Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Τι χρώμα είναι το φιλί* …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

 

Η στήλη των Παραμυθιών του Σαββάτου γίνεται και πάλι καθημερινή μέχρι το τέλος του 2020  προτείνοντας και παρουσιάζοντας ένα βιβλίο κάθε μέρα!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Η Μόνικα είναι ένα μικρό κορίτσι που σαν καβαλάει το ποδήλατό της γίνεται πιο γρήγορη κι από τον άνεμο. Αγαπά τις τούρτες ειδικά είναι φτιαγμένες από κρέμα φράουλα, τα χελιδόνια, τις  ιστορίες της μαμάς και τα φυτά του μπαλκονιού τα οποία φροντίζει με πολλή μεγάλη υπευθυνότητα. Αυτό όμως που λατρεύει πραγματικά είναι να ζωγραφίζει. Έχει φτιάξει πολλές ζωγραφιές με διάφορα χρώματα έχει όμως και μια απορία. Δεν γνωρίζει τι χρώμα να βάλει στο φιλί. Κόκκινο όπως τον θυμό και την σάλτσα των μακαρονιών; Πράσινο σαν τον κροκόδειλο και τα λαχανικά; Κίτρινο σαν τα ηλιοτρόπια και τις καλές ιδέες; Ή καφέ σαν το φθινόπωρο και τη σοκολάτα; Ροζ, μπλε, μαύρο, γκρίζο; Μήπως το χρώμα του είναι κάπου κρυμμένο και εκείνη δεν μπορεί να το βρει; Τη λύση ίσως την έχει η μαμά της; Ή μήπως όχι;

Ευρηματικό , χρωματιστό και τρυφερό το βιβλίο της Rocio Bonilla Raya. Μια ιστορία που μιλάει για τα χρώματα. Βάζει το παιδί στη διαδικασία πέρα του να τα γνωρίσει, να σκεφτεί τι χρώμα έχουν διάφορα αντικείμενα, ζώα, λουλούδια  κ.α. Ένα βιβλίο γεμάτο συναίσθημα και μικρές παιδικές εξερευνήσεις κι απορίες. Τα παιδιά από την φύση τους θέλοντας να ανακαλύψουν τον κόσμο έχουν εκατοντάδες απορίες και ψάχνουν να βρουν λύσεις κι απαντήσεις για τα πιο απίθανα πράγματα ή για όλα όσα οι μεγάλοι θεωρούν αυτονόητα και δεδομένα. Η μικρή Μόνικα και η κάθε Μινιμόνι του κόσμου, όπως γράφει κι η συγγραφέας, είναι ένα ανήσυχο-φυσιολογικό παιδί που ψάχνει την αγάπη, τη χαρά και το παιχνίδι σε ό,τι συναντά, νιώθω και μαθαίνει.

Για την αγάπη μιλάει η συγγραφέας. Για όλα εκείνα τα άπιαστα αλλά μοναδικά πράγματα στη ζωή μας. Για την αγάπη που δεν έχει χρώμα. Για το φιλί που χαρίζει τόση ευτυχία αλλά  επίσης δεν πιάνεται και δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί με μια συγκεκριμένη χρωματική πινελιά. Μήπως τελικά είναι πολύχρωμο ή όπως θέλει ο καθένας μας το χρωματίζει;

Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει η ίδια η συγγραφέας και πραγματικά είναι εντυπωσιακό. Καταλυτικές  οι μορφές, η σύλληψη (κειμένου  και εικόνας) και οι χαρακτήρες που δημιουργεί ώστε να εντυπώνονται αβίαστα και για πολύ καιρό στον μυαλό και την ψυχή ενός μικρού παιδιού.

Το βιβλίο προσφέρεται για πάρα πολλές δραστηριότητες σε μια τάξη νηπιαγωγείου αλλά και σε απασχόληση στο σπίτι:

·         Μαθαίνουμε τα χρώματα

·         Ομαδοποιούμε αντικείμενα ανάλογα με το χρώμα τους

·         Βρίσκουμε τις αποχρώσεις κάθε χρώματος.

·         Μιλάμε για συναισθήματα. Έχουν χρώματα; Αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη να τα  δημιουργήσουμε

·         Ζωντανεύουμε τα συναισθήματα, προσωποποιώντας τα σε όποιο σχήμα και μορφή θέλουμε

·         Μιλάμε για πράγματα που μου αρέσουν να ασχολούμαι άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο.

·         Ζωγραφίζω το δικό μου φιλί με τα χρώματα που πιστεύω πως έχει…

Την μετάφραση και απόδοση στα ελληνικά έχει κάνει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου. Το βιβλίο κυκλοφορεί και έχει αγαπηθεί σε περισσότερους από 115.000 αναγνώστες στην Ισπανία.

Δείτε εδώ : https://www.rociobonilla.com/

*Τι χρώμα είναι το φιλί;Rocio Bonilla, εκδ. Ίκαρος : https://ikarosbooks.gr/971-ti-chroma-einai-fili.html

Και μην ξεχνάτε:

Μην αφήσετε τα μικρά βιβλιοπωλεία να κλείσουν! Αναζητήστε τα στο διαδίκτυο ή τηλεφωνήστε σε αυτό που είναι στη γειτονιά σας και μπορεί να σας κάνει διανομή!

Δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου 2020 στο Cretalive.gr εδω :https://www.cretalive.gr/politismos/ti-hroma-einai-fili-sta-paramythia-toy-sabbatoy

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου