Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Τα παραμύθια του Σάββατου!...Πρωτοχρονιά 2013...


Πρωτοχρονιά  …γεμάτη  παραμύθια !!!


Της Ελένης Μπετεινάκη * 



Παραμονή Πρωτοχρονιάς… Μια νύχτα από μόνη της σαν παραμύθι …Γεμάτη όνειρα , προσδοκίες, αναμονή, αναπόληση, ελπίδα, αγάπη και πολλή πολλή φαντασία. Κάποτε μια αγαπημένη συγγραφέας η  Αγγελική Βαρελά έγραφε μήπως κάποιος γνωρίζει τι χρειάζεται ένας παραμυθάς μια νύχτα σαν κι αυτή για να γράψει ή να πει ένα παραμύθι… Νομίζω πως όσο μεγαλώνουμε όλοι το καταλαβαίνουμε …Χρειάζεται την αγνότητα των παιδικών μας χρόνων, την σκανταλιά των καλικάντζαρων, μπόλικα ξύλα στο τζάκι, μια κάλτσα  ξεχασμένη, κουραμπιέδες σίγουρα και γάλα και μπισκότα για το πρωινό του Αϊ Βασίλη. Χρειάζεται ακόμα εκείνο το γλυκό ήχο από το μικρό καμπανάκι του πιο αγαπημένου του τάρανδου να σκορπίσει παντού τη μελωδία της χαράς και της ευτυχίας. Χρειάζεται μπόλικη χρυσόσκονη και ξάστερο ουρανό  και χιόνι …μα πάνω απ όλα χρειάζεται να πιστεύεις και ν αγαπάς  τα παιδιά …τις ιστορίες και …τα παραμύθια!



Ναι, Βιρτζίνια, Υπάρχει Αγιος Βασίλης!, Βάσιλης Παπαθεοδώρου, εκδ.  Καστανιώτη

Αλήθεια εσείς πιστεύεται στον Άγιο Βασίλη; Ή μήπως μόνο τότε που ήσασταν παιδιά; Η Βορτζίνια Ο΄Χάνλον πίστευε και όλοι την κορόιδευαν. Κι όλα αυτά πριν πολλά πολλά χρόνια και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη του  1897. Έτσι στέλνει ένα γράμμα στην πιο έγκυρη εφημερίδα την New York Sun εκφράζοντας την απορία της και ζητώντας  μια απάντηση.

Οι δημοσιογράφοι και συντάκτες της εφημερίδας  πανικοβάλλονται ωστόσο ένας απ΄ αυτούς ο Φράνσις Τσέρτς αναλαμβάνει να απαντήσει στην μικρή μαθήτρια. Το γράμμα γίνεται θρύλος όπως και η απάντηση που διαβάζει κάθε χρόνο στα παιδιά του σχολείου της, από ένα απόκομμα της εφημερίδας που το φυλάει σαν φυλακτό, η δασκάλα πια, Βιρτζίνια. Στο βιβλίο ξετυλίγεται η ζωή της γύρω απ αυτήν την δημοσίευση κι όλα τα θαυμαστά που έζησε και πέρασε ως το τέλος της. Ένα τέλος που κλείνει την ιστορία όσο πιο τρυφερά θα μπορούσε να σκεφτεί ένας συγγραφέας με μια πολύ μαγική και συγκινητική στιγμή . Γιατί τη νύχτα που ο Άγιος Βασίλης έρχεται στη γη …όλα μπορούν να συμβούν!

Για παιδιά από 8 χρόνων!


 Ο δικός  μας Άγιος Βασίλης, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εκδ.Πατάκης


Ο δικός Άγιος Βασίλης δεν φοράει κόκκινη στολή, ούτε μαύρες μπότες , ούτε ζει στα χιόνια. Είναι
εκείνος ο καλοσυνάτος και φιλεύσπλαχνος γέρος που μοιράζει αγάπη και συντροφικότητα και επισκέπτεται ένα βράδυ το σπίτι του μικρού Ιωάννη. Τον σώζει από το κρύο και την παγωνιά αυτόν και τις αδελφές του. Σ αυτό το σπίτι μένουν  δύο γονείς που αναγκάζονται να πάνε στην πόλη να δουλέψουν και τα πέντε τους παιδιά. Ο μικρός Ιωάννης είναι το μόνο αγόρι στην οικογένεια που τον φροντίζει με περισσή φροντίδα η μεγαλύτερη αδελφή του. Κάποια στιγμή τα φαγητά λιγοστεύουν , όπως και τα ξύλα για να ζεσταθούν. Εκείνο το βράδυ πριν ξαπλώσουν τα κορίτσια παρακαλούν το Θεό να λιώσουν τα χιόνια, για να μπορέσουν να βγουν έξω στην αυλή και ο Ιωάννης παρακάλεσε το Θεό να κάνει τους γονείς του να επιστρέψουν φέρνοντας δώρα και φαγητά. Την επόμενη μέρα χτύπησε η πόρτα και είδαν έναν αδύνατο γέρο που τους ζήτησε κάπου να ξεκουραστεί .Στη ζώνη του είχε περάσει ένα χαρτί κι ένα καλαμάρι για να γράφει. Τον καλοδέχτηκαν και του έδωσαν κάτι ζεστό για να πιεί. Τους έφερε ξύλα για την φωτιά τους και κάποια στιγμή μεταμόρφωσε ένα μπαστούνι που υπήρχε στην κουζίνα σε ένα να δέντρο απ' όπου κρέμονταν φλουριά. Αυτά  είπε στα παιδιά ότι τα έβαζε μέσα σε πίτες και θα τις μοίραζε σ' όλο τον κόσμο όπως και έκανε…

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος μας θυμίζει την ιστορία του Αγίου Βασιλείου από την Καισαρεία όπως λένε και τα δικά μας κάλαντα. Ο « κόκκινος » Άγιος Βασίλης  γνωρίζουμε όλοι πως είναι η  φιγούρα που δημιούργησε στα 1890 ο Τόμας Ναστ και υιοθετήθηκε στη διαφήμιση γνωστού αναψυκτικού λίγα  χρόνια αργότερα. Τρυφερή, συγκινητική, σχεδόν αληθινή ιστορία που φυσικά πρέπει όλοι να ξέρουμε…


Πρωτοχρονιάτικες καλικαντζαροσκανταλιές, Μαριλένα Καββαδά,εκδ. Διάπλαση


Όλοι γνωρίζουμε πως στο εργαστήρι του Αϊ Βασίλη ζουν και ετοιμάζουν κάθε χρόνο τα δώρα των παιδιών μικροί νάνοι και ξωτικά. Έρχεται όμως κάποια στιγμή που οι μικροί νάνοι αρχίζουν την γκρίνια και τα παράπονα. Θέλουν και αυτά ένα ευχαριστώ από τα παιδιά, ένα δώρο, κάτι τέλος πάντων . Στέλνουν λοιπόν ένα γράμμα σ όλα τα παιδιά του κόσμου και τους λένε πως θα παραιτηθούν από βοηθοί του Αϊ Βασίλη γιατί νοιώθουν πίκρα, μοναξιά και είναι πολύ πληγωμένοι από την αχαριστία τους. Την ίδια στιγμή ξεκινούν ένα σωρό καλικαντζαροσκανταλιές. Κι όταν φτάνουν οι μέρες της Πρωτοχρονιάς, ένα σωρό πακέτα καταφθάνουν στο σπίτι των νάνων. Ο Αϊ Βασίλης θα καταλάβει τι έχει συμβεί τυχαία , καθώς γυρίζει να πάρει τον χάρτη για τις καμινάδες των παιδιών όλου του κόσμου και τότε αφού εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει η …Πρωτοχρονιά και ποιο είναι το νόημα των δώρων οι μικροί νάνοι υποδέχονται το πιο μεγάλο πακέτο …της γης. Εκτός από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών και ένα τεράστιο γλειφιτζούρι για να γλυκαθεί η πίκρα τους. Μα πάνω απ όλα το « μαγικό » περιτύλιγμα έχει δυο λέξεις που ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι ξεχνάμε να πούμε πολλές φορές.  « Συγνώμη »  και « Ευχαριστώ ».

 Η Μαριλένα Καββαδά έφτιαξε μια αγαπημένη ιστορία με ένα δικό της υπέροχο τρόπο. Για   να θυμηθούμε όλοι αυτό το τόσο σπουδαίο που γράφει : «Τα δώρα τα χαρίζουμε επειδή θέλουμε να κάνουμε χαρούμενους  όσους  αγαπάμε. Δίχως να περιμένουμε ανταλλάγματα  …»


Για παιδιά από 5 χρόνων!


Η κυρία Αϊ Βασίλη,Κώστας Μάγος, εκδ. Δίπτυχο


Μια ανατρεπτική και πολύ τρυφερή ιστορία που θέλει την παραμονή της πρωτοχρονιάς να συμβαίνουν διαφορετικά αλλά όμορφα πράγματα. Όταν ο  Αϊ Βασίλης κουρασμένος αρνείται  να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά η κυρία Αϊ Βασίλη αναλαμβάνει  δράση. Μόνο που αυτή οδηγάει ένα τεράστιο κόκκινο ιπτάμενο λεωφορείο κι όχι τους πατροπαράδοτους τάρανδους. Αυτό το λεωφορείο θα μπορούσε κάνεις να το ονομάσει το λεωφορείο της χαράς και της μουσικής θα έχει σ όλη τη διάρκεια της νύχτας παράξενους και την ίδια στιγμή καθημερινούς ανθρώπους για επιβάτες του. Την Άννα την λογίστρια που είναι και μαγείρισσα, την κυρία Ευτυχία που είναι  μόνη της, Ο Κοσμάς που είναι άστεγος, ο Σερίν ο πλανόδιος μετανάστης μουσικός και όλοι μαζί φτιάχνουν μια γιορτή εκεί ψηλά που η μουσική του φτάνει μέχρι τη γη και στρέφει όλα τα βλέμματα των παιδιών στον ουρανό για να δουν την πιο παράξενη εικόνα και αγγελία που έχουν δει ποτέ.

Για παιδιά από 5 χρονών !



                                                                                                                  Καλή Πρωτοχρονιά !

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

                                                                                      
Δημοσιέυτηκε στο cretalive.gr :http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou10/131111                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου