Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ο τυφλοπόντικας που φοβόταν, ο Χομ, το παλάτι του Οδυσσέα και ένας μπαμπάς ψηλός και δυνατός μα… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Ιστορίες που μιλούν για τους φίλους. Τους πολύτιμους, μοναδικούς και δικούς μας. Για το μοίρασμα, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Για τη δυσκολία να «μπούμε» στη θέση του άλλου , να καταλάβουμε, να νιώσουμε την δική του οντότητα και τις αντιδράσεις. Για τα ζωάκια όλου του κόσμου που χρειάζονται ένα σπίτι, μια αγκαλιά, εμάς!




Χομ, Πρώτος φίλος, ο τελευταίο του είδους του, Jeanne Wills, εικ: Paddy Donnelly εκδ. Ίκαρος

Ποιος είναι ο Χομ;  Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε ζωντανό που τελεί μάλλον υπό εξαφάνιση. Ο Χομ είναι μια ιδέα ή επιθυμία να μην αλλάξει κάτι, είναι ο πολύτιμος πρώτος φίλος που θέλουμε να κρατηθεί για πάντα δίπλα μας. Είναι η διαφορετικότητα, η ομορφιά και η αγνή αγάπη.  Κι όλα αυτά στη φαντασία του συγγραφέα γίνονται  ένα πλάσμα γεμάτο ζωή που ζει σε ένα τρόπο μακρινό κι ονειρικό για να το προστατεύσει. Σε ένα μακρινό νησί που μόνο ένας ναυαγός θα μπορούσε να τον ανακαλύψει. Να ανακαλύψει μαζί του μια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Την οικογένεια επίσης συμβολίζει ο Χομ που υπήρξε πάντα ο κρίκος της ζωής και της εξέλιξης.  Για όλες τις συνήθειες, τα αγαπημένα και τα πολύτιμα.  Για τα δώρα που χαρίζει η γη και η φύση και που αυτά και μόνο στην πραγματικότητα χρειάζεται ό άνθρωπος για να επιζήσει.

Μια ιστορία της Jeanne Wills που μας θυμίζει πως ξεκίνησε η ζωή στη γη. Πώς εξελίχθηκε και πως επιβίωσε το ανθρώπινο είδος ανά τους αιώνες. Η επαφή με την φύση, η αγνότητα, οι πραγματικές σχέσεις των ανθρώπων. Η αξία της φιλίας στο απόγειό της. Σαν φυλακτό η σχέση του Χομ με την συγγραφέα. Είναι πάντα εκεί όταν βουλιάζει και χάνεται. Όταν σαν ναυαγός ζητά συντροφιά, λιμάνι και αγάπη. Είναι ένας οποιοσδήποτε φανταστικός φίλος ή ακόμα και ένας δεύτερος εαυτός που δίνει δύναμη, έμπνευση, χαρά και αποκούμπι.

Ναι, είναι εκείνα τα μικρά και πολύτιμα που νιώθουμε μόνοι μας. Είναι η δεύτερη φύση ή όπως λένε άλλοι η έκτη αίσθησή μας. Είναι η απόλυτη στιγμή της ευτυχίας που σου ανήκει  και την νιώθεις   μόνο εσύ.

Για τι δύσκολες μέρες που πάντα ψάχνει κανείς το φως…

Φως και θάλασσα γεμάτες και οι εικόνες του Paddy Donnelly που τις ζωγραφίζει με πάθος και φαίνεται.

Δείτε εδώ περισσότερα για την περίληψη της Ιστορίας: https://ikarosbooks.gr/961-chom.html

Ο Μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός Μα… Coralie Saudo, εικ: Kris Di Giacomo, εκδ  Μικρή Σελήνη

Πως μπορούν άραγε να λειτουργήσουν κάποια πράγματα όταν χρειάζεται κάποιος να μπει στη θέση του άλλου; Είναι όλα τότε κανονικά ή μήπως παράξενα, αστεία και …απολύτως κατανοητά;

Η ιστορία λοιπόν ξεκινά κάπως έτσι: Ο Μπαμπάς μου είναι ψηλός και δυνατός μα κάθε βράδυ επαναλαμβάνεται ή ίδια ιστορία!

Δεν θέλει να πάει για ύπνο όσο τρυφερά κι αν του μιλάει ο γιος του. Πεισμώνει κι αρχίζει το τρέξιμο στα δωμάτια του σπιτιού. Ούτε η αυστηρότητα τον ηρεμεί,  μόνο το αν ξεκινήσει να του διαβάζει παραμύθια. Κι όλοι ξέρουμε πως ένα παραμύθι δεν είναι ποτέ αρκετό. Κι όσο περνάει η ώρα και χαμηλώνουν τα φώτα ο μπαμπάς φοβάται το σκοτάδι και επειδή δυσκολεύεται να κοιμηθεί θέλει κοντά του το γιο του  ή να του αφήνει  ένα φως ανοιχτό….

Μια ιστορία εν συναίσθησης από τις πιο αντιπροσωπευτικές. Η Coralie Saudo μοιράζεται μαζί μας μεγάλες αλήθειες για μικρούς μπόμπιρες που μόνο σαν αντιστραφούν οι όροι και η οπτική γωνία που βλέπει κάποιος τα πράγματα μπορεί να καταλάβει τις δυσκολίες, τις φοβίες και τα συναισθήματα του άλλου. Αντιστροφή ρόλων λοιπόν που προσφέρει μια πολύ έξυπνη και χιουμοριστική ιστορία που διδάσκει χωρίς καμιά διάθεση διδακτισμού.

Ένα παιχνίδι που μπορεί να παιχτεί μέσα σε μια τάξη με μεγάλη επιτυχία και να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να μπουν στη θέση του άλλου και να βιώσουν αποφάσεις, προτροπές, συναισθήματα και αγωνίες …γονέων!

Με την αφαιρετική εικονογράφηση του Cris Di Giacomo που το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό και απολαυστικό.

Ψάξτε το εδώ : https://mikriselini.wordpress.com/

Τα επτά κρεββάτια του τυφλοπόντικα,Susanna Isern, εικ: Μarco Soma, εκδ. Ερευνητές

Ήταν μια φορά κι ένα καιρό ένα Πράσινο Δάσος που ζούσαν όλα τα ζώα αρμονικά, ήσυχα και χωρίς περίεργες καταστάσεις. Ωσότου μια μέρα ο Λαγός παρατήρησε πως στο θερμοκήπιο με τα καρότα του το μικρό που είχε μέσα στο σπίτι του κοιμόταν ένας τυφλοπόντικας. Την επόμενη μέρα κάτι παρόμοιο συνέβη στο συρτάρι με τις γραβάτες του κοκκινολαίμη. Την άλλη μέρα ο τυφλοπόντικας βρήκε κρεββάτι σε ένα από τα κέρατα του ελαφιού. Στο παπούτσι της Αρκούδας, στη θήκη των γυαλιών της χελώνας, στο ρολόι του Ποντικού και στο μουσικό κουτί του Σκίουρου. Τα ζώα ένα πρωινό αποφάσισαν να του μιλήσουν και να μάθουν γιατί τρύπωνε απρόσκλητος στα σπίτια τους. Κι εκείνος προσπάθησε να εξηγήσει αλλά δεν έβγαιναν λόγια από τα χείλη του. Τότε ήταν που τον έχασαν από το δάσος κι αρχίσαν να ανησυχούν. Η κουκουβάγια τους ενημέρωσε τότε επειδή φοβόταν αν κοιμάται μόνος του τα βράδια στο σπίτι του, έφυγε με μια βαλίτσα για το Γκρι Δάσος εκεί που ζούσε ο Λύκος. Τα ζώα τότε ανησύχησαν ακόμα περισσότερο και έτρεξαν να τον βοηθήσουν…. Κι αφού κατάφεραν να τον απομακρύνουν από τον τρομερό λύκο σκέφτηκαν ένα ακόμα σχέδιο για να νιώσει καλά και ασφαλής.

Γιατί οι φίλοι είναι για τα δύσκολα…

Και αυτό ακριβώς είναι το νόημα αυτής της γραφής της Sussanas Isern. Μια υπέροχη ιστορία για τους φόβους των παιδιών  για το σκοτάδι, την μοναξιά και την φιλία. Οικίες εικόνες, αγαπημένα τα ζώα του δάσους σε μια περιπέτεια με αίσιο τέλος. Και τι δεν μας δίνει τούτο το βιβλίο. Ιδέες, συμβουλές, αξίες συναισθήματα και εικόνες. Ένα βιβλίο υψηλής εικονικής αισθητικής από τον εικονογράφο Marco Soma.

Ένα βιβλίο για την αλληλεγγύη  και την φιλία. Για να ξεπεράσεις τα δύσκολα και τους φόβους που σου χαλούν την καθημερινότητα και γενικότερα τη ζωή σου.

Ψάξτε το και απολαύστε μια καλαίσθητη έκδοση και μια πολύ τρυφερή και όμορφη ιστορία.

Δείτε εδώ: https://www.greekbooks.gr/ta-epta-krevatia-tou-tyflopontika.html

Το παλάτι του Οδυσσέα, Μαρία Ρουσάκη, εικ: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Μεταίχμιο

«Κομμάτι κομμάτι, σανίδα σανίδα.’Ετσι χτίζεται η αγάπη!» Είχε πει στον Ιάσονα ο μπαμπάς του σαν ξεκίνησε να φτιάχνει το ξύλινο σπίτι για τον νεόφερτο Οδυσσέα  που ήταν σαν παλάτι.  Ο Οδυσσέας ήταν μέχρι…χθες ένα αδέσποτο σκυλί που αποφάσισε η οικογένεια του Ιάσονα να το κρατήσει και να του προσφέρει όσα πιθανόν στερήθηκε όλο το διάστημα που ζούσε …στον κόσμο! Ο Ιάσονας ήταν τόσο ενθουσιασμένος με τον νέο του φίλο αλά δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί το σκυλί δεν ήθελε με τίποτα να μπει μέσα στο σπιτάκι του. Στα όνειρα του ο μικρός Ιάσονας έβλεπε να γυρίζει τον κόσμο μα στον ξύπνιο του ανησυχούσε πάρα πολύ Γιατί το σκυλί δεν ήθελε …το σπίτι του; Όσο και αν  προσπάθησε να το πείσει να μπει μέσα, όσες σκέψεις και αν γεννούσε η αγάπη του με τίποτε δεν μπορούσε να τα καταφέρει. Σκέφθηκε ακόμα και να του φτιάξει ένα άλλο κτίσμα σαν εκείνα τα σπουδαία και διάσημα που είχε βρει στα βιβλία του και υπάρχουν στη γη για να του δείξει την αγάπη του. Μάταια όμως … Ίσως τελικά τα παλάτια και οι σανίδες να μην δηλώνουν αγάπη τόση όσο  η δύναμη της αγκαλιάς και της φροντίδας.

Ένα καινούργιο βιβλιαράκι από τη σειρά «Διαβάζω ιστορίες» των εκδόσεων Μεταίχμιο από την Μαρία Ρουσάκη. Η αγάπη και η φροντίδα για τα ζώα που δεν λογαριάζει υλικά αγαθά. Τα αδέσποτα ζώα έχουν ανάγκη μόνο από τροφή, αγάπη και καλοπροαίρετα συναισθήματα. Δεν σκέφτονται όπως οι άνθρωποι και δεν τα ενδιαφέρει αν ζουν σε «παλάτια» ή κάτω από ένα δέντρο. Χρειάζονται μόνο εμάς κι εκείνα ανταποδίδουν την αγάπη μας στο έπακρο.

Ένα βιβλίο ζωοφιλίας που θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τι χρειάζεται ένα ζώο για να νιώσει ασφάλεια και στοργή.  Όλα τα άλλα είναι ανάγκες του ανθρώπου και μόνο.

Ένα βιβλίο που εικονογράφησε η Ναταλία Καπατσούλια με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο και με πολλές δραστηριότητες για επεξεργασία της ιστορίας στο σπίτι ή σε μιά τάξη.

Βρείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες και διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα: https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%83%CE%B5%CE%B1

Για παιδιά από έξι χρόνων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου