Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Ο Φοίβος και η Φάλαινα*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

Ο Φοίβος φοβόταν…

Φοβόταν πολύ, πολλούς και πολλά πράγματα! Προσπαθούσε να δείξει σε όλους το μέγεθος του φόβου του αλλά ήταν δύσκολο να το περιγράψει. Με τι να τον συγκρίνει; Με ποια απόσταση; Ώσπου μια μέρα στο σχολείο του και συγκεκριμένα στην τάξη του, ο δάσκαλος του ο κύριος Σωκράτης μιλώντας τους για τα θηλαστικά τους έδειξε μια φάλαινα. Τους είπε πως είναι το μεγάλο ζώο που «…αν μπορούσε να σηκωθεί όρθια, θα έστεκε σαν πολυκατοικία και αν είχε φτερά, θα πετούσε σαν αεροπλάνο.»

Και τότε ο Φοίβος είχε μια ιδέα. Με χαρτόκουτες, χαρτόνια, χαρτάκια από χρώμα γαλάζιο  και μολύβια και γόμες έφτιαξε μια γαλάζια φάλαινα και είπε στη φίλη του τη Ρόζη πως τόσος μεγάλος ήταν και ο φόβος του. Ακόμα της είπε πως μέσα του πια δεν χωρούσε…

Κι ύστερα την φόρτωσαν σε ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ και αφού διέσχισαν όλη την πόλη έφτασαν μέχρι τη θάλασσα. Τους ακολούθησαν πολλοί άνθρωποι  είτε από περιέργεια, είτε επειδή το ήθελαν, είτε επειδή ένιωθαν και αυτοί ό,τι και ο Φοίβος.

Και την άφησαν τη φάλαινα στη θάλασσα, να φύγει μακριά ώσπου έγινε μια τόση δα μικρή κουκίδα στον ορίζοντα. Και μόνο τότε ένιωσε ο Φοίβος πως  εξαφανίστηκε κι από την καρδιά του...

Ένα βιβλίο για τους φόβους της παιδικής ηλικίας, το άγχος ή στρες που βιώνουν τα μικρά παιδιά και που δύσκολα μπορούν να το διαχειριστούν. Ακόμα πιο δύσκολα μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματά τους και να βρουν μόνα τους λύση στα όποια προβλήματα.

Η Άννα Κουππάνου γράφει μια πολύ τρυφερή ιστορία για ένα μεγάλο θέμα μικρών παιδιών. Δίνει μορφή στον φόβο και έτσι όταν πια γίνεται «ορατός» αυτόματα μπορεί να γίνει και διαχειρήσιμος.

Μεγάλο θέμα η έκφραση των συναισθημάτων. Η αποκάλυψη θεμάτων που μας απασχολούν και δύσκολα μπορούμε να περιγράψουμε. Όποιος αντιμετωπίζει τον φόβο του και μιλάει για αυτόν, αυτόματα μπαίνει στην διαδικασία να τον ξεπεράσει. Οι μηχανισμοί άμυνας και αυτοσυντήρησης αρχίζουν να δουλεύουν και το μοίρασμα με τον άλλο φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα.

Τα παιδιά συχνά νιώθουν φόβο για πολλά πράγματα, ασήμαντα, σημαντικά, ανύπαρκτα και φανταστικά και δεν ξέρουν πως να μιλήσουν για αυτόν. Οι φίλοι είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων αλλά και οι στιγμές που μια φράση ή μια κίνηση μπορούν να οδηγήσουν στην λύση και απαλοιφή τέτοιων δύσκολων θεμάτων.

Το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί αριστοτεχνικά από την Κέλλυ Ματαθία Κόβο. Εκφραστική και παραστατική εικονογράφηση γεμάτη συναίσθημα όπως και η γραφή της Άννας Κουππάνου. Στέκομαι στην εικόνα που ο φόβος γίνεται πανύψηλη πολυκατοικία-φάλαινα κι ο μικρός Φοίβος στέκεται στην άκρη του πτερύγιού της. Στον δρόμο περνούν όλοι οι φόβοι σε λευκό-μαύρο σκίτσο, σαν μεγάλα και άγρια ζώα που όμως φαίνονται τόσο μικρά που ωχριούν  μπροστά στο δικό του συναίσθημα-φάλαινα.

Λιτό, εκφραστικό και γεμάτο κείμενο!

·         Ένα βιβλίο που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ζωγραφίσουν τους δικούς τους φόβους, να τους δώσουν μορφή και …να τους αντιμετωπίσουν.

·         Ένα παιχνίδι με το γράμμα Φ ξεκινά ( Φοίβος, Φάλαινα, Φόβος, φοβερός, φεγγάρι ) και με τον παραλληλισμό των λέξεων. Συνετά διαλεγμένες σαν να δείχνουν το μέγεθος που κρύβει μέσα του το γράμμα αυτό.

·   

Μιλάμε για συναισθήματα με τα παιδιά… ( Φόβος, ελευθερία, άγχος, φιλία κ.α)

·         Τρόπος έκφρασης του ψυχισμού τους η τέχνη, ζωγραφική, κατασκευές και ίσως …ποίημα!

Ενδιαφέρον και πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Να το ψάξετε!

Ο Φοίβος και η Φάλαινα, Άννα Κουππάνου, εικ: Κέλλυ Ματαθία Κόβο, εκδ. Πατάκη

📘 Βρείτε εδώ ένα απόσπασμα : https://www.patakis.gr/files/1193118.pdf

 

Η Άννα Κουππάνου έχει διακριθεί και τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Κύπρου ( 2010 και 2015), από το ΙΒΒΥ Κύπρου και έχει αναγραφεί στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY Honor List 2018). Έχει επίσης διακριθεί και βρεθεί σε βραχείες λίστες των Βραβείων της ΙΒΒΥ Ελλάδας και Κύπρου  και στα Κρατικά Βιβλία Ελλάδας. Είναι υποψήφια της Κύπρου για το διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2022.

Η Κέλλυ Ματαθία -Κόβο έχει βραβευθεί από το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ ( 1998,2018,2020) και επίσης έχει  αναγραφεί στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY Honor List 1989,2017). Είναι και συγγραφέας και μάλιστα το βιβλίο της, Τα κίτρινα καπέλα έχει βραβευτεί από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, ΙΒΒΥ Ελλάς.


Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 10 Απριλίου 2021 :https://www.cretalive.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου