Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τα " Παραμύθια του Σαββάτου"...

...γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*


Ο χρόνος που πέρνα αργά σαν περιμένεις κάτι ή κάποιον. Ο χρόνος που κάνει κύκλους με τη διέλευση των μηνών , των εποχών και ιδιαιτέρων γεγονότων. Ο χρόνος, ο έρωτας, η ίδια η ζωή. Κι είναι η ζωή σαν παραμύθι όταν  όλα γύρω αποκτούν νόημα και ομορφιά. Κι ας λέει τα ψέματα του ο μικρός Πινόκιο. Θα περάσει και για αυτόν ο χρόνος και όλες οι δοκιμασίες του και θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει και πώς να φερθεί. Κι αν πάλι οι γνωστές αγαπημένες ιστορίες δεν έχουν το τέλος που όλοι ξέρουμε και αν τα πράγματα γίνονταν διαφορετικά ;Μήπως η ζωή τελικά κι όλα τα γεγονότα έχουν δύο όψεις και τι γίνεται αν εμείς τα δούμε κάπως αλλιώς;
Παραμύθια που πάντα γοητεύουν, παραμύθια γραμμένα …αλλιώς, με τις αλήθειες κρυμμένες πίσω από τις λέξεις που φτάνει μια στιγμή και νοιώθεις εκείνο το άλλο, εκείνο το όνειρο που θες να είναι αυτό η αλήθεια! 

Η γοργόνα του Ορφέα, Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδόσεις Διάπλαση

Μια σκιά στη θάλασσα, στη σπηλιά του Μαύρου ήταν αρκετή για να δώσει φτερά στην ψυχή του Ορφέα το όνειρο, το παραμύθι, ο έρωτας… μια γοργόνα! Κι ήταν Αύγουστος μήνας, μήνας ξεγνοιασιάς , θάλασσας, ήλιου και διακοπών. Κι έφυγε γρήγορα το καλοκαίρι κι ο μήνας κι η γοργόνα  κι όλα τα όμορφα πράγματα, κι έμεινε η ανάμνηση, το μυστικό κι ένα δάκρυ. Ο  χρόνος όμως περνά γρήγορα και φεύγει, χάνεται και γιατρεύει  όλες τις πληγές  κι φτάνει ίσαμε τον Δεκέμβρη, ο μήνας των Χριστουγέννων, των νέων διακοπών, των καλάντων. Κι οι  παρέες  σμίγουνε και οι απρόσμενες  συναντήσεις  μοιάζουν σαν ξωτικά μέσα στο χειμώνα ή μήπως με τη γοργόνα του Αυγούστου; Την γοργόνα που είναι ένα  κορίτσι κι έχει όνομα και τη λένε Ισμήνη κι είναι συμμαθήτρια του φίλου του Ορφέα  του Γιάννη, στα Αγγλικά. Κι ο χρόνος ξαφνικά παίρνει άλλη διάσταση και φτάνει ο Απρίλιος, ο νέος μήνας διακοπών , των λουλουδιών και των αρωμάτων, του Πάσχα και των συναντήσεων ! Ώσπου να έρθει ξανά ο Αύγουστος , η προσμονή που άξιζε και που όλα πια θα ήταν διαφορετικά και πανέμορφα.
Μια ιστορία του Νικόλα Ανδρικόπουλου για τον χρόνο, τις εποχές και τους μήνες που ΄χουν κάτι να προσφέρουν πάντα, και που είναι  μαγικό. Κι έχει η προσμονή μια χάρη, κι έχει μυρωδιές τούτο το βιβλίο από καρπούζι, κανέλα, λουλούδια και θάλασσα. Κι είναι  η αρχή του έρωτα για τους νέους  που ανυπομονούν  με το χρόνο πότε θα έρθει η σωστή του στιγμή. Κι είναι ο κύκλος της ζωής και των εποχών. Είναι η ομορφιά της φύσης και των γιορτών που σηματοδοτούν κάθε εποχή. Κι είναι εικονογραφημένοι τούτοι οι μήνες κι οι εποχές μοναδικά από τον ίδιο τον Νικόλα Ανδρικόπουλο και δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις από τα δυο, κείμενο ή εικόνα.
Ένα είναι  σίγουρο πως το σύνολο του έργου του το  κάνει  μοναδικό. Κι είναι αναγνωρίσιμο τα ύφος, το χρώμα και οι μορφές του. Και κάνει όλους μας να νοιώσουμε το σκίρτημα μες την καρδιά του πρώτου έρωτα που μηδενίζει το χρόνο, τις εποχές, τους μήνες !
Κι όλα ξαναρχίζουν από εκεί που συνέβησαν ή που σταμάτησαν κι ο κύκλος γυρίζει πάντα σαν τροχός και η ζωή συνεχίζει την πορεία της με οδηγό τις αναμνήσεις και την ελπίδα του αύριο!

Για παιδιά από 6 χρονών!

Για περισσότερες πληροφορίες από το οπισθόφυλλο του βιβλίου δείτε εδώ : http://www.diaplasibooks.gr/product-286.html
 
Η Σκουφοκοκκινίτσα, Μαρίνα Γιώτη, εκδ. Διόπτρα

Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας το ξέρουμε όλοι. Ένα κοριτσάκι με κατακόκκινα ρούχα και παπούτσια, μια μέρα παγαίνει να δει την  γιαγιά του και αποφασίζει να διασχίσει το δάσος παρά τις συμβουλές της μαμάς του. Εκεί όμως παραμονεύει ο κακός λύκος που την ξεγελά και φτάνει πρώτος στο σπίτι της γιαγιάς. Η ιστορία εξελίσσεται με τον γνωστό διάλογο ανάμεσα στους δύο « ήρωες » και στο τέλος εμφανίζεται ο κυνηγός που σύμφωνα με μια από τις εκδοχές  κυνηγάει τον λύκο κι εκείνος βάζει στα πόδια.
Κι ύστερα άραγε τι έγινε;  Και αν τα πράγματα εξελίχθησαν διαφορετικά από ότι ήδη γνωρίζουμε;  Και αν ψάξουμε λίγο παραπάνω στις λέξεις από το γνωστό παραμύθι, ίσως να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Το ίδιο έκανε και η Μαρίνα Γιώτη που δημιούργησε τον δαιμόνιο ρεπόρτερ Φάνη τον Μπούφο που ήθελε να ψάξει τούτα τα καμώματα …παραπέρα.
Ένα τέτοιο γεγονός, όπως η περιπέτεια της Κοκκινοσκουφίτσας ήταν φυσικό πως θα είχε απασχολήσει όλες τις εφημερίδες και τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης της …εποχής. Οι έρευνες του Φάνη ξεκινούν από την ανακάλυψη της θέσης του σπιτιού του κακού Λύκου. Κι εκεί αρχίζουν οι εκπλήξεις. Ο κακός λύκος έχει κι εκείνος …μάνα που ανησυχεί για το παιδί της και μαθαίνει πως ο Λύκος ήταν ένα « παιδί » που δεν το έπαιζαν στο σχολείο, κι ήταν ντροπαλό και …μόνο.
Στο σπίτι της Κοκκινοσκουφίτσας τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ. Η Κοκκινοσκουφίτσα  αποκαλύπτει στον πανέξυπνο Φάνη πως ο Λύκος δεν ήταν Κακός ποτέ και ..επιτέλους εξηγεί την πραγματική σειρά και εξέλιξη των γεγονότων. Μια σειρά παρεξηγήσεων και ατυχών συμβάντων  έφεραν το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε. Τα πράγματα  όμως συνέβησαν …πολύ διαφορετικά!
Ακόμα και η γιαγιά έχει να δώσει εξηγήσεις για την πραγματική …αλήθεια!
Κι εδώ όλα περιπλέκονται γιατί οι έρευνες του Φάνη αποκαλύπτουν και άλλα στοιχεία που κανένας πριν δεν τους είχε δώσει την απαιτούμενη σημασία. Ο κυνηγός τι ρόλο έπαιζε στ’ αλήθεια σε ένα τόπο που το κυνήγι ήταν παράνομο;
Και το συμπέρασμα όλων, πώς πολλές φορές κολλάμε στους άλλους ετικέτες που δεν ανταποκρίνονται  στην  πραγματικότητα και συχνά ότι δεν γνωρίζουμε… το φοβόμαστε !
Μια εκπληκτική ιστορία γεμάτη ανατροπές και …αλήθειες. Δύσκολο να ακουμπήσει κάποιος ένα τόσο γνωστό παραμύθι και να αλλάξει τόσο πολύ την …εξέλιξη της ιστορίας. Χρειάζεται τόλμη, ταλέντο και πολύ έξυπνες ιδέες. Η Μαρίνα  Γιώτη τα κατάφερε. Έφτιαξε μια νέα ιστορία πραγματικά απολαυστική και γεμάτη προβληματισμούς. Στην εποχή μας που πολλά στερεότυπα έχουν καταρρεύσει,  όλοι ζούμε  με την υποψία. Οι  εξελίξεις της σύγχρονης  ζωής σε παιδιά στα σχολεία   δημιουργούν καταστάσεις  εκφοβισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας και να που έρχεται η …Σκουφοκοκκίνιτσα και δίνει μια άλλη διάσταση …στα όσα νομίζουμε πως ξέρουμε.
Το βιβλίο πραγματικά είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς. Αλήθεια , πόσοι από μας κοιτάμε πέρα από τα γεγονότα; Πόσο ψάχνουμε την αιτία  των όσων δημιουργούν άσχημες καταστάσεις;  Για μια ακόμα φορά λοιπόν έρχονται τα …παραμύθια για να πουν όλη την αλήθεια.
Ευρηματικό, πανέξυπνο και απολαυστικό το νέο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη. Μια πασίγνωστη περιπέτεια  με μια άλλη διάσταση. Αφορμή για προβληματισμό, για την κατάργηση στερεοτύπων, για περισσότερη σκέψη πέρα από την έτοιμη τροφή και αναθεώρηση πάγιων καταστάσεων. Μια δουλειά που δεν εξαντλείται μόνο στο κείμενο αλλά η ίδια η συγγραφέας  είναι και η εικονογράφος του.
Αναζητείστε το παντού και θα δείτε κι εσείς τα παραμύθια και τις « αλήθειες» …αλλιώς!

Το όνειρο του Πινόκιο, Ανν Λέτσεν, μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη, εκδ. Μεταίχμιο

Μια κλασσική ιστορία. Πασίγνωστη, αγαπημένη, χιλιοειπωμένη. Κι εδώ αλλάζουν λίγο οι καταστάσεις. Μια νέα έκδοση , μια καινούργια άποψη , μια εξέλιξη διαφορετική.
Η ιστορία του Πινόκιο, της ξύλινης μαριονέττας που της δίνει ζωή ο γερό Τζεπέτο και που περνώντας από χίλιες δυο περιπέτειες καταφέρνει να καταλάβει πως πρέπει να συμπεριφέρεται. Πώς να μην παρασύρεται  από τους  « πειρασμούς» της ζωής και πώς να μην  λέει ψέματα. Στην ιστορία της Ανν Λέτσεν ο γρύλλος δεν υπάρχει για να είναι  η συνείδηση του Πινόκιο. Μόνος του προχωράει, μπλέκεται σε καταστάσεις λίγο διαφορετικές από τις γνωστές. Η Γαλάζια Νεράιδα είναι  πάντα εκεί , καθοδηγεί, συμβουλεύει και «τιμωρεί».
Τούτη η ιστορία έχει ένα τέλος διαφορετικό. Έκπληξη που φέρνει τον μικρό αναγνώστη στο σήμερα, στην σύγχρονη ζωή και νοιώθει  κι εκείνος πιο κοντά στις  « περιπέτειες του Πινόκιο ».
Πάντα μελετώ πολύ και θαυμάζω τους ανθρώπους που ακουμπούν τις κλασσικές και χιλιοδιαβασμένες  ιστορίες και που αν και στην αρχή ανησυχώ για το αποτέλεσμα στο τέλος βλέπω πως έκαναν πολύ καλά που δοκίμασαν να την πάνε παραπέρα …Θέλει τόλμη, γνώση και πολύ προσεκτική διαχείριση της « φαντασίας» και του λόγου. Κι εδώ έρχεται το ερώτημα; Γιατί να ξαναγραφεί μια ιστορία αφού ήδη υπάρχει;
Γιατί πάντα υπάρχουν κι άλλες εκδοχές σε ότι συμβαίνει, κι ας δίνονται από διαφορετικούς «συγγραφείς». Γιατί οι εποχές αλλάζουν, γιατί οι …ζωές εξελίσσονται. Κι αφού κανένας δεν αλλοιώνει το πρωτότυπο, αλλά πατάει γερά πάνω του κι απλά προσθέτει ή καταθέτει μια άποψη, νομίζω πως η τόλμη τους αν αξίζει, δικαιώνεται.
Τούτο το βιβλίο έχει επίσης εκπληκτική εικονογράφηση από την ίδια τη συγγραφέα που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το  πόσο πολύ άξιζε να « ξαναγραφτεί».
Και θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στην μεταφράστρια του την Αργυρώ Πιπίνη που επίσης έκανε καταπληκτική δουλειά.
Για παιδιά από 5 ετών που αγαπούν τα μαγικά παραμύθια και που το όνειρο κι η φαντασία είναι για αυτά τροφή, εμπειρία και … ζωή!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου