Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η Σκοτεινούπολη …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια γκρίζα πόλη κλεισμένη γύρω γύρω με τείχη και με ένα  Δήμαρχο που ήθελε όλους τους κατοίκους  να΄ναι μουντοί, μονόχνοτοι, χωρίς φαντασία, σκέψη και ματιά καθαρή…

Μόνο που μια μέρα αυτός σκυθρωπός Δήμαρχος παρατήρησε πως έλειπαν από τα τείχη κάποια τούβλα και θύμωσε πολύ. Φοβήθηκε πως  ίσως από αυτά τα ανοίγματα να ερχόταν η διαφορετικότητα που τόσο καλά την είχε αφήσει έξω από …τα τείχη. Ίσως κάποιος να τα έκλεβε άρα θα μπορούσε να δει τα  πράγματα αλλιώς και τότε θύμωσε ακόμα πιο πολύ και έκανε τους κάτοικους που τον υπάκουαν τυφλά να νιώσουν κι εκείνοι θυμό. Όμως τα τούβλα συνέχισαν να χάνονται και τότε πρόσεξαν όλοι κάτι …διαφορετικό!

Κοίταξαν από εκείνα τα ανοίγματα και είδαν πω στα τέσσερα σημεία της πόλης, Ανατολή -Δύση – Βορρά και Νότο συν έβαιναν κάποια παράξενα πράγματα…

Στο Νότιο μέρος οι άνθρωποι καλλιεργούσαν ασυνήθιστα φυτά και στο Βορινό έλεγαν παράξενες λέξεις. Στα Ανατολικά της πόλης χόρευαν κιόλας, με μοντέρνα μουσική και στα Δυτικά, αλλοίμονο, διάβαζαν… άγνωστα βιβλία!

Ο θυμός του Δημάρχου ξεχείλισε, όχι όμως τούτη τη φορά και των κατοίκων που αν και στην αρχή συμφώνησαν να ψάξουν κι εκείνοι να βρουν τον κλέφτη των τούβλων, στη συνέχεια μαγεύτηκαν απ’ όλα τα καινούργια και πολύχρωμα που έβλεπαν τα μάτια τους.  Και σαν βρήκαν το κορίτσι , εκείνο που έπαιρνε τα τούβλα ένιωσαν τη μνήμη τους να επιστρέφει και τον θυμό να χάνεται γιατί απλά δεν είχαν στην ουσία θυμώσει ποτέ,  μα και  γιατί επιτέλους είδαν με μάτια και σκέψη …καθαρά!


Το κορίτσι δεν ήταν κλέφτρα… ήταν δώρο ζωής, ανάσας, ελπίδας, ενθουσιασμού, γνώσης και ομορφιάς…

Το τι έγινε τότε; Θα το δείτε στο υπέροχο βιβλίο της Kelly  Candy που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Ένα βιβλίο που μιλάει για την διαφορετικότητα, τη αποδοχή, τις σκοτεινές εικόνες της ζωής μας και τα «κλειστά» μυαλά που φανατικά κάποιες φορές αρνούνται να καταλάβουν πως η εξουσία δεν έχει πάντα το δίκιο με το μέρος της.

Ένα βιβλίο γεμάτο συμβολισμούς που ανοίγει παράθυρα στο φως,  στη γνώση και οδηγεί στο να μην ανέχεται την καθοδήγηση χωρίς να έχει εμπειρία, άποψη και ιδέα για το τι πρόκειται.

Για την ανοχή και την αποδοχή του διαφορετικού!

Ένα βιβλίο γεμάτο χρώμα ζωής, γεμάτο ιδέες για να δεχόμαστε το άγνωστο, το άλλο και να επαναστατούμε όπου υπάρχει λόγος.


Ένα βιβλίο που έχει εικονογραφήσει  η ίδια η συγγραφέας και θα σας δώσει έναυσμα για πολλές συζητήσεις και δραστηριότητες.

Δείτε τι κάναμε εμείς διαβάζοντάς το :

·         Συζητήσαμε και μάθαμε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

·         Σε μαύρο κάνσον χαρτόνι που χωρίστηκε σε τέσσερα μεγάλα τετράγωνα φτιάξαμε τις γειτονιές της Σκοτεινούπολης

·         Μιλήσαμε για συναισθήματα, φόβος, τόλμη

·        


Για τα χρώματα της ημέρας και της νύχτας, της χαράς και της λύπης

·         Φτιάξαμε μια πόλη με τουβλάκια Lego, με δρόμους, γέφυρες, σπίτια

Δείτε εδώ ένα απόσπασμα : http://www.kleidarithmos.gr/main/books/86080/


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 29 Ιανουαρίου 2021 https://www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου