Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Τα παραμύθια του Σαββάτου...Χριστούγεννα μέρος 1ο...



Στα « παραμύθια του Σαββάτου » η Ελένη Μπετεινάκη * προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει βιβλία για παιδιά…




Πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων, οι καλύτερες μέρες για ιστορίες και παραμύθια, για αστέρια που ντύνονται γιορτινά, για κουραμπιέδες που μπερδεύονται, για μάγισσες που μισούν τα κάλαντα, για παραπονεμένα μικρά δεντράκια, για ΑγιοΒασίληδες που τρέχουν να προλάβουν και που μπορεί να βρεθούν στη φυλακή για παράνομο παρκάρισμα έλκηθρου, για καλικάντζαρους που  θέλουν να γυρίσουν πίσω το γρηγορότερο μόλις τελειώσουν οι μέρες τους στη γη και γι αυτούς που  θέλουν να μείνουν και να γνωρίσουν τον κόσμο. Για όλα αυτά και για πολύ περισσότερα υπάρχουν χίλιες δυο ιστορίες κι εμείς κάθε Σάββατο θα προτείνουμε τις πιο αγαπημένες μας …Εσείς προσθέστε όση φαντασία θέλετε , πασπαλίστε της με μπόλικη ζάχαρη, κανέλα και …χρυσόσκονη και διαβάστε όσες περισσότερες  μπορείτε στα παιδιά σας …



Το Κατεργάρικο αστεράκι, Ρένα Ρώσση – Ζαϊρη, εκδ. Μεταίχμιο



…Το ξέρετε ότι ακόμη και στ΄ αστέρια υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία με νόμους, σπίτια, σχολεία, εκδηλώσεις και διαγωνισμούς…Ναι, ναι και μάλιστα ειδικούς αστεροδιαγωνισμούς για να ανακαλύψουν το πιο λαμπρό και τυχερό αστέρι που θα συνοδέψει τους μάγους από την έρημο στη Βηθλεέμ και θα δει από κοντά τον μικρό Χριστό. Κι όπως συμβαίνει και στην κοινωνία των ανθρώπων, όταν κάποιος νομίζει πως είναι ο καλύτερος και δεν τον …προτιμήσουν, νοιώθει πόνο, θυμό και απογοήτευση. Έτσι και στην μικρή αστεροπολιτεία ένα μικρό κατεργάρικο γαλάζιο αστεράκι έχει κι αυτό τα προβλήματά του. Κι έχει πεισμώσει και κάνει τα πάντα για να γίνει το δικό του. Στο τέλος  καταφέρνει να βρει τρόπο και να ακολουθήσει κρυφά τον νικητή. Στο μεγάλο αυτό ταξίδι στη γη θα συμβούν πράγματα θαυμαστά κι η ψυχή του θα γεμίσει με φως καλοσύνη, αγάπη και …γαλάζια αστερόσκονη που θα καταλήξει στον πιο λαμπρό και μεγάλο γαλαξία .

Μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία, με πολλές ομοιότητες των ηρώων της με τη δική μας καθημερινότητα, γεμάτη συναισθήματα, νοήματα και εικόνες. Η πένα της Ρένας Ρώσση-Ζαϊρη συναντά τα πινέλα της Έφης Λαδά και το αποτέλεσμα είναι μαγικό, γεμάτο Χριστούγεννα, λάμψη, φως, συγκίνηση και πραγματική ευτυχία όταν τελικά ο σκοπός εκπληρώνεται.



Ο καλοκάντζαρος σώζει το καλικαντζαροχωριό, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εκδ. Πατάκη



Μέρες Χριστουγέννων, ώρες παραμυθιών και φυσικά μέρες καλικαντζάρων … Τι γίνεται λοιπόν όταν τα ‘ίδια τα παιδιά συνειδητοποιούν πως κάτι έχει αλλάξει στις αξίες της ζωής και το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν τα ήθη και τα έθιμα των παραδοσιακών Χριστουγέννων στις μέρες μας; Ο Μανόλης που έχει για φίλο έναν καλικάντζαρο  νοιώθει πως πρέπει να ειδοποιήσει όλους τους μικρούς σκανταλιάρηδες για την μεγάλη αλλαγή που νοιώθει πως έρχεται και πως σε λίγο μάλλον δεν θα υπάρχουν αφού οι άνθρωποι πια δεν πολυπιστευουν σ αυτούς και στα Χριστούγεννα. Οι δυο μικροί φίλοι καταστρώνουν ένα πανούργο σχέδιο για να πείσουν τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά. Και αφού όλοι πείθονται και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων γεμίζουν με τις σκανταλιές των μικρών καλικαντζάρων, η τάξη , η παράδοση και η ομορφιά των Χριστουγεννιάτικων προετοιμασιών επιστρέφει …Κι ο μοναδικός Βαγγέλης Ηλιόπουλος για μια ακόμα φορά μας θυμίζει πως πάντα υπάρχει κίνδυνος να χαθεί κάτι αν δεν το πιστεύεις με όλη σου την ψυχή. Όπου υπάρχουν παιδιά, κουραμπιέδες,  στολίδια και σκανταλιές θα υπάρχουν και Χριστούγεννα με καλικάντζαρους και παραμύθια αλλιώς τα Χριστούγεννα θα είναι…μισά.

Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με αφηγητή της ιστορίας τον Γεράσιμο Γεννατά…



Κλείστε τα φώτα αφήστε μόνο αυτά από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο  και διαβάστε το ή ακούστε το με τα παιδιά σας και που ξέρετε …ίσως ένα μικρό καλικαντζαράκι να εμφανιστεί εκεί κάτω από το δικό σας το δέντρο …



* Η Ελένη Μπετεινάκη είναι  νηπιαγωγός 


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 7 Δεκεμβρίου 2013 :
http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou7/126184 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου