Το παραμύθι της βροχής

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Πωλητής Ευτυχίας....


Κάθε μέρα λοιπόν κι ένα βιβλίο στα Παραμύθια του Σαββάτου ίσαμε το άλλο Σάββατο!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Για να κρατήσουμε τα όνειρα στην καθημερινότητα!


Πωλητής Ευτυχίας, Davide Cali, εικ: Marco Somà, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ένα παλιό φορτηγάκι με χαρακτηριστική κόρνα και ιδιοκτήτη τον κύριο Περιστέρη είναι το μαγαζί της Ευτυχίας. Ναι, καλά ακούσατε. Υπάρχει τέτοιο μαγαζάκι και την ευτυχία την πουλάει σε βάζα ακόμη και σε οικογενειακή συσκευασία.
Η κυριά Πέρδικα είναι η πρώτη του πελάτισσα, ο κύριος Τρυποκάρυδος είναι κι αυτός εκεί. Η κυρία Παπαδίτσα, ο Τσαλαπετεινός, ο Τρυποφράκτης τρέχουν να προμηθευτούν όση ακριβώς ευτυχία χρειάζονται. Οι καλλιτέχνες δεν αγοράζουν ευτυχία για να μην χάσουν την έμπνευσή τους και κάποιοι άλλοι κοροϊδεύουν τούτον τον σπουδαίο πωλητή. Κι όταν στο τέλος ένα άδειο βάζο πέφτει από το φορτηγάκι του κυρίου Περιστέρη και το βρίσκει ο κύριος Ποντίκης η ευτυχία αποκτά ένα καινούργιο νόημα.
Τι όμορφο βιβλίο! Τι σπουδαία μηνύματα μας δίνει! Τι μαγική εικονογράφηση που έχει! Πουλιέται η Ευτυχία; Ποιος το ξέρει άραγε. Μήπως τούτη η σπουδαία ομάδα πουλιών που αν και πετούν ελεύθερα χρειάζονται το μαγαζάκι της Ευτυχίας …για σιγουριά; Η κοινωνία των πουλιών μοιάζει τόσο με την ανθρώπινη στις αντιδράσεις, τις διάφορες, τις σκέψεις. Τουλάχιστον σε τούτο το βιβλίο που μοιάζει καθρέφτης ψυχών μπορείς να καταλάβεις, τους χαρακτήρες, τις επιθυμίες , τις αντιδράσεις τους ρόλους στη ζωή που έχει κάθε «άνθρωπος».
Πέρα από το κείμενο, την μοναδική του σύλληψη και την ιδέα τούτο το βιβλίο θα σας μαγέψει με την εικονογράφησή του. Οι εικόνες του Marco Somà είναι μαγευτικές. Έμφαση στη λεπτομέρεια, στην πυκνή και μοναδική εικόνα, με απίστευτους χρωματισμούς θα σας συνεπάρει κυριολεκτικά.
Που κρύβεται η ευτυχία τελικά; Στα βαζάκια του καθενός μας, στα μικρά, στα ασήμαντα στα απρόσμενα. Στην καθημερινότητα που έχει πολλές εκπλήξεις. Στις σχέσεις, στη σκέψη, στην έμπνευση. Ο Ποντικός που στην πραγματικότητά είναι μεγάλος εχθρός των πουλιών, βρίσκει κι εκείνος την ευτυχία χρησιμοποιώντας το άδειο βάζο του για να κάνει κάποιους άλλους ευτυχισμένους.

Συμβολισμοί απίστευτοι, μηνύματα δεκάδες. Η αντίληψη του καθενός, οι αδυναμίες, οι επιθυμίες και οι αντιδράσεις όλων. Που κρύβεται τούτη η μαγική αίσθηση. Μήπως τελικά έχει δίκιο ο ποντικός; Στα απλά, στην καρδιά μας, εκεί που μας κάνουν να χαμογελάμε, στις δικέ μας δυνάμεις, ιδέες, κατορθώματα.

Ψάξτε το να βρείτε κι εσείς το νόημα, την μαγική συνταγή στην δική σας ευτυχία. Δεν ξέρω πιο βαζάκι θα είναι κατάλληλο αλλά σίγουρα το διάβασμα τούτης της ιστορίας θα σας φέρει χαμόγελα πολλά και …μπόλικη ευτυχία.

Η απόδοση στα Ελληνικά είναι της Εύης Γεροκώστα...

Για παιδιά από 4 χρόνων...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου