελέτη ήταν να έχει πειθώ, πολλή φαντασία κι ένα υποψήφιο «θύμα» να εφαρμόσει όλα όσα διάβαζε και πειραματιζόταν. Ο καιρός πέρασε ή καλύτερα ζέστανε αρκετά και το μικρό αρκούδι ετοιμαζόταν να ξυπνήσει. Καταλαβαίνετε την έκπληξή του όταν είδε τούτον τον απρόσκλητο επισκέπτη πάνω στη μύτη του. Λίγο το ξάφνιασμα, λίγο η πείνα, λίγο ο καιρός του μεγάλου ύπνου, έκαναν το αρκούδι να μην ασχοληθεί πολύ με το μπαμπούρι, τουλάχιστον στην αρχή. Όμως τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται σαν κίνησε να βγει από τη σπηλιά του. Το μπαμπούρι  ανέλαβε αμέσως δράση και απέτρεψε με κάθε τρόπο αυτήν την έξοδο.

Το τι ακολουθήσε είναι …απίστευτο. Το Μπαμπούρι έβγαλε όλη του την πειθώ και το αρκούδι μας άρχισε να φοβάται να βγει έξω από το σπίτι του μην και του συμβεί κάποιο κακό…Κι αυτό κράτησε μέρες πολλές. Παρά το θάρρος και το θράσος του μπαμπουριού να  διαφεντεύει  την ζωή της αρκούδας μας οι αμφιβολίες και οι φοβίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Το αρκούδι έμεινε διαρκώς εγκλωβισμένο στη σπηλιά με πολλές αρνητικές σκέψεις και καθόλου δράση. Κι αρχίσαν να του λείπουν οι φίλοι, η ζωή, η σωστή τροφή και η ανεξαρτησία του… Έτσι κάποια στιγμή βρήκε το θάρρος να σκεφθεί πιο ψύχραιμα και ανεπηρέαστα ώστε να ξεπεράσει τον φόβο, τον πανικό, τις άσχημες σκέψεις και τους δισταγμούς του. Το μυαλό λειτούργησε σωστά και οι λύσεις αρχίσαν να φαίνονται αλλάζοντας τη ζωή και των δύο «φίλων» με συζητήσεις, αμοιβαίες υποχωρήσεις και καλή διάθεση.

Πρωτότυπη ιστορία, άκρως ιδιαίτερη και μοναδικά εμπνευσμένη από την συγγραφέα και ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Πρατικάκη. Μια ιστορία που διαβάζεται απνευστί με χιούμορ, αλήθειες, γεγονότα και λύσεις για ένα θέμα που σπάνια κάποιος γράφει ή ασχολείται.


Τι είναι η ενσυνειδητότητα; Μα, διαχείριση συναισθημάτων και σκέψεων. Κι όπως γράφει η Βέρα Πρατικάκη στα Παραρτήματα της στο τέλος του βιβλίου, οι περισσότερες σκέψεις μας έρχονται ξαφνικά και δεν είναι πάντα όλες ωραίες. Κάποιες  μάλιστα μπορεί και να είναι ενοχλητικές και να  μας εμποδίζουν να κάνουμε ότι θέλουμε. Γίνονται τότε έμμονες ιδέες και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

Κεφάλαιο – κεφάλαιο μέσα από το Αρκούδι (τον εαυτό μας) και το Μπαμπούρι (αρνητικές σκέψεις) καταλαβαίνουμε πως ακριβώς επηρεαζόμαστε κι πως λειτουργεί το μυαλό, η σκέψη, η συνείδηση, οι επιρροές και οι εμμονές.  Μας κυριεύουν και η διαχείριση τους είναι αρκετά δύσκολη. Υπάρχουν τεχνικές που δίνονται με πολύ παραστατικό τρόπο μέσα στην ιστορία και πολύ αναλυτικά στο παράρτημα ώστε να υπερισχύσει  η εμπιστοσύνη, η αυτοπεποίθηση και να καταφέρουμε να νιώσουμε ελεύθεροι και δυνατοί.

Και το βιβλίο είναι πολύ δυνατό. Έξοχο παράδειγμα η σχέση αρκούδας και μικροσκοπικού μπαμπουριού που γίνεται εύκολα κατανοητή από τους μικρούς αναγνώστες.


Έννοιες επίσης όπως συναισθηματική αυτορρύθμιση, μια δεξιότητα που μαθαίνεται από πολύ μικρή ηλικία, περιγράφεται έξοχα από την Βέρα Πρατικάκη και μαζί της τρόποι για δημιουργήσουμε  ή να  αυξήσουμε την ασφαλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Και μην ξεχνάμε τη δύναμη των παραμυθιών στην καλλιέργεια και διαχείριση συναισθημάτων.

Στο βιβλίο θα βρούμε αρκετές συμβουλές για γονείς και δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε μαζί με το παιδί μας για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και για εμπέδωση της ιστορίας. Λύσεις, παιχνίδια, βιωματικές ασκήσεις που διευκολύνουν στην επίλυση δυσάρεστων καταστάσεων και εμμονών.

Ψάξτε το αυτό το βιβλίο και μπείτε στην θέση του άλλου για να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, τον κόσμο και τις δύσκολες σκέψεις που συχνά μας γίνονται αφόρητο βάρος αλλά που μόνο εμείς μπορούμε να τις απομακρύνουμε.  

*Τι δουλειά έχει ένα μπαμπούρι πάνω στη μύτη μου; Βέρα Πρατικάκη, εικ : Ρένια Μεταλληνού, εκδ. Ψυχογιός

Δείτε το εδώ  : https://www.psichogios.gr/el/ti-doyleia-exei-ena-mpampoyri-panw-sth-myth-moy.html

Την έξοχη εικονογράφηση έχει κάνει η Ρένια Μεταλληνού!

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 7 Μαϊου 2022  :https://www.cretalive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου