Το παραμύθι της βροχής

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ερωτευτείτε λοιπόν, ερωτευτείτε, γιατί χανόμαστε!Της Ελένης Μπετεινάκη

Μην ακούσω γκρίνια πρωί πρωί…

Δεν είναι δικός μας Άγιος, είναι εμπορική γιορτή, όλα τα κιτς θα έρθουν στη φόρα, τα γλυκανάλατα, τα κατακόκκινα… Όχι, τίποτα δεν θέλω ν ακούσω  άπ΄ όλα αυτά.
Έρωτας είναι παιδιά, έρωτας, που έχει γιορτή, μια, δυο φορές  το χρόνο, ελληνική, ξενόφερτη, μα ποιος νοιάζεται. Αφορμή είναι για θύμηση, για αγκαλιά, για χαρά, αφορμή για λέξεις που δεν λέγονται συχνά, για συναισθήματα που επιτέλους εκφράζονται έστω και με χίλια δυο  «μπιχλιμπίδια». Και βέβαια να τον γιορτάστε κι εσείς , εσείς που σνομπάρετε ή δεν πολυπιστεύετε  σε « τέτοια». Ένα έχω να σας πω: Ερωτευτείτε,  ερωτευτείτε γιατί χανόμαστε…

Κι είναι ο έρωτας που θα ΄πρεπε  να ΄ναι το πρώτο θέμα της κάθε μέρας γιατί εκείνος είναι  που μας κάνει να πετάμε στα σύννεφα, στο όνειρο, να χουμε δύναμη για να καταφέρουμε τα πάντα. Είναι εκείνος που φέρνει χαμόγελα, ομορφιά που φαίνεται σε κάθε πρόσωπο, αγκαλιές, φιλιά, …ζωή. Ναι, αυτό γιορτάζει  η ζωή που δεν κοιτά χρόνια, τάξεις, χρώματα και ασχήμια. Είναι εκείνος  ο μικρός Θεός που μας κάνει ακούραστους, δυνατούς και γεμάτους ενέργεια.
Ε,ναι λοιπόν θα τον γιορτάσουμε και σήμερα και αύριο  και όποτε μας κάνει κέφι. Γιατί είναι σχεδόν τσάμπα , αφορολόγητος και πολύ πολύ γλυκός. Χωράει μέσα σε μια κουβέντα, σε μια ματιά, σε ένα φιλί, μιαν αγκαλιά , σε μια σοκολάτα , σε ένα λουλούδι, σε ένα βιβλίο, σε …μια ολόκληρη στιγμή.
Και φυσικά θα δουλέψουν κάποιοι για αυτή την γιορτή. Όπως δουλεύουν άλλοι σε κάποιες άλλες. Και φυσικά νοιώθω  κι εγώ, να νοιώθετε κι  σεις  και να τα  θέλετε όλα και πολύ. Γιατί ο έρωτας δεν είναι τσιγκούνης, απλόχερα χαρίζεται, ολότελα σκορπιέται. Ούτε εκπτώσεις, ούτε συμβιβασμούς,. Ούτε πρέπει , ούτε μη. Να λαχταράς  να δεις τον άλλο, να καίγεσαι  γιατί  μόνο τότε υπάρχεις, δημιουργείς, ανυψώνεσαι. Και να το λες, να το εκφράζεις με κάθε τρόπο, κάθε στιγμή γιατί είναι όμορφο συναίσθημα, το πιο όμορφο και το εύθραυστο!

Και βέβαια θέλει δώρα, και γλυκά και λουλούδια και εσώρουχα. Και βέβαια θέλει ποίηση γιατί ο ερωτευμένος είναι από μόνος του ποιητής.

Θυμάστε τα λευκώματα σαν ήμασταν έφηβοι; Οι πιο δύσκολες ερωτήσεις και οι πιο ευχάριστες  απαντήσεις είχαν να κάνουν με το τι είναι αγάπη, τι είναι έρωτας. Θυμάστε τις  απαντήσεις;  Νέοι, τότε, αμούστακα τα αγόρια σχεδόν και εμείς τα κορίτσια ούτε που ξέραμε τι υπάρχει πέρα από το σχολείο, τη γειτονιά, το σπίτι μας …άντε και το φροντιστήριο. Κοπάνες για ραντεβουδάκια στα κρυφά, για ένα φιλί, γλυκό φιλί …Θυμάστε τα κλισέ, που ψάχναμε όλοι για να κάνουμε …εντύπωση. Λόγια σοφών, γνωμικά, ποιος  θα γράψει το πιο έξυπνο, το πιο εύστοχο και όταν μας ενδιέφερε ο άλλος …το καρδιοχτύπι δεν το αντέχαμε, ίσαμε να επιστρέψει το βιβλίο, να διαβάσουμε, να γεμίσουμε χαρά ή απογοήτευση.

Πέρασε  ο καιρός …μόνο που ο έρωτας δεν είναι ανάμνηση. Ο έρωτας είναι εδώ, πάντα, επίκαιρος και πάντα αναγκαίος  και απλά θέλει διάθεση …λίγο. 

Θέλει το κόκκινο  της φωτιάς, του τριαντάφυλλου, το ροζ από τα σύννεφα του ηλιοβασιλέματος, το χρυσό της λάμψης από το φως και το …καφέ της σοκολάτας που όπως λέει κι ένας μαθητής μου σε μαθαίνει να αγαπάς γλυκά. 

Κι αν ρωτήσετε τα μικρά παιδιά τι σημαίνει ερωτευμένος θα δεις κρυφά γελάκια  ή και δυνατά  χαμόγελα και φατσούλες παμπόνηρες να ξέρουν χωρίς να  τις έχουν νοιώσει , τις μεγάλες αλήθειες.
Και αφού η μέρα το καλεί να  γεμίσουμε καρδιές κατακόκκινες, και μπόλικο ροζ ή άσπρο ακούστε τι σας  λένε τα πιτσιρίκια κι ας νομίζουμε πως δεν καταλαβαίνουν. 

Ερωτευμένος είναι ο Ερνέστος*  στο βιβλίο που διαβάσαμε που δεν ξέρει πώς να το πει στη Σαλώμη που συνέχεια της τραβάει τα μαλλιά και της βγάζει τα γυαλιά επίτηδες. Είναι άτσαλος, κυρία ο Ερωτευμένος;

Και λένε πως πέφτεις σαν ξερός όταν τον συναντήσεις όμως στο βιβλίο μας  η Σαλώμη έπεφτε ξερή από τον πόνο απ΄ το ποδήλατο!  Πονάει, κυρία, ο έρωτας καμιά φορά;

Ερωτευμένοι κυρία υπάρχουν  μόνο στα παραμύθια;  Οι βασιλοπούλες περιμένουν τους πρίγκιπες  με τα σπαθιά και τα ακόντια και τους δράκους που τους σκοτώνουν για να τις σώσουν! Είναι αλήθεια ή ψέματα, κυρία, ο έρωτας;

Μπα, κυρία, ο μπαμπάς και η μαμά λένε πως έρωτας είναι κάποιος τρελός, ή  ντροπαλός που γίνεται κατακόκκινος σαν ντομάτα ή ένας υπνωτισμένος που δεν βλέπει καθαρά!

Κι η φωτιά που καίγεται σαν κεραυνός; Α…τι σημαίνει κυρία κεραυνοβόλος; 

Είναι βροχή, καταιγίδα ο  έρωτας …Ξέρω, ξέρω κυρία, ο ερωτευμένος πρέπει πάντα να κρατάει  μια ομπρέλα και μάλιστα κατακόκκινη.

H γιαγιά είπε πως ερωτευμένος είναι κάποιος που κάτι έχει στην καρδιά! Κυρία, είναι αρρώστια ο έρωτας; 

Το βρήκα κυρία. Ερωτευμένοι είναι μόνο οι μεγάλοι , η μαμά, ο μπαμπάς αλλά κι εγώ γιατί είμαι μεγάλος και αγαπώ πολύ την Μαρία και θα την παντρευτώ. 

Κάθε πότε συμβαίνει κυρία; Πάντα, πέντε λεπτά, μια ζωή; 

Όνειρο είναι ο έρωτας, γιατί η μαμά είπε στον μπαμπά πως κατοικεί στα σύννεφα μόλις της  πει πως την αγαπά! Και αν είναι άγγελος ο έρωτας, κυρία; Θα ΄ρθει μόνο τα Χριστούγεννα μαζί με το αστέρι του μικρού Χριστού!

Ε…το γράφουν και τα βιβλία: Ερωτευμένοι είναι αυτοί που κρατιούνται χέρι χέρι, που αγκαλιάζονται  συχνά, που φιλιούνται και …που κάνουν μωρά! Χιχιχι!

Αυτός είναι ο έρωτας στα παιδιά… δεν διαφέρει και πολύ σε μας τους μεγάλους. 

Το λέω, λοιπόν ξανά και θα το λέω όσο ζω: Ερωτευτείτε, γιατί χανόμαστε. Γιατί η ζωή περνάει κι αυτό που μένει είναι μια καλή στιγμή, μια καλή ανάμνηση, μια αγκαλιά που σε κάνει να γεμίζεις τις μπαταρίες και να προχωράς. Να το γιορτάσετε σήμερα με κάθε τρόπο. Πείτε σ΄ αγαπώ, είναι δωρεάν. Χαρίστε κάτι, οτιδήποτε κι ας ξοδευτείτε …λίγο. Μην ντρέπεστε και να το πείτε σε όλους όσους χλευάσουν σήμερα τον  Άγιο Βαλεντίνο… Μια χαρά Άγιος είναι αυτός, ο πιο αγαπητός και ο πιο …κοκκινορόζ!

Άντε γεμίστε τώρα με καρδιές τα inbox,τα κοινωνικά δίκτυα, το ταίρι σας αλλά βασικά τη ζωή σας γιατί αυτή είναι η αλήθεια μας!

Εγώ από χθες έβαλα μπουγάδα με ανεξίτηλα χρώματα στις καρδιές και τις άπλωσα στον αέρα και στον ήλιο να στεγνώσουν, με μεγάλη προσοχή, γιατί κάποιες φορές «λερώνονται» ή θέλουν φρεσκάρισμα… Να αγαπάτε πολύ και χωρίς φόβο!

Χρόνια μας πολλά!

(*Με αφορμή το βιβλίο: ο Ερωτευμένος της Ρεμπέκας Ντότρεμερ απ ‘ όπου είναι και οι περισσότερες εικόνες)

  Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 14 Φεβρουαρίου 2017:http://www.cretalive.gr/opinions/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου