Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Τα παραμύθια του Σαββάτου......γράφει η Ελένη  Μπετεινάκη*

Τι είναι το βιβλίο; Ένα διαρκές ταξίδι, ένα εισιτήριο στον απέραντο κόσμο, στη γνώση, στην φαντασία, στο όνειρο, στην επιστήμη, στην αλήθεια , στην ομορφιά. Τι είναι τα παραμύθια; Όλα τα παραμύθια είναι πασπαλισμένα με μαγεία, λέξεις απλές, σοφία και γνώση… Κι είναι  ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου το βιβλίο, την κάθε στιγμή , την κάθε ώρα , ένας φίλος που δεν θα τον πληγώσει ποτέ…
Αφιερωμένα τα σημερινά «Παραμύθια» στα βιβλία, μικρά και μεγάλα, αστεία και σοβαρά! Αφιερωμένα στους ανθρώπους που μας ανοίγουν πόρτες στο μυαλό, που βοηθούν την φαντασία μας να πάει παραπέρα, τη γνώση να απλωθεί και την αλήθεια να μην σταματήσει ποτέ να γράφεται, με όποιον τρόπο, όπου…

Αν θες να πας ταξίδι στο φεγγάρι, Αργυρώ  Πιπίνη, εικ: Εριφύλη Αράπογλου, εκδ. Καλειδοσκόπιο

Πόσα ταξίδια μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του; Με ποδήλατο, μηχανάκι, αυτοκίνητο, πλοίο, αεροπλάνο ή… διαστημόπλοιο; Πολλά θα μου πείτε, όμως ξέρω ένα τρόπο που μπορεί κανείς χρησιμοποιώντας τον να ταξιδεύει  κάθε μέρα, κάθε ώρα,  ίσως και κάθε στιγμή. Και τούτο δεν είναι  παιχνίδι του μυαλού, είναι μια πραγματικότητα. Αρκεί να κάνει μόνο ένα πράγμα. Να διαβάσει ένα βιβλίο. Να μπει στον κόσμο της φαντασίας, της ιστορίας της γνώσης, της επιστήμης, της …χαράς.
Τότε ναι, θα φτάσει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο ίσαμε το φεγγάρι κι από κει σαν ανοίξουν όλες οι πόρτες του μυαλού,  όλα θα φαίνονται διαφορετικά, τα σημαντικά ίσως ασήμαντα, τα μεγάλα ίσως μικρά, τα προβλήματα ίσως να έχουν λύση.
Ένα βιβλίο, μια σταλιά τούτο το πόνημα της Αργυρώς Πιπίνη. Ένα βιβλίο, ποίημα, ύμνος στον …εαυτό του. Ένα βιβλίο που χωράει παντού, στην τσάντα, στην τσέπη, στην παλάμη μας κι έχει μέσα του όλο το θησαυρό του κόσμου. Το καταστάλαγμα, την αλήθεια για έναν από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου. Ένα βιβλιαράκι θησαυρός, που συνοψίζει με τόσο απλό και λιτό τρόπο όλα όσα εμείς που αγαπάμε τα βιβλία θέλουμε να πούμε στους άλλους αλλά …δεν το κάναμε. Ένα βιβλίο χείμαρρος, μια ζεστή αγκαλιά λίγο πριν κοιμηθείς, μια βαθιά ανάσα την ώρα που νοιώθεις να χάνονται όλα όσα πίστευες για αυτό. Ένα βιβλίο προτροπή για μικρούς και μεγάλους…
Μόνο με ένα βιβλίο θα πάς παντού, λέει η Αργυρώ κι εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Είναι το μοναδικό εισιτήριο στον κόσμο που πάντα θα μας εκπλήξει, είναι ο μόνος τρόπος να γαληνέψει πλήρως η ψυχή, να νοιώσεις πως ποτέ δεν θα είσαι μόνος.
Ένα βιβλιαράκι να το χαρίσεις στους αγαπημένους σου, να το διαβάσεις δυνατά να τ΄ακούσουν ΟΛΟΙ. Να καταλάβουν πως δεν χρειάζονται πάντα χρήματα ή άλλα ταξίδια για να μεγαλώσει …η καρδιά, για να χορτάσει η ψυχή, για να τραφεί το μυαλό.
Απλή, λιτή και καλοφτιαγμένη η έκδοση από το Καλειδοσκόπιο, απλή και λιτή κι η εικονογράφηση του από την Εριφύλη Αράπογλου. Άλλωστε ένα βιβλίο δεν έχει ανάγκη από περιττά στολίδια για να μιλήσει για τον εαυτό του, αρκεί να το ακουμπήσεις, να το μυρίσεις και …να ψάξεις να το βρεις, να σου ταιριάζει!

Αργυρώ ευχαριστούμε με την ψυχή μας για τούτο το ταξίδι που πραγματικά μας έφτασε ίσαμε το φεγγάρι κι ακόμα παραπέρα !

Περιπέτεια στο Βουνό των φεγγαρολούλουδων, Μαριάννα Τεγογιάννη, εικ: Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό, μια μαγεμένη χώρα κι ένα μαγικό ουράνιο τόξο. Νεράιδες, ξωτικά, παράξενα ονόματα , Πολύχρωμα Μεταξένια Δάση και πάνω απ’ όλα ένα Βουνό μοναδικό, το Βουνό των Φεγγαρολούλουδων. Με τέτοια υλικά πώς να μην φτιαχτεί ένα από τα πιο όμορφα παραμύθια του σύγχρονου καιρού μας;
Πρωταγωνιστές του παραμυθιού η βασίλισσα Σεβαστή, ο αρχηγός των ξωτικών Όλαφ, η μάγισσα Φρικαλέα  και δύο πολύ ζωηρά ξωτικά, ο Γουίνκι και ο Μπλίνκι. Ο τρομερός λόγος της ύπαρξης του παραμυθιού είναι το απαίσιο ξόρκι της μάγισσας Φρικαλέας.  Το αποτέλεσμα : « Φυλάκισε την Άνοιξη στα έγκατα του βουνού των Φεγγαρολούλουδων κι έτσι ο Χειμώνας θα έμενε για πάντα πια στη γη!». Ένα χρυσό κλειδί που φυλάσσει σαν πολύτιμο φυλακτό ο σοφός γέροντας Κουένυα είναι η λύση. Ποιός άραγε θα  φτάσει ίσαμε το Βουνό και θα ελευθερώσει την Άνοιξη όσο γίνεται πιο γρήγορα πριν παγώσουν τα φτερά των ξωτικών από το πολύ κρύο του Χειμώνα και πριν χαθούν όλα τα λουλούδια από τη γη; Φυσικά τα δυο άτακτα και πονηρά ξωτικά κι έχουν μόνο δυο μέρες διορία. Κι η περιπέτεια τους ξεκινά με ένα σωρό δοκιμασίες και αναπάντεχες συναντήσεις. Η γριά κουκουβάγια τους προειδοποιεί και πριν καλά καλά ξεκινήσουν μια λευκή αλεπού με γυαλιστερά μάτια θέλησε να τους βοηθήσει, δήθεν. Ακολουθεί ένα γεράκι που τους τάζει για δώρο τρία καραμελωμένα μήλα και να του δώσουν εκείνου το χρυσό κλειδί. Την άλλη μέρα μια καλοσυνάτη γριά θα βρεθεί στο δρόμο τους, η Προστάτιδα των Εποχ… που πριν προλάβουν να αντιδράσουν τους βούτηξε το κλειδί. Τα δάκρυα που έχυσαν και η λύπη τους που τα παιδιά θα έμεναν  πια χωρίς χαρά, γέννησαν ένα αστέρι  που με τη μαγική του δύναμη «διέλυσε » την γριά που δεν ήταν άλλη από τη μάγισσα Φρικαλέα. Η αγάπη γέμισε την πλάση αφού η Άνοιξη ελευθερώθηκε στη στιγμή και έζησαν όλοι καλά και τα παιδιά ακόμα καλύτερα!
Παραμύθι μαγικό από εκείνα που αγαπώ πολύ. Η Μαριάννα Τεγογιάννη με την πλούσια φαντασία της ξεδιπλώνει το κουβάρι των πολύχρωμων παραμυθιών και μας μεταφέρει σε κόσμους πολύ ιδιαίτερους και μοναδικούς. Τα ξωτικά, οι μάγισσες και οι δοκιμασίες συνθέτουν την συνταγή των επιτυχημένων παραμυθιών κι εκείνων που θα κάνουν τα παιδιά να νοιώσουν τις αλλαγές στην ψυχή τους έντονα και με πολύ συναίσθημα. Το βιβλίο εικονογραφεί μοναδικά ο Νικόλας Ανδρικόπουλος. Επίσης μαγικά τα πινέλα του με έντονα χρώματα , φιγούρες που χαρακτηρίζουν το ύφος και την υψηλή αισθητική του μας κρατούν συντροφιά σε όλη τη διάρκεια του παραμυθιού αλλά και πολύ αργότερα… Πίνακας ζωγραφικής η κάθε δημιουργία του με πολύτιμη κορνίζα και ανεξίτηλη υπογραφή!
Μια ιστορία που εκτός από την απόλαυση της ανάγνωσης ή της αφήγησης της στα παιδιά, διδάσκει, υμνεί την αγάπη, την συντροφικότητα και τη συνεργασία που χρειάζεται στη ζωή για να καταφέρει κανείς  να περάσει τις δυσκολίες της. Μια ιστορία που θα αγαπήσουν πολύ τα παιδιά αφού ο κόσμος τους έχει τόση ανάγκη από ξόρκια, μαγικά κλειδιά, ξωτικά και φεγγαρόφωτα που γαληνεύουν πάντα την ψυχή τους!

Για παιδιά από 6 χρονών!

Η κλέφτρα των δακρύων, Carol Ann Duffy, εικ: Nicoletta Ceccoli, εκδ Λιβάνης

Υπάρχει μια «κλέφτρα» που αγαπούν πολύ τα παιδιά και που είναι  πολύ διαφορετική από την ιδιότητα που της αποδίδει ο τίτλος της. Μαζεύει  στο σάκο της τα δάκρυα από τα μεγάλα και τα μάτια των παιδιών. Κι είναι η μορφή της αλλιώτικη με τα άσπρα της μαλλιά και τα μεγάλα γκρίζα της μάτια. Κι όταν βραδιάσει για τα καλά και τα σπίτια γεμίσουν μυρωδιές από αγαπημένα φαγητά, είναι η ώρα που πιάνει δουλειά.  Όλο και κάποιο παιδί την ώρα του μπάνιου του θα΄χει χαθεί μέσα σε κλάματα και λυγμούς. Εκείνη αθόρυβα και πολύ προσεκτικά θα μαζέψει  το δάκρυ στην άκρη της μύτης που μοιάζει με μαργαριτάρι πολύτιμο. Κι αν πάλι το παιδί κρύβει μέσα του θυμό ή πείσμα η « Κλέφτρα των Δακρύων» θα τρέξει να μαζέψει χούφτες τα δάκρυα ή αν μάγκωσε το χέρι του ή είναι ώρα να αλλαχτεί η πάνα του, αυτή ξέρει, κι είναι πάντα εκεί, ακόμα και αν τα δάκρυα είναι …κροκοδείλια!
Κι έχουν χρώματα τα δάκρυα… Είναι κόκκινα του θυμού, πράσινα της ζήλειας, λευκά του φόβου κι έχουν κι ένα μυστικό που μόνο η κλέφτρα των Δακρύων μπορεί να το νοιώσει, να το διακρίνει. Υπάρχει στα δάκρυα του μικρού κοριτσιού με την πραγματική θλίψη  κι είναι από τα πιο πολύτιμα και πιο…αληθινά. Κι είναι το μυστικό της  «Κλέφτρας των Δακρύων » τόσο μαγικό και τόσο υπέροχο που το μοιράζεται με εκείνο το κορίτσι. Της εκμυστηρεύεται πως είναι φτιαγμένο το φεγγαρόφωτο και γιατί τούτο το δυνατό φως αγκαλιάζει όλη την πλάση. Και τότε όλα μπορούν να συμβούν ακόμα και να  ξαναβρεί το χαμένο της σκυλάκι  που χοροπηδούσε μέσα σε μια νερολακούβα που είχε μια παράξενη αντανάκλαση…
Ένα ποίημα, μια μαγεία το βιβλίο της Carol Ann Duffy.Μια ιστορία πέρα για πέρα μοναδική, για την χαρά, την λύπη και τα δάκρυα των παιδιών. Αλήθεια που πάνε τόσα δάκρυα που χύνονται καθημερινά από  εκατομμύρια μάτια μικρών  και μεγάλων …παιδιών; Που ταξιδεύουν, που κοιμούνται μήπως ξαναγεννιούνται;
Υπέροχη και η εικονογράφηση του από την Nicoletta Ceccoli, πολυβραβευμένη εικονογράφος  που μεταφέρει όλη τη μαγεία και την ομορφιά του παραμυθιού της Carol. Ένα παραμύθι γεμάτο φαντασία και εικόνες από μια « κλέφτρα» από τις πιο πολύτιμες!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 2 Ιουλίου 2016: http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου