Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Τα παραμύθια του Σαββάτου...

...γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*



Κάθε διάσημη και αξιοπρόσεκτη βιβλιοθήκη έχει και έναν δικό της αφανή ήρωα που την κάνει να ξεχωρίζει. Πόσο μάλλον αν αυτός ο ήρωας είναι ποντικός και μάλιστα πολύ γνωστός. Η αγάπη για το βιβλίο λέγεται … «Φιλαναγνωσία» και τα παραμύθια την λατρεύουν και πόσο μάλλον σαν γίνεται οικείο πρόσωπο για τα παιδιά. Ιστορίες για να αγαπήσεις τα βιβλία, τον εαυτό σου και να ελέγξεις τα συναισθήματα και την συμπεριφορά σου. Κι όχι μόνο απέναντι στα βιβλία μα και στα παιχνίδια που είναι σύντροφοι αχώριστοι των παιδικών μας χρόνων. 

Βιβλιοπόντικα, τη Φιλαναγνωσία μην την κυνηγάς!, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Κιάρα Φεντέλε, εκδ. Πατάκης

Ένας ολοκαίνουργιος βιβλιοπόντικας  γεννήθηκε τούτες τις μέρες και ήρθε να προστεθεί στις πολυδιαβασμένες ιστορίες του. Γνωστός κι αναγνωρίσιμος ελληνικός παιδικός ήρωας πια που ζει μέσα σε μια βιβλιοθήκη …δαγκώνοντας πότε πότε βιβλία. Έχει θυμό τούτη τη φορά, θυμό και ζήλια για μια κυρία που την προτιμούν περισσότερο τα παιδιά γιατί τους χαρίζει ένα σωρό εκπλήξεις, μαγεία και χαρά. Το όνομα αυτής της κυρίας είναι Φιλαναγνωσία κι ο βιβλιοπόντικας δεν την συμπαθεί καθόλου. Του παίρνει τα βιβλία που έχει για …φάγωμα κι ως γνωστόν ο πεινασμένος, είναι… « ποντικός» εξαγριωμένος. Όμως από τούτη την …συμφορά τον σώζει η αγαπημένη του Τίτα Γραβιέρα που του επισημαίνει πως τα βιβλία δεν είναι για φάγωμα ούτε για να μεγαλώσει η τεράστια, ήδη, κοιλιά του αλλά για να τα διαβάζουν τα παιδιά. Του συστήνει από την αρχή την κ. Φιλαναγνωσία που δεν είναι  άλλη από μια …γάτα που  αγαπούν πολύ τα παιδιά και η θέση της θα γίνει οριστικά και αμετάκλητα  μέσα στην βιβλιοθήκη. Όσο για τον Βιβλιοπόντικα θα μάθει να ζει με γατιά και με …μικρότερη κοιλιά!
Μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και έξυπνη πλοκή. Περιπέτεια , σκέψη και αναγνώριση αδυναμιών και  λαθών. Πάθη που προσπαθούν να καταπολεμηθούν  και αλλαγή συμπεριφορών. Αναγνώριση του ίδιου μας του εαυτού και των αδυναμιών μας .
Τι να πει κανείς για τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο; Ανεξάντλητος και πρωτότυπος που ξαφνιάζει ευχάριστα κάθε φορά με τις νέες του ιστορίες. Όλοι του οι ήρωες είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους στα παιδικά  βιβλία και δρώμενα και  έχουν γίνει πια  πρότυπα  «φιλαναγνωσίας » για χιλιάδες παιδιά. Σ αυτήν την ιστορία εκτός από την αγάπη για τα βιβλία ακουμπά θέματα συμπεριφορών και ιδιαίτερα του θυμού, της ζήλιας και …της  παχυσαρκίας.
Τούτη η ιστορία είναι για παιδιά που μόλις έχουν  κατακτήσει την ικανότητα να διαβάζουν. Μια περιπέτεια ακόμα που μπλέκει τα αδύνατα και τα κάνει απλά. Γάτα και ποντίκι δύσκολα συμβιώνουν, όμως η αγάπη για το …βιβλίο καταφέρνει και  κάνει το θαύμα της .
Η εικονογράφηση είναι της Κιάρα Φεντέλε, όπως όλη η σειρά και είναι ο ήρωας που δημιουργήθηκε και εντυπώθηκε για πάντα στην μνήμη όλων με την δική γραφίδα της. Εντυπωσιακός και αξέχαστος. 

Για παιδιά από 5 ετών!

Ένα πάτωμα παιχνίδια, Χρυσάνθη Τσιαμπαλή, εικ :Βασιλική Λαμπίτση, εκδ. Ψυχογιός

Ένα πάτωμα παιχνίδια ή καλύτερα ένα σπίτι παιχνίδια είναι μια συνηθισμένη κατάσταση σε ένα σπίτι που ζουν παιδιά. Το ίδιο συμβαίνει στο σπίτι του Νικόλα που αφού ευχαριστηθεί τα παιχνίδια του, κουρασμένος θα τα αφήσει όπου βρει και θα ασχοληθεί με κάτι άλλο. Συνήθως επικρατεί ένα μικρό χάος στο δωμάτιό του και η « Αταξία» με την Ακαταστασία ..κατοικούν παντού. Κι αφού η μαμά δεν μπορεί να τα βάλει στη θέση τους, ούτε ο μπαμπάς,  ούτε η αδελφή του, εκείνος συνεχίζει να τα αφήνει …στο πάτωμα. Τότε τα ίδια τα παιχνίδια παίρνουν τη ζωή τους …στα χέρια τους. Γίνονται μια μεγάλη ομάδα που ξεσηκώνεται και θέλουν να φύγουν. Ζωντανεύουν, μιλάνε, θυμώνουν κι αυτά και κάποια στιγμή χάνουν τη δική τους διάθεση και αρνούνται να …παίξουν. Τότε ο Νικόλας καταλαβαίνει πως η ζωή… στο πάτωμα δεν δίνει ξεκούραση στα αγαπημένα του παιχνίδια κι έτσι αποφασίζει να μην τα παραμελήσει ποτέ ξανά!
Μια συνηθισμένη κατάσταση σε όλα τα σπίτια των παιδιών! Η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή βρήκε ένα πολύ έξυπνο τρόπο να βάλει τα παιδιά σε …Τάξη και Υποχρέωση και τα παιχνίδια στα κουτιά ή στα ράφια τους. Μια έξυπνη ιστορία που πιστέψτε με, στα πολύ μικρά παιδιά… λειτουργεί. Κανένας δεν θέλει να είναι κουρασμένος , πόσο μάλλον ένα αγαπημένο παιχνίδι. Μια ιστορία που βοηθάει στη διαχείριση προβλημάτων καθημερινών καταστάσεων και συνηθειών, που δημιουργεί σκέψη και δίνει λύσεις στην καθημερινότητα της… οικογένειας. Μια ιστορία, συνταγή, με υλικά πανεύκολα. Αλλαγή συνηθειών, συμπεριφοράς, ανάληψη καθηκόντων και υποχρεώσεων,  μπόλικη ενέργεια, σταθερή άποψη γονέων , σκέψη, υπευθυνότητα, όνειρα και φυσικά διάθεση. Και λίγη αγάπη για ότι « πολύτιμο» έχουμε που κινδυνεύει να χαθεί θα βοηθήσει τα πράγματα  να έχουν την επιθυμητή κατάληξη που όλες οι μαμάδες …εύχονται!
Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει η Βασιλική Λαμπίτση με ζωντανές απλές και προσφιλείς εικόνες στα παιδιά!

Για παιδιά από  2 ετών !

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός
http://zhtunteanagnostes.blogspot.gr/

Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr  στις 23 Ιανουαρίου 2016 :http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου