Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Κυριακή, 10 Μαΐου 2020

Ημέρα της Μητέρας ή Γιορτή της Μητέρας… Της Κυριακής τα Παραμύθια!Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Όσα βιβλία κι αν γραφούν για τις μαμάδες πάντα θα ΄ναι λίγα. Κι αφού ετούτη η γιορτή είναι τόσο ξεχωριστή τα «Παραμύθια του Σαββάτου» κάνοντας  ένα μικρό αφιέρωμα στο πιο αγαπητό πρόσωπο της ζωής μας, στις Μαμάδες που γιορτάζουν κάθε χρόνο τη 2η Κυριακή του Μάη, ξεχώρισαν τα πιο αγαπημένα, παλιά και καινούργια!

1.Η μαμά μου κι εγώ, Μάνια Καπλάνογλου, εικ :Τζουλιάνο Φέρρι, εκδ. Πατάκης

«Η μεγάλη αρκούδα μετράει χρόνια.
Η μικρή αρκούδα μετράει πεφταστέρια»
Γονείς και παιδιά, μικροί και μεγάλοι, κόσμοι αντίθετοι που όμως πορεύονται μαζί. Σχέσεις μοναδικές, χάσματα γενεών που πάντα θα υπάρχουν, διαφορετική αντίληψη ζωής μα πάντα σχέσεις δυνατές που κανένας χρόνος δεν μπορεί να σβήσει.
Ένα βιβλίο έξυπνο, διαφορετικό,  που προσεγγίζει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο την μοναδική αυτή σχέση του γονέα με το παιδί του. Όχι, τυχαία, η επιλογή ζώου, ενός μεγαλόσωμου αλλά πολύ αγαπητού στα παιδιά που παρά το μέγεθος του η τρυφερότητα του είναι μοναδική. Όλοι είχαμε  κάποτε ένα αρκουδάκι λούτρινο για παιχνίδι κι ακόμα έχουν τα περισσότερα  παιδιά, πόσο μάλλον όταν αυτό το αρκουδάκι ζωντανεύει  μέσα από μια ιστορία και τους δείχνει πράγματα που κι εκείνα νοιώθουν, καθώς  και τις μεγάλες αντιθέσεις της ζωής που μόνο η αγάπη μπορεί να τις αντέξει και να τις …ενώσει. Ευρηματική η Μάνια Καπλάνογλου και πολύ περιεκτική με μια ικανότητα φιλοσοφίας και απλού αλλά όχι απλοϊκού λόγου που μέσα σε δυο γραμμές λέει όλες τις μεγάλες αλήθειες της ζωή μας. Δυο γραμμές σε κάθε σελίδα συνοδευόμενες από μια εικονογράφηση ρετρό στυλ,  σχεδόν μαγική από τον Τζουλιάνο Φέρρι.
Τρυφερό, ευαίσθητο, ειλικρινές και πολύ ιδιαίτερο κείμενο που θα συγκινήσει, θα αγαπηθεί και θα ξεχωρίσει από πολλά βιβλία που έχουν σαν θέμα τους την σχέση μάνας – παιδιού!

2. Θέλω μια άλλη μαμά, Ναντίν Ρομπέρ, εικ: Ζενεβιέβ Γκαντμπού, εκδόσεις Ερευνητές.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον Γρηγόρη, το γλυκό αγόρι με τις κίτρινες μπότες, το αρκουδάκι και τη μεγάλη καρδιά! Ο Γρηγόρης είναι ένα πολύ πολύ δραστήριο παιδί. Τόσο πολύ, που μερικές φορές η μαμά του πιστεύει ότι το παρακάνει. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, ο Γρηγόρης φτάνει στο σημείο να ξεστομίσει ότι θέλει μια άλλη μαμά, και η μαμά του απαντάει ότι ξέρει κάποια που θα του ταίριαζε. Ο Γρηγόρης φεύγει θυμωμένος. Όταν αρχίζει να ονειρεύεται ότι ζει μια περιπέτεια με την καινούρια του μαμά, ξεπερνάει τον φόβο και τη μοναξιά. Με έξυπνο και γλυκό τρόπο, το Θέλω μια Άλλη Μαμά! είναι μια όμορφη ιστορία για την ανεξαρτησία, τη φαντασία αλλά και τη βαθιά αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στο παιδί και στον γονιό του.
Μια ιστορία που μας δείχνει πως τα παιδικά πείσματα κρατούν πολύ λίγο και πως η αγάπη για την δική μας μαμά είναι αναντικατάστατη. Μια ιστορία καθημερινότητας σε πολλές οικογένειες  γεμάτη έντονα συναισθήματα, μυρωδιές και φαντασία.

Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει υπέροχα η Ζενεβιέβ Γκαντμπού.

Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μάϊου το βιβλίο αποτελεί μια πρόταση και αφορμή για πολλές συζητήσεις με θέμα του την μητρική αγάπη, τις συμπεριφορές και τους φανταστικούς κόσμους των μικρών παιδιών.

Κι αν θέλετε να το ακούσετε και να πάρετε ιδέες για δημιουργικές κατασκευές δείτε εδώ : https://youtu.be/qvXuSDKzcAE


3. Μαμά, Ελέν Ντελφόρζ και Κεντέν Γκρεμπάν,εκδ Φουρφούρι

«Μαμά. Μια μοναδική λέξη, μια παγκόσμια λέξη.Μια λέξη συνώνυμη με την αγάπη, την τρυφερότητα, την ανάγκη, την ελπίδα, αλλά και μερικές φορές με την έλλειψη και την απουσία.Υπάρχουν στον κόσμο τόσο πολλές μητέρες, τόσο διαφορετικές, καθεμία για ένα παιδί που γεννιέται.Όταν μια μαμά κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της, η εικόνα είναι πάντα η ίδια.
Μια υπέροχη συλλογή πορτρέτων αφιερωμένη στη μία και μοναδική... μαμά! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ένα εκπληκτικό βιβλίο με σκέψεις μαμάδων από διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Μαμάδων που ζουν σε πόλεμο, σε ειρήνη, δουλεύοντας, αγωνιώντας, διασκεδάζοντας, αγαπώντας αλλά πάντα με την ίδια λαχτάρα και σκέψη κι αγάπη για τα παιδιά τους…
Εκπληκτικά πορτρέτα, μοναδική η εικονογράφηση από τον Κεντέν Γκεμπράν. Ένα δώρο πολύτιμο και υπέροχο για κάθε μαμά…

4.Η μαμά πετάει, Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις Διάπλαση

Ποια είναι η καλύτερη μαμά στο κόσμο; Μα φυσικά η δική μου,  λέει το μικρό αγόρι της ιστορίας. Κι είναι τούτη η μάμα η πιο καλή και η πιο όμορφη. Μόνο που  κάποιες φορές δεν του δίνει σημασία…
Ένα πολύ τρυφερό βιβλίο της Ναταλίας Καπατσούλια με δική της  εικονογράφηση που μας δίνει και την άλλη διάσταση της …μαμάς.
Η μαμά είναι γυναίκα, σύντροφος, φίλη που αγαπάει εκτός από το παιδί της, τον εαυτό της και κάποιους άλλους. Τα παιδιά μέσα από τον εγωκεντρισμό που τα διακρίνει θεωρούν και θέλουν τη μητέρα τους αποκλειστικά δική τους. Η Ναταλία μας υπενθυμίζει πως εκτός από το ρόλο της μητέρας το παιδί πρέπει να καταλάβει και την αξία του πιο αγαπημένου του προσώπου και την ανάγκη του να είναι μαζί με άλλους και να κάνει πράγματα για τον εαυτό του. Η μαμά έχει πολλούς ρόλους. Είναι εργαζόμενη, είναι οικοδέσποινα όταν έρχονται οι φίλοι στο σπίτι, είναι γυναίκα του μπαμπά και …το άλλο του μισό.
Δύσκολο να τα δεχτεί όλα αυτά  ένα παιδί που πολλές φόρες αντιδρά αρνητικά  όταν η προσοχή της μάνας είναι στραμμένη σε κάτι άλλο, έστω και για λίγο. Αρχίζουν οι αρνητικές σκέψεις, η ανασφάλεια και ο φόβος μην και δεν το αγαπά. Καταστάσεις και συναισθήματα που όλες οι μαμάδες του κόσμου όποια γλώσσα και να μιλούν κι όπου κι ζουν, γνωρίζουν και βιώνουν πολύ καλά. Ωστόσο τα παιδιά  ξέρουν… Ξέρουν να τραβούν την προσοχή όλη πάνω τους, ξέρουν να πατούν εκείνα τα κουμπιά που φέρνουν τη μαμά αμέσως δίπλα τους.
Κι ο κόσμος τους γίνεται ξανά μικρός και την ίδια στιγμή απέραντος… Σα ένα κόκκινο μπαλόνι που το κρατά μια κλωστή που μόλις λίγο χαλαρώνει με ένα τράβηγμα είναι  πάλι εκεί.
Εκτός από το τόσο απλό μα σπουδαίο κείμενο της Ναταλίας που με λίγες λέξεις τα λέει όλα, νομίζω είναι περιττό να  πούμε και για την καταπληκτική της εικονογράφηση. Η Ναταλία ζωγραφίζει κι εδώ με την ψυχή και την αγάπη ενός μεγάλου παιδιού και δημιουργεί για μια ακόμα φορά σκίτσα ντυμένα με έντονα χρώματα και αγαπημένες φιγούρες που ξεχωρίζουν.
Να θυμάστε όλες οι μαμάδες πως έχουμε χώρο για όλους και για όλα και ποτέ μα ποτέ να μην παραμελούμε τους εαυτούς μας .Το λέει κι η Ναταλία, άλλωστε…

5.Βόλτα με τη μαμά, Κατερίνα Τζαβάρα, εικ: Ρένια Μεταλληνού, εκδ. Διάπλους

"Βόλτα με τη μαμά μου πάω, σε όλο τον κόσμο εγώ πετάω, κι αν θες μαζί μου να πετάξεις, μπες στο βιβλίο μου να ψάξεις..." Το μυστικό βρίσκεται εκεί! Στις μικρές καθημερινές βόλτες μέσα στην αγκαλιά της μαμάς σου... Στα παιχνίδια που παίζετε μαζί, κρυφά από τον μπαμπά... Στα βιβλία που σας ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη... Στο σπίτι, στη γειτονιά, στη ζούγκλα, στο μουσείο. Παντού υπάρχει μια μαμά, έτοιμη για περιπέτειες μόνο για εσάς τους δύο! Μια ιστορία-παιχνίδι, ένα ανατρεπτικό εικονοβιβλίο για την ιδιαίτερη σχέση μητέρας-παιδιού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

6.Αγάπη μου, Astrid Desdorders, εικ: Pauline Martin, εκδ. Κόκκινο

Είναι ώρα για ύπνο. Η μαμά του Παύλου τον καληνυχτίζει με μια αγκαλίτσα. – Καληνύχτα, αγάπη μου, του λέει. – Μαμά, πες μου… θα μ’ αγαπάς πάντα; ρωτά ο Παύλος. – Ε, αφού ρωτάς, θα σου πω ένα μυστικό…, του απαντά η μαμά.
Σ’ αγαπώ από τότε που σε γνώρισα, και από πιο πριν. Σ’ αγαπώ όταν το βλέπεις, κι όταν δεν το βλέπεις.(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
7.Την μαμά μου αγαπώ, Τζοάνα Γουόλς & Τζούντι Άμποτ, εκδ. Μεταίχμιο.

Η μαμά είναι  ένας  κόσμος ολόκληρος ιδιαίτερα για τα πολύ μικρά παιδιά. Η μαμά τίγρης που είναι πάντα πολύ δυνατή μπορεί την ίδια στιγμή να είναι πολύ τρυφερή. Ένας ιδιαίτερος συμβολισμός  στο βιβλίο των Τζοάνα Γουόλς & Τζούντι Άμποτ που περιγράφει την καθημερινότητα μιας δυναμικής οικογένειας ζώων που λίγο διαφέρει από …τη δική μας. Η μαμά είναι αυτή που φροντίζει, παίζει, τρέχει παντού, προστατεύει, μαγειρεύει, πλύνει και είναι πάντα εκεί, στα δύσκολα, στα ίδια, στα πολλά, στα λίγα.
Με στιχάκια που λατρεύουν τα μικρά παιδιά μαθαίνουν ή καλύτερα  συνειδητοποιούν την σχέση παιδιού μητέρας , την προστασία της και την καθημερινότητα της. Η αγάπη τους είναι δεδομένη όσο μπορούν να την εκφράσουν και η  παρουσία της  παντού θεωρείται αναγκαία για την ύπαρξή τους. 
Με εικονογράφηση εξαιρετική, ιδιαίτερα προσεγμένη για τέτοιες ηλικίες το βιβλίο αυτό θα εντυπωσιάσει πολύ τους μικρούς φίλους του αλλά και τις μαμάδες τους!

8.Θα σ΄αγαπώ ό,τι κι αν γίνει, Depi Gliori, (απόδοση Φίλιππος Μανδηλαράς), εκδ. Πατάκη

Μια αλεπού κι ένα μικρό αλεπουδάκι. Μια μάννα και το μικρό παιδί της. Ένα παιδί που απορεί, φοβάται και ρωτά επίμονα να μάθει, να σιγουρευτεί και να  επιβεβαιώσει την αγάπη της μάνας. Την δοκιμάζει πολύ, γίνεται ακατάστατο, γκρινιάρικο κι ανάποδο όπως λέει, αλλά εκείνη πάντα απαντά πως πολύ το αγαπά. Ακόμα κι αν γινόταν κάποιος άλλος, ένας αρκούδος, ένα έντομο, ένας κροκόδειλος. Κι είναι οι απορίες ατελείωτες ίσαμε τον ουρανό, τα αστερια και τη ζήση. Και αν χαθεί η αγάπη; Αυτός κι αν είναι φόβος. …
Υπόσχεση παντοτινή, αν υπάρχει το …για πάντα. Τρυφερό, αληθινό κι αξεπέραστο βιβλίο. Με πολλές εκδόσεις στο ενεργητικό του, κλασσική αξία πια, αποτελεί έναν ύμνο αγάπης πραγματικής και μοναδικής, αυτής της μητρικής. Ίσως από εκείνες τις αγάπες που δεν τελειώνουν ποτέ, που δεν γνωρίζουν κόπο, φόβο, γινάτι. Κι από εκείνες τις υποσχέσεις που ποτέ δεν θα σε προδώσουν…
Το καλύτερο βιβλίο για τη γιορτή της μητέρας με  υπέροχη εικονογράφηση και με αλήθειες των αστεριών που λάμπουν ….για πάντα!

9.Η καλύτερη μαμά, Ιωάννα Μπαμπέτα, εικ: Σοφία Τουλιάτου, εκδ.Πατάκης

Ποια είναι η καλύτερη μαμά σε ολόκληρο τον πλανήτη του …μικρού εξωγήινου; Θα μπορέσει να τη ζωγραφίσει όπως τη φαντάζεται για εκείνη την εργασία του στο σχολείο;
Κι αρχίζει να σκέπτεται όπως εκείνος μόνο ξέρει ποια μπορεί να είναι η καλύτερη μαμά … Είναι εκείνη που τα μαλλιά της είναι απαλά σαν σύννεφο, που βλέπει και προλαβαίνει τα πάντα, που είναι πάντα χαμογελαστή, που ακούει ακόμα κι αυτά που δεν της έχεις πει, που μοσχοβολάει Άνοιξη. Που έχει αγκαλιά για όλους, που έχει μακριά πόδια να τρέχει γρήγορα στις δύσκολες ώρες που είναι …η καλύτερη μαμά του κόσμου!
Ένα  ακόμα μικρό τρυφερό, όμορφο, πανέξυπνο και μοναδικό βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα για την καλύτερη μάμα του κόσμου. Ποια είναι; Μα, η δική μου μαμά, η δική σου μαμά, η μαμά του καθενός που είναι  πάντα εκεί , όσα χρόνια και αν περάσουν. Που η ύπαρξη, η αγάπη, η θύμησή της ξεπερνά και τούτον τον πλανήτη, που ταξιδεύει πάντα στο χρόνο, στο χώρο …στο άπιαστο και στο άπειρο. Τούτη η ιστορία είναι πολύ συγκινητική γιατί είναι γεμάτη αγάπη, τρυφερότητα, μυρωδιές, αγκαλιές και όλα τα συναισθήματα που ξυπνάει μέσα μας κάθε μάνα. Είναι η ψυχολογία του κάθε μικρού παιδιού, που η μαμά του είναι η καλύτερη του κόσμου. Είναι τα απλά πράγματα που γίνονται μεγάλα, που δίνονται απλόχερα χωρίς να αγοράζονται ή  να πουλιούνται,  που όλα τα περιλαμβάνει μια απλή, μικρή ζωγραφιά  με μια καρδιά… στην καλύτερη μαμά του κόσμου.  Στην πιο αγαπημένη μαμά -  συγγραφέα  Ιωάννα Μπαμπέτα.
Την ιστορία του μικρού εξωγήινου και της μαμάς του εικονογράφησε με τον πιο σπουδαίο κι απλό τρόπο , με τα πιο τρυφερά και γλυκά χρώματα η Σοφία Τουλιάτου.

10.Μάντεψε πόσο σ΄ αγαπώ, Sam McBratney, εικ: Anita Jeram, εκδ. Παπαδόπουλος

Ένας μεγάλος καστανός Λαγός και ένα μικρό καστανό λαγουδάκι προσπαθούν να μετρήσουν την αγάπη! Μετριέται όμως τούτο το συναίσθημα ; Με ποιό τρόπο; Με αγκαλιές; Με ψηλά πηδήματα; Με τεντωμένα χεριά ψηλά; Μέχρι το ποτάμι; Μέχρι τον ουρανό;
Κι είναι η αγάπη τι; Ποιος μπορεί να μαντέψει; Πόσο δυνατή, μεγάλη, ατελείωτη; Σκέψεις μικρών και μεγάλων, τρόποι έκφρασης και περιγραφές γνωστές αλλά πάντα «σίγουρες».
Μέχρι τον Ουρανό και πάλι πίσω… μια φράση που όσοι αγαπάμε, την έχουμε πει πολλές φορές και ίσως να την έχουμε ακούσει άλλες τόσες.
Άλλο ένα κλασικό βιβλίο για την αγάπη με πολλές πολλές εκδόσεις…
Για όλα τα παιδιά, για όλες τις μαμάδες …

11.Η καινούργια μου μαμά κι εγώ, Ρενάτα Γκαλίντο, μετάφραση: Δομινίκη Σάνδη, εκδ. Ψυχογιός

Τούτη η καινούργια μαμά του μικρού σκυλάκου, η τίγρης είναι  μάνα καρδιάς… Κάνει ότι και οι άλλες μαμάδες και ας μην της μοιάζει το παιδί της. Το φροντίζει μοναδικά, παίζει μαζί του, θυμώνει, υπόσχεται και προσπαθεί. Μαθαίνουν μαζί και ας είναι  τόσο διαφορετικοί, πώς να είναι οικογένεια…
Σπουδαίο βιβλίο για πολύ μικρά παιδιά που με πολύ λίγες λέξεις τα λέει όλα για την υιοθεσία. Δείχνει την αγάπη που δεν γνωρίζει χρώματα, αποχρώσεις, μεγέθη και διαφορές,  σε μια μορφή που ακουμπά το πιο ιδανικό. Οι μάνες της καρδιάς είναι πολύτιμες γιατί επέλεξαν συνειδητά να γίνουν μάνες παιδιών που ατύχησαν στη ζωή να έχουν την φυσική τους μητέρα αλλά την ίδια στιγμήν σταθήκανε τυχερά να γνωρίσουν και να αγαπηθούν από άλλους ανθρώπους.
Για μικρά και μεγάλα παιδιά…


12.Η μαμά κάνει απεργία, Λίτσα Ψαραύτη, εικ: Ελίζα Βαβούρη, εκδ. Ψυχογιός

Αυτή τη μαμά, αυτή τη γυναίκα, την ξέρουμε όλοι. Κάπου την έχουμε συναντήσει, κάτι μας θυμίζει  από τη δική μας μαμά, από εκείνες τις γυναίκες που κάνουν τα πάντα και είναι παντού. Μια πολυμελής οικογένεια γεμάτη απαιτήσεις. Δυο κορίτσια η Ανθή και η Γιούλη, ο Διονύσης που μεγάλωσε πια, δυο μωρά δίδυμα  που δεν σταματούν ποτέ να θέλουν ντάντεμα και ένας μπαμπάς που μόνο …διατάζει. Μια μαμά που πρέπει να πάει  το σκύλο βόλτα, να καθαρίσει τον παπαγάλο, τα χρυσόψαρα,  να συγυρίσει, να μαγειρέψει, να ψωνίσει, να τους τρέξει όλους παντού και να ξεχάσει πως είναι και …γυναίκα. Ώσπου ένα πρωί, ένας φορτηγατζής που θα της φερθεί πολύ άσχημα  θα είναι η αιτία να ξεκινήσει μια …απεργία που θα τα φέρει  όλα τα πάνω,  κάτω, και η ζωή  θα κυλήσει  λίγο ανώμαλα στην  αρχή….αλλά με άλλη οπτική ματιά απ΄όλους στη συνέχεια!
Ίσως ένα μικρό « ευαγγέλιο » για κάθε μαμά. Μια ιστορία καθημερινής τρέλας με μπόλικο χιούμορ , με χιλιάδες αλήθειες και με την υπογραφή της Λίτσας Ψαραύτη που θα κάνει όλες τις μαμάδες του κόσμου να χαμογελάσουν και όλα τα παιδιά να ξανασκεφτούν τις …απαιτήσεις τους!
Πανέξυπνο βιβλίο, άξια βραβευμένο και αυτό και φυσικά με λόγο που ρέει, που «μαστιγώνει»  και που λέει όλες τις αλήθειες με τα όνομά τους. Η εικονογράφηση αν και στο βιβλίο είναι  ασπρόμαυρη, που θα του ταίριαζε ίσως το χρώμα,  είναι από την Ελίζα Βαβούρη κι αν το βρείτε κάπου αυτό το βιβλίο, να ξέρετε  πως δεν είναι τυχαίο πως έχει κάνει ένδεκα ανατυπώσεις, μέχρι σήμερα. Πραγματικά απολαυστικό!
Για παιδιά από 9 χρόνων… και για μαμάδες και μπαμπάδες που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα!

13.Μια μέρα, Άλισον ΜακΓκι & Πίτερ Χ. Ρέυνολντς, εκδ: Mamaya

Μια στιγμή ξεκινούν όλα, μια μέρα. Μια ολόκληρη ζωή που νοιώθεις, ακούς, ακουμπάς, γεύεσαι τις μοναδικές χαρές που σου δίνει ένα παιδί… Η ζωή που μεγάλωσε μέσα σου, η ζωή που μεγαλώνει δίπλα σου την κάθε μέρα. Μια μέρα που όλα φαντάζουν μακρινά, άπιαστα και δυνατά. Το πρώτο χάδι, το πρώτο άγγιγμα, το πρώτο φιλί. Η κάθε μέρα που περνά και μια στιγμή γίνεται χρόνος που πέρασε κι εσύ ανακαλύπτεις πως μεγάλωσε η …ζωή σου. Και ανησυχείς, και παρατηρείς και ζεις  μαζί του. Και μια μέρα ανακαλύπτεις  πως μεγάλωσε και σου κρατά το χέρι και μαζί περνάτε τους δρόμους, τις δυσκολίες, τα σκιρτήματα που πρωτοαντικρίζει που πρωτοζεί. Τολμά, πέφτει, σηκώνεται, γελά, κλαίει. Και τα χρόνια περνούν και μια μέρα φεύγει μακριά σαν τον άνεμο κι ανακαλύπτει πως όλα όσα κάποτε φάνταζαν τεράστια, τώρα πια είναι μικρά…
Και ο κύκλος της ζωής θέλει την κόρη να γίνεται μάνα, να ζει κι αυτή όλες τις συγκινήσεις, τις χαρές τις λύπες ίσαμε τα βαθιά γεράματα…
Όλα τα είπε η Άλισον Μακ Γκι με τη θαυμαστή της γραφή κι ο Πίτερ Χ. Ρέινολντς έδωσε σχήμα και χρώμα στις λέξεις, στο συναίσθημα στην χαρά της ζωής της κάθε γυναίκας, της κάθε μάνας…
Ποτέ κανείς  με τόσα λίγα δεν είπε τόσα πολλά για τη μητρική αγάπη, τη φροντίδα, το έργο, τη σκέψη. Ένα βιβλίο για το μοίρασμα, για την κάθε μέρα που περνά και πρέπει να χαίρεσαι γιατί απλά… τελειώνει και τίποτα δεν ξαναγίνεται. Ένα βιβλίο που αν και μπορεί να μας μελαγχολήσει την ίδια στιγμή θα μας γεμίσει αγάπη μπόλικη και στιγμές που έρχονται, χάνονται,  ξαναγεννιούνται και αξίζει που κάποτε, κάπως, κάπου,  τις ζήσαμε.

Για τις κόρες της ζωής μας που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, αγαπήσαμε, που γνωρίσαμε, που χάσαμε, που τους δόθηκε το χάρισμα της  ύπαρξης και ομόρφυναν τις μέρες μας!

14. Η καλύτερη μαμά απ’  όλες, Σοφία Τσιάμη, εικ: Ανδριάνα Ρούσσου, εκδ. Ψυχογιός
Μια όμορφη, ηλιόλουστη μέρα το καμηλοπαρδαλάκι, το ελεφαντάκι και το μικρό τσιτάχ πηγαίνουν βόλτα με τις μαμάδες τους στην παιδική χαρά. Κι εκεί που παίζουν χαρούμενα και ανέμελα, μια μικρή διαμάχη εξελίσσεται σε μεγάλο καβγά. Κι ευτυχώς που ξέσπασε μια μπόρα, γιατί θα μάλωναν ακόμη μέχρι τώρα! Ποια είναι η καλύτερη μαμά;
Η ψηλότερη; Η δυνατότερη; Η γρηγορότερη; Ή μήπως… η δική σου;
15. Η μαμά μου η μάγισσα, Λίνα Σωτηροπούλου, εικ: Νίκη Λεωνίδου, εκδ. Μεταίχμιο
Αρχή σχολικής χρονιάς. Αρχή μιας ρουτίνας που θέλει συχνά τα μαθήματα να μην τελειώνουν στο σχολείο, αλλά να υπάρχει και κάποια εργασία στο σπίτι. Πώς να συνηθίσει ένα μικρό παιδί να « στρωθεί» στη δουλειά, όταν μπορεί με πολύ απλό τρόπο να κρύψει τις εργασίες του κάτω από το στρώμα του κρεβατιού του και έτσι η ώρα για παιχνίδι να είναι …όλη δική του. Ώσπου η μαμά αποφάσισε να παίξει ένα παιχνίδι με τον αγαπημένο της γιό. Θα έπαιζαν εκείνο το ένα και μοναδικό παιχνίδι της μάγισσας. Μπορεί να μην κατάφερε να εμφανίσει μέσα από το τεράστιο καπέλο της ένα παγωτό, όμως πως στο καλό βρέθηκαν μέσα σ΄αυτό όλες οι εργασίες που είχαν ταχτοποιηθεί κάτω από το στρώμα και μάλιστα χωρίς να έχουν φύγει ποτέ από εκεί; Και τότε έπρεπε να στρωθεί ο μικρός πονηρός της ιστορίας μας και να φτιάξει όλες του τις εργασίες. Είχε όμως συνέχεια την απορία μέσα στο μυαλό του για τις μαγικές ικανότητες της μαμάς του. Κι ακόμα όταν σχεδόν την έλυσε , κατάλαβε πως θα ήταν καλύτερα να έχει το νου και να μην κάνει τέτοιες ζαβολιές , γιατί ποιος ξέρει πόσα μπλεξίματα μπορεί να του έφερναν στη συνέχεια.
Μια έξυπνη, ευρηματική και πρωτότυπη ιστορία της Λίνας Σωτηροπούλου που μαζί με την Νίκη Λεωνίδου την εικονογράφο , έφτιαξαν ένα πολύ δυνατό βιβλίο για παιδιά που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα. Για τη σχολική ζωή που έχει τα δικά της γινάτια και κάποιες φορές γίνεται « βάρος » για τα παιδιά, που μηχανεύονται τρόπους για να γλιτώσουν από τις εργασίες του σπιτιού. Υπάρχει όμως και η γνωστή παροιμία που λέει « Εκατό η αλεπού , εκατό ένα το αλεπουδάκι, γίνεται; Δεν γίνεται!». Έτσι οι μαμάδες που όλα τα ξέρουν κι όλα τα ανακαλύπτουν πρωταγωνιστούν και σε αυτή την ιστορία που εκτός από τα σχολικά θέματα αγγίζει και τις οικογενειακές σχέσεις . Απολαυστική και διδακτική λοιπόν η ιστορία της Λίνας.
Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε και δραστηριότητες - παιχνίδι για την καλύτερη εμπέδωση της. Για παιδιά από 6 χρονών!

16. Μια καρδιά, Μαρίνα Γιώτη, εκδ. Διόπτρα

«Αυτό το βιβλίο ξεκίνησε από ένα γράμμα που έγραψα στην κόρη μου όταν ήταν μόλις δύο χρονών. Καθώς η σχέση μεταξύ μητέρας και κόρης συχνά περνάει από σαράντα κύματα εκεί κοντά στην εφηβεία, ήθελα να θυμάται πως, ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι πάντα δίπλα της, ο φύλακας άγγελός της, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μεγάλη σειρά των γυναικών που εναλλάσσονται στη θέση της μάνας και της κόρης. Για όλα όσα θα θέλαμε να πούμε στις κόρες μας και στις μητέρες μας, αλλά συχνά το αφήνουμε για μια άλλη στιγμή, που δεν έρχεται ποτέ…(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
17.Πασχαλιά και Πασχαλίτσα, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου,Εικ: Γιώργος Σγουρός, εκδ, Ψυχογιός
Ένα ζουζουνάκι κόκκινο με μαύρες βούλες μένει ολομόναχο έπειτα από μια καταιγίδα. Ο άνεμος το ρίχνει πάνω σε μια Πασχαλιά, που το φροντίζει με αγάπη και του λέει ότι το θέλει για παιδί της. Το ζουζουνάκι δέχεται, γιατί περνάει καλά μαζί της κι αρχίζει να την αγαπάει κι αυτό. Μα το σαλιγκάρι, το σκουλήκι και η κερασιά τού λένε πως η Πασχαλιά δεν κάνει για μαμά του, επειδή δε μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Θα τους πιστέψει το μικρό ζουζούνι; Ή θα μείνει με την Πασχαλιά, που το λατρεύει και θέλει να το βαφτίσει Πασχαλίτσα, για να μοιάζουν τα ονόματά τους; (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου