Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Ο Νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς στα Παραμύθια της Πέμπτης!

 

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ένα βιβλίο καταστάλαγμα ζωής της Άλκης Ζέη…

Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 95  χρονών.  Περίεργο το συναπάντημα….Η  Άλκη Ζέη γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1925 και την ίδια μέρα του 2020 το πρωί έφθασε το τελευταίο της βιβλίο στα χέρια μου. Σαν μνημόσυνο σε μια γυναίκα που είχα την τύχη να γνωρίσω, να συναντήσω, να φιλοξενήσω με παρουσιάσεις των βιβλίων της στον τόπο μας και να πορευτώ μια ολόκληρη ζωή με τα έργα της.

Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς είναι το τελευταίο της βιβλίο. Δεν το είδε τυπωμένο αλλά μάλλον ήξερε πως ήταν ο επίλογος μιας ζωής πλήρης ημερών. Σαν επικήδειος από την ίδια σε μια πολυτάραχη διαδρομή που τα είχε όλα. Μια βόλτα λοιπόν στις Βρυξέλλες εκεί που κτυπά η καρδιά της Ευρώπης. Κάθε χειμώνα παρέα με τους ανθρώπους της. Με τη ζεστασιά της οικογένειας που αν και ενηλικιώθηκε παραμένει ενωμένη και πιστή σε συνήθειες που δεν άλλαξαν ποτέ. Παρατηρεί η γιαγιά (Άλκη) τα πάντα. Και μαζί της μοιραζόμαστε κι εμείς στιγμές και αντικείμενα.  

Την αγαπημένη της πολυθρόνα με κοραλλί βελούδο. Φοράει το άσπρο της μάλλινο πουλόβερ που έχει πάνω του στη δεξιά πλευρά καρφιτσωμένη την καρφίτσα της, εκείνη που παριστάνει ένα πουλί με κόκκινες και μαύρες χάντρες και που θα μείνει πίσω από εκείνα τα πράγματα που ναι γεμάτα θύμησες….

Το αγαπημένο της βιβλίο εκεί… «Η μελαγχολία του σκαντζόχοιρου». Κι εκείνο το χτενάκι στα μαλλιά της, πόσο δικό της και πόσο σημαντικό για αυτούς που μένουν πίσω…

Όλα έχουν σημασία λίγο πριν το τέλος. Όλα αποκτούν μια άλλη αξία κι αποτυπώνονται πιο έντονα σε μυαλό και ψυχή. Κι η παραμικρή λεπτομέρεια αποκτά μεγαλύτερη αξία, όπως το να κοιτάς έξω από ένα παράθυρο ώρα πολύ δυο γάτες που παίζουν, παλεύουν, προχωρούν…. Κι όταν βγαίνει κι εκείνη να τα συναντήσει από κοντά τα μάτια τους την ακολουθούν μέχρι το τέλος. Εκεί  στο τελευταίο σκαλί που κάθισε κι εκείνη και τέλειωσαν όλα… Η καρφίτσα της γιαγιάς ταξιδεύει με τη μια από τις δύο γάτες σε ένα «ξέφωτο».

Ύπνος βαθύς, αξύπνητος ….

Η πολυθρόνα παραμένει στην ίδια γωνιά απέναντι από το παράθυρο.

Και το βιβλίο εκεί…

Κι ο σκαντζόχοιρος λυπημένος κοιτάει έξω …

Ο Μεγάλος περίπατος όχι του Πέτρου αυτή τη φορά αλλά της ίδιας της Άλκη Ζέης…

Ένα βιβλίο που όπως λέει και το οπισθόφυλλό του κλείνει τον κύκλο μιας γεμάτης ζωής. Χωρίς περιττά λόγια ,μα ς ταξιδεύει στη σιωπή σε μια μελαγχολική χειμωνιάτικη στιγμή που όλα σταματούν. Απλά, λιτά, όμορφα χωρίς καν να νιώσει ο αναγνώστης  την πίκρα ή τη λύπη. Σαν φυσικό επακόλουθο ο θάνατος, η απώλεια που αφήνει όμορφες στιγμές, που τελειώνει μια ζωή χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις, καταστάσεις …κλάματα.

Ένα βιβλίο που μένει σαν σφραγίδα ζωής μιας γυναίκας που όλοι έχουμε μέσα μας με το έργο της και που θα μας θυμίζει πάντα το μεγαλείο της πένας της Σαν να προέβλεπε η ίδια  και ήθελε, κάπως έτσι το δικό της τέλος.

Η εικονογράφηση του Νικόλα Χατζησταμούλου είναι απλώς μαγευτική. Σε ταξιδεύει, σε γεμίζει συναισθήματα χαράς, ονείρου κι ομορφιάς….

Το βιβλίο γράφτηκε λίγο πριν το τέλος για ένα τέλος που όμως δεν είναι συναισθηματικά φορτισμένο με θλίψη. Αντίθετα δείχνει πόσο εύκολο είναι το πέρασμα στην αιωνιότητα και πόσο απλό, καθημερινό, στιγμιαίο…

Ένα βιβλίο καταστάλαγμα ζωής….

Αν το ψάξετε να θυμάστε πως μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον ΟΔΥΣΣΕΑ για την υποστήριξη της δράσης του. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Δάφνη Βλουμίδη και Γερμανούς φίλους του ξενοδοχείου «Βότσαλα» στη Μυτιλήνη. Από την ίδρυσή του το 2012 (στο Βερολίνο) ξεκίνησαν προγράμματα απασχόλησης, μάθησης και επικοινωνίας για νέους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου.

*Ο Νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς, Άλκη Ζέη, εικ: Νικόλας Χατζησταμούλος, εκδ. Μεταίχμιο

Δείτε εδώ και ξεφυλλίστε μερικές από τις σελίδες του βιβλίου: https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%BF-%CE%BD%CF%85%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%82

 

Και μην ξεχνάτε ειδικά τώρα που τα βιβλιοπωλεία είναι ανοιχτά πως φέτος τα Χριστούγεννα τα δώρα μας θα είναι βιβλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου